Mogą wcale nie brać. Ale za takie pieniądze będą cały czas brać.
Lubelskie 12 gr okolice jozefowa n wisla koncówka przemysłu to moze cos podniosa ale z drugiej strony wgr caly czas wozi na lubelskie przetwórnie
jacek29, 2018-11-04 19:49, napisał:
Pawlik34, 2018-11-04 15:46, napisał:
Witam, rzadko udzielam się na tym forum jednak temat ,,cena spadów''przeraża nie tylko mnie mnie .Nie macie innych problemów tylko cena spadów? To jest odpad i tak powinien być traktowany a nie jak jabłko konsupcyjne. Nam powinno zależeć na jak największej cenie jabłka konsumcyjnego, a spay olać tak jak to jest w większości krajów na zachodzie europy .U nich nie ma dużo zakładów przetwórczych bo oni się cenią .Pomyślcie tylko dlaczego ta machina przetwórcza lokuje się we wschodniej europy .Przykro mi to pisać ale taka jest prawda -jesteśmy murzynami europy ,i przy cenie 8-20 kilka gr. te jabłka powinny zostać pod drzewami, tak jak to jest na zachodzie,gdzie nikt poniżej kosztów nie zbiera. Rozumiem tych którym jest ciężko ,ale nie mogę znieśc tego że tz ,,bambrzy'' na podwójnych etatach telepią jabłka przy pomocy siły najemnej (sami nie) i narzekają na cene.Dlatego jest jak jest ,to pod rozwagę .Sam nic nie zbieram.
jacek... tu nie chodzi o tzw. spady, ja nie zdejmuję i nie zbieram bo kto mi zagwarantuje cenę ok. 60 gr.za jabłko wyjęte z chłodni? ten sezon olewam.... konec ,kropka... mam swoją godność i żadne konto bankowe mi jej nie odbierze
Na zachodzie pracownik jest drogi - obcokrajowiec ok 9 euro na godzinę to prawie 40 zł więc nie będą zbierać spadów. U nas pracownik kosztuje 10 do 12 zł wiec zaklady umią spbie policzyć jaką dać najniższa cenę żeby sadownicy wozili.
rentier, 2018-11-04 19:59, napisał:
jacek29, 2018-11-04 19:49, napisał:
Pawlik34, 2018-11-04 15:46, napisał:
Witam, rzadko udzielam się na tym forum jednak temat ,,cena spadów''przeraża nie tylko mnie mnie .Nie macie innych problemów tylko cena spadów? To jest odpad i tak powinien być traktowany a nie jak jabłko konsupcyjne. Nam powinno zależeć na jak największej cenie jabłka konsumcyjnego, a spay olać tak jak to jest w większości krajów na zachodzie europy .U nich nie ma dużo zakładów przetwórczych bo oni się cenią .Pomyślcie tylko dlaczego ta machina przetwórcza lokuje się we wschodniej europy .Przykro mi to pisać ale taka jest prawda -jesteśmy murzynami europy ,i przy cenie 8-20 kilka gr. te jabłka powinny zostać pod drzewami, tak jak to jest na zachodzie,gdzie nikt poniżej kosztów nie zbiera. Rozumiem tych którym jest ciężko ,ale nie mogę znieśc tego że tz ,,bambrzy'' na podwójnych etatach telepią jabłka przy pomocy siły najemnej (sami nie) i narzekają na cene.Dlatego jest jak jest ,to pod rozwagę .Sam nic nie zbieram.
jacek... tu nie chodzi o tzw. spady, ja nie zdejmuję i nie zbieram bo kto mi zagwarantuje cenę ok. 60 gr.za jabłko wyjęte z chłodni? ten sezon olewam.... konec ,kropka... mam swoją godność i żadne konto bankowe mi jej nie odbierze
Fajnie, szybko mi też nie zależy na spadach ,chodzi mi o co innego -mianowicie o odezwie do pseudo sadowników
Przetrwają ci co będą mieć z czego dołożyć. Co roku zakłady przemyslowe dokladnie wyliczaja cenę. Widzą jakie są kolejki przed przetwórnią i czy sadownik mu za tą cenę przywiezie. Z 10 lat temu cena na przemysle spadla do 12 gr i na skup malo kto woził. Po tygodniu cena wzrosla bo brakowalo przetworni surowca. Nie był wtedy tak urodzajny rok jak ten ale byla mokra wiosna i jablka przemyslowego bylo sporo. A w tym roku wszędzie kolejki.
andrzej600, 2018-11-01 11:52, napisał:
Gm. Magnuszew kazdy skup bierze tylko od swoich klientów. Jesli ktos wjedzie na inny skup co wogolenie stawial to mowia wypad to jest sprawiedliwość ??????
Z jednej strony to jest dobre działnie , mój znajomy pracuje na skupie / jako PRACOWNIK i mówi ze tez mają taka politykę jak ktoś "obcy" przyjedzie mówi kulturalnie że nie są wstanie obsłużyć swoich stałych dostawców ( od lat współpracujących ) i niestety nie przyjmą towaru, z jednej strony jest to ok , ale z kolei jak nie wysypię się na "swoim " skupie i chce jechać na kolejny nie mamy opcji sprzedaży
kris1002, 2018-11-05 10:20, napisał:
Jakie ceny w Lubelskim i okolicach
Gmina Karczmiska 13 gr
kris1002, 2018-11-05 10:20, napisał:
Jakie ceny w Lubelskim i okolicach
w sobotę było 12 gr w gminie Łaziska
KUPNO z 2018-11-05 20:55cena: 0.60 zł kilogramtreść ogłoszenia: Doehler sp z.o.o zakład w Kozietulach kupi każdą ilość jablka przemysłowego cena dla indywidualnego producenta 0.12-0.14 gr dla skupowych 0.17-0.20 gr ogłoszeniodawca: Doehlertelefon: 483689805 483689806adres: Kozietulywojewództwo: mazowieckiepowiat: grójecki - Grójec
Pawlik34, 2018-11-04 20:05, napisał:
Na zachodzie pracownik jest drogi - obcokrajowiec ok 9 euro na godzinę to prawie 40 zł więc nie będą zbierać spadów. U nas pracownik kosztuje 10 do 12 zł wiec zaklady umią spbie policzyć jaką dać najniższa cenę żeby sadownicy wozili.
Czy tobie tata z mamą nie tłumaczyli że nie o wszystkim co jest mówi się głośno
dlaczego nie ma cen na tablicach w punktach skupu? ktos ,moze mi to w racjonalny sposob wyjasnic? nie ma kredy?
p.s. z "rozmow podsluchanych " pod kosciolem cyt. "musze isc do normalnej pracy by utrzymac sad" dzizass...
To co sie wyprawia teraz sadownictwie i te ceny za przemysł i jabłka deserowe to normalnie dno, totalne dno i jaja...A ludzie w nowych ciągnikach na super wózkach, nowych skrzyniach sypią za 8gr i sie cieszą jeszcze, czy to już jest objaw choroby, czy norma wszedzie, raczej to sypali miedzy świętami niesamowicie, teraz tak jak by juz skonczyli sezon, bo na skupach stoją puste samochody, i ruch zero tak jak u niektórych po sezonie w portfelu...
lutek76, 2018-11-06 11:02, napisał:
dlaczego nie ma cen na tablicach w punktach skupu? ktos ,moze mi to w racjonalny sposob wyjasnic? nie ma kredy?
p.s. z "rozmow podsluchanych " pod kosciolem cyt. "musze isc do normalnej pracy by utrzymac sad" dzizass...
Może są jakieś przepisy co do tego by pisać ceny. To nie to że nie ma kredy a chamstwo i olewa, może doczekamy by to było obligatoryjne
Lubelskie, 14 gr, ten tydzień jeszcze coś jabłka kupią, ale każdy niemal już kończy. Jedynie mogą liczyć na jabłko z przechowalni, ciekawy jestem czy cena wzrosnie
Teraz to już tylko cena do góry :))). Dzisiaj po raz pierwszy od miesiąca (kiedy gruchnęła informacja o Eskimosie) widzę pustki przed zakładem w Mogielnicy, koło godziny 13:00.
A u nas wiekszość pozwalniała ukrainców bo sie odry przestraszyli i po sezonie...
szampion97, 2018-11-06 17:17, napisał:
Teraz to już tylko cena do góry :))). Dzisiaj po raz pierwszy od miesiąca (kiedy gruchnęła informacja o Eskimosie) widzę pustki przed zakładem w Mogielnicy, koło godziny 13:00.
Możesz mi powiedzieć jaki wpływ na ogólny trend cenowy może mieć wspomniany Eskimos który okazał się totalną porażką ? Przecież to coś w ogóle nie działa? Mam w swojej okolicy 3 punkty odbioru i w żadnym nie ma możliwości jakiegokolwiek handlu.
md macierzyński Jabłko Przemysłowe - 9gr
Powinien być bojkot skupu w przyszym roku za pazerność i wyzysk sadownika!!!!!
Green25, 2018-11-06 17:41, napisał:
szampion97, 2018-11-06 17:17, napisał:
Możesz mi powiedzieć jaki wpływ na ogólny trend cenowy może mieć wspomniany Eskimos który okazał się totalną porażką ? Przecież to coś w ogóle nie działa? Mam w swojej okolicy 3 punkty odbioru i w żadnym nie ma możliwości jakiegokolwiek handlu.
W firmie zwanej PIRIMA była rozmowa na temat eskimosa i co niektórzy juz wożą, tylko trudno sie dowiedziec wiecej...
XmeN2007, 2018-11-06 14:42, napisał:
Lubelskie, 14 gr, ten tydzień jeszcze coś jabłka kupią, ale każdy niemal już kończy. Jedynie mogą liczyć na jabłko z przechowalni, ciekawy jestem czy cena wzrosnie
u mnie też Lubelskie ale cena grosz w dół np. dzis Braciejowice na 12 i zasypane wszystko. to już nie panimaju o co chodzi jedne opuszczają ? drugie w góre ?
edeede, 2018-11-06 19:40, napisał:
pisz gdzie w tym Lubelskim to 14? bo może i być 250 km rozbieżnosci :)
Grójec kochany was zasypuje drodzy państwo...tam gdzie trochę się złuzowało to Grójecka potęga wciąż dowozi :)
W Mogielnicy to może się i rozluźniło ale w Zaglobie to wręcz przeciwnie. Kolejka jakiej od dawna nie było. Ceny spadły o grosz na 12.
Wy tam w Grójcu to chyba wstydu jeden z drugim nie macie!
Zagłoba jak zwykle zawalona Grójcem, taki cwaniaczek obkupi się za 8 gr w Grójcu gdzie tylko deser się przecież produkuje przyjedzie do Zagłoby wysypie za 16 groszy i ma w dupie ludzi i ten cały bajzel (tylko nie piszcie teraz "to weś sam kupuj"). Nawet 1 listopada kupowali od "Grójcoków "
Na swoich Sokpol sika ciepłym moczem bo dzięki mieszkańcom okolicznych wiosek trafił wniosek do prokuratury i będą się spowiadać za puszczanie szamba w rzeke Gmina w końcu przestała udawać ,że temat nie istnieje. A zapomniał bym najważniejsze:
Majdany 0,13 gr
cielmus, 2018-11-06 20:32, napisał:
Zagłoba jak zwykle zawalona Grójcem, taki cwaniaczek obkupi się za 8 gr w Grójcu gdzie tylko deser się przecież produkuje przyjedzie do Zagłoby wysypie za 16 groszy i ma w dupie ludzi i ten cały bajzel (tylko nie piszcie teraz "to weś sam kupuj"). Nawet 1 listopada kupowali od "Grójcoków "
Na swoich Sokpol sika ciepłym moczem bo dzięki mieszkańcom okolicznych wiosek trafił wniosek do prokuratury i będą się spowiadać za puszczanie szamba w rzeke Gmina w końcu przestała udawać ,że temat nie istnieje. A zapomniał bym najważniejsze:
Majdany 0,13 gr
No w końcu. Oby coś w temacie puszczania syfu do rzeki zrobili. W 21 wieku brak do tej pory jakiej kolwiek reakcji to wstyd. Syf plynie rzeką w końcu do Warszawki A po drodze mija Kazimierz. Lepiej kupić kolejny śmigłowiec niż wybudować lepszą oczyszczalnie ścieków Wilków 12 gr
Jestem grojecczakiem i towaru w sadach jeszcze ful u nas, a tak w ogóle to nie wszyscy w grojeckim bogaci , ale z tym zasypianiem kraju jabłkiem coś jest. 8gr u nas w jasiencu, podobno jutro w górę , a skupow to nawet pary nie puszczą i elegancko się dogaduja Wożą dalej bo drożej ot co,
kojocina, 2018-11-06 17:42, napisał:
Macierzyński to najbardziej pazerny skuposzczyk chyba na cakc Polskę. Zawsze kilka groszy mniej i jakieś smieszne wymagania
cielmus, 2018-11-06 20:32, napisał:
Majdany 0,13 gr
A to 13 gr na skupie masz tak ???
sadownikpowisle, 2018-11-06 22:32, napisał:
Macierzyński to najbardziej pazerny skuposzczyk chyba na cakc Polskę. Zawsze kilka groszy mniej i jakieś smieszne wymagania
Zawsze grosz dwa, trzy mniej a teraz wychodzi że ma wiecej bo u nas GM MAGNUSZEW 8 groszy na skupach i jeszcze jak zadzwoniłem jaka cena, wyrzuty czemu nie przywożę...
Wy tą cene podajecie 13-14 na skupach podwórkowych czy na przetwórniach i czy netto czy brutto, bo u nas to sie zgadali czy coś ....
tu zawsze na skupach no chyba ze chcesz przy filozofować to rampa ,suchy itp...:)
No to ciekawie kilka groszy różnicy na skupie a na przetórni sprzedają 16-20gr to przy 8gr to 100-150%
KORTEZO, 2018-11-07 05:23, napisał:
sadownikpowisle, 2018-11-06 22:32, napisał:
Zawsze grosz dwa, trzy mniej a teraz wychodzi że ma wiecej bo u nas GM MAGNUSZEW 8 groszy na skupach i jeszcze jak zadzwoniłem jaka cena, wyrzuty czemu nie przywożę...
Wy tą cene podajecie 13-14 na skupach podwórkowych czy na przetwórniach i czy netto czy brutto, bo u nas to sie zgadali czy coś ....
Ceny na skupach netto
skupy mają swoje stałe koszty i muszą wypracować zysk. Dlatego mają te 8 groszy, a że cena jest podła, to ich marża tak ładnie wygląda. One poniżej pewnego progu nie zejdą, bo im się zwyczajnie nie opłaci działalność. Wszyscy potrafią liczyć, oprócz NAS. Nie oczekujmy od innych, że będą zapier... za darmo tak, jak MY!
robal75, 2018-11-07 07:28, napisał:
skupy mają swoje stałe koszty i muszą wypracować zysk. Dlatego mają te 8 groszy, a że cena jest podła, to ich marża tak ładnie wygląda. One poniżej pewnego progu nie zejdą, bo im się zwyczajnie nie opłaci działalność. Wszyscy potrafią liczyć, oprócz NAS. Nie oczekujmy od innych, że będą zapier... za darmo tak, jak MY!
0.08 gr×30ton=2400zł uważasz że na składzie to mało??? Niezłe Masz wymagania
mariuszola, 2018-11-07 07:33, napisał:
ty masz tyle samo-2400, to mało?
robal75, 2018-11-07 10:35, napisał:
Ooo widać ze robal75 to skupowy
simpson, 2018-11-07 10:45, napisał:
robal75, 2018-11-07 10:35, napisał:
Ooo widać ze robal75 to skupowy
mylisz się. To ironia. Przeczytaj uważnie, co napisałem. Zrobiłeś kalkulację kosztów? dodałeś swoją marżę?za ile możesz oddać swój towar, żebyś wyszedł na plus? Skupy to robią i my też powinniśmy
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl