widać już po gospodarstwach jak zaczynają przeliczać zysk bo już Ci bogatsi dzieci na zakupy po wysyłali do ekskluzywnych butików po nowe zimowe kolekcje bo idzie 1 listopad.
widać już po gospodarstwach jak zaczynają przeliczać zysk bo już Ci bogatsi dzieci na zakupy po wysyłali do ekskluzywnych butików po nowe zimowe kolekcje bo idzie 1 listopad.
A ja się cieszyłam że odbijamy się od dna bo okolice koprzywnicy +1gr mamy całe 11gr ruch znikomy , wywożą zapasy z palet .Każdy czeka co przyniesie poniedziałek
Naprawdę jak czytam niektóre wpisy to jest normalnie żałosne.Kto wam kazał sypać za te ceny,teraz się martwicie co oni zrobia,ze to już koniec przemysłu w sadach.Teraz będzie przeliczanie ile straciłem sypiąc.Bardzo dobrze że cos takiego ruszy i oby ruszyło.
Tylko ciekawe czy zwykły sadownik będzie miał dostęp do tego skupu interwencyjnego ,bo jeśli będzie tylko kilka miejsc gdzie będą kupować, to bedą kolejki jak w lidlu na promocji
Leszek45, 2018-10-03 13:41, napisał:
Naprawdę jak czytam niektóre wpisy to jest normalnie żałosne.Kto wam kazał sypać za te ceny,teraz się martwicie co oni zrobia,ze to już koniec przemysłu w sadach.Teraz będzie przeliczanie ile straciłem sypiąc.Bardzo dobrze że cos takiego ruszy i oby ruszyło.
A czy ja mówię że źle? Mówię że za późno bo zgniłków zbierał nie będę. Zły jestem tylko dlatego że ta pomoc w lwiej części trafi do pośredników którzy pomocy raczej nie potrzebują więc po co mówić że to pomoc skierowana do nas. Ja kolego w tym roku nawet kilograma nie sypnąłem bo stwierdziłem że nie ma sensu aby moi pracownicy poświęcali czas na zbieranie przemysłu. Mi się opłaca zbierać przemysł gdy przez dzień zbiorą sobie przemysłu na dwie trzy dniówki przy deserze. Nie odwrotnie. W akutalnej sytuacji chce jak najszybciej(najtaniej) skończyć i jak coś zostanie, będą chętni i przyzwoite warunki do zbierania to może coś sypnę. Na pewno nie będę tracił zdrowia za takie pieniądze.
Wszyscy zbierają siły na poniedziałek, będzie rekordowy skup jednego dnia 500 tys ton i limit się skończy
pepe, 2018-10-03 13:12, napisał:
Okolice Jasienca 8gr. i co niektorzy twierdza ze beda zbierac i sprzedawac
czyli prawda to ze glupota nie ma granic
TOMIK1, 2018-10-03 14:35, napisał:
Wszyscy zbierają siły na poniedziałek, będzie rekordowy skup jednego dnia 500 tys ton i limit się skończy
w poniedzialek to jeszcz nikt nic nie bedzie wiedzial
ale niech zbieraja i siły i jabłka
do konca pazdziernika moze cos sie wyklaruje
Obym się mylił, ale będzie z tego hu... pi... du... i kamieni kupa
Abukk, 2018-10-03 14:57, napisał:
Zadowoleni będą Krewni i znajomi Królika, Kaczuszki, Zielonej Żabki i Ropuszki, Czerwononosego renifera i Może jeszcze Lemingów i innych Flamingów. Zwykły Polski Chłop jest od wieków po to, by to towarzystwo wyżywić, za wszelką cenę nawet za cenę własnego zdrowia, godności, nie mówiąc o zasobności portfela
dlaczego ??
moze nie wszyscy sie zalapią , zarobia
ale 500k ton jablka zdejmą z rynku
500 000 000 kg to nic ???
Jeśli za ilością tego "zdjęcia z rynku" będzie szła też jakość jego wykonania, to może coś z tego będzie. Ja jestem sceptyczny, bo cena na skupie będzie się zachowywała, jak co roku, może w listopadzie trochę skoczy, tak jak by skoczyła bez pomocy z zewnątrz. Wiadomo tylko jedno, kto i jakie zasługi będzie sobie przypisywał przed wyborami.
Mam nadzieję, że się mylę i ceny na skupie od poniedziałku ostro w górę na wszystkich skupach
Marcin79, 2018-10-03 15:07, napisał:
Abukk, 2018-10-03 14:57, napisał:
Zadowoleni będą Krewni i znajomi Królika, Kaczuszki, Zielonej Żabki i Ropuszki, Czerwononosego renifera i Może jeszcze Lemingów i innych Flamingów. Zwykły Polski Chłop jest od wieków po to, by to towarzystwo wyżywić, za wszelką cenę nawet za cenę własnego zdrowia, godności, nie mówiąc o zasobności portfeladlaczego ??
moze nie wszyscy sie zalapią , zarobia
ale 500k ton jablka zdejmą z rynku
500 000 000 kg to nic ???
Pisałem gdzieś wcześniej i jeszcze raz powtórzę ,nie mylcie pojęć włącznie z Panem ministrem na czele...to nie jest żadne zdjęcie z rynku nadwyżki . Problem w tym że przerabiając te 500k ton jabłek przemysłowych na koncentrat ta nadwyżka ciągle pozostanie na rynku...Prawdziwe "zdjęcie z rynku to wykorzystanie tychże jabłek na cele nie spożywcze , nie wiem nie znam się na co mogłyby być przeznaczone...lub zwyczajne zniszczenie tej nadwyżki.
Green25, 2018-10-03 15:43, napisał:
Pisałem gdzieś wcześniej i jeszcze raz powtórzę ,nie mylcie pojęć włącznie z Panem ministrem na czele...to nie jest żadne zdjęcie z rynku nadwyżki . Problem w tym że przerabiając te 500k ton jabłek przemysłowych na koncentrat ta nadwyżka ciągle pozostanie na rynku...Prawdziwe "zdjęcie z rynku to wykorzystanie tychże jabłek na cele nie spożywcze , nie wiem nie znam się na co mogłyby być przeznaczone...lub zwyczajne zniszczenie tej nadwyżki.
to jest zdjecie czesci nadwyzki z krajowego rynku jabłek -gdzie jest znaczna nadwyzka podazy nad popytem
(po czesci zrobiona sztucznie przez cwanych przetworcow)
i przeniesienie jej- nadwyzki podazy na swiatowy rynek koncentratu - gdzie jest raczej niedobor tegoż
ze wzgledu na mrozy i niskie zbiory jabłek w Chinach
a mowiac w skrocie -= tym dzialaniem rzad pokrzyzuje misterny plan wyruchania sadowników przez zachłannych przetworcow
i trzymam kciuki zeby sie powiodło
Kto proszę ja Pana przetworzy te jabłka na koncentrat, bo pisze Pan o przekazaniu koncentratu na światowe rynki z pominięciem przetwórni. No kak eto tak..? ( https://www.youtube.com/watch?v=4UEoRN9asdw ) bez pół litra nie rozbieriosz
Witam. Taka pomoc rządu w niczym nie pomoże. Moim zdaniem jabłka przemysłowe powinny iść do biogazowni.
Abukk, 2018-10-03 16:26, napisał:
Kto proszę ja Pana przetworzy te jabłka na koncentrat, bo pisze Pan o przekazaniu koncentratu na światowe rynki z pominięciem przetwórni. No kak eto tak..? ( https://www.youtube.com/watch?v=4UEoRN9asdw ) bez pół litra nie rozbieriosz
no musze przyznac ze tutaj jest slaby punkt
mojego misternego planu :) :)
ma MR fachowcow niech kombinują
ja podpowiadam -sprzedac chinczykom jablka niech sok wyciskają
chcieli sprzedawac jablka do chin w roku ich urodzaju to i teraz mozna
a transport to prawie jedyny koszt tego surowca bo jabłka i tak maja prawie za darmo
Właśnie oglądam film o Amerykańskich bimbrownikach, może to jest rozwiązanie .Wszystkich nas nie zamknął bo im miejsca zabraknie, co najwyżej obłożenie podatkami zafundują.
Rozgryzłem to, będziemy eksportować mrożone jabłka przemysłowe do Chin.Zimą pociągiem przez Syberię.
Tylko czy Władimir pozwoli...
pepe, 2018-10-03 13:12, napisał:
Okolice Jasienca 8gr. i co niektorzy twierdza ze beda zbierac i sprzedawac
Pierdzielisz takiej ceny to nie ma jestem z tych okolic 0,11
Abukk, 2018-10-03 17:34, napisał:
Rozgryzłem to, będziemy eksportować mrożone jabłka przemysłowe do Chin.Zimą pociągiem przez Syberię.
Tylko czy Władimir pozwoli...
W końcu koordynatorem skupu ma być firma ESKIMOS więc doświadczenie w zamrażalnictwie ma zapewne nie małe :),tak więc wszystko jest możliwe...
No i dobrze niech cwaniacy teraz żałują że w tak dobrym roku na rynku koncentratu na tym 500 tys ton jabłek nie zarobią i i o te pare ładnych baniek beda w plecy. Bo nie oszykujmy się potencjał przetórczy maja na ponad 2,5 miliona ton wiec spokojnie mogliby skupic wszystko.
No właśnie coś mnie zastanawia. Plony może i mamy duże ale przerobimy tyle co zawsze. Zupełnie jakby jakieś limity były przeznaczone na polski koncentrat. Nie oszukujmy się. Jabłka można rozładowywać i rozłaaaadooowywać, mówiąc że a to awaria a to urok a to przerwa wydłużając kolejkę skoro cena nie działa. Mając zakład przetwórczy w takim roku jak ten, to bym na trzy zmiany w nim sok wyciskał do momentu aż by mi się z tanków przelewało. Może to jest ten sam numer jak z cukorwniami.Zamknąć nie mogą bo Polska jest zbyt zaczącym producentem jabłek(w przeciwieństwie do buraków) i taka masa luda by mogła zamieszki wzniecić ale jakieś tam limity juz narzucić mogą dzieki którym zapewnią sobie miejsce na rynku dla koncentratu i jabłek od sadowników mających udziały w tych firmach.
Slawko21, 2018-10-04 07:51, napisał:
No właśnie coś mnie zastanawia. Plony może i mamy duże ale przerobimy tyle co zawsze. Zupełnie jakby jakieś limity były przeznaczone na polski koncentrat. Nie oszukujmy się. Jabłka można rozładowywać i rozłaaaadooowywać, mówiąc że a to awaria a to urok a to przerwa wydłużając kolejkę skoro cena nie działa. Mając zakład przetwórczy w takim roku jak ten, to bym na trzy zmiany w nim sok wyciskał do momentu aż by mi się z tanków przelewało. Może to jest ten sam numer jak z cukorwniami.Zamknąć nie mogą bo Polska jest zbyt zaczącym producentem jabłek(w przeciwieństwie do buraków) i taka masa luda by mogła zamieszki wzniecić ale jakieś tam limity juz narzucić mogą dzieki którym zapewnią sobie miejsce na rynku dla koncentratu i jabłek od sadowników mających udziały w tych firmach.
Taka sama sytuacja była z malinami, cena była w okolicach 2zł i było zebrabene tylko to co sadownik zebrał własnymi siłami a reszta poszła pod kszaka mimo to że owoców ogólnie były małe bo ludzie sporo zlikwidowali w poprzednim roku, a i opryski, nawożenie ograniczone do minimum. Porzeczkę czarną spodkał ten sam los, u mnie wszystko pozostało na polu, bo cena dla przetwórni 40 groszy ogazała się za wysoko i na koniec dali 25 groszy a nietóre skupy w ogóle nie skupowały. Sezon owoców miękkich minął a politycy mają nas w nosie aby terez coś pomóc rolnikowi, ich interesuje teraz kampania wyborcza. A ludzie zostali z marnymi groszami w kieszeni i nie wiadomo co robić z tymi plantacjami likwidować czy czekać na lepsze czasy.
a moze to jest tak , ze sadownictwo sie juz zwyczajnie nie oplaca ? ktos nazwijmy go "grubym" sprzedal (ciagniki,maszyny itp) doprowadzi do NADPRODUKCJI szczesliwych nabywcow nastepnie, znajdzie nowych (Ukraina.Moldawia) przypomina mi sie takie powiedzenie Starszej osoby (duze S z szacunku) "jeszcze nigdy !bogaty nie dal biednemu zarobic, choc biednemu sie wydawalo , ze jest inaczej"
jakie ceny ?
Gmina Łaziska 10-11 gr. Może gdzieś ktoś wyskoczył z taką ceną. Na skupach ruch marny, nawet skupowi nie sypią, tylko wszystko stoi i czeka chyba na lepsze czasy.
Archimedes, 2018-10-04 16:45, napisał:
Gmina Łaziska 10-11 gr. Może gdzieś ktoś wyskoczył z taką ceną. Na skupach ruch marny, nawet skupowi nie sypią, tylko wszystko stoi i czeka chyba na lepsze czasy.
Gm Dwikozy na tablicy 10gr i dwie prawie puste naczepy od wczoraj ruch zamarł.....
Najbard, iejmnie WKUR..A że wszędzie piszą jaka to produkcja jabłek malin porzeczek na Ukrainie a odkąd to oni tacy bogaci w produkcję dwa jego Mac i odkąd takie handlowe i dystrybucja jaka? I nawet wstydu nie ma pisać i agitowac nasze tam be to i ich won do roboty ot co
Wszędzie ruch zamarł na skupach,ale nie dlatego że kazdy czeka na poniedziałek.Teraz idą w ruch obliczenia ile straciłem, jeżeli sprawdzi się to co obiecuja.Zaraz będą wpisy jaka to niesprawiedliwości jest , że tak późno ruszają.Juz spekulacje ile ukradną.Mam nadzieję, że ktoś tym pokieruje i nie tak jak początki tzw.(banki)to dopiero było, cyrk Monty python.
GM MAGNUSZEW 10-11gr
Limity są, ale na tydzień, chłopom powiedzieli że sa limity, a oni to uznali że limit jest i nie beda skupować później wogóle i panika i sypanie na całego, idared trzepany od początku wrzesnia na potęge bo limit, koleiki na skupach nie ma gdzie sypać panika jeszcze bardziej, chłopy spocone, cena spada juz nie bedą brali bo limity sypja jeszcze bardziej, ci co mają 1-2ha na urlop i trzepanie na całego, bo darmowa kasa, ten co ma kredyt trzepie bo potrzebuje kase na rate, a nigdzie nie moze sprzedać bo panika...A w przetwórni spokój przezes pije kawke i patrzy ze spokojem jak to napełniaja sie tanki, najtanszym kosztem, bo na zachodzie nie cha zbierać juz, a tutaj w POLSCE prosta zasada : czym taniej tym szybcjej i wiecej, jeszcze póścić pogłoske że limit to całkiem trafna w tym roku strategia...
Leszek 45; obawiam sie , ze znaczna czesc sadownikow juz po zbiorach, no ale zobaczymy.
JEST APEL ZWIĄZKU SADOWNIKÓW O WSTRZYMANIE SIĘ Z DOSTAWAMI BO BĘDZIE DROŻEJ PO NIEDZIELI : https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/z-kraju/6667-apel-zwiazku-sadownikow-wstrzymajcie-sie-ze-sprzedaza-przemyslu-poczekajcie-na-25-gr-kg.
Ludzie się dziś opamiętali i od dawna dawna na skupach bez kolejki, pojedyńcze osoby, można powiedzieć na ruch praktycznie żaden. Nie wiem czy zmądżeli czy czekają na zapowiadany poniedziałkowy cud? Swoją drogą skupy od wczoraj magazynują towar, też chyba dobry biznes wyczuli
A może wie ktoś jak wygląda sytuacja pod zakładami?Jeszcze parę dni takiego skupu i nie będą mieli co przerabiac
Zakłady muszą podnieść cenę.....inaczej nie kupią....Proponuje 0.20 na początek może zaczniemy od Zagłoba
cielmus, 2018-10-04 21:06, napisał:
Zakłady muszą podnieść cenę.....inaczej nie kupią....Proponuje 0.20 na początek może zaczniemy od Zagłoba
no przeciez o tym pisalem
ze zaklady musza podniesc cene bo wuja zarobia
TAK WYGLADA KONKURENCJA NA RYNKU !!! CWANIAKI Z KUPSu
chcecie kupic dajcie lepsza cene - BO TO I TAK CENA GLODOWA -PONIZEJ MISKI RYZU
A ONI JUZ PLACZ ZE NIC NIE WIEDZIELI
I Eskimos wcale nie musi wszystkiego wykupic
ale bedzie takim batem na tych cwanych oszustów co chcieli chlopa wydymac bez mydla
mysleli ze nic sie nie zmienilo , bo zapraszali ich tutaj rozne gady , Balcerowicze
bo mamy tania sile robocza
koncze bo zaraz zaczne bluźnic na ta swołocz co nami rzadzila
Przepraszam Panie i Panowie, że się wtrącam, ale nie podniecajcie się jeszcze tak. Nie warto dzielić skóry na niedźwiedziu... Pożyjemy zobaczymy, oby coś się ruszyło.
Abukk, 2018-10-04 21:21, napisał:
Przepraszam Panie i Panowie, że się wtrącam, ale nie podniecajcie się jeszcze tak. Nie warto dzielić skóry na niedźwiedziu... Pożyjemy zobaczymy, oby coś się ruszyło.
juz sie ruszylo
KUPSy siedza i myslą
ale tym razem nie nad tym jakby tu wyruchac chlopa
ale teraz nad tym jakby tutaj samemu nie byc wychachanym
Wszyscy za to myślą (pewnie łącznie z rządem ) co z tym " zdjetym z rynku" jabłkiem zrobić Nie to żebym się nabijał, lub nie wierzył w sukces akcji, ale jestem bardzo ciekawy co Oni tam wymyślili.
I teraz mamy okazję się wykazać mądrością, spółka Eskimos będzie skupować jabłka i współpracujące z nią skupy.Jest okazja się odegrać będzie skup ,ktory nie podejmie współpracy i będzie chciał płacić 2grosze więcej nie wozic.Da 10 groszy więcej też nie wozić.Sam w to nie wierzę co piszę.
Szanujący się gospodarz produkuje z 1 ha Sadu odpad o nazwie" jablko przemysłowe" w ilości od 2 do 5 ton. Reszta to deser
cielmus, 2018-10-04 21:41, napisał:
Szanujący się gospodarz produkuje z 1 ha Sadu odpad o nazwie" jablko przemysłowe" w ilości od 2 do 5 ton. Reszta to deser
szanujacy sie gospodarz odpadow nie sprzedaje
tylko ekstra towar
a odpadami handluja sady przemysłowe
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl