gmina Goszczyn 0,10gr
Ludzie zobaczą wolną pake jadą szturmem, przeważnie Czekaja na otwarcie skupu
gmina Goszczyn 0,10gr
Ludzie zobaczą wolną pake jadą szturmem, przeważnie Czekaja na otwarcie skupu
Tak jak minister zapowiedział za cenę dwu krotnie wyższa jak jest dzisiaj. Tzn. Cena będzie okolo 20gr.. A export pewnie około 40gr
znajomy opowiadał że widział sytuacje że nie było gdzie sypać i zaproponowali 6 GR i dostarczył mu ok 10 ton. Nie był to towar pierwszej młodości ale już sprzedane
Za tydzień ma być 20gr to czemu dziaj każdy sypie 100% wzrost ceny w ciągi tygodnia to rewelacja...
Anonim, 2018-10-01 19:10, napisał:
To ładnie.. Przypominam, że litr ropy na najtańszej w okolicy stacji zbliża się do 5,10 zł. Pięknie się to komponuje z ceną tegorocznych owoców. Czy wy ludzie tego nie widzicie?!
Eee tam oszukuja Was bo ja mam rope po 2 zlote.
Nie dajcie z siebie robic niewolnikow chorego systemu. Ile zarobicie sprzedajac jablka po 10 groszy. Rwijcie dobre jak macie, spad jeszcze pozbieracie jak cena bedzie akceptowalna. Teraz nie warto lamac sobie kregoslupa przy cenie 10 groszu.
aga10, 2018-10-01 18:58, napisał:
Tez słyszałem o 6 groszach to już kuźwa dno
Jeszcze nie słyszałem o takiej cenie nigdy...A ludzie dostali takiej paniki, że na skupie to można pomarzyc,szkoda nerw i czasu... jak juz dobija ponizej 10gr to juz mała strata bo pracownikowi trzeba odpalic wiekszość cześć, a za niektórych pracowników trzeba dołożyc, ja tam zajmuje sie rwaniem ładnym i do chłodni...Dodam jeszcze tyle, że u nas to zaczeli wozić bogatsi sadownicy przemysł w nocy bo wstyd juz, wczesniej mówili że sie nie opłaci a teraz w nocy, żeby nikt nie widział ...
A na wiosne pojadą po nawóz, który za grosze wywieźli w postaci przemyslu, który nie wrócił do gleby skąd wyszedł.
Demix, 2018-10-01 20:07, napisał:
A na wiosne pojadą po nawóz, który za grosze wywieźli w postaci przemyslu, który nie wrócił do gleby skąd wyszedł.
To temat badań dla jakiejś uczelni - "Wartość nawozowa jabłek przemysłowych". Obawiam się jednak, że nie jest ona zbyt wielka - zawartość potasu to raptem 1,34kg w tonie jabłek, z fosforem jeszcze biedniej - całe 0,09kg w tonie jabłek. Może wpływ na próchnice będzie lepszy...
no to czekamy na 3 gr może to będzia granica kolejek..... chociaż po kolejkach patrząc tęskno chłopu za komuną.....ot taki ku.....wa sentyment pozdro dla wszystkich co o swoje zdrowie dbają....
Trzeba nie miec honoru zeby za 6 gr wiesc. zreszta i za 10 tez. powinno byc tak 5 gr i jak chcesz wjechac na wage to 5 batow a na wyjazd kopa w dupe i 5 dych za tone na glebe jak psu rzucic.
o i tu Marcinie jestem za Tobą chociaż by to nic nie dało bo cebulą by dupe smarowali przed wjazdem na wagę i do przodu.....może jakis nabór wniosków na nowe nasadzenia by sytuację zozblokował....
Tam gdzie słupowy jest gospodarzem to wstrzymuje skup całkowicie. W Białej Rawskiej są takie i wczoraj jeden zaprzestał skupu . Ja już nie zbieram, i apeluje żeby w całej Polsce żebyście przekonali do zaprzestania skupu, aż cena nie wzrośnie. Wszelką pomoc wiedzą na tym forum odbija się przeciwko temu co pomaga, bo jak wywiedzieć się każdy chce, na temat uprawy, a potem ma wszystko w dupie i jedzie na skup za każde grosze .
U nas też przestali wozić skup nie przyjmuje a i ludzie zmadrzeli kurna jaka godność musi być!!!
Ludzie nie zmądrzeli tylko np. W mojej okolicy przetwornie wprowadziły limity tj. do 200 ton tygodniowo na jedną firme i tylko od stałych odbiorców. Niektóre firmy potrafiły przywieźć nawet 400 ton tyg i samochody WGR. Okolice Siedlec cena nieznana.
Demix, 2018-10-02 07:26, napisał:
Tam gdzie słupowy jest gospodarzem to wstrzymuje skup całkowicie. W Białej Rawskiej są takie i wczoraj jeden zaprzestał skupu . Ja już nie zbieram, i apeluje żeby w całej Polsce żebyście przekonali do zaprzestania skupu, aż cena nie wzrośnie. Wszelką pomoc wiedzą na tym forum odbija się przeciwko temu co pomaga, bo jak wywiedzieć się każdy chce, na temat uprawy, a potem ma wszystko w dupie i jedzie na skup za każde grosze .
dziwny ten Twoj post =sposob myslenia
bo oznaca ze po 14-cie groszy zbierales a za 12 juz nie chcesz i innym bys zabronil
a ja i inni apelowalismy od < 20 groszy zeby nie sypac
i co ?? sypales miales w nosie nasze apele
a teraz chcesz urowniłowki i ??
a niech zbieraja i sypia nawet i za 5 groszy bo ja nie widze wielkiej roznicy pomiedzy 15 a 5 groszami
ten sam wój tylko raz troche wiekszy ....
ps
i dziwnym zbiegiem przestales zbierac gdy
jak piszesz , skupy przestaja kupowac
???
w tym roku kazdy z nas odnajdzie odpowiedz na pytanie KIM JESTEM ?(to swiety gral)?:
a) sadownikiem (prowadze biznes)
b) walcze o byt dla rodziny za wszelka cene(godnosci)
c)wszystko mi jedno "godnosc" juz dawno zgubilem(szoruje o dno czasem z glowa wyzej - by nabrac powietrza)
d)juz dawno zadna z 3 odpowiedzi powyzej mnie nie dotyczy...
Marcin79, 2018-10-02 08:53, napisał:
Demix, 2018-10-02 07:26, napisał:
dziwny ten Twoj post =sposob myslenia
bo oznaca ze po 14-cie groszy zbierales a za 12 juz nie chcesz i innym bys zabronil
a ja i inni apelowalismy od < 20 groszy zeby nie sypac
i co ?? sypales miales w nosie nasze apele
a teraz chcesz urowniłowki i ??
a niech zbieraja i sypia nawet i za 5 groszy bo ja nie widze wielkiej roznicy pomiedzy 15 a 5 groszami
ten sam wój tylko raz troche wiekszy ....
ps
i dziwnym zbiegiem przestales zbierac gdy
jak piszesz , skupy przestaja kupowac
???
Święta racja kolega Marcin79. Pewnie nie bardzo już co zostało do zbierania Demixowi i przez to stop robi. Sypcie nawet i za 5gr wolny kraj nikt nikomu nie zabroni.
Skończyły się puste skrzynie na skupach to nie zbierają a i skupy nie przyjmują, bo w co? Już 2 tygodnie temu na forum można było przeczytać, że zastosują strategię 1 gr mniej codziennie jak w 2015 roku, a i tak wszyscy wozili jak opętani. Teraz to niech każdy sobie robi co chce, większość towaru i tak już przerobiły przetwórnie. Czas na strajkowanie już był i Ci co wozili sami są sobie winni super ceny(obecnie nawet 10 gr :)). Jak się komuś chce schylać za 10 gr to proszę bardzo, jeżeli ktoś ma trochę inne myślenie to zostawi pod drzewem. Przynajmniej będzie miał czyste sumienie, że nie dał się ......
Nie wiem...nie widziałem ale słyszałem od pewnego skupowego że " to jest wszystko kwestia indywidualnej kalkulacji " Twierdził ten Pan że niektórym za 10 groszy się opłaci bo jeden pracownik jest w stanie zebrać 4 tony przemysłu . Pozostaje mi tylko pozazdrościć bo u mnie ludzie nie są w stanie "wykręcić takiego wyniku" :)Ostatni samochód przemysłu załadowałem 5 września...
od poniedziałku ma ruszyć skup interwencyjny ,w cenie 25gr za kilogram czy ktoś wie jak to ma się odbywać . A dzisiaj koprzywnica 10-11 gr
dziś słyszałem rozmowe sadownika jedzący ciągnikiem klasy premium z przedsiębiorcą firmy który ma pod sobą kilka punktów skupów. Czy pieniądzę można dziś bo trzeba pracowników opłacić, a skupowy że pięniądze bedą na rachunku za ok 3 miesiące. Ciągnik mało turbiny nie zgubił pewnie pojechał po kolejny kredyt
papuja1, 2018-10-02 18:43, napisał:
od poniedziałku ma ruszyć skup interwencyjny ,w cenie 25gr za kilogram czy ktoś wie jak to ma się odbywać . A dzisiaj koprzywnica 10-11 gr
ciekawe jak to wpłynie na rynek, już skupowali malinę interwencyjnie, jakoś sadownicy tego nie odczuli, może wchłonoł to tzw holdning widmo ministra Ardanowskiego, a może dosypią jabłek Ukrainy
grisza1988, 2018-10-02 18:58, napisał:
dziś słyszałem rozmowe sadownika jedzący ciągnikiem klasy premium z przedsiębiorcą firmy który ma pod sobą kilka punktów skupów. Czy pieniądzę można dziś bo trzeba pracowników opłacić, a skupowy że pięniądze bedą na rachunku za ok 3 miesiące. Ciągnik mało turbiny nie zgubił pewnie pojechał po kolejny kredyt
Nie przesadzaj że ktoś z kredytu opłaca rwaczy, mając ciągnik klasy premium
oj sa tacy kolego, co mocno siedza w kredytach bo dotacji za duzo nabrali na swoje mozliwosci, wiadomo cos na jakich zasdach bedzie ten skup interwencyjny, bo jak to bedzie wolna amrykanka, i pare firm bedzie moglo kupic towar za pieniadze rzadu, to sie skonczy tym ze paru cwaniakow z kontaktami gdzie trzeba kupi towar po 10gr a na papierze bedzie 25gr
MrDelan, 2018-10-02 13:40, napisał:
Święta racja kolega Marcin79. Pewnie nie bardzo już co zostało do zbierania Demixowi i przez to stop robi. Sypcie nawet i za 5gr wolny kraj nikt nikomu nie zabroni.
Piszesz jak nie trzeźwy. Zostało prawie wszystko, i tak mam na razie pod dostatkiem pienędzy, nie mam żadnego kredytu, a to co pisze to dlatego że więcej jestem przy rwaniu, niż się tu wymądrzam, jakoś rzadko pisze ceny przemyslu bo ich nie znam. Więc nie pisz głupot, bo nikt nie sprzedał tyle przemyslu, oprócz tych co mają skupy u siebie i kase 2 gr z kilograma, bez żadnych opłat, i kasa 600 do 900 zł dziennie zarejstrowane na jeszcze kogoś innego.
Green25, 2018-10-02 18:26, napisał:
Nie wiem...nie widziałem ale słyszałem od pewnego skupowego że " to jest wszystko kwestia indywidualnej kalkulacji " Twierdził ten Pan że niektórym za 10 groszy się opłaci bo jeden pracownik jest w stanie zebrać 4 tony przemysłu . Pozostaje mi tylko pozazdrościć bo u mnie ludzie nie są w stanie "wykręcić takiego wyniku" :)Ostatni samochód przemysłu załadowałem 5 września...
tak tak, juz to widzę turbo doładowanie w dup***, ja miałem dwóch pracowników póscłe ich samych, i do obiadu zebrali 4 skrzynie i po obiedzie 3 po dniu pracy zapłaciłem 240zł i podziekowałem im, a oni jeszcze : " przydał by sie jeszcze trzeci do noszenia wiader "...
25gr od rządu ale wcale się nie zdziwe ze to będzie na przetwórni więc sadownik otrzyma w granicach 16-18gr.. Rewelacja
Moze mi ktoś wytłumaczyć taką sytuację,ktos daje mi 10 zla inny proponuje mi dwa razy tyle.To da mi 20 zł czy 30zl.Bo 10 zł to już mam od tego pierwszego a dwa razy tyle to chyba jest 30zl.Niemoge jakoś tego ogarnąć.Pozdrawiam wszystkich którzy już będą kończyć przemysł zbierać.
Zbyszek124, 2018-10-02 20:08, napisał:
25gr od rządu ale wcale się nie zdziwe ze to będzie na przetwórni więc sadownik otrzyma w granicach 16-18gr.. Rewelacja
Oświećcie mnie bo może sie mylę. Jakim cudem ten skup interwencyjny ma rozluzować zapchane skupy i przetwórnie jeśli to jabłko dla rządu mają skupować te same przetwórnie które i tak teraz skupują i są zasypane. Przecierz w ten sposób to jabłko nie jest zdjęte z rynku przetwórni to nie rozluzuje. W ten sposób państwo będzie płaciło 25gr a na skupie i tak 10.
Leszek45, 2018-10-02 21:41, napisał:
Moze mi ktoś wytłumaczyć taką sytuację,ktos daje mi 10 zla inny proponuje mi dwa razy tyle.To da mi 20 zł czy 30zl.Bo 10 zł to już mam od tego pierwszego a dwa razy tyle to chyba jest 30zl.Niemoge jakoś tego ogarnąć.Pozdrawiam wszystkich którzy już będą kończyć przemysł zbierać.
Da Ci 20 bo 10 zyla nie masz bo dałeś za 20. 10 byś miał jakbyś dwa razy ten sam towar sprzedał.
Myślę że to chyba powinno brzmieć,drugie tyle mi da a nie dwa razy tyle.Ale zobaczymy może jakoś się wyjaśni.Okolice Koprzywnicy ceny od 0,10-012ruch trochę mniejszy.Kazdy czeka co w poniedziałek.Sam jestem ciekaw 500tys ton ,to jest nie mało miejmy nadzieję ze to dotyczy Polskich jabłek.
marb100, 2018-10-02 21:49, napisał:
Oświećcie mnie bo może sie mylę. Jakim cudem ten skup interwencyjny ma rozluzować zapchane skupy i przetwórnie jeśli to jabłko dla rządu mają skupować te same przetwórnie które i tak teraz skupują i są zasypane. Przecierz w ten sposób to jabłko nie jest zdjęte z rynku przetwórni to nie rozluzuje. W ten sposób państwo będzie płaciło 25gr a na skupie i tak 10.
Z cząstkowych informacji narazie nic nie wynika poza tą ceną. Spółka "Eskimos", która ma się zająć skupem nie jest prawdopodobnie producentem koncentratu, tylko czymś w rodzaju mroźni. Dodajmy do tego, że zakład produkcyjny ma pod Białymstokiem - logistycznie mistrzostwo ;) Choć nie ma się co czepiać o położenie, bo ponoć skupować mają też inne firmy z nią współpracujące na terenie całego kraju. Nadal nie wiadomo kto i kiedy wyprodukuje ten koncentrat. Chyba będą kupować "na pryzmę" a później myśleć gdzie to przerobić ;)
Leszek45, 2018-10-02 22:09, napisał:
Myślę że to chyba powinno brzmieć,drugie tyle mi da a nie dwa razy tyle.Ale zobaczymy może jakoś się wyjaśni.Okolice Koprzywnicy ceny od 0,10-012ruch trochę mniejszy.Kazdy czeka co w poniedziałek.Sam jestem ciekaw 500tys ton ,to jest nie mało miejmy nadzieję ze to dotyczy Polskich jabłek.
dwa razy wiecej to jest 2x10 zl = 20 zł
nie ma tutaj zadnej filozofi tylko matematyka
sprzedajesz skrzynke jabłek - jeden Ci daje 10 a drugi dwa razy wiecej - czyli 20
i bierzesz albo 10 albo 20
a nigdy 10 +20 bo bys wtedy ta sama skrzynke sprzedawał 2 razy
SlawekS, 2018-10-02 22:16, napisał:
marb100, 2018-10-02 21:49, napisał:
Z cząstkowych informacji narazie nic nie wynika poza tą ceną. Spółka "Eskimos", która ma się zająć skupem nie jest prawdopodobnie producentem koncentratu, tylko czymś w rodzaju mroźni. Dodajmy do tego, że zakład produkcyjny ma pod Białymstokiem - logistycznie mistrzostwo ;) Choć nie ma się co czepiać o położenie, bo ponoć skupować mają też inne firmy z nią współpracujące na terenie całego kraju. Nadal nie wiadomo kto i kiedy wyprodukuje ten koncentrat. Chyba będą kupować "na pryzmę" a później myśleć gdzie to przerobić ;)
ha ha ..
Eskimos bedzie kupowal i pewnie eksportował na Grenlandie
po Chinach kolejny perspektywiczny kierunek :)
a co do rozladowania kolejek to
wystarczy co jakis czas podnosic cene o 1 grosz
i przestana sypac
Przecież pisze na sąsiednich forach ; " spółka Eskimos skupi i zmagazynuje ", więc co nas to interesuje co z tym zrobi. Przecież nie kupi na pierogi.
Pierwsze słyszę o takiej spółce czy przetwórni.. Z tego co słyszałem przetwornie kozietolach i Białobrzegach da jedne z większych w Polsce które maja potężne moce przerobowe..
Jestem bardzo ciekaw tego mechanizmu... Rolnikowi przecież nie dadzą limitu więc czy taki skup będzie miał limit?Ja teraz nie zbieram bo to uwłaczające, niemniej, że jak? Jak po 20 gr to mam już dziś zacząć i czekać do poniedziałku z wysypaniem, coby mi skupu nie podsypali jak ja dopiero będę zbierał? Ktoś to szacuje co stanowi to 500tys ton z tego co jeszcze zostało?
Nie żebym się martwił, bo uważam, że takie skupy zwłaszcza jablka PRZEMYSŁOWEGO to totalny idiotyzm, któremu jestem przeciw, yyyy i zara... przemysłowe będą magazynować (pojawiają sie takie info na niektórych stronach) tu trzeba ograniczyć ilość produktu na rynku! Za rok też będą skupować? Sady muszą się częściowo zwinąć i to jest do załatwienia, jak ludzi przebranżowić?! A nie jak mieć śmierdzącego trupa w szafie i udawać, że przecież w pokoju czysto, a wszyscy są szczęśliwi!
Ten skup interwencyjny to nic innego jak kolejny kop w dupe dla sadownika i dla sadownictwa!!!
jesli musieli jakas firme z rekawa wyciagnac -Eskimos
tzn. ze żadna , jak piszesz "potezna firma "nie chciala wspólpracowac ???
i jesli tak jest, toby oznaczalo ze jawnie graja na szkode pis i wspieraja poprzedni uklad partyjny
a to z kolei oznacza ze powinno im sie odpowiednio podziekowac po wyborach
I oznaczaloby ze spokoju i porzadku na rynku jabłek nie bedzie dlugo
ps
jeszcze nie wiecie jak to ma byc zorganizowane a juz krytykujecie ew. warianty ?? :)
poczekajmy ,zobaczymy
ps2
a ten "powod edycji " to kto i po kiego wuja wymyslił ???
Sam sobie odpowiem, teraz docytałem więc cytuję Ministra:
„Mówię to, po to, by ci który w tej chwili oszukują rolników, wyraźnie usłyszeli - za chwilę nie będzie jabłek w Polsce”
Ciekawi mnie w jaki to niby sposób ma zostać "skupione" pół milona ton przemysłu...Jabłka przemysłowe w 90% były skupowane za pośrednictwem firm skupowych. Najprawdopodobniej ludzie będą musieli wynająć samochód ,ładować całe składy i jako rolnik wozić nie rzadko kilkaset kilometrów gdzieś do jakiejś przetwórni.Jakoś nie do końca wierzę w powodzenie tej inicjatywy rządowej.
Wiesz cześć przemysłu już poszla a to co zostało to twarde jabłko może długo leżeć i nie ma już tych ilości
Obudzili się. Sezon na jabłko przemysłowe się kończy a oni zauważyli że skup interwencyjny jest potrzebny. Wyjdzie na to że ci którzy nakupili tych jabłek i wsadzili je do przechowalni na tej interwencji zarobią(o ile jakaś będzie)... a nie sadownicy czy nawet rolnicy.
Slawko21, 2018-10-03 11:36, napisał:
Obudzili się. Sezon na jabłko przemysłowe się kończy a oni zauważyli że skup interwencyjny jest potrzebny. Wyjdzie na to że ci którzy nakupili tych jabłek i wsadzili je do przechowalni na tej interwencji zarobią(o ile jakaś będzie)... a nie sadownicy czy nawet rolnicy.
tak wyjdzie i tak być powinno !!!
ze zarabia mądry a traci głupi
bo na ludzkiej głupocie sie najlepiej zrarabia
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl