LENARCZYCE I OBRAZÓW POWIAT SANDOMIERZ OD PARU DNI 0.18GR NETTO
U mnie 8 ton genevy rozkłada się, moge dać zdiecia, bo poprostu sie nie opłaca. To co na drzewie sprzedało sie o wiele drożej w porównaniu z rokiem poprzednim i jeszcze wczesniejszym...I nie mam zamiaru zbierać koleinych odmian...
Ja nie czuję sie bogatym sadownikiem, ale prawda jest, że bogaty to i pestki wyzbiera...To jest niesmacznie chwalenie sie, puszenie a na skupie sypanie przerywki za 14 gr...
Green25, 2018-07-05 19:47, napisał:
Nie chce nikogo straszyć ,ale patrząc na to co wyrabia przemysł przetwórczy śmiem twierdzić że jest to początek końca sadownictwa w Polsce . Jak nie będzie zdecydowanej reakcji sadowników to w bardzo ciemnych kolorach widzę dalsze funkcjonowanie w tej branży. Odnoszę wrażenie że komuś bardzo zależy aby Polska przestała produkować owoce a zaczęła je kupować. Dodatkowo mamy rządy nieudaczników od wielu lat ,zmieniają się tylko barwami a Polską wieś mają i tak wszyscy w głębokim poważaniu . Rządy "dobrej zmiany" i szumnie zapowiadane obowiązkowe umowy ,które miały ucywilizować relacje z przetwórstwem . I co z tego wyszło ? NIC. Stworzyli jakiegoś gniota który nie ma żadnej mocy prawnej . Przetwórcy gnoją porzeczkarzy już któryś z kolei rok , wiśnia szkoda gadać , malina tragedia , teraz zamierzają za darmo dostać jabłko przemysłowe...Szykujcie się na stolicę i pod zakłady bo większość z nas w przeciwnym wypadku zdechnie z głodu niebawem a gospodarstwa pójdą pod "młotek" komornika.
Jest bardzo proste rozwiązanie. Mamy w naszym pięknym kraju ustawę o ochronie konkurencji i wolnego handlu. Każdy producent nie może sprzedawać swoich produktów poniżej kosztów produkcji czyli po cenach dampingowych. Dlaczego rolnikom pozwala się sprzedawać swoje produkty poniżej kosztów produkcji? Ministerstwo rolnictwa powinno w każdym roku ogłosić ile wynosi koszt produkcji poszczególnych płodów rolnych a odpowiednie służby powinny kontrolować czy handel nie odbywa się poniżej kosztów produkcji. Takie to proste, ale komuś zależy żeby było jak jest...
Sypią debile wczoraj okolice warki widziałem dwa z czubem (grochu )0,140jasieniec
Nieogarniam, jak można w takiej cenie? Przecież tu niema żadnej ekonomicznej kalkulacji.
Kalkulacja jest prosta chociaż długofalowo zupełnie nie logiczna : pracownik zarobi na swoje utrzymanie, więc nie stracę resztek forsy z kieszeni.
Osobiście wybrałem wyjście trzecie, tj. przerzedzanie chemiczne i samodzielna korekta ręczna prosto na ziemię.
Problem jest taki, że na to rozwiązanie mogą sobie pozwolić tylko tacy "obszarnicy" jak Ja.
Przepraszam, że tak trochę poza tematem, ale nie wiem jaka jest cena u nas, bo wiedzę na ten temat czerpie tylko od Was
Jeśli pracownik zbierze i zarobi na siebie, a sadownik na paliwo to żadnej kalkulacji tu nie ma, bo pracowni może coś innego robić np cięcie wilków, które tez powinno zmniejszyc ilość odpadu na jesieni...wożenie na skup 13gr czy 16 gr to besens bo ciągnik, dwókółka, skrzyniopalety, wózek tez sie nisczy... Ja sie własnie dziwię, że niektórzy sypią przerywkę, ale wychodzi, że to ci bogatsi robią...albo nie mają pieniedzy, bo nie wiem o co chodzi, a z reguły jak nie wiadomo to chodzi włąśnie o pieniądze...
KORTEZO, 2018-07-18 13:19, napisał:
Jeśli pracownik zbierze i zarobi na siebie, a sadownik na paliwo to żadnej kalkulacji tu nie ma, bo pracowni może coś innego robić np cięcie wilków, które tez powinno zmniejszyc ilość odpadu na jesieni...wożenie na skup 13gr czy 16 gr to besens bo ciągnik, dwókółka, skrzyniopalety, wózek tez sie nisczy... Ja sie własnie dziwię, że niektórzy sypią przerywkę, ale wychodzi, że to ci bogatsi robią...albo nie mają pieniedzy, bo nie wiem o co chodzi, a z reguły jak nie wiadomo to chodzi włąśnie o pieniądze...
Moim zdaniem takie bogactwo to jest pozorne. Co różni rolnika mającego 10ha i starą 60-tkę i rolnika mającego 10ha i New Hollanda za kilkaset tysi? Jednego z nich odwiedza komornik. Kredyty potrafią zmusić do niewolniczej pracy.
na stronie igrit jest bardzo dużo ogłoszeń kupna jabłek przemysłowych ,co swiadczy o tym ze jest bardzo duże zapotrzebowanie na jabłka przemysłowe ,jak będziemy sprzdawać jabłek za 14gr ,czyli w cenie nie pokrywającej kosztów zbioru to cena nie wzrośnie ,a może jeszcze spadnie ,dlatego należy zeby związek sadowników apelował do sadowników zeby nie zbierali spadów .W gazecie hasło ogrodnicze jest informaja ze w niemczech i francji jabłka przemysłowe są powyżej 1zł , a u nas co , 14 gr
Zaczynają szukac jabłka przemysłowego, deserowe tylko do konsumpcji a przemyslowe to dopiero mozliwosci i może nie będzie strasznej tragedi
Z żoną zaczelismy zbierać przemysł, w trakcie zbierania zadzwoniłem na skup 15 gr natychmiast przestaliśmy zbierać, nazbieraliśmy 1,5 skrzyni i dalismy sobie spokój po kilku dniach wywaliłem te półtorej krzyni spowrotem do sadu...W sadzie tez są gdzie niegdzie wieksze kupki odpadu po sortowaniu jabłek w sadzie, na powiechrzni 0,5ha lezy około 8-10ton jabłka i gnije oto foty z za dwa tygodnie moge dac koleine, żebyscie zobaczeli stan rozkładu jabłek...Pracownik w tym roku podrożał nie opłaca sie tego zbierać za 15-20gr bo tyle bedzie kosztować zbiór i zawiezienie na skup, niewspominając jaki to wstyd wozić jabłko za taką cene...
Jak kto chce niech sam sobie to wyzbiera i przerobi na sok, juz przerabialiśmy zbieranie przemysłu za 15gr-20gr później jeszcze trzeba było dołożyc do tego , a każdy kto zbiera niech nie patrzy na sasiada że wyzbierał tylko na siebie i podejmie męską decyzje każda tona i wiecej zostawiona podrzewem u każdego w skali kraju daje spory tonaż...
Goownojady wożą i myślą, że zarobili ale to tylko pozorny zarobek .Jak to stare przysłowie mówi :"hytry trzy razy traci"(myślę, że w tym wypadku nawet więcej). Sypanie w tej cenie to raczej podcinanie gałęzi na której się siedzi. Mądrym inaczej i tak nie wytłumaczysz o co chodzi bo oni mają swoją logikę i nawet jak tłumaczyć takiemu "jak chłop krowie na rowie " to on i tak wiejski filozof swje wie.
Pozdrawiam "niesypiących".
Macie sad. W ciągu jednego dnia nazbieracie 10 ton. Wysypiecie po 20 gr. Daje o 2 000 zł. ...1000 idzie na zbieraczy. Ten 1000 pozostaje w twojej kieszeni. Jest to myślenie pro ekonomiczne, czy anty ekonomiczne. Za tego tysiaka możesz na cztery, pięć dni wynająć kwaterę nad Bałtykiem. Na rybkę dołożysz z zysku za jabłka deserowe...
jerzy45, 2018-07-20 14:58, napisał:
Macie sad. W ciągu jednego dnia nazbieracie 10 ton. Wysypiecie po 20 gr. Daje o 2 000 zł. ...1000 idzie na zbieraczy. Ten 1000 pozostaje w twojej kieszeni. Jest to myślenie pro ekonomiczne, czy anty ekonomiczne. Za tego tysiaka możesz na cztery, pięć dni wynająć kwaterę nad Bałtykiem. Na rybkę dołożysz z zysku za jabłka deserowe...
Tak to ci się skalkuluje gdy sad dostaniesz w spadku po sadowniku który miesiąc wcześniej nagle zmarł.
Czyli kosztów produkcji już nie liczymy, pryskanie, koszenie, ciecie itp...na wakacje pojechać a w nastepnym roku kredyt na wznowienie produkcji...
ultracyd, 2018-07-20 07:54, napisał:
Gmina Wilków n. Wisłą 18 groszy.
Nikt o zdrowych zmysłach nie wozi po tej cenie.
Ten sam powiat Opole Lub. tylko gm Chodel ,a konkretnie miejscowość Granice 14 gr Na takim gównie taka różnica.
jak przemysł 14gr , to jabłko exportowe będie po 40 gr , nie sprzedajmy spadów w tej cenie ,zostawmy je pod drzewami, nie zbierajmy
tysiąc na zbieraczy i drugi tysiąc żeby obciąc coś do zbierania czyli sadownik zostaje z gołą dupa ale ma zrobioną przerywke.
Ja tam stwierdzam że jak by nie liczyć minimum 30gr dopiero pokrywa koszty przerywki.
Jerzy ja nie wiem jak ty na te wakacje jeżdzisz jak ty tak liczysz że to swietna cena jest i tysiąc zostaje w kieszeni.
Jerzy45 Ty to jesteś ten włąśnie przykład wiejskiego filozofa o którym pisałem wcześniej. Takie wywody ekonomiczne to przedszkole. Przeczytaj co napisał delikates i policz ile dostaniesz w doopę jak będą take ceny. Nisypanie przemysłu w takiej cenie to IWESTYCJA w wyższą cenę jabłka deserowego. Jak będziecie wozić przemysł po 15gr to zakłady przetwórcze zrobią w tym roku kokosy na jabłku. Chiny w tym roku to jest klucz do cen przemysłu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Panie Jerzy.. Pan tak na poważnie??
KUPNO z 2018-07-21 10:42cena: 0.60 zł kilogramtreść ogłoszenia: Kupię suchy przemysł. Najlepiej ilości cało samochodowe. Cena: 0,60 PLN/kg netto.ogłoszeniodawca: Romanadres: Grójecwojewództwo: mazowieckietelefon: +48 663 072 498
KORTEZO, 2018-07-21 11:49, napisał:
KUPNO z 2018-07-21 10:42cena: 0.60 zł kilogramtreść ogłoszenia: Kupię suchy przemysł. Najlepiej ilości cało samochodowe. Cena: 0,60 PLN/kg netto.ogłoszeniodawca: Romanadres: Grójecwojewództwo: mazowieckietelefon: +48 663 072 498
własnie wróciłem z sadu z przerywki na moje oko jak u każdego jest taki stan jak u mnie w sadzie to przemysłu prawie nie bedzie chyba że z braku koloru na 200 drzew przeciętych ze 4-6 jabłek aby po zwójce a grzyba to chyba żeby znaleśc to trzeba by do lasu isc, więc wcale mnie ta cena nie dziwi bo nie ma przemysłu w sadach w tym roku.
Parcha jabłoni nie bardzo ujrzy nawet w sadach kiepsko chronionych.
Należy wprowadzić kary finansowe dla pseudosadowników sprzedających jabłko przemysłowe poniżej kosztów produkcji oraz kary dla przetwórców /np. nacjonalizacja zakładu/ kupujących te jabłka. Wprowadzenie odpowiedniej ustawy to raptem 30-35 godzin i problem mamy z głowy. Pozdrawiam Kolegów. Ps. u mnie w sadach przerywka pod drzewami.
Jerzy policz jeszcze raz: 10 ton po 15 gr to 1500 zł.Aby nazbierać 10 ton to u mnie trzeba 10 zbieraczy po 120/dniówka a więc 1200. Faktycznie zostaje mi 300 zł na paliwo do ciągnika i na wszystkie inne koszty przy zbiorze i transporcie na skup. Kosztów produkcji przy jabłkach przemysłowych nigdy nie liczę.
Sadownicy muszą się zjednoczyć i nie zbierać jabłek w tej cenie ,to wtedy cena wzrośnie , bo jest bardzo bardzo duże zapotrzebowanie na jabłka przemysłowe , jak teraz zakłady chcą kupić od nas spady po 15gr ,to za ile będą kupować we wrześniu i pażdzierniku ,kiedy będzie dużo jabłek ,pewnie wtedy będzie cena 5gr , zjednączmy sie i nie zbierajmy spadów , zostawmy je pod drzewami niech zgniją . Ciekawe po ile będą od nas chciały kupic jabłka firmy epxortowe ,jak jest tak niska cena przemysłu , pewnie będa dawać 40 gr ,a może nawet będą prubować kupić po 35gr .
Zimą tyle było mówione że nie będą brać przerywki bo pozostałości, a teraz ogłoszenia kupię każdą ilość przerywki ale za psie pieniądze.. (pozostałości już nie przeszkadzają?) nóż w kieszeni się otwiera.
Związek niech już opracowuje jakieś formy protestu bo na przełomie października/listopada ludzie będą sypać jak głupi za 10groszy...
piter00100, 2018-07-23 19:15, napisał:
Zimą tyle było mówione że nie będą brać przerywki bo pozostałości, a teraz ogłoszenia kupię każdą ilość przerywki ale za psie pieniądze.. (pozostałości już nie przeszkadzają?) nóż w kieszeni się otwiera.
Związek niech już opracowuje jakieś formy protestu bo na przełomie października/listopada ludzie będą sypać jak głupi za 10groszy...
Strajki muszą być TERAZ!!! ale również trakcie sezonu i powtarzane w różnych formach do znudzenia . Porzeczka pozostawiona została na krzakach częściowo bo ograniczyli skup...dlaczego ? Dlatego że zakłady robią miejsce na koncentrat jabłkowy ,powierzchnie magazynowe to nie gumka w gaciach że można rozciągnąć . Są przesłanki że będzie drogi z uwagi na rekordowo niskie zbiory jabłek w Chinach ,no i dodatkowo "wojna handlowa" między CHRL i USA (cła) .Dlatego szykują maksymalnie duzo miejsca . Wykorzystując wyższe zbiory jabłek i swą przewagę nad sadownikami będą "cisnąć" z nas ile wlezie nie zważając na nic. Miejcie to na uwadze ,to jest rok w którym można ugrać wyższą cenę ,tylko trzeba walczyć o nią wszelakimi sposobami. Nie bądźmy ludźmi głupimi ,wierzę że większość z nas ma głowę na karku i wie że służy nie tylko do jedzenia...
Ps.Zobaczcie sobie na różne ogłoszenia ilu jest tych śmoczków co chce wyrwać za kilkanaście groszy obecnie przerywkę i przemysł letni...to o czymś świadczy jest bardzo duże zapotrzebowanie na surowiec w tym roku,tylko ludzie oddający postępują irracjonalnie...nie wiedzieć czemu.
Tak czytam tematy o cenach, o tym żeby kontraktacje wprowadzić, strajki robić, protestować, wyrwać drzewa, że to przez tych albo tamtych, bo zakłady Niemcom sprzedali.......
Jeśli zakłady byłyby polskie, płaciłyby podobnie, trzeba być idiotą, żeby płacić więcej niż dostawca chce wziąć. Dopóki bedą producenci akceptujący cenę ponizej kosztów produkcji, czy wręcz poniżej kosztów zbioru, dopóty zakłady takie ceny będą proponowały.
Rozwiązania są dwa albo nie będziemy się zgadzać na żenujące ceny i nie będziemy oddawać owoców, albo trzeba poczekać, aż część z nas wymrze lub zbankrutuje. W drugiej opcji jest szansa, że w tym czasie rynek zostanie opanowany przez kogoś innego.
U mnie leży dużo przerywki, trochę się krzywię jak widzę np. takiego Ligola, no ale nie zbieram i nie rozumiem tych co zbierają. Może jeśli macie sąsiadów którzy zbierają przejść się do nich i porozmawiać, spróbowac przekonać...
Zakłady Przetworcze pobrały dotacje z ARiMR na rozwój z warunkiem kontraktacji surowca. Mają umowy z pośrednikami realizującymi skup , a nie z rolnikami. To fikcyjne umowy niezgodne z wymaganiami przepisów. Powinno sie to sprawdzić, żeby była furtka prawna do nacisku rzadu na przetwornie.
Nikt nie ma koncepcji jak poprawić obecną sytuację rolników, poza apelami o wstrzymanie dostaw.
Pomysl Nikodema DyzmyD
Regionalna Agencja przyjmuje zgłoszenia od rolników ile mają jabłka przemyslowego i do kiedy moga go przetrzymać.
Negocjuje z Przetwórniami cene i ilości dostaw. Decyduje czy rolnik ma oddac czy zutylizować u siebie.
Z różnicy cen i rządowych dopłat ma fundusz na zapłatę za zutylizowane jabłko. Utrzymuje cenę na rozsądnym poziomie.
PiotrB, 2018-07-24 17:40, napisał:
Regionalna Agencja przyjmuje zgłoszenia od rolników ile mają jabłka przemyslowego i do kiedy moga go przetrzymać.
Negocjuje z Przetwórniami cene i ilości dostaw. Decyduje czy rolnik ma oddac czy zutylizować u siebie.
Z różnicy cen i rządowych dopłat ma fundusz na zapłatę za zutylizowane jabłko. Utrzymuje cenę na rozsądnym poziomie.
O jaką Regionalną Agencję chodzi ? Możesz podać kontakt tel. bądź stronę internetową gdzie taką informację znaleźć ?
Tadeusz1, 2018-07-25 09:22, napisał:
PiotrB, 2018-07-24 17:40, napisał:
O jaką Regionalną Agencję chodzi ? Możesz podać kontakt tel. bądź stronę internetową gdzie taką informację znaleźć ?
Chodzi o ARiMR ,ale to jest tylko pomysł który zaproponował użytkownik PiotrB ,on po prostu tak to widzi aby w ten sposób to funkcjonowało...
Na skupie wisi informacja że skup jabłek przemysłowych od 30 lipca. Nie widzę żeby teraz ktoś coś woził. Chociaż u ludzi i u mnie pod drzewami leży warstwa co opadło po burzy.
Wzorraj na spotkaniu w Grójcu Pan Suski na pytania miał tylko jedna odpowiedź za wszystko odpowiedzialny jest PSL i kropka.
. nikt nie może nic
Unia czytaj Niemcy mogą wiecej w Polsce jak Polacy warto obejrzeć cale spotkanie na grojec 24
U mnie 10 ton genevy właśnie ładnie rozkłada się, zdiecie przed i po...
Rozmawiałem z jednym znajomym co sypał przerywkę, nasypał cały samochód i dołozył do interesu 900zł, to jest naprawdę rewelacja sypać za 15gr a na koniec pozostanie sie z długiem.
Jeśli każdy by poświecił 10 ton przemysłu cena była by podskoczyła a tak na własne życzenie jest 15gr, ale nie szkoda było zostawić a teraz niedługo jabłko deserowe zamiast sprzedawać za 0,90gr bedzie po 40-60gr
Gmina Belsk Duży cena na jednym skupię 18 gr a pięć kilometrów dalej cena 12 gr za jabłko przemysłowe z przerywki
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego jest taka różnie cenowa?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl