POST USUNIĘTY
Archimedes, 2018-09-22 22:22, napisał:
Panowie skupowi strasznie agresywni. Hejt, bo ktoś napisał ile można na tym interesie zarobić. Ja nie zamierzam Wam robić konkurencji, bo mam inne pomysły na życie. Nie zazdroszczę tylko otwarcie piszę co i jak. Przykład miał pokazać siłę 1 grosza i obalic mit że prowadzenie skupu ledwo starcza na życie. Każda działalność obarczona jest ryzykiem, sadownictwo również. Rolnicy też inwestują w park maszynowy, potrzebne są nam skrzynie, widlaki, ciagniki, nasadzenia itp...i te 150 tys, które trzeba utopić w otwarcie skupu to się chowa w starciu z wydatkami w nowoczesnym rolnictwie. Piotrawin i Kopanina też 0,15.
Więc to głupota czy wybór? Za tyle co w sad inwestujesz możesz mieć kilka skupow i dużo większe zyski więc w czym problem Sprzedaj te nowoczesne sprzęty i załóż skup. Miałem 1 ha malin. W tym roku już w sierpniu go wyorałem widząc że już w tym roku na nim dołożyłem kilka PLN. Nie płaczę za tym tylko pracuje dodatkowo. Na rodzinę mi starcza. Więc takie głupie płakanie mnie denerwuje. Nie radzisz sobie z jakimś owocem to zrób inny biznes a nie oczekuj pomocy bo to rujnuje gospodarkę. Powiedzmy że produkuje budy do psów. Oczywiście dotacje na rozwój wzięte. Udało mi się w tym roku sprzedać 15. Więc idąc myśleniem sadownika w następnym roku wyprodukuje tysiac. A jak nie będzie kupca to będę się domagał dopłat lub żeby państwo znalazło mi kupca. I jeszcze jakieś rekompensaty
Wcale sie nie dziwie ze cena spada jak ludzie jak dzwonia to juz nie pytaja sie nawet o cene tylko czy jest na co sypac ,Cena z piatku gm Błędow 17 gr netto
Przecież to jest takie proste ,tyle jest przetwórni w Polsce każda zna swoje moce przerobowe i zdolności przechowalnicze.Zebrac wszystkie dane o sadownikach o ich sadach i wprowadzić normy tyle i tyle wyprodukują jabłek ,deserowych a tyle przemysłu.Oczywiscie trzeba zostawić okienko dla sadów po gradzie bo to jest,uwarunkowane pogodą.Maja być normy np.jest 10 h sadu wyliczyć ile przemysłu można kupić od, takiego producenta.Zaraz pewnie padnie pytanie a co z (dzikami)kupowac ale za inna cene.To jest tak samo jak produkcja wódki, dlaczego ktoś kto produkuje bimber nie może sobie go ot poprostu na legalu sprzedawc.Musi być akcyza bo koszty produkcji i przede wszystkim potężny zarobek.A sadownik tez ma koszty produkcji z roku na rok coraz większe.
propan, 2018-09-23 08:52, napisał:
Dlaczego w zeszłym roku ceny były normalne i nikt nie narzekał ,bo było mało a w tym roku dużo za dużo i problem. Wniosek jeden zrobić żeby było mało czyli wykarczować ,albo nie zrywać, albo zniszczyć dla utrzymania ceny Szanujmy swój wysiłek i nie dajmy się wykorzystywać a jednocześnie nie musimy rezygnować z pracy którą lubimy. Bierzmy przykład z krajów zachodnich gdzie coroczne ceny są stabilne i sadownik może liczyć, że zarobi określoną kwotę pieniędzy za swoją pracę i może poświęcić się pracy którą lubi z wyboru a nie z przymusu
Wydaje się proste a jednak ciężkie do zrozumienia dla co niektórych
To jest celowe niszczenie Polskiego całego rolnictwa, przemysłu, ogólnie całej gospodarki.Przeciez każdy to wie że jak upadnie rolnictwo to upadnie reszta, łańcuch się rozerwie.Mamy my rolnicy to mają wszystkie branże.Przeciz nie wywozimy tego zarobku do innych krajów.Ku...... tak ciężko to zrozumieć?tylko teraz to już sam nie wiem komu, myślę że to ja nie mogę tego zrozumieć.
Przyczyn sytuacji jest kilka:
1. Normalne zbiory - brak szkód mrozowych (wg. nie których "klęska urodzaju")
2. Mentalność sadowników krórzy są dobrymi ale wyrobmikami a nie przedsiębiorcami. Jak można nastawiać się na produkcję towaru nie mając sensownego zbytu, a jedynie na zasadzie sąsiad Jasiek ma skup to weźmie. No i w tym roku to dosłownie bierze bo te grosze trudno nazwać zapłatą.
3. Brak jakiejkolwiek łączności na lini sadownik - przetwórnia. Rozmawiałem kiedyś z holenderskim producentem mleka, który twierdził że zarabia na przetwórstwie tegoż bo jest udziałowcem mleczarni a surowiec to dostarcza po kosztach. Czy nie od tego miały być grupy w które wpompowano tyle kasy? A teraz jakieś brednie o umowach kontraktacyjnych jak towaru za dużo. Te umowy mają być z cenami referencyjnymi z bieżącego seaonu?
4. Brak sensownej polityki rolnej rządzących i to od 89, a szczególnie z chwilą członkostwa w UE. Od 2004 r. programy dofinansowania nowych nasadzeń i mamy potężną nadprodukcję owoców bez sensownych rynków zbytu. W małej Austrii 50 tys sadowników wytwarza legalnie ok. 1 mln L sznabsu bez podatków bo takie mają prawo, a u nas cydr z akcyzą prawie 1 zł/L . Chciał coś zrobić w tej mierze ten od Polmosu i konferencji prasowych z rekwizytami, ale wdał się w walkę z klerem i go politycznie zdołowali więc chłopina dał se spokój. Poprzednicy przynajmniej robili dobrą minę i organizowali wycieczki promocyjne na bliski i daleki wschód. Obecni nie robią nic po za propagandą sukcesu koniecznie z przymiotnikami "narodowy", 'polski" i bełkocie o wstawaniu z kolan. Większość sadowników w za miesiąc dwa wstanie tylko obawiam się że sufit znacznie się obniżył i może solidnie przywalić w niego głową.
No właśnie i tak jest cały czas,a rządzący nic nie robią w tym kierunku,a to sadownicy sadzą zaduzo.To znowu zmowy cenowe skupowych, przetwórstwa,mam tego dosyć.Potrzebny jest ktoś kto będzie potrafił to wszystko poprowadzić.Tylko jest jeden duzy problem.ze kogoś takiego niema przynajmniej na chwilę obecną.A najgorsze jest to że nic nie mozemyna to zaradzić.No i jeszcze nasza reprezentacja siatkarzy brak słów,ale z drugiej strony czy to wina siatkarzy,czy trenera?i znowu dylemat.
Na tym forum jest pełno cwaniaczków głównie z okolic Grójca którym wydaje się że są niewiadomo jakimi sadownikami bambrami i nie pozbierają przemysłu. Prawda jest taka że każdy zbiera, ja też zbiorę odsort z deseru choćby po 10 gr żeby zarobić na Ukraińców i paliwo. Dużo osób dzieli się z pracownikami pół na pół i nikt nie płacze. Nie wyobrażam sobie żeby jabłko leżało i gniło w sadzie, błoto i smród nie do zniesienia co utrudnia zbiory
sadownikpowisle, 2018-09-23 15:06, napisał:
Na tym forum jest pełno cwaniaczków głównie z okolic Grójca którym wydaje się że są niewiadomo jakimi sadownikami bambrami i nie pozbierają przemysłu. Prawda jest taka że każdy zbiera, ja też zbiorę odsort z deseru choćby po 10 gr żeby zarobić na Ukraińców i paliwo. Dużo osób dzieli się z pracownikami pół na pół i nikt nie płacze. Nie wyobrażam sobie żeby jabłko leżało i gniło w sadzie, błoto i smród nie do zniesienia co utrudnia zbiory
Witam, a ja nie wyobrażam sobie zbierać przemysłu przy tej cenie.Co do ''błota i smrodu'' to skąd takie przypuszczenia-ja odkąd pamiętam kilkukrotnie zostawiałem przemysł pod drzewami i nic takiego nie zaobserwowałem.
Niedziela...
Wracalem do domu i nadrobilem pare kilometrow zeby objechac okolice...
Pow. grojecki. Prawie polowa sadow oberwana. Z kilkudziesieciu kwater bez jablek nie widzialem ani kednej na ktorej by zostal noe zebrany przemysl.
I gdzie Ci wszyscy krzykacze ktorzy tylko na forum mowia ze po przemysl sie nie schyla???
Billo, 2018-09-23 16:16, napisał:
Jutro mają być po 0,13 spieszcie się bo niedpnie nie beda przyjmować...
http://ekosady.pl
Ci państwo po 12 groszy jabłuszka ogarniają :)
@Pawlglw
Jeden póki co jest w lubelskim na pewno, ale jak długo nie wie Jak tam ceny dzisiaj, bo słyszę że ruch na linii ziemia/jabłoń - wiaderko-skup w okolicy całkiem spory. No chyba że już mam omamy słuchowe..
Ile kg. przemysłu zbiera przeciętnie Twój pracownik jeśli to nie tajemnica?
To chyba najlepsza wiadomość dzisiaj jaką przeczytałem, szkoda tylko ze polowa tych sadów.Chociaz 80%to by było super.Spieszyc się Panowie śpieszyć,bo malo czasu.
Jestem z lubelskiego nie z Grója . Myślenie Twoje z lat 60-tych. Kalkulacja; 1,5 ha sadu oberwanego z deseru (część gali ,część rubina) 6 osób wynajętych . 10 zł za godzinę. Czas pracy około 8 godzin. Zbiór około12 skrzyń. Pracownicy; 80×6=480. Towar 12×330=3960kg. Cena 3960×0,17=673,20. . Nafta ok 8 litrów .8×5=40. 673,20-480-40=153,20. Mój zarobek to 153,20.Nie liczę amortyzacji sprzętu ,moich nerwów i zdrowia. Kalkulacje zrobiłem na wyrost bo inni mogą mieć inne koszty i inną cenę przemysłu. Za taką dniówke nie mam zamiaru zbierać.
Ps jeżeli pomyliłem się w obliczeniach proszę skorygować.
erinbrokovich, 2018-09-23 20:54, napisał:
Jestem z lubelskiego nie z Grója . Myślenie Twoje z lat 60-tych. Kalkulacja; 1,5 ha sadu oberwanego z deseru (część gali ,część rubina) 6 osób wynajętych . 10 zł za godzinę. Czas pracy około 8 godzin. Zbiór około12 skrzyń. Pracownicy; 80×6=480. Towar 12×330=3960kg. Cena 3960×0,17=673,20. . Nafta ok 8 litrów .8×5=40. 673,20-480-40=153,20. Mój zarobek to 153,20.Nie liczę amortyzacji sprzętu ,moich nerwów i zdrowia. Kalkulacje zrobiłem na wyrost bo inni mogą mieć inne koszty i inną cenę przemysłu. Za taką dniówke nie mam zamiaru zbierać.
sadownikpowisle, 2018-09-23 22:04, napisał:
Słabych masz pracowników jeśli 6 osób uzbiera tylko 12 skrzyń przez 8 godzin
No to lepij samemu rwać i urwać te 2 skrzynie i mnieć co rwać do wiosny. Bo samemu jest się sterem i okretem i mnieć dniówkę 136 zł i koszty nafty będą 3 razy mniesze
JEKYLL I MR HYDE. Jeszcze na stronie 15 pisałeś, że sadownicy zbierający przemysł za 15 gr to śmieci, a teraz sam jesteś skłonny zbierać za 10 gr.,
My z Grójca też mieszkamy w Polsce! I ciezko zapiepszalismy na jakość naszych owoców, ale nie osmielilibysmy z nikogo drwic za to że nie mieszkamw Grójcu
Aga niema sie co denerwować,bo to jest forum i to ze ktoś napisze czy Ty jesteś z Grójca,Sandomierza to tak naprawdę jest nie istotne.Taka jest mentalność ludzi,pasuje przymrozek podczas kwitnienia tylko nie moich rejonach.Wlasnie tak jest czy to Koprzywnica czy to Powiśle, Grójec, lubelskie priorytetem jest byle nie u mnie.Wszyscy ciężko pracujemy w sadownictwie,ponosimy ogromne koszty,bo każdy stara się wyprodukować deser a nie przemysl.Na wiosnę jeden przed drugim jedzie pryskać i po co dla przemysłu?.Sprzedajecie przemysł za takie pieniądze to wasza sprawa.Zobaczymy kto na tym wszystkim zyska.Ja mam też trochę przemysłu i ryzykuje jak na tym wyjdę zobaczymy.Mysle że dwa lata temu więcej straciłem i przy dobrych cenach.Forum to jest tylko forum, codzienność to jest ważne.Ciekawe co dzisiaj pewnie skupy i Ci co mają troche zapasów,wyczyszcza się.
Dzisiaj po tym wietrze przemysłu będzie jeszcze więcej, rano przejezdzałem koło Appolu w Opolu Lub. to kolejka przed zakładem jeszcze z Niedzieli.
Ciekawe ile bedzie przemysłu w połowie pażdziernika jak teraz każdy tyle sypie?
Kto zbiera jabłka dzisiaj w tak ciepły dzień w powiecie opole lub.
Green25, 2018-09-24 09:27, napisał:
Wszyscy zbierają...tylko ty nie zbierasz
Nie bo umnie jest bardzo zimno i jest duży wiatr. Umnie termometr teraz pokazuje 1°C
Po tym wietrze dopiero jest przemysłu nie liczac polamanych drzew powiat opolski lubelskie już 0.14 brawo oby tak dalej juz dalej się nie wypowiem...
A ja mam informacje że jest duże zapotrzebowanie na koncentrat, jak ludzie wywalą wszystko, cena będzie szła już do góry. Bo następny rok zapowiada się kiepsko dla urodzaju. Drzewa osłabione owocowaniem, bardzo wrażliwe na przymrozki.
Gnida2007, 2018-09-24 17:00, napisał:
Złodzieje,złodzieje,złodzieje,złodzieje,zlodzieje
Popieram, a u nas (lubelskie gm. Urzędów) przemysł tymczasowo podobno bezcenny ..
Drogie te jabłka w tym roku ???
http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/jablka-polskie-na-wage-1-kg,33.html
Złodzieje ,zlodzieje.,nie mam gdzie eksportu sprzedać ,ceny przemysłu walą na łeb na szyję do dołu ,złodzieje.zlodzieje.zlodzieje.zlodzieje złodzieje.zlodzieje zlodzieje
Szanowni Koledzy Kolezanki recapta jest jedna DUZO SADZIC WSZEDZIE GDZIE SIE DA , rozejrzyjcie sie wokolo czy jest jescze miejsce ? jesli jest TO SADZIC NA POTEGE bedziecie bogaci !!!!kupowac na kredyt wszystko bo przeciec ja nasadzilem to bede bogaty -splace .....i bede jeszcze bogatszy od sasiada !!!!ba od calej wsi i jeszcze wiecej ..... w nieskonczonosc AZ PRZYJDZIE DZIEN , ze ladne czysciutkie jabluszko bedzie mikalo WARTOSC (ekonomiczna) 35 gr lub mnijej. Mocne uklucie w wlasne ego pracowalem rok i jestem z strata +kredyt =BANKRUT. BANKA PEKLA.....
P.S. wiecej sadzic moja rada chlopy sadzic ILE WLEZIE .....
cena spada ,a gdzie jest związek sadowników ,dlaczego prezes związku z całym zarządem nie chcą pomóc sadownikom , jak związk sadowników nam nie pomorze to nikt nam już nie pomorze ,jak cena spadów nie wzrośnie to export będzie po35gr ,a na giełdach jabłko będzie od 4 do 8zł ,jeszcze jest czas zeby zorganizować skuteczną akcje protestacyną,ale trzeba działać bardzo szybko , cena konsentratu wysoka, zapasów koncentratu nie ma ,w chinach były przymrozki ,a cena spadów 16gr i jeszcze spada ,panowe ze zwiąku albo zorganizujcie skuteczną akcje protestacyjną po której cena wzrośnie ,albo szybko podajcie sie do dymisji ,
sylit100, 2018-09-24 20:41, napisał:
cena spada ,a gdzie jest związek sadowników ,dlaczego prezes związku z całym zarządem nie chcą pomóc sadownikom , jak związk sadowników nam nie pomorze to nikt nam już nie pomorze ,jak cena spadów nie wzrośnie to export będzie po35gr ,a na giełdach jabłko będzie od 4 do 8zł ,jeszcze jest czas zeby zorganizować skuteczną akcje protestacyną,ale trzeba działać bardzo szybko , cena konsentratu wysoka, zapasów koncentratu nie ma ,w chinach były przymrozki ,a cena spadów 16gr i jeszcze spada ,panowe ze zwiąku albo zorganizujcie skuteczną akcje protestacyjną po której cena wzrośnie ,albo szybko podajcie sie do dymisji ,
co wy za głupoty tu piszecie co ci związek zrobi jak wszyscy sypią bo nasadzili ni skrzynki ni skrzyni ni obiektu przechowalniczego ale sadownik sie zwie.
Była akcja związku i co z 50 chłopa było reszta przemysł sypała.
Jak by ludzie za 14gr nie sypali to by cena wzrosła skoro sypią to po co podnosic. Trzeba poczekac az wysypia sie wszyscy co nic nie maja oprócz nasadzen bo przeciesz sami zbierac nie beda jak ukraincy pojada. W skrzynie nic nie idzie postawić nie ma gdzie ani w czym a samemu zbierac w listopadzie sie nie chce.
Tylko każdy płacze że zapotrzebowanie jest i koncentrat drogi a przemysł tani. To nie jest przedszkole ze jak sie dziecku krzywda dzieje bo inne mu dokucza to nauczycielka interweniuje to jest rynek globalny, jest zapotrzebowanie sa ceny koncentratu ale jak kazdy oddaje za darmo to po co płacic wiecej.
Dlaczego kazdy pisze o proteście zeby nie oddawac przemyslu poniżej 30 gr.? A dlaczego żaden wielki sadownik nie napisze zeby nie oddawac deseru ponizej 1.5 PLN tylko kazdy z pocalowaniem reki oddaje za 0.7?
sylit100, 2018-09-24 20:41, napisał:
Już jest cena na giełdziełdzie 4-6zł za drobne i 8-10zł grube za klatke od dwóch tygodni wciskają na zamówienie żeby wepchać jak najwiecej i kredyty spłacić, export 35gr od 65+ za 30gr, a przemysł juz 14gr chyba tyle ostatnio był...Nikt nie pomoże, najbardziej to każdy sam może sobie pomóc...
KUPNO z 2018-09-24 22:56cena: 0.25 zł kilogramtreść ogłoszenia: Kupie idareta od 7 cm opryskany na przechownie w cenie 0.25 gr oferty na emaila. Od 100 do 200 ton w moje skrzynie. Stanleys90@wp.pl ogłoszeniodawca: paweltelefon: 000XXX XXX pokaż numeradres: grojecwojewództwo: mazowieckiepowiat: grójecki - Grójec
Cóż, rynek reguluje się sam na naszych oczach. Środków na ochronę w przyszłym sezonie braknie w wielu gospodarstwach, paradoksalnie w gorszej sytuacji będą producenci deseru, którym rok nie wyszedł, niż typowi przemysłowcy. Jeżeli przyszły rok nie okaże się tak łaskawy pod względem parcha, to możemy mieć spory zjazd w wielkości produkcji. Choć nie wiem, czy przedłużanie nadziei ma sens, być może bardziej otrzeźwiający umysł byłby kolejny rok niskich cen...
Trzeba przerzedzać chemicznie, tak produkować żeby nie było przemysłu, bo można kiedyś na przemyśle stracić wszystko, bo koszt zbioru przekroczy cenę .
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl