Uuuuuuuunas już propaganda poszła że zakłady kupują do końca września i panika na całego
Uuuuuuuunas już propaganda poszła że zakłady kupują do końca września i panika na całego
kris 1002 NIECH NIE BIORA WOGOLE !!! skoro im (przetworca sie nie oplaca) w calym kraju STOP , my sadownicy nie mozemy pakowac w klopoty przetwornie NIE POLSKIE zreszta
Ludzie,co wy robicie jestem skupowym ,kupuje towar od rolnika po cholerę tak sypiecie ,zakłady zawalone cena wali w dol,po cholerę w ciągu dwóch dni co.was pogielo.Grojec pakuje zestawy non stop za 17 gr i zbieracie powarjowaliscie całkowicie .Nie macie szacunku do swojej pracy niewolnikami chcecie być ,my skupowi nawet sobie z wami nie.mozemy poradzić a co dopiero.zaklady .A wozcie nawet i po 10 gr .Bo do tego dojdzie .
A ja myślałem że w tamtych stronach to pozadni sadownicy są,a tu jak się okazuje to przeważnie przemysłowcy.Ale dobrzy z nich ludzie bo sobie ukruca a innemu dadzą tak trzymać.
Chyba właśninie powariowali, u mnie w okolicy jeden gość jeszcze pryska spady aby urosły wielkie giganty. Ja nie mam jabłek tylko maliny ale jak zobaczyłem że cene jest licha to zakończyłem wszelkie opryski , dokarmianie i nawodnienia (w czerwcu) 3 miesiące zero oprysków. Plon był nawet niezły, zbiór we własnym zakresie a reszta została na kszakach i zgniła.
cena spadów okolice Lipska 0,15 zł / kg
Biała Rawska, od początku tygodnia tendencja spadkowa cen przemysłu, codzienne korekty o grosz, obecnie od 20 do 18 groszy, chodź już puszczono w eter pogłoskę o 15 groszach, a więc nic dziwnego, że wzmógł się ruch w interesie i okolica sypie na potęgę.
Leszek45, 2018-09-13 20:14, napisał:
A ja myślałem że w tamtych stronach to pozadni sadownicy są,a tu jak się okazuje to przeważnie przemysłowcy.Ale dobrzy z nich ludzie bo sobie ukruca a innemu dadzą tak trzymać.
W ok. Grojca to sadownicy od pokolen bardzo dobrze sytuowan robia swoje nie wazne za ile, ich stac.Maja zapas waluty, chude lata przetrzymaja a potem beda robic biznes na jablku...
Ps.nie jestem z ok. Grojca a wyrazona opinia jest czysto subiektywna.
Bo Polski sadownik to dziwny twór że tak powiem nie ważne po ile ważne że po gospodarsku!!!!! no i oczywiscie trzeba mu pomóc bo umrze z głodu.... niewiem jaką wy ekonomię kończyliście!!!ale ciekawe czy po 5 gr też zawiziecie? POZDROWIENIA DLA MYŚLĄCYCH!!!
konrad111, 2018-09-13 21:03, napisał:
Bo Polski sadownik to dziwny twór że tak powiem nie ważne po ile ważne że po gospodarsku!!!!! no i oczywiscie trzeba mu pomóc bo umrze z głodu.... niewiem jaką wy ekonomię kończyliście!!!ale ciekawe czy po 5 gr też zawiziecie? POZDROWIENIA DLA MYŚLĄCYCH!!!
kris1002, 2018-09-13 19:26, napisał:
Ciekawa diagnoza i ludzie wierzą w takie bajki? Jeśli tak to powinni puścic propagande ze tylko 2 tygonie jeszcze kupowania i już wszystkie baseny i tanki zapełnione i nie będą kupowac wcaleto za 1 mc może by dygło do 30 gr
Hm, dziwne. U nas też spadło nagle na 17 groszy. Baardzo dziwne. Pewnie przypadek
No ciekawe, w Chinach kontrakty terminowe na jabłka są rekordowo wysokie, plon jabłek mniejszy o całą europejską produkcję a ludzie dają się nabrać na info że zakłady biorą do końca września. Przecież to całkowicie nielogiczne.
A wy dalej zbieracie po 0,17 gr spieszcie sie bo pozamykaja zaklady do konca wrzesnia
Gm, Magnuszew cena niezmieniona taka sama jak przed tygodniem dziś 0,20 netto, dziwne, że niektórych cena spadła...
Slawko21, 2018-09-13 23:02, napisał:
No ciekawe, w Chinach kontrakty terminowe na jabłka są rekordowo wysokie, plon jabłek mniejszy o całą europejską produkcję a ludzie dają się nabrać na info że zakłady biorą do końca września. Przecież to całkowicie nielogiczne.
to ciekawe i dla mnie b.dziwne
jak w Chinach mieli normalne= wielkie zbiory jabłek to nasi jechali tam nasze jablko sprzedawac
a teraz pewnie Cinczycy by cos chetnie kupili
ALE NASI CICHO SIEDZA (pier...lą farmazony propagandowe na użytek wyborów )
TAK NAM POLITYCY POMOGA :(
Jak dla mnie to ten spadek to znowu czysta zagrywka skupujących jabłko przemysłowe. Dziwnym trafem znowu spadek gmina Wilków, Łaziska, Józefów. Wcale nie mamy tak wielu skupujacych towar, Jeden telefon, solidarność w ich szeregach i już cena spada. Jak była cisza to musieli troszkę zachęcić ludzi to wożenia, a teraz jak towaru pod dostatkiem to obniżka, bo ludzie i tak przywiozą. Tyle w tym temacie. Natury ludzkiej nie zmienisz i żadne prośby tłumaczenia nie odnoszą skutku. Oczywiście jest wielu sadowników, którzy rozumieją, że obecną sytuację zawdzięczamy sobie i swojemu brakowi solidarności, jednak dalej są w mniejszości. A ludzie ja wścieknięci będą wozić dalej, bo teraz przyjdzie czas na strategię codziennie grosz taniej, żeby przyspieszyć zbiór przemysłu. Będą zbierać do updłego bo jutro grosz taniej, zobaczycie. A skupujący bedą się śmiać i liczyć dodatkowa kasę.
Marcin79, 2018-09-14 08:59, napisał:
Slawko21, 2018-09-13 23:02, napisał:
to ciekawe i dla mnie b.dziwne
jak w Chinach mieli normalne= wielkie zbiory jabłek to nasi jechali tam nasze jablko sprzedawac
a teraz pewnie Cinczycy by cos chetnie kupili
ALE NASI CICHO SIEDZA (pier...lą farmazony propagandowe na użytek wyborów )
TAK NAM POLITYCY POMOGA :(
Do Chin trochę daleko z jabłkami ale Chiny były osotatnio głównym eksporterem jabłek na rynek rosyjski. Przypuszczam że Białoruś w przyszłym roku pobije rekordy w "produkcji" i sprzedaży jabłek do Rosji.
Sokpol Koncentraty Zagłoba
Rauch Kluczkowice
Appol Opole Lubelskie
Prawdopodobnie Agrana w Białobrzegach
Archimedes, 2018-09-14 09:06, napisał:
Jak dla mnie to ten spadek to znowu czysta zagrywka skupujących jabłko przemysłowe. Dziwnym trafem znowu spadek gmina Wilków, Łaziska, Józefów. Wcale nie mamy tak wielu skupujacych towar, Jeden telefon, solidarność w ich szeregach i już cena spada. Jak była cisza to musieli troszkę zachęcić ludzi to wożenia, a teraz jak towaru pod dostatkiem to obniżka, bo ludzie i tak przywiozą. Tyle w tym temacie. Natury ludzkiej nie zmienisz i żadne prośby tłumaczenia nie odnoszą skutku. Oczywiście jest wielu sadowników, którzy rozumieją, że obecną sytuację zawdzięczamy sobie i swojemu brakowi solidarności, jednak dalej są w mniejszości. A ludzie ja wścieknięci będą wozić dalej, bo teraz przyjdzie czas na strategię codziennie grosz taniej, żeby przyspieszyć zbiór przemysłu. Będą zbierać do updłego bo jutro grosz taniej, zobaczycie. A skupujący bedą się śmiać i liczyć dodatkowa kasę.
ale co sie dziwisz ?/
powiedz co Ty byś robił gdyby Ci ktos przywozil codziennie jabłek wiecej niz mozesz "ogarnąć" ???
pewnie podnosiłbyś jeszcze cenę zeby Cie po uszy zasypali :)
TE OBNIZKI WYMUSZAJA SAMI SADOWNICY ? :( :(
okolice Samborca 0,15 gr "ludzie mowia" ze maja wogole nie brac ..
wg. mnie cena powinna byc 2 gr ciekawe czy "biznesmeni" beda oddawac towar ? (dlaczego 2 gr ? zeby straszyc obnizka) wlasciwie wisnie oddawali po 5 gr (po odliczeniu kombajnu)
p.s. uratowac nas moze jedno WIECEJ SADZIC GDZIE SIE DA !!!!!
lutek76, 2018-09-14 12:33, napisał:
wg. mnie cena powinna byc 2 gr ciekawe czy "biznesmeni" beda oddawac towar ? (dlaczego 2 gr ? zeby straszyc obnizka) wlasciwie wisnie oddawali po 5 gr (po odliczeniu kombajnu)
Tak na mój chłopski rozum w czasach globalizacji nie jest problemem mieć za dużo surowca. Jeżeli ktoś ma powiedzmy złoże ropy naftowej to powinien płakać jeżeli odkryje na swojej ziemi kolejne złoże? Obniży cenę i wypchnie konkurencję z rynku. W naszej sytuacji problemem jest to, że pośrednicy i przetwórcy za cholerę nie chcą obniżać cen swoich produktów. Mają możliwość zarabiać na zwiększonych obrotach zajmując nowe rynki ale wolą zarabiać na marżach a my się dusimy. Zupełnie jakby bronili interesów swoich sadowników maksymalizując przy okazji marżę w Polsce. Myślicie że dużo Niemców zakładałoby i utrzymywało sady gdyby wiedzieli, że będą sprzedawać jabłka nawet po cenie tylko dwa trzy razy wyższej niż my?
Slawko21, 2018-09-14 12:57, napisał:
lutek76, 2018-09-14 12:33, napisał:
Tak na mój chłopski rozum w czasach globalizacji nie jest problemem mieć za dużo surowca. Jeżeli ktoś ma powiedzmy złoże ropy naftowej to powinien płakać jeżeli odkryje na swojej ziemi kolejne złoże? Obniży cenę i wypchnie konkurencję z rynku. W naszej sytuacji problemem jest to, że pośrednicy i przetwórcy za cholerę nie chcą obniżać cen swoich produktów. Mają możliwość zarabiać na zwiększonych obrotach zajmując nowe rynki ale wolą zarabiać na marżach a my się dusimy. Zupełnie jakby bronili interesów swoich sadowników maksymalizując przy okazji marżę w Polsce. Myślicie że dużo Niemców zakładałoby i utrzymywało sady gdyby wiedzieli, że będą sprzedawać jabłka nawet po cenie tylko dwa trzy razy wyższej niż my?
Producenci ropy mają OPEC i wydobywają tyle żeby cena barylki była na wysokim poziomie. Sadownicy sypią jak szaleni. Ją nie wysypalem jeszcze kilograma.Głupcy sami się wykoncza tym sypaniem za 15 gr. Chyba za małą dniowka jeszcze jest bo się opłaci ,powinna być 200 zł to może by się ktoś zastanowił nad oplacalnoscia produkcji
To teraz Panowie sadownicy przez duże "S", pochwalcie się ile w tym sezonie wysypaliscie przemysłu ? Bo ja np w tym roku mam cala produkcję na przemysł a nie sprzedałem nawet kg. Proszę o szczerosc, ile tych kg poszlo na skup ? Każdy tylko jęczy, narzeka i sypie :)
Powinien być podział,tych co produkują jablka przemysłowe i tych co produkuja deserowe.Nie powinni brać przerywki,tylko przemysłowe jabłko.Cena exportu i sprzedaż jabłek na giełdach towarowych i do grup nie powinna być brana pod uwagę cena przemysłu.Czy to jest takie trudne,czy takie łatwe? Ale to chyba nie w tym kraju.Nerwy mi puszczaja,pewnie muszę przestać zaglądać na tą stronę i pisać kocopoly.Okolice Koprzywnicy 0,16 i zastraszanie, że niema gdzie sprzedać.Po kiego grzyba powstała ta przetwórnia,jedna z najnowocześniejszych po co?
Ludzie Koprzywnica i kozietuly to jedna klika wsztzrymali odbiór jabłka żeby walić chłopa w rogi ,czy wy to rozumiecie chłopki że tak się wyrażę ,co wy wyprawiacie,po cholerę sypiecie.jak pokebani.Sami sobie krzywdę robicie.
Wszystkie zakłady,stoją po brzegi,te duże wstrzymały zakup żeby uwalić te mniejsze ,kolejki ogromne, cena wali w dół ,a sypcie dla mnie może być i po 10 gr ,do tego sami doprowadzicie.
1 tona od początku sezonu, Józefów nad Wisłą i okolica sypie do oporu, skupom brakuje samochodów do wożenia, Paranoja!!!
I po co blokować zakłady? po to żeby odciąć przetwórnie od towaru który sadownicy sami wożą jak szaleni?
Mieszkam nie daleko od trzech pierwszych zakładów ale nie zamierzam brać udziału bo co z tego że kilkunastu sadowników zablokuje bramę, jak kilkuste innych będzie wozić towar.
Cena powinna się zaczynać 0,0... może wtedy by sie ludzie obudzili.
Okolice koprzywnicy to już 15 gr -i skupy zawalone towarem bo niby nie ma gdzie sprzedać.Kupili po 18 gr i nadal trzymają ; i co dokładają do interesu
Ludzie wożą przemysł po 0,15 zł bo jest to opłacalne. Pracownik zbierze dziennie 1,5 tony jabłek po 0,15zł to daje 225 zł. Dniówka pracownika to 100 zł. Dla właściciela sadu zostaje 125 zł.
Inaczej było w przypadku wiśni. Pracownik chciał 60 groszy za kilogram, a na skupie wiśnie były w tej samej cenie 60 groszy.
Czyli zakłady muszę opuścić cenę na 0.05.Wtedy jest szansa że bedzie mniej przemysłu.Trzeba uciekać za granicę,niema innego wyjścia.
XmeN2007, 2018-09-14 14:30, napisał:
To teraz Panowie sadownicy przez duże "S", pochwalcie się ile w tym sezonie wysypaliscie przemysłu ? Bo ja np w tym roku mam cala produkcję na przemysł a nie sprzedałem nawet kg. Proszę o szczerosc, ile tych kg poszlo na skup ? Każdy tylko jęczy, narzeka i sypie :)
Nie uważam się za sadownika przez duże "S" niemniej jednak jestem w tym " biznesie" od dziecka. Wyspałem na przemysł mniej więcej, około, pi razy drzwi i na oko okrągłe 0 kg jabłek. Jest mi z tym dobrze, na razie nie mam żadnych zobowiązań finansowych (związanych z sadownictwem ) i wobec ARiMR i może dla tego mogę sobie pozwolić na nie dawanie doopy do używania przez przetwórców... Zdjęcia z rozkładu pokładu jabłek pod drzewami dawałem wcześniej, więc odpuszczę. Ceny nie znam, bo zmazana z tablicy. Po nowym roku zaczynam szukać pracy poza sadownictwem. Pozdrawiam kolego @Cielmus Twój ten New Holland z przyczepą na kilkanaście skrzyniopalet ?
Witam.
Ja również nie wysypałem w tym roku ani kilograma jabłek na przemysł. A utrzymuje się tylko z tej działalności. 7ha czeka na lepsze czasy.... Na szczęście też nie jestem zobowiazany żadnymi unijnymi programami i bez kredytów zarządzam gospodarstwem. Okolice Sandomierza. Mam chęć pojechać na skup i powyklinać tych oddających jabłka za grosze. Z racji tego, że zatrudniam ludzi do wszystkiego oprócz koszenia, pryskania itp. wygląda na to że powoli muszę likwidować sady ....
Ja pier.... Co za Tępy naród 0,14 i dalej sypia.Ludziska to nie zaklady trzeba blokować tylko skupy chociaż na tydzień.
COŚ JEST NIE TAK NA WASZYCH SKUPACH U MNIE CAŁY CZAS 0,20 netto, ALBO COŚ JEST NIE TAK U MNIE, ALBO U WAS ROBIĄ WAS SKUPCZYKI W JAJO NIESAMOWITE I ZARABIAJĄ JUZ GRUBO 10gr , BO Z REGÓŁY TO TYLKO 5-7gr, ALE JAK U WAS SPADA TO DZIWNE TAKA RÓŻNICA...
Ktoś tam wspomniał że idaredy nawet trzęsą. Chodzę i myślę jakie argumenty na Boga za takim czymś przemawiają. Jestem jeszcze w stanie zrozumieć tych co zbierają leżące bo bida piszczy, na chleb nie mają itd ale trząść takie które wisi po tej cenie? Przecież nawet zbierając deser szkoda poświęcać czasu pracownika na to aby przemysłem sobie głowę zawracał. Nic nie sypnąłem i nie sypnę dopóki cena nie przekroczy przyjętego przeze mnie pułapu przyzwoitości. A niech gnije. Ja nie zarobię na swojej pracy ale pasożyty na mnie też sie nie utuczą i w przyszłym roku bedą mieli mniejsze zapasy. I tak miałem wapnowanie w planach.
wlodek267, 2018-09-14 20:31, napisał:
Ludzie wożą przemysł po 0,15 zł bo jest to opłacalne. Pracownik zbierze dziennie 1,5 tony jabłek po 0,15zł to daje 225 zł. Dniówka pracownika to 100 zł. Dla właściciela sadu zostaje 125 zł.
Inaczej było w przypadku wiśni. Pracownik chciał 60 groszy za kilogram, a na skupie wiśnie były w tej samej cenie 60 groszy.
Na tłoczenie wiśnia była po 0,3 zł/kg, a porzeczka czarna 0,25 zł/kg. Kiedyś na początku sierpnia zajechałem na skup a tam pełne potwórko z kistenemi wiśniami i porzeczek ludzie, w tym roku oszeleli, nie ważne po ile ważne aby oberwać owoce.
To jest takie proste myślenie, przetwórnie teraz sprawdzaja jaką cenę minimalną dać,zeby ludzie przestali wozić a tu niespodzianka im cena niższa tym więcej jabłek.W miastach mają rację mówiąc ,że na wsi to sami i tu wiadomo kto.Pan minister Sawicki bardzo trafnie to sformułował.
stiopa80, 2018-09-15 13:33, napisał:
Piaski koło Lublina skup 18 gr
Niech zamykają bramę i uciekają! Po tej informacji tabor desperatów nie mających już gdzie sypać jabłek ruszy w ich kierunku.
To już nie są żarty! :)))
Sandomierz 0,15 polskich złotych dukatów za kilogram.
Prosty mechanizm, narobić jak najwięcej haosu, postraszyć limitami, ograniczyć skup, a potem dać 10groszy a głupi chłop będzie się cieszył że wogóle biorą... to samo było w tym roku z porzeczką i wiśnią.. nieważne po ile byle sprzedać
Trzeba by pokazać ludzią po ile jest koncentrat na rybkach światowych, może by w tedy zrozumieli że jego cena jest porównywalna z rokiem poprzednim i jaki biznes będą robić przetwórnie w tym roku
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl