lukasz0235, 2018-09-03 19:13, napisał:
Banda,złodzieje,przetwórcy,skupczyki, takich cen nie ma nigdzie na świecie.. A barany wożą...
Banda,złodzieje,przetwórcy,skupczyki, takich cen nie ma nigdzie na świecie.. A barany wożą...
Gdybym miał do skupu blisko, to też bym woził. Przy zbiorze spadów zarobiłbym kilkadziesiąt złotych dziennie. W mojej okolicy nie ma innej pracy. Któryś napisał że spawacz zarabia w godzinę 100 zł. po krótkim kursie zawodowym. Nieprawda, znajomy spawacz w fabryce zarabia 2000zł/mc. Ale do tej pracy trzeba mieć dobry wzrok, szybko można go stracić pracując w tym zawodzie.
Za te 2000 tysiące to pewnie,on jest uczniem u spawacza.Zadzwon na skup i powiedz że masz,50 ton przemysłu po 10 groszy.Panowie przyjadą nie stracisz na dojazd i kasa w kieszeni.
My nie wozimy teraz przemysłu, abyśmy wszyscy mogli zarobić normalne pieniądze a nie grosze, które nie pokrywają kosztów produkcji. Dramatycznie niska cena jest zagrywką zakładow produkcyjnych a swoje jeszcze dokładają pazerni skupowi, którzy obniżają cenę. Naprawdę tego nie widzicie??? Jeżeli ktoś uprawia tylko przemysł to też powinno mu zależeć na wyższej cenie a nie sypać za bezcen. Ci co produkują deser doskonale wiedzą jak wielkie pieniądze zostały zainwestowane w produkcję i przy tych cenach jabłka przemysłowego, które rzutuje na cenę jabłka deserowego i wysokich kosztach pracy, nie odrobimy nakladów nie mówiąc o zysku. To zamiast wozić teraz swój przemysł idź do sąsiada do pracy na 8-10 h, zapłaci Ci 12 zł na godzinę i bez żadnych nakładów ze swojej strony zarobisz 120 zł. A swój przemysł zawieziesz później po wyższej cenie. I wszyscy będą szczęśliwi. Zamiast zapierniczać za grosze możesz pójśc do pracy na etat,, na pewno zostanie Ci więcej nie z tego spadziku. Zawsze można wyskoczyć na 1-2 msc za granicę. No chyba, że Twoim celem jest dorabianie zakładów i skupowych kosztem własnego zdrowia. Gratuluję podejścia do sprawy. Za 10 groszy też pojdziesz zbierać??? I właśnie przez taki brak jedności wśród sadowników nic się nie zmienia. Zastanawiam się tylko dlaczego tak jest. Czy ludzie mają probley z kalkulacją opłacalności produkcji, czy takim obciachem jest pójść do pracy i lepiej zapierniczać za kilkadziesiąt złotych dziennie? Nie pojmuję. Każdy inny wariant przynosi większy zysk niż zbieranie przemysło za 18 groszy. Ludzie opanujcie się, bo przyszły rok będzie taki sam. Skoro teraz wozicie za półdarmo to po co mają nam w przyszłym roku płacić więcej???
Jedyne wyjście z tej całej sytuacji zima stulecia,w całej Europie.Pomoc z rządu tylko tym którzy zaprzestaną sadzenia drzew owocowych.Kredyty na wznowienie produkcji 100%.Maksymalna powierzchnia sadu 10 h.Jest jeszcze inne rozwiązanie, przywrócić chandel z Rosją znieść embargo, żadne strajki nic nie pomogą najpierw jedność potem strajki,w jedności siła.
Strajki przynajmniej pokazują reszcie społeczeństwa, za jakie śmieszne pieniądze przychodzi nam oddawać swoje towary. Przeciętny Kowalski nie ma pojęcia ile kosztuje malina, jabłko, sliwka a ceny na straganach znacząco się nie zmieniają w porównaniu z zeszłym rokiem. Ludzie myślą sobie, że na wsi panuje taki dobrobyt a my jeszcze płaczemy, że ciężko. Ale ostatni strajk przyniósł jednak jakąś poprawę, bo w jeden dzień cena przemysłu z 0,15 skoczyła na o,23. Czyli jakiś efekt był. Taraz, gdy ludzie znacząco zmniejszyli ilość oddawanego przemysłu cena skoczyła 2 gr a miejscami o więcej. I tutaj ujawnia się zagrywka skupujących, że to jednak oni hamują wzrosty dla wlasnej korzyści. Efekt byłby na pewno większy, gdyby praktycznie wszyscy przestali wozić przemys,ł ale mentalność polskiego rolnika jeszcze do tego nie doroła.
A kim Ty jestes zeby ludziom ublizac? Kims lepszym?
Żałosne są niektóre wpisy...oddawajcie swoje jabłka choćby po 5 groszy i życzę wam powodzenia .To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku...Nara.
Powinny się pojawiać takie ogłoszenia,dla przetwórstwa oddam 100 ton przemysłu za darmo.Jedyny warunek trzeba sobie samemu uzbierać, ciekawe czy byli by chętni.
Z zakladu oczywiście nikt by nie przyszedł, zresztą nie musiałby ponieważ Ci co wożą teraz jak skończyliby u siebie chętnie pozbieraliby u Ciebie. 0,18- kasa :)
Leszek45, 2018-09-03 21:39, napisał:
Za te 2000 tysiące to pewnie,on jest uczniem u spawacza.Zadzwon na skup i powiedz że masz,50 ton przemysłu po 10 groszy.Panowie przyjadą nie stracisz na dojazd i kasa w kieszeni.
No za dniówkę będzie sobie mógł nawet kupić jedzenie i kalorie potrzebne do zbierania a jak dobra miejscówka trafi się to i może nawet coś zostanie a w przyszłym roku kiedy plony nie będą juz tak obfite też będzie zbierał za taką samą stawkę bo zakłady przetwórcze powiedzą: "Możecie nam skoczyć, nakupiliśmy za bezcen w tamtym roku i mamy pełne tanki. Godzicie się na taką cenę jak poprzednio albo nie kupujemy bo mamy czym handlować" Nie zbieranie za psie pieniądze to jest dla mnie inwestycja, szkoda że inni tego nie rozumieją.
no ładnie napisałeś Leszku , mróz by naprawił sporo sadów , Lecz z pomoc rządu nic nie będzie dobrego niby chcą naprawić a wyjdzie jak zwykle. już nam pomagaja jak wymyślą umowę kontraktacją to ona bokiem nam wyjdzie :( co jest złego z tymi umowami co obowiązują od 1 stycznia 2017 roku ?? ( oczywiście nie działają ) Jak zmniejszać nasadzania jak w agenci modernizacji jak dają "jakieś pieniądze " to żądają zwiększenia produkcji rolnej :( czego nam brakuj eto właśnie jedności ktoś pisał że sadownik z automatu powinien nie sprzedawać towaru poniżej jakiejś ceny np graniczna cena to 25 gr jest na skupie 24 gr to nie ma dostaw i tyle , ale z drugiej strony nie można zmusić kogoś do czegoś jak się komuś opłaca to czemu ni e ma sprzedawać ?? tak działa konkurencja na rynku
Koledzy poczekajmy jeszcze co przyniesie końcówka, obecnego sezonu przemysłu już trochę sprzedane,tak naprawdę to dopiero teraz ruszą zakłady.Kupic muszą bo pewnie oni mają umowy na moszcz i zastraszanie z ich strony że z Chin sobie sprowadzą,to nie ten rok.Dlatego myślę że jeszcze niema co przesadzac,kto ten rok zakonczy lepiej My czy Oni.A zapotrzebowanie mają ogromne i silosy pusciunkie.
Oni nas traktują jak te nasze jabłka, wydusić ile się da.Z jabłek sok a z nas jak najniższe ceny.Jak z jabłkami jest tego nie wiem,ale myślę że dobrze,bo nasze soki najlepsze na świecie a z Nami czyżby jesteśmy naj.......... Na świecie.
no procentuje 14 lat pomaganiu przez łunie jewropejskom naszemu rolnictwu nie na to niemce i ruskie kupili sobie nasze zakłady żeby nam płacić "drogo " PS u "nas na skupie " mówią że powinni więcej dostać bo we straj wożą :)
To niech dalej wożą, mam nadzieję, że im się przykro zrobi jak cena pójdzie w górę i sobie przeliczą, że na każdej tonie stracili x zł.
10dni nie sprzedawania przemysłu to jest cza, kiedy w całej Polsce zgnije pod drzewami kilkadziesiąt tysięcy ton.I chociaż te strajki może na niewiele się zdadzą,ale przetwórnie już tych jabłek nie dostaną.Tylko 10 dni, jeżeli nie kupią wystarczającej ilości przemysłu,to będą próbowali kusić cena,co automatycznie przekłada się na cenę deseru.Panowie Przetwórcy zegar tyka macie jeszcze trochę czasu którego nie da się zatrzymać.To jest tylko 40groszy,czy naprawdę przy zeszłorocznej cenie to jest dużo.Niema mowy o jakiejś nadprodukcji, może w przyszłym roku,jak w Chinach nie umrozi to będzie źle, ale teraz jest dobry czas.Podzielcie się z nami bo My też bierzemy udział w waszych zyskach.Chytry dwa razy traci.
W p.r.c ponoć cos tam przemroziło a na zakładach mieszają koncentrat z Polskim i nikt tego nie kontroluje
Leszek45, 2018-09-04 20:36, napisał:
10dni nie sprzedawania przemysłu to jest cza, kiedy w całej Polsce zgnije pod drzewami kilkadziesiąt tysięcy ton.I chociaż te strajki może na niewiele się zdadzą,ale przetwórnie już tych jabłek nie dostaną.Tylko 10 dni, jeżeli nie kupią wystarczającej ilości przemysłu,to będą próbowali kusić cena,co automatycznie przekłada się na cenę deseru.Panowie Przetwórcy zegar tyka macie jeszcze trochę czasu którego nie da się zatrzymać.To jest tylko 40groszy,czy naprawdę przy zeszłorocznej cenie to jest dużo.Niema mowy o jakiejś nadprodukcji, może w przyszłym roku,jak w Chinach nie umrozi to będzie źle, ale teraz jest dobry czas.Podzielcie się z nami bo My też bierzemy udział w waszych zyskach.Chytry dwa razy traci.
Coś ty taki aktywny się zrobiłeś że całymi dniami na forum przesiadujesz i monologi tworzysz ,jakiś nowy aktywista ;) Twierdzisz że przez przez 10 dni przemysł zgnije pod drzewem:) Jesteś śmieszny...chyba jesteś mało doświadczony ,albo niewiele masz wspolnego z sadem.Komu ty tą swoją wesołą twórczość chcesz przekazać...Przemysł nie raz leżał pod drzewem u mnie prawie do grudnia i był zbierany ,lub nie jeśli cena nie pozwalała na to...Każdy mądry sadownik powinien mieć w tej chwili jabłko przemysłowe w głębokim poważaniu i skupić się na zbiorze głównym który jest podstawowym źródłem dochodu .Po co to opowiadać takie kocopały, apele do przetwórców aby zapłacili 40 groszy nie robią na nich wielkiego wrażenia...O 40 groszach za przemysł to możesz sobie w tym roku pomarzyć ,ale trzydzieści pare groszy jest do osiągnięcia tylko trzeba myśleć trochę i postępować racjonalnie a nie lecieć na skup jak ćma do światła po 20 groszy.
To jeżeli jesteś takim dobrym sadownikiem,za jakiego się uważasz i masz cenę przemysłu w czterech literach po co odwiedzasz ta strone krytykujesz.Znajdz stronę jabłko deserowe,Polska wolny kraj.
nie sprzedaimy gali w paski taniej niż , 1,8 -2 zł, bo jest bardzo duż zapotrzebowanie na te gale ,a tej gali dużo nie ma, tagrze be problemu powinniśmy uzyskać taką cene
Nie sprzedajmy przemysłu w kropki poniżej 0,5 zł (przepraszam nie mogłem się powstrzymać) Każdy centkowany Tygrysek w nakrapiane plamy z przykłapniętym uszkiem i tak zrobi to co Tygryski lubią najbardziej.
Jeszcze nie było przymrozków,a ceny zamarzły, ludzie słabiutko wożą.Albo jeszcze nie ma co,albo już niema co nie myślę że strajkują.
jablka przemyslowego nie jest duzo (specjalnie "parchowy" sezon to nie byl, mnie chyba nawet score zostalo) rak do pracy brakuje. To moze byc dziwny rok , mam tu na mysli luke do zagospodarowania z Chinach , ogromny rynek bez jablka-sokow .
W d.. pie z przemyslem teraz to tylko dobre jabłko za te marne grosze to nikłe ilości niech gnija Jasieniec 0.20
Może jestem w błędzie ,ale osobiście staram się do tych zbiorów podchodzić zdrowo rozsądkowo...Nie oczekuje jakichś wielkich kokosów ,ale wybaczcie...nawet największy tłumok powinien brać pod rozwagę fakt że angażowanie ludzi do pracy przy obecnie obowiązujących stawkach jabłka przemysłowego raczej zniechęca do zbioru . Wydaję mi się że wszyscy płaczą że nie ma rąk do pracy...i zbierają przemysł za 20 groszy...Absurd:)
Siedlce 20 groszy plus oczywiście Vat dla RR:)
Gmina Łaziska poniżej 0,20 Zawsze mamy w plecy przez zmowę cenową skupujących. Nazwisk nie podaję, kto jest z okolicy ten wie o kim mowa. Na skupach skrzynie pełne przemysłu (skąd to się bierze skoro mamy strajk? Polska solidarność), ale jakoś nie sypią na samochdy tylko wszystko stoi na placu. Wróże rychły wzrost ceny. Z darma racji nie chomikują towaru na skupach.
Leszek45, 2018-09-06 22:44, napisał:
Ciekawe czy przemysł z Celesty, Sisi Reda i Gali polezy mi do grudnia
No ciekawe...
Leszek45, 2018-09-06 22:44, napisał:
Ciekawe czy przemysł z Celesty, Sisi Reda i Gali polezy mi do grudnia
a moze do przyszlego roku chcesz trzymac ????
jesli za miesiac do padziernika niue zdrozeja to musisz trzymac do przyszlego roku
bo w grudniu moga nie brać
nie strasze tylko sam tak mysle i tak zrobie - pazdziernik /listopad jak nie dadza ceny tzn.ze nie dadza
(maja nas w głebokim powazaniu ) i szkoda isc w koszty bo sie nie zwrócą
Ale moje leżą pod drzewami i chciałem zobaczyć,bo niektórzy piszą,że przemysł do grudnia lezy pod jabłonkami.A tak na marginesie Idared ,grupa jonagoldow to pewnie polezy do grudnia z 50%ubytkiem,ale ja nie mam doświadczenia,to tylko moja teoria.Okolice Koprzywnicy 0,20g,na słupach towaru niewiele w nowo powstałej przetwórni ,tez szału nie ma.
Leszek45, 2018-09-07 19:55, napisał:
Ale moje leżą pod drzewami i chciałem zobaczyć,bo niektórzy piszą,że przemysł do grudnia lezy pod jabłonkami.A tak na marginesie Idared ,grupa jonagoldow to pewnie polezy do grudnia z 50%ubytkiem,ale ja nie mam doświadczenia,to tylko moja teoria.Okolice Koprzywnicy 0,20g,na słupach towaru niewiele w nowo powstałej przetwórni ,tez szału nie ma.
Ależ Leszku 45,kto ci broni zbierać...:) No tak...jakiś tam procent zawsze zgnije, masz rację,ale nie 50% :) Leszku ogarnij się :)
sadowncy co wy robicie ,po co zbirać te spady ,przecięrz to wogule sie nie opłaa ,traktor,przyczepka ,skrznie się niszczą ,prezesy przetwórni będa kupować helikoptry ,a my niedługo to taczkami w workach będziemy wozić, bo jak się traktory popsują to nie będzie za co naprawić nie sprzedaimy w tak niskiej cenie bo jak cena spadów nie wzrośnie to jabłko exportowe będziemy sprzedawać po 40 gr , nie sprzedajmy terz tanio gali sznigi ,za tą odmiane to powinniśmy wziąść
minimum 1,8zł
A co zrobic jak ktos ma jablko pogradowe???Nie nadaje sie do wlozenia na chlodnie??Albo nie bardzo oplaca sie wybierac bo przy cenie 50gr/kg exportu lepiej to zrywac pokolei na przemysl...???
To powinien być ubezpieczony od gradu a miał by kasę za polisę........spadów by nie zbierał.
wszyscy 100% sadownikow nie zrywac jablek deserowych i przemyslowych do konca wrzesnia to grupy i przetwornie dostaną sraczki ze strachu cena skoczy deser 1 zł przemysł 50gr
Z tego co zauważyłem kilku nowych trolli się pojawiło w temacie jabłek przemysłowych,ale to w sumie ich praca...więc niech pracują:)
To jest właśnie solidarność i jedność Polskich sadowników, skakanie sobie do gardeł.
Leszku45 ,po co kontynuujesz dalej temat :)
zbig63, 2018-09-07 22:10, napisał:
wszyscy 100% sadownikow nie zrywac jablek deserowych i przemyslowych do konca wrzesnia to grupy i przetwornie dostaną sraczki ze strachu cena skoczy deser 1 zł przemysł 50gr
zbig63 czy wiesz może co to takiego dojrzałość zbiorcza , test skrobiowy, badanie jędrności? Sugerujesz aby ludzie do komór wsadzili sobie przejrzałe jabłka ? Jabłka trzeba zrywać wtedy kiedy jest na to odpowiedni czas , tylko podawać na rynek trzeba z głową...tyczy to się zarówno jabłek deserowych jak i tych do przemysłu.
Leszek45, 2018-09-07 19:55, napisał:
idared polezy do konca roku pod drzewami , praktycznie bez ubytku -jak nie bedzie wielkich mrozow bez sniegu
nieraz na wiosne jablko zdrowe spod sniegu sie wyciagało
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl