Przecież to jasne że takie ględzenie to tylko dlatego, że brakuje im jabłka, w największym sadzie europy grójeckim, rzadko kiedy widać samochód z jablkiem, a nie widziałem jeszcze żeby był zasypany na full
Przecież to jasne że takie ględzenie to tylko dlatego, że brakuje im jabłka, w największym sadzie europy grójeckim, rzadko kiedy widać samochód z jablkiem, a nie widziałem jeszcze żeby był zasypany na full
Wtorek, mój szacowny brat pozamiatał 1.4 ha swojego sadu wynik łączny to 2.6t czyli około 1900 kg/ha. Przetwórcom pod rozwagę.
Środa pozamiatałem, kolejne 0.9 ha sadu łączny wynik 4.8 t. jabłek co daje około 5300 kg/ha. Przetwórcom pod rozwagę.
Jak dla mnie cena ok i powoli woziłem... Od poniedziałku ponoć w dół... To jabłuszka niech wysychają pod drzewami...
josu20, 2017-09-16 19:40, napisał:
Jak dla mnie cena ok i powoli woziłem... Od poniedziałku ponoć w dół... To jabłuszka niech wysychają pod drzewami...
propaganda żeby nagonic towarku tylko z kąd go na gonic jak jabłek nie ma przemysłowych??? oberwałem Gale 10t było bo nie mam duzo tego dziadostwa na szczescie przemysłu 4 skrzynie było. Ładnie stoi na placu czeka az dozbieram jeszcze 6skrzyn żeby było z czym pojechac
jak chcą to niech obnizają ,ale jabłek przemysłowych jest bardzo mało ,za jabłka na obieranie już płacą 1,7zł
Dzisiaj ludzie chyba sie wsciekli w okolicach Jasienca. Na jednym skupie kolejka aż zabraklo miejsca na przemysl(ponad 100 ton w 1 dzien),drugi skup po sasiedzku niewiele mniej.Chyba trząchają wszystko za koleją i wożą.Raczej cena pojdzie w dół
przetwórni nie obnirzą ceny bo wiedzą ze w tym roku jest bardzo mało przemysłu ,być może tym razem skupczyki się dogadują zeby obniżyć cene i więcej zarobić , w okolicy jest trzy skupy i od dwóch tygodni się dogadli i nie piszą na tablicach jaka jest cena, a wszyscy jednakowo płacą ,a na początku sezonu to na każdym z tych skupów była inna cena i się przebijali ,uczciwi skupowi to piszą na tablicy jaka jest cena za spady .
pepe, 2017-09-16 21:47, napisał:
Dzisiaj ludzie chyba sie wsciekli w okolicach Jasienca. Na jednym skupie kolejka aż zabraklo miejsca na przemysl(ponad 100 ton w 1 dzien),drugi skup po sasiedzku niewiele mniej.Chyba trząchają wszystko za koleją i wożą.Raczej cena pojdzie w dół
E co ty pieprzesz ja z tych okolic i nic takiego nie ma miejsca trochę więcej jabłek to chyba na to zezon ale 100 ton chyba w snach?
W Miedzichowie dwa skupy i tylko 2 przyczepy wczoraj zasypane na jednym a 7 przyczep pustych i 0 kolejki
Ja słyszałem że nawet nie wszystkie przetwórnie zaczeły kupowac bo towaru brak:D. Nie spodziewał bym sie bardziej juz podwyzek ale też nie powinno byc obniżek 0.87 netto to bardzo dobra cena
87gr i nikt nie mówi o spadku ceny,zbiory dobrego jabłka są utrudnione bo błoto straszne
szanowni panstwo z kwatery ktora zwykle daje 10-12 ton zebralam 1234 t ladnego i 1400 spadu - to pod rozwage przetworcom !!!! nie ma zwyczajnie nie ma nawet jak dacie 2 zyla to wiecej nie zawioze...jesli ktos napisze , ze ma spasc cena to niech ma swiadomosc ze je przestaje sypac BO WOLNYCH skrzyn ma naprawde duzo i moge poczekac na cene ....
p.s. wszytkim zycze powodzenia w ineresach
koledzy mam pytanko bo słyszałem że TB Fruit w annopolu i dwikozach podobno wcale nie zaczoł kupowac i jestem ciekaw czy to prawda? Podobno że rusek stwierdził że za drogie jabłko w tym roku ktos coś wie widac tam jakie auta pod zakładem czy pustki?
Ten banderowiec nie rusek nie kupuje napewno w dwikozach bo jezdze koło niego prawie co dzien.A w anopolu nie wiem ale raczej nie bo jezdza do opola zestawy.
Potwierdzam, Dwikozy nie kupiły jeszcze ani tony jabłek z obecnego sezonu. Druga przetwórnia w Dwikozach coś tam kupuje ale w porównaniu z poprzednim rokiem to znikome ilości.
Niech ktoś z okolic da informację czy Annopol kupuje.
dziś 88 gr plus vat ,ale na skupach bardzo mało jabłek ,w sadoch troche jabłek jest ale są to jabłka deserowe i napewno nie trafią na przemysł ,w tym roku jabłka ładnie wyrosły i prawie wcale nie ma drobnych jabłek ,także cena napewno jeszcze znacząco wzrosnie ,a czy już wiadomo od kiedy będzie mozna przekazywać jabłka na banki żywności
Jablek moze i jest mniej sam mam 50% tego co rok temu ale cena nie ma sie co cieszyc bo my w tym roku wyjdziemy na swoje ale przez nastepne pare lat bedziemy ponosic konsekfencje tegorocznych cen, jesli myslicie ze zaklady i przetwornie z calej Europy na tym straca to sie mylicie bo w przyszlym roku bedzie 150% wiecej jablek i sprzedamy po 20gr :) Ale mam nadzieje ze sie myle!
szeks, 2017-09-21 16:09, napisał:
Jablek moze i jest mniej sam mam 50% tego co rok temu ale cena nie ma sie co cieszyc bo my w tym roku wyjdziemy na swoje ale przez nastepne pare lat bedziemy ponosic konsekfencje tegorocznych cen, jesli myslicie ze zaklady i przetwornie z calej Europy na tym straca to sie mylicie bo w przyszlym roku bedzie 150% wiecej jablek i sprzedamy po 20gr :) Ale mam nadzieje ze sie myle!
może nie martwmy się na zapas,
Może to niezbyt mądre, ale wyobrażmy sobie że mamy porównywalne zbiory do roku ubiegłego i już oczami wybrażmi widze przetwórców zatroskanych, wyrażających zaniepokojenie o przyszłość sadowników. Może brakuje mi wyobrażni ale jakoś tego nie widzę !!!.
No kurka skąd ten towar ma niby być? Większego sensu nie mają wpisy typu: skupy puste, czy towaru brak. Przemysłu nie ma i nie będzie w tym roku za wiele. Jeśli już to deser, ale tego za darmo nikt nie odda.
Ceny nie znam bo jestem "wyjechany"
Prawdopodobnie doszło do zmowy cenowej i od poniedziałku przemysł ostro w dół celowo chcą zbić cenę żeby kupować dobre koło 1 zł nie sypiemy przemysłu nie sprzedajemy dobrych póki cena nie wróci do normy
Już parę takich wpisów było wieszczących obniżkę i odpukać nic takiego się nie działo, dziś na skupie 0.85 netto gm. Fajsławice
Niech sobie obniżają...rzeczywistości nie sposób oszukać. Głosiłbym pierdoły gdybym powiedział że jabłek przemyslowych nie ma.Oczywiście że są, ale jest ich mało...a ich ilość ukształtuje finalnie cenę.Proste.
Billo, 2017-09-23 16:26, napisał:
Też tak słyszałem nie sypiemy!!!
Nie będzie obniżki a jak nawet trochę spadnie to zaraz podniosą bo jabłek nie ma (spadów )
Narazie cały tydzień podnosili po grosiku teraz 0,89 zł. To się pytam po kiego dojechali do takiej ceny. Jak obniżą to nie wozić... (jak ktoś ma spady bo w sadach brak :)
Co tu sypać ja guzik jest przemysłu nawet jak postraszą że obniżą to i tak nic więcej nie urośnie i nawet wiadomość o obniżce 3;dni na przód nic nie da
Proste panie i panowie, ten kto zapłaci więcej ten kupi to co jest. Mogą się dogadywać co do ceny ale prawda jest taka, że zawsze ktoś się wyłamie chcąc"wycykać" innych więc prędzej czy później pokłócą się i nawet nieoficjalnie cena będzie wyższa.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl