Lubelskie 0.75
Dzięki zdecydowanej postawie Ministerstwa i zagroszeniu wysokimi karami za zmowę cenową od początku tygodnia cena wraca do kwoty przed obniżką.
Mam nadzieję że im się cos nie pomyli ja mam odbiorcę chodzi o rwane 1.60 z pola ale za dużo tego niema i zawsze jakiś odsort wiadomo także olewka poniżej 0.80 nie oddam wytrwałość wszystkim życzę...
jablek jest malo to fakt , nie tylko w Polsce , jak bedzie ksztaltowala sie cena zalezy od nas samych , zagrywka z zeszlego tygodnia nadaje sie na doniesienie do prokuratury bo wg . mnie to przestepstwo .Osobiscie mam niewiele te z wyzszych kwater na spad nie rzuce a to co zostanie moze czekac na podworku na odpowiednia cene ....
Szanowni koledzy sadownicy. Jabłek jest mało więc za przemysł będą płacić . Wczoraj telefonował do mnie kolega mieszkający w Niemczech, w ich telewizji wyemitowano program w którym stwierdzono że Niemcy mają 80% strat w uprawach jabłoni.
Mam dużo zapytań o jabłka na soki, to też o czymś mówi. Cena jabłka przemysłowego w naszych warunkach ma bezpośrednie przełożenie na cenę konsumpcji. Jeśli będziemy tanio sprzedawać przemysł to możemy stracić na dobrym jabłku.
Kryspin
1 zł a jak nie to niech leżą -spadów mało, mała strata, ostatni raz w h.uja mnie zrobili że wydarli po 0,65 - jeb. Ich pies jeb. Suka i cała wieś -kasa będzie na deserowym
Na embargo dam spady jak się wkur.wie- bo po 0,65 to wstydziłbym się wozić chyba ze mnie tak dymają
@Lopez ale się obruszyłeś haha widać że cena powoli rośnie więc może się opamiętali i jednak chcą coś kupić.
Łukasz kto cię tak wydymał Tomasz P nikt nie kazał ci wozić po 0.65 było się wstrzymać tydzień i byś sprzedał po 0.80
Regnów u Gumisia od jutra 0.8 netto
czytaliscie ustawe o "zmowie cenowej" ? przeciez to mozna bylo stosowac od dawna ! mam naprawde niewiele ale nie oddam za grosze ...
lutek76, 2017-09-08 21:25, napisał:
czytaliscie ustawe o "zmowie cenowej" ? przeciez to mozna bylo stosowac od dawna ! mam naprawde niewiele ale nie oddam za grosze ...
Zgadza się! Poprzednia rządząca ekipa złodziejska przez cały czas tłumaczyła, że nie można wszcząć postępowania o zmowę cenową przetwórcom ze względu na to, że ustawa o UOKiK dotyczy tylko sprzedawców towarów i usług a nie kupujących.
Tymczasem "jednym z najsurowiej ocenianych rodzajów zakazanych na gruncie art. 6 porozumień jest tzw. zmowa cenowa polegająca na ustalaniu przez przedsiębiorców, bezpośrednio lub pośrednio, cen i innych warunków zakupu lub sprzedaży towarów."Tak więc nieprawdą jest, że tylko sprzedaży, ale również ZAKUPU towarów i usług, a takimi podmiotami gospodarczymi są przetwórcy skupujący nasze jabłka i owoce.
C. d w nastepnym poscie - ograniczenia ilości znaków
"W decyzji nr RBG 9/2011 z 8 lipca 2011 roku Prezes UOKiK uznał za wystarczające do rozstrzygnięcia o istnieniu zmowy cenowej domniemanie faktyczne polegające na wykazaniu, że miały miejsce następujące trzy fakty:- zbieg działań lub zaniechań uczestników zmowy,- brak lub nieprawdziwe uzasadnienie dla tych zachowań,- prawdopodobieństwo kontaktu przedsiębiorców uczestniczących w porozumieniu."Tak więc obecnie wystąpiły wszystkie trzy przesłanki zmowy cenowej:
1. Zbieg działań uczestników zmowy - wszyscy przetwórcy obniżyli cenę o 20 groszy na kilogramie,
2.Nie było przekonującego uzasadnienia do tych działań, ponieważ nie wystąpiła zwiększona sprzedaż jabłek przez sadowników,
3. Kontakt przetwórców miał miejsce o czym informowali sadownicy.Stąd jak najbardziej słuszne są szybkie działania rządu i wystąpienie Posła Marka Kwitka do UOKiK o zbadanie tej sprawy. Widać wyraźnie, że strach zaglądnął w oczy i cena bardzo szybko wróciła do poziomu sprzed obniżki.Pozdrawiam sadowników i życzę udanych zbiorów i satysfakcjonującej ceny.
W piątek pozamiatałem pierwszy hektar odmian jesiennych, wynik 4 tony jabłek, w 2016 r. z tego samego ha, zebrałem około 50 ton przy czym pod drzewami zostało około 10 ton których za 18gr nie zbierałem. Przetwórcom pod rozwagę.
Witam podobno przecene mają robić od wtorku znów na 0,60 no śmiech na sali żenada
działka z jabłkami przemysłowymi wymarzła więc takie zagrywki nie robia na mnie żadnego wrażenia,przemysł zbiera się po zbiorach,kiedy już jabłko jest wyrośnięte i ma wagę max czyli listopad,komuś się pomerdało nie w tym sezonie pajacowanie,nawet drobne jabłko kupcy biorą tak,że sory.
Billo, 2017-09-10 17:19, napisał:
Witam podobno przecene mają robić od wtorku znów na 0,60 no śmiech na sali żenada
nie będzie zadnych obniżek ,dziś cena wrosła na 82gr ,a jabłek na skupach jak nie było tak nie ma ,za suchy przemysł na soki już płacą po 97gr , w tym roku jest bardzo młlo jabłek przemysłowych i cena nie będzie spadać tylko wzrastać i podobno w listopadzie ma wzrosnąć nawet do 1,5 zł ,narazie do tej pory to zakłady kupiły śladowe ilości spadów ,a zapasów koncentratu z tamtego roku nie mają
Rykały, gmina Promna. Są dwa skupy, w jednym dzisiaj 91 gr. netto, w drugim 91 gr. brutto. Dziwne. Jak myślicie, gdzie wożą jabłuszka?
pawel2007, 2017-09-13 13:06, napisał:
Wiecie może kto w sandomierskim kupuje już suchy przemysł i jabłko na obieranie?
na obieranie biorą w Koćmierzowie, Bogori Skotnickiej, Łukowcu......1,1-1,2 z przelewem bodajże. jabłko od 7 cm. LIGOL,CHAMPION, MUTSU, BOJKEN i chyba ELIZA
borann, 2017-09-13 19:05, napisał:
Wiecie może kto w sandomierskim kupuje już suchy przemysł i jabłko na obieranie?
na obieranie biorą w Koćmierzowie, Bogori Skotnickiej, Łukowcu......1,1-1,2 z przelewem bodajże. jabłko od 7 cm. LIGOL,CHAMPION, MUTSU, BOJKEN i chyba ELIZA
Masz może jakieś nr telefonów lub znasz nazwiska tych osób co skupują ?
pawel2007, 2017-09-13 19:32, napisał:
borann, 2017-09-13 19:05, napisał:
Masz może jakieś nr telefonów lub znasz nazwiska tych osób co skupują ?
znajomy jeździ tamtędy ( remont krakówki) nr tel z tablicy 511-611-789 i odmiany jak wyżej w poście
Pieprzenie że za parę tygodni jabłka przemysłowe stanieje facio z Ewa bis nawet o połowę skąd wtedy wezmą jabłka by obtaniac: raczej to czytaj dawać dawać bo nie ma co przerabiać
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl