60gr proponują w ogłoszeniach z Internetu (duże ilości). Jak sytuacja u Was? Coś wiecie?
60gr proponują w ogłoszeniach z Internetu (duże ilości). Jak sytuacja u Was? Coś wiecie?
W moich okolicach to jabłek jak na lekarstwo, więc myslę, że swoje "plony" z raptem 10ha kilka razy na giełdę sam busikiem wywiozę.
Tak dla zobrazowania ceny jablek np. w sklepie w Kopenhadze Dania 25 DKK (koron) za kg jablek. Wychodzi cos 14 zl.
Jak znajde chwile to podskocze do ekologicznego sadu obok i wrzucę kilka zdjęć to zobaczysz czy ekologiczne wyglada tak jak w opakowaniu powyżej ;)
Darku,
Zgadzam się z Tobą że to nie wygląda na jabłko ekologiczne, ale za certyfikat też się płaci. Nawet jeżeli jest to owoc z uprawy normalnej to idzie w cenie ekologi. A czy nie da się zrobić takiego jabłka w ekologii - niech się wypowiedzą koleżanki i koledzy którzy zajmują się tym tematem. W Polsce jabłka ekologiczne w dużych miastach w sklepach specjalistycznych potrafią kosztować od 6 do 8-9 zł, jest cześć ludzi która ma "pierdolca" i płaci za coś takiego.
Co do cen przemysłu to na razie trafia jeszcze towar z chłodni, mokry 35 groszy, suchy (tj. jabłko na soki) 65-70 groszy netto.
Witam.
A jak się odniesiecie do tych cen z linku za jabłko z przerywki.
http://www.md-macierzynski.pl/index.php
Pierwsze przymiarki i sondowanie tegorocznej podaży, która powinna być nikła w rejonie tego skupu.
Zapowiada się dla przetwórców najgorszy sezon od 2007/2008, bo ile by nie zapłacili, to towaru na drzewach nie przybędzie. a moce przerobowe wzrosły przez te 10 lat. Dodatkowo kiedyś nie mieli konkurencji w postaci soków NFC, które zgarną trochę jabłka z rynku z racji lepszej ofery cenowej za surowiec.
cielmus, 2017-07-06 00:36, napisał:
Jabłko z przerywki uśmiałem się
a co cie tak rozbawiło , nie ma co sie oszukiwac szampion gala golden eliza są do przerywki jestem z lubelskiego i korekte trzeba przeprowadzic, po morzach wygladało to tragicznie ale teraz sytuacja sie klaruje ogólnie 50 % zbiorów ja przewiduje u siebie . nie bedzie idareda jonagoldów rubina. cena 60 gr jak na przerywke uczciwa.
My friend mnie rozbawiło Twoje podejście do tematu skoro jabłek mniej to czy nie lepiej zostawić je niech rosną i sprzedac po 60 groszy ale 5 x kg więcej? Zrobisz jak uważasz.
rodecro, 2017-07-08 16:34, napisał:
My friend mnie rozbawiło Twoje podejście do tematu skoro jabłek mniej to czy nie lepiej zostawić je niech rosną i sprzedac po 60 groszy ale 5 x kg więcej? Zrobisz jak uważasz.
swoją wypowiedzią dowodzisz że jesteś producentem przemysłu, czyli robisz dobrze przetwórocom. skoro mam gestego szampiona czy goldena to co z tego ze mi narośnie procówek i soprzedam po 60 gr ja trzymam jabłko do maja czerwca odpowiedz sobie po ile w tym roku była cena o tej porze napewno nie 60 groszy . Jakośc i praca są nagradzane a pojscie na łatwizne i niedbalstow w wiekszosci przypadków kończy sie niczym.
to dobrze ze (masz) w lubelskim jabłka bo ja też z lubelskiego i jak okiem po pieciu wsiach dookoła to nie widać jabłek
Mróz wiosenny wyciachał większość Idareda i Jonagoldów wszelakiej maści ,dodatkowo z zabytkowych odmian Cortlandy i Lobo,miejcami do zera... .Nie jestem prorokiem ,ale przemysł przetwórczy chyba w tym roku będzie drapał się po głowie...Mogę się oczywiście mylić i nie mam tytułu profesora ,ale takie mam wrażenie .Problemy z pozyskaniem surowca mogą być dość duże .Pozdrawiam.
Jak przetwórcy zaproponują odpowiednią cenę, to nie będą mieć problemu z potrzebną ilością surowca, po prostu poziom zysków netto udziałowców,akcjonariuszy oraz zarządów koncernów przetwórczych trochę spadnie. Innymi słowy nie zarobią na Maybacha ale na zwykłego Mercedesa 600 może już wystarczy.
Kolego matt sad to tez pewnego rodzaju gielda jak dobrze to rozegrasz to mozesz zarobic i na przemysle i na jablku deserowym, a ten rok raczej bedzie po stronie sadownikow. A jablko deserowe nie jest kazdego roku takie drogie w maju i czerwcu. Idac Twoim tokiem myslenia to powinienes zostawic wszystko do maja bo jablka nie bedzie wiec i spad sprzedasz jako eksport jednak to loteria moze byc...
Niektórzy mają krótką pamieć, pamietaja jedynie rok poprzedni, ale co było wcześniej to juz trudniej...Były takie lata że przemysł był 60-70gr a nawet z vatem później 80gr tak od połowy listopada głwałtownie spadł, a zimą ładne jabło wycyckane, wypieszczone nie można było sprzedać za 60gr a do maja jeszcze staniało...
u mnie cortlanda wymiotło w 90 % boscopa podobnie ajjj co za rok. Panowie nie martwcie się jeśli polskie przetwórnie nie zapłacą porządnie to niemieckie chętnie zabiorą te jabłka bo u nich też wymarzło.
manka, 2017-07-14 12:35, napisał:
u mnie cortlanda wymiotło w 90 % boscopa podobnie ajjj co za rok. Panowie nie martwcie się jeśli polskie przetwórnie nie zapłacą porządnie to niemieckie chętnie zabiorą te jabłka bo u nich też wymarzło.
Przeciesz nie ma polskich przetwórni bardzo:) przeważnie wszystkie sa z kapitałem zagranicznym tyle ze na polskiej ziemi zbudowane. Ale masz racje tez mysle ze zapłaca ale lepiej niech export płaca dobrze przemysł to wogóle powinien byc po 20gr co roku byle exporty były min1.2
nie będę jechał personalnie ale zawsze było tak jak przemysł dobrze płaćił ludziska pozbywali śię jabłek gorszej jakości i eksport był droszy no chyba że był niesamowity urodzaj ale w tym roku można pomażyć
leon6161, 2017-07-15 09:22, napisał:
nie będę jechał personalnie ale zawsze było tak jak przemysł dobrze płaćił ludziska pozbywali śię jabłek gorszej jakości i eksport był droszy no chyba że był niesamowity urodzaj ale w tym roku można pomażyć
W naszych okolicach zostało 30%jablek a sady przydomowe sa gole nawet liście spadły.Przemyslu brak.
Witam. jest tu ktoś z okolic dwikoz. potrzebuję nr tel na skup w dorazie, ten gdzie jest również skład opału
Panowie mam pomysł dawajmy te małe ilość przemysłu cykliczne , niech zobaczą jak to jest .Oni jak bydło bardzo dużo przemysłu to ciągle mieli psełdo awarje.
Mogą być i po 1 zł ale ja nie wpadał bym w euforię bo teraz dadzą a za rok zabiorą to co dali z nawiązką.....
Marcin1112, 2017-08-01 22:55, napisał:
Cisza w temacie bo jabłek BRAK. Zaraz będą po 0,8 zł sprawdzone od skupowego :)
Od kiedy skupowy jest dla Ciebie taką wyrocznią? Zastanów się nad tym...
Lubelskie gm. Urzędów 0,65 zł
Abukk, 2017-08-02 12:12, napisał:
Marcin1112, 2017-08-01 22:55, napisał:
Cisza w temacie bo jabłek BRAK. Zaraz będą po 0,8 zł sprawdzone od skupowego :)
Od kiedy skupowy jest dla Ciebie taką wyrocznią? Zastanów się nad tym...
Lubelskie gm. Urzędów 0,65 zł
Skupowi niezależnie czy zaufani czy nie to najwięksi manipulatorzy w tym całym łańcuszku.Uwież mi przejechałem się na tej ich "gawędzie" kilka razy.Teraz jak mi wciska gostek z którym handluje te swoje kity zmieniam temat na" rozmowy o pogodzie" Co nie zmienia faktu że przemysł dobije w tym sezonie co najmniej do 1 zł i niestety co mnie martwi małe rodzime przetwórnie będą miały kłopot z pozyskaniem surowca.
Pewnie zrobia jeszcze większa cenę niz 1zł, a to dlatego, że czas drogiego surowca to idealny czas na zawłaszczanie rynku przez najsilniejsze podmioty. Mozna juz przed sezonem powiedzieć, że ten rok zakończy działalność małych przetwórni,
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl