Wysiadłow - ok. Sandomierza - 0.18 gr.
Na skupie pusto od kilku dni
Na zakładach też pusto,nie ma szału ilościowego.W "dzikich sadach" ludziom nie opłaca się zbierać,ale to dobrze obniżyli cenę bo myśleli że pod koniec wakacji będzię góra jabłek do przerobu a tu pusto.Dla nas to lepiej,jest szansa że w sezonie będzie 30gr.
W dzikich sadach szaleje mszyca więc na nie ma co liczyć To dobra wiadomość dla sadowników,którzy włożyli dużo pracy i kasy,żeby robactwa nie było
tak może i mie na temat jak by było takiego złego jabłka dużo to ludzie by nie robili by ciecia letniego a tak to kazdy goli
podobnież na cepenie w Obrazowie wczoraj 20 gr
Przez głupią pazerność zakłady zamiast pracować, mają przestoje. Chytry traci dwa razy
Witam rozmawiałem dzisiaj z człowiekiem właścicielem tzw "dzikiego sadu" . Facet ma ok dwustu drzew jak to nazwał "oblepionych śrutem " stwierdził że to wszystko i tak zgnije bo zbiera powyżej 40gr. Okolice Opola Lub cena od 19 do 21 gr w zależności od skupu.
Goja, 2016-08-24 15:42, napisał:
W dzikich sadach szaleje mszyca więc na nie ma co liczyć To dobra wiadomość dla sadowników,którzy włożyli dużo pracy i kasy,żeby robactwa nie było
Buhahahaha. HA HA HA ....
raczej dla banków w których ci biedni sadownicy wzieli kredyty na te opryski... człowieku popatrz na dzisiejsze ceny deserowego i przemysłu i mi tu nie p**** o dobrych wiadomościach dla sadowników co zainwestowali...
Gmina Dwikozy na skupach 19-21gr ruchu mał.
artek1234, 2016-08-26 20:01, napisał:
Gm. Chynów 20 gr podobno od w pół września obniżka
Artek to co proponujesz lecieć do sadu i rwać na potęgę bo potem będzie o połowę tańsze?
Ja proponuję przebidować sezon i w ogóle nie oddawać na spad po tak niskich cenach, jak przetwórcy zrozumieją, że nam się nie opłaci schylać tak nisko po tak marne grosze to będą inaczej się cenić. Teraz nadzieja w statystykach, że się ktoś przeliczył i w sezonie się okaże, że jednak jabłka jest mało.
A tak zbaczając z tematu to tam w sandomierskim to ludziom od dobrobytu się w głowach lasuje bo skąd takie taborety się tam biorą?
http://wiedzatajemna.pl/img/664/interpol-poszukuje-polaka/
artek1234, 2016-08-26 20:01, napisał:
Gm. Chynów 20 gr podobno od w pół września obniżka
Jak tak dalej pójdzie to przetwórcy będą musieli zgłosić wniosek o wprowadzenie jednoski walutowej mniejszej od grosza aby móc dalej prowadzić swoją politykę cenową. Powiedzmy cena jabłek na pierwszy września 12,5 grosza. Przy takich cenach 0,5 grosza robi różnicę. Hahaha. Znam paru ludzi którzy ciułają każdy grosz ale takie straszenie, że jeszcze obniżą z 20 groszy to powinno doczekać się memów.
Jakby się nad tym zastanowić to nawet niewolnicy więcej zarabiali. Oj Spartakus by się przydał.
Cena Koło 20 gr.
Obudź się RZĄDZIE , Obudź się PREMIEREZE , Obudź się MINISTRZE JURIEL .
Pani Premier Beata Szydło to MY ludzie cięzkiej pracy daliśmy Wam zwycięstwo .W zamian chcecie zniszczyć polskie rolnictwo .Apelujemy o natychmiastowe działania Rządu Polskiego .
12mich, 2016-08-27 19:54, napisał:
Cena Koło 20 gr.
Pani Premier Beata Szydło to MY ludzie cięzkiej pracy daliśmy Wam zwycięstwo .W zamian chcecie zniszczyć polskie rolnictwo .Apelujemy o natychmiastowe działania Rządu Polskiego .
super
12mich, 2016-08-27 19:54, napisał:
Cena Koło 20 gr.
Wszyscy wyżej wymienieni na pewno przeczytali i zadziałają
Balcerowicz z Mazowieckim wprowadzili gospodarke rynkową. Faktem jest że wtedy biedny i słabszy musi "zginąć" żeby bogatszy mógł się rozwijać.Twierdził że każda ingerencja państwa w gospodarke szkodzi państwu i doprowadza do jeszcze większej nadprodukcji. Tego już się nie da powstrzymać.
Nie Jurgiel i nie Szydło naszdzili tyle sadów.
Kostek7, 2016-08-28 08:19, napisał:
Balcerowicz z Mazowieckim wprowadzili gospodarke rynkową. Faktem jest że wtedy biedny i słabszy musi "zginąć" żeby bogatszy mógł się rozwijać.Twierdził że każda ingerencja państwa w gospodarke szkodzi państwu i doprowadza do jeszcze większej nadprodukcji. Tego już się nie da powstrzymać.
Nie Jurgiel i nie Szydło naszdzili tyle sadów.
Zmowa cenowa to oczywiście mechanizm wolnorynkowy? Niektórych to trzeba by jednak wysłaś na dodatkowe lekcje ekonomii.
Trudno mi dzisiaj jest o tym mówić, to nam rolnikom należy się odpowiedź ze strony rządzących, w tym i władz na fundamentalne pytanie: po co Pani Beata Szydło w czasie kampanii mówiła cytat: „Polska wieś potrzebuje dobrego gospodarza”?. Po co Pani jechała na rosół do nas rolników ?Trzeba skończyć z tym mówieniem ,że Rząd nić nie może .Państwo ma instrumenty aby wpływać na politykę rolną .
Wiec dobra rada dla tych ,którzy dzisiaj nie rozumieją polityki ,aby otworzyli oczy i nie dawali się manipulować taniej propagandy rządu ,który nie panuje nad sektorem Rolnym .Gdyż oni z wsią mają tyle wspólnego co z kosmosem .
Do Roboty Panie Ministrze Rolnictwa ,Do Roboty Pani Premier .Bo skandalem jest ,że zboze,maliny itp. sprowadza się z Ukrajiny gdzie jest rząd ?
Co wam pomoże minister jak sami nie możecie się ogarnąć był zapowiedziany strajk i gdzie byli rolnicy zamiast strajkować to jabłka zbierali w sadzie nie zbierać jabłek i tyle będą potrzebować to i nad ceną pomyślą za tą cene ani się człowiek nie wzbogaci ani zbiednieje.
kris1002, 2016-08-28 18:49, napisał:
Co wam pomoże minister jak sami nie możecie się ogarnąć był zapowiedziany strajk i gdzie byli rolnicy zamiast strajkować to jabłka zbierali w sadzie nie zbierać jabłek i tyle będą potrzebować to i nad ceną pomyślą za tą cene ani się człowiek nie wzbogaci ani zbiednieje.
Panie kris1002 ile można tłumaczyć,że żadnego strajku w tą sobotę NIE BYŁO!!! To była zwykła podpucha No chyba,że strajk widmo,bo ja tam nikogo nie widziałam
na Majdan jak szaleni polecieli PIS / i reszta .Rosja wprowadza embargo i wtedy to już nikogo nie było żeby pomóc rolnikóm. Wyslijcie Jurgiela razem z Macierewiczem niech nowe embraga załatwią - i wmawiajcie ludziom że tak trzeba . A ludzie niech dalej wam wierzą i zobaczą jak pieknie PIS potrafi pracować dla rolnictwa.
To dlaczego np. w Chiszpanii i Grecji i Portugalji nie ma Pisu i Macierewiczów, Jurgiela a embargo i tak dla nich jest. Przecież oni wszyscy inni nie byli na żadnym Majdanie. Widać że piszecie tendencyjnie zwalając wine na tą partje której nigdy nie lubicie. Za cene nie odpowiada żadna partja. Niektórzy myślą jak dzieci.
Za cene przemysłu odpowiada ta partia, poprzednia również, nie wiem jak to trzeba tłumaczyć tutaj, że zmowy cenowe są nielegalne.
tu kostek masz rację, kto by nie rządził embargo by było, ale już za normalizacją stosunków z Rosją po ewentualnym zniesieniu embarga w przyszłości jest bardzo istotne kto rządzi w kraju
Mam teki pomysł Nie możemy zmusić przetwurnie żeby płaciły więcej to ustalmy cenę produkci przemysłu na jakieś 0.40g i naprzykład sadownik który sprzedaje taniej bedzie stosował ceny danpingowe a to jest karalne . Można zabrac dopłaty na przykład.
jabuszko77, 2016-08-29 06:52, napisał:
Mam teki pomysł Nie możemy zmusić przetwurnie żeby płaciły więcej to ustalmy cenę produkci przemysłu na jakieś 0.40g i naprzykład sadownik który sprzedaje taniej bedzie stosował ceny danpingowe a to jest karalne . Można zabrac dopłaty na przykład.
Też o czymś takim myślałem ale chyba prawo by na to nie pozwoliło. Podobno mamy "gospodarkę rynkową" i "wolną konkurencję". Myślę że najbardziej oczywistą opcją byłoby zawalczenie z zakładami ich własną bronią i założenie czegoś w rodzaju związku albo spółdzielni, ogólenie organizacji której celem byłoby tylko i wyłącznie negocjowanie i zawieranie kontraktów na jabłka przemysłowe na setek tysięcy ton. Przynajmniej na początku. Jednak taki twór miałby także swoje koszty i problematyczne byłoby zebranie przynajmniej 40% sadowników w Polsce którzy zgodziliby się sprzedawać przemysł tylko i wyłącznie za pośrednictwem tego związku. Poza tym pojawiłyby się związki konkurencyjne powstałe w wyniku czy to chciwości czy to założone przez zakłady przetwórcze którym te zakłady oferowałyby lepsze warunki oczywiście do momentu upadku spółdzielni założonej przez sadowników. Taka gra trwa odkąd Fenicjanie wymyślili pieniądz ale możnaby spórbować.
jabuszko77, 2016-08-29 06:52, napisał:
Jak masz faktury na przemysł ty i sąsiad za kilkanaście groszy to zgłoście sie nawzajem do UOKiKU i sprawdźcie co wam zrobią za dumping cen.
mam pytanie do "zaawansowanych w temacie" ile jest w Polsce przetworni polskich ??? jak zmienila sie cena koncentratu np. w porownaniu z zeszlym rokiem ? i ostatnie pytanie , czy nasz minister rolnictwa moze ingerowac w ceny owoców (w jaki sposob - skuteczny oczywiscie)
Tutaj notowania koncentratu na amerykańskiej giełdzie http://quotes.ino.com/charting/index.html?s=MGEX_AJC.X16.E&t=&a=&w=&v=dmax Wciąż daje to grubo ponad 1000 euro za tone a nie jak twierdzi KUPS 650... Ile jest to nie jest ważne, ważne jaki mają procent rynku, podejrzewam że nie więcej jak 20%. W jaki sposób miałby ingerować w ceny owoców?
a no wlasnie w jaki sposob ? doniesienie do prokuratury o np. zmowe cenowa ? - nie wiem pytam ? bo gnebi mnie pytanie do jakiej wartosci cenowej jestesmy gotowi sie znizyc wisnie 10gr, porzeczka 04gr, jablko 1gr????
Po co jest Minister Rolnictwa skoro nie panuje nad sektorem Rolnym? Za co biorą kase na górze jak nie potrafią rządzić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kiedy Beata Szydło zaprosi na śniadanie sadowników ????
Anonim, 2016-08-30 17:52, napisał:
To dlaczego np. w Chiszpanii i Grecji i Portugalji nie ma Pisu i Macierewiczów,
Anonim, 2016-08-30 17:53, napis
Takiego "Chiszpana "to jezcae nie widzialem.Kostek wstyd.
kris67, 2016-08-29 20:00, napisał:
Tutaj notowania koncentratu na amerykańskiej giełdzie http://quotes.ino.com/charting/index.html?s=MGEX_AJC.X16.E&t=&a=&w=&v=dmax Wciąż daje to grubo ponad 1000 euro za tone a nie jak twierdzi KUPS 650... Ile jest to nie jest ważne, ważne jaki mają procent rynku, podejrzewam że nie więcej jak 20%. W jaki sposób miałby ingerować w ceny owoców?
To jest w euro? Bo ja znalazłem taką ofertę
https://www.alibaba.com/product-detail/APPLE-CONCENTRATE_50015269858.html?spm=a2700.7724857.0.0.tymVEg
na jedną tonę 68% koncetratu potrzeba około 8500 kg jabłek. Można wyliczyć że przy cenie 0,30zł/kg jabłek koszt jabłek to 2,550zł
cena z linku to 955$/t koncetratu *3,89(kurs dolara)=3.714zł za tonę koncetratu. Czyli przy 0.30groszy zostaje przetwórniom 1,164zł na jednej tonie. Nie wiem jaki jest koszt stały przetworzenia jednej tony ale przecież fabryka nie przerabia jednej tony i amortyzacja maszyny i budynków rozkłada się na całość produkcji.
Zamiast zbierać jabłka to w internecie siedzę i się nudzę pochodziłem więc także po chińskich stronach oczywiście przy koślawiej pomocy translatora. W każdym razie w Chinach też się oburzają na ceny dwa razy niższe niż rok temu i wyobraźcie sobie, że oni też nie chcą za tą cenę zbierać. Wychodzi na to, że ci którzy odstawiają teraz jabłka robią za kasę za którą Chińczykom się nie chce. Jest gdzieś koniec tego wyścigu kosztem sadowników?
Równie dobrze tonę koncentratu można zrobić z około 6 ton jabłek więc twoje wyliczenie nie jest dokładne. Nie martw się tak o przetwórnie na pewno do interesu nie dokładają
Jak by ktoś jeszcze miał wątliwości jak zagraniczy kapitał robi na Nas biznes:
http://www.echodnia.eu/strefa-biznesu/wiadomosci/a/niemcy-buduja-w-koprzywnicy-najnowoczesniejsza-w-europie-fabryke-sokow,10570672/
W rejonie Sandomierza wszystko w obcych rękach, (podobno ostatnio Samborzec także został sprzedany) budowa tego zakładu pewnie spowoduje upadek grup producenckich wyciskających sok(obym się mylił).
stiopa80, 2016-08-30 20:07, napisał:
Równie dobrze tonę koncentratu można zrobić z około 6 ton jabłek więc twoje wyliczenie nie jest dokładne. Nie martw się tak o przetwórnie na pewno do interesu nie dokładają
No właśnie oni na swoje wychodzą ale zarówno jak i w Chinach jak i tutaj kosztem sadowników. Przetwórcy ze swoich marż nie schodzą.
Slawko tam jest cena 5.2 dolara za galon koncentratu. przelicz sobie. Chiński koncentrat np. tu https://www.alibaba.com/product-detail/Apple-juice-concentrate_250991276.html?spm=a2700.7724857.0.0.m5l29I&s=p 1200-1300$ za tone.
Witam,
Goja ta cena to na skupie czy na przetwórni?
Jak Wam idzie strajkowanie, bo ja już półtora tygodnia strajkuje i nie zbieram.
Pozdrawiam wytrwałych.
Też uważam ze najlepszym protestem jest nie oddawanie towaru w tej cenie .Nie zbieramy .
Zresztą, polskie rolnictwo to kompletne nieporozumienie. Padają hasła typu - nie uciekajcie ze wsi, zostańcie na ojcowiźnie. Ale z czego żyć? Kto chce zarabiać poniżej kosztów produkcji?Rząd polski niech wzmie się za działanie na rzecz Rolnictwa.!!!!!
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl