Okolice Sandomierza - cena w góre 27 gr
Okolice Białej Rawskiej 20gr ale już mówią że po niedzieli ma być 10gr
Moje zdanie to jest zmowa skoro mają zadużo jabłek to poco biorą i problem rozwiązany ???
ale wiedzą że i za 2gr zawioza bo Polakowi szkoda!!!!
Pozdrawiam Serdecznie!!!
Powiśle lubelskie: Braciejowice, Koło i Niedźwiada tragedia z gradem taka że raz na 20 lat taki się zdarza. Ludzie zaczeli to trzepać dziś i na skupy, to i na skupie odrazu 4 gr w dół. Teraz pasowałoby się zastanowić, ewentualnie wypić antałek; czy te tyczki to warto marnować na trzepanie tych sadów?? Czy też lepiej iśc z nimi na skupy i zakłady za tak jawne chamstwo.... Oczywiście człowiek na kredycie nie ma wyjścia....
Niech nie straszą z obniżką ceny, bo co teraz będą przerabiać wiśnia się skończyła gmina Wilczyce cena wczoraj wieczorem od 0,26 do 0,28
gm. Błędów 23 gr, straszą obniżką na 12 gr
dzikie sady obrodziły ,grad obił jabłka i przemyslu na skupach coraz wiecej i dlatego zakłady zaczynają obnizać cene która i tak była niska
Poczekamy zobaczymy u mnie na idaredzie mniej jablek niz w tamtym roku nie wiem jak u was
w mazowieckim na skupach 20gr max.22gr. a cena na zakładach np.Potycz 25gr.więc jak u was w Lubelskim może być 27-28gr. na skupie? Ile jest na zakładach loco?
liroy, 2016-08-12 08:17, napisał:
w mazowieckim na skupach 20gr max.22gr. a cena na zakładach np.Potycz 25gr.więc jak u was w Lubelskim może być 27-28gr. na skupie? Ile jest na zakładach loco?
27-28gr w Lubelskim to jest na zakladach. Na skupach jest 22 gr.
antos, 2016-08-11 17:20, napisał:
gm. Błędów 23 gr, straszą obniżką na 12 gr
No ciekawe?A niech sobie straszą .Na zachodzie nikt jabłek nie będzie zbierał za 3 centy.Nie dajmy się zwarjować,nie dajmy robić z siebie niewolników.23gr to parodia juz !
za zachodzie owszem ale w Polsce to i po 3 grosze ludzie wyzbierają dobrze to skomentował ktoś pod tym materiałem:
http://wiedzatajemna.pl/img/340/rolnicy-i-ich-sytuacja/
A co do dzikich sadów to czy ja wiem czy tam jest tak dużo, a idared, który rodził rok temu w tym jak widzę u wielu nie jest bogaty.
To liczenie 4 miliony ton to wróżnienie z fusów jak zwykle.
Tymi 12 groszami to straszą na poważnie, mam nadzieję że po 12 groszy nikt nie będzie woził, jednak w zeszłym roku się udało, może sadownicy i w tym roku pokażą że jednak potrafią się jednoczyć?
Dzikimi sadami to można było straszyć 10 lat temu mam koło siebie kilka takich sadów i z moich obserwacji jeszcze 10 lat temu całe wory były zbierane na wino i inne używki dzisiaj poniżej 40 gr nikomu nie chce się do tych sadów chodzić
Biała Rawska 21 gr. Myśle że jest nisko bo w wielu wsiach jabłka są zcięte przez grad. Możliwe że więcej jest wsi zciętych jak ocalalych.
Zanim ktoś będzie zbierał jabłka przy tak niskich cenach, to niech się dobrze zastanowi, czy to się mu opłaca.
Bo jeśli policzyć dniówkę pracownika(a swój czas też trzeba wycenić i to raczej wysoko, jako fachowego pracownika wysokowykwalifikowanego) do tego koszty użytkowania maszyn związanych z zebraniem i zwiezieniem z pola jabłek przemysłowych, to jednak wychodzi, że taki koszt zamyka się gdzies pomiędzy 12 a 18 groszy; zależnie jakie przyjąć wartości poszczególnych składowych.
Warto wtedy uświadomić sobie, że jeśli bysmy mieli koszt zebrnaia 1kg przemysłu i dostarczenia go do skupu na powiomie 15-16 groszy.
To jeśłi cena w skupie wynosiła by 12 groszy, to lepiej zamiast się męczyć, jak już ktoś lubi firmy skupowe i przetwórnie kopsnąć im te pieniądze gotówką niż dokładać własną pracę. Bo każdy zawieziony tam kilogram, to jak byśmy te 3-4 grosze dali przetwórcą do ręki.
Tymczasem jeśli pracownik tylko przeżedza jabłka bez ich zbierania, to efektywność jego pracy i koszty całej operacji, moga być nawet 2x mniejsze.
swirek75, 2016-08-12 21:58, napisał:
Zanim ktoś będzie zbierał jabłka przy tak niskich cenach, to niech się dobrze zastanowi, czy to się mu opłaca.
Bo jeśli policzyć dniówkę pracownika(a swój czas też trzeba wycenić i to raczej wysoko, jako fachowego pracownika wysokowykwalifikowanego) do tego koszty użytkowania maszyn związanych z zebraniem i zwiezieniem z pola jabłek przemysłowych, to jednak wychodzi, że taki koszt zamyka się gdzies pomiędzy 12 a 18 groszy; zależnie jakie przyjąć wartości poszczególnych składowych.
Warto wtedy uświadomić sobie, że jeśli bysmy mieli koszt zebrnaia 1kg przemysłu i dostarczenia go do skupu na powiomie 15-16 groszy.
To jeśłi cena w skupie wynosiła by 12 groszy, to lepiej zamiast się męczyć, jak już ktoś lubi firmy skupowe i przetwórnie kopsnąć im te pieniądze gotówką niż dokładać własną pracę. Bo każdy zawieziony tam kilogram, to jak byśmy te 3-4 grosze dali przetwórcą do ręki.
Tymczasem jeśli pracownik tylko przeżedza jabłka bez ich zbierania, to efektywność jego pracy i koszty całej operacji, moga być nawet 2x mniejsze.
nie oszukujmy się... może około 5% szanujących się sadowników nie bedzie zbierać a pozostali nawet przy cenie 8 gr bedą wozić- jak to miało miejsce w porzednich latach. Tak jak to miało miejsce z porzeczką czy też wiśnia. U mnie sąsiad woził wiśnie na skup po 55 gr z czego 40 gr płacił rwaczom za ich trudną prace:)
http://quotes.ino.com/charting/?s=MGEX_AJC.X16.E
Ceny koncentratu są niższe o 25% r/r. Ciekawie się to przekłada na ceny surowca, bo te są niższe o 50% r/r.
SlawekS, 2016-08-13 08:23, napisał:
http://quotes.ino.com/charting/?s=MGEX_AJC.X16.E
Ceny koncentratu są niższe o 25% r/r. Ciekawie się to przekłada na ceny surowca, bo te są niższe o 50% r/r.
5 dolarów za galon to wychodzi 1320 dolarów za tone czyli 1180 euro za tone, w zeszłym roku na jesieni koncentrat w europie był po 1250 euro za tone więc nie wiem skąd to 25% a nawet jakby to i tak w zeszłym roku był rekordowo drogi, w tym roku stać ich na 50gr ale i tak nie dadzą.
Ludzie oprzytomniejcie nawet gdy cena będzie 20gr to i tak to kosztów produkcji nam nie zwróci więc po co to zbierać zakłady koncentratu nie mają, ale mają podpisany umowy jak będzie jedność i nikt nie zawiezie to my rozkładamy karty nie zakłdy więc jednoczmy siły i zróbmy porządek z tym dziadostwem w tym kraju.
sadownicy za taką cene to nie powinni wogóle zbierać i sprzedawać spadów , zakłady rozbudowują się ,zwiększaja moce przerobowe, kupują helkoptery ,a nam sadowniką płacą grosze ,ile jeszcze bedziemy dawać się tak wykorzystywac, sadownicy powinni w tym roku nie zbierac spadów ,jak by zakłady nie kupiły w tym roku ani kila ,to w następnych latach była by dobra cena bo bali by się ze znowu nie nakupią
wystarczy aby zobaczyć jak rozbudowywuje sie zaklad w zagłobie ile powstało zbiorników jak dwa lata temu nakupili taniego jabłka,to chyba powinno przemówić ludziom do rozumu.Ludzie nie zbierać jabłek!!!!!!
delikatess, 2016-08-14 17:11, napisał:
sadownicy za taką cene to nie powinni wogóle zbierać i sprzedawać spadów , zakłady rozbudowują się ,zwiększaja moce przerobowe, kupują helkoptery ,a nam sadowniką płacą grosze ,ile jeszcze bedziemy dawać się tak wykorzystywac, sadownicy powinni w tym roku nie zbierac spadów ,jak by zakłady nie kupiły w tym roku ani kila ,to w następnych latach była by dobra cena bo bali by się ze znowu nie nakupią
Według mnie gdzieś w okolicach 15-18 groszy zamykają się koszty zbierania przemysłu, pomijam w ogóle koszty produkcji, bo nie przemysł produkuje tylko deserowe jabłka, a przemysł to tylko odpad. Po prostu może czasem lepiej zostawić go pod drzewem, będzie wtedy sporo taniej niż dopłacać do produkcji koncentratu. Po prostu trzeba zrobić kalkulacje i podjąć samemu jakąś decyzję, a nie ciągle się użalać na swój los.
A ustawa o obowiązkowej kontraktacji? Zakłady wzięły duże pieniądze z Unii przeznaczone na rozwój przetwórstwa owocowo-warzywnego pod warunkiem kontraktacji surowca u rolników. Dopłaty rzędu 50% inwestycji tj. grube miliony powinny zwrócić jeżeli się nie wywiązały z kontraktacji. Tu trzeba naciskać metodami prawnymi. Czy ktoś to ogarnia?
PiotrB, 2016-08-15 10:36, napisał:
A ustawa o obowiązkowej kontraktacji? Zakłady wzięły duże pieniądze z Unii przeznaczone na rozwój przetwórstwa owocowo-warzywnego pod warunkiem kontraktacji surowca u rolników. Dopłaty rzędu 50% inwestycji tj. grube miliony powinny zwrócić jeżeli się nie wywiązały z kontraktacji. Tu trzeba naciskać metodami prawnymi. Czy ktoś to ogarnia?
Kontraktują tylko, że po parę tysięcy ton i w ten sposób wywiązują się z tego obowiązku ale to także oznacza, że te kontrakty są raczej dla pośredników czy podmiotów skupowych a nie sadowników. Pośrednik obsłuży kilku, kilkunastu sadowników i tą ilość uzbiera.
Kris..
25% - bo te same notowania oscylowały w okolicach 6.5 pod koniec 2015 roku, co widać nawet na wykresie.Ciężko uwierzyć w wypowiedzi członków KUPS, którzy obrazują spadek cen koncentratu z 1350 na 850EUR. To prawie 40%. Straszą tanim chińskim produktem, podczas gdy ten nadal jest oferowany za 1200-1300 USD/tona.
https://www.alibaba.com/product-detail/Apple-juice-concentrate_250991276.html?spm=a2700.7724857.0.0.zEQIgj&s=p
Nie chce się wierzyć, bo kupowali surowiec za średnio 50gr, a to daje koszt około 800EUR na tonę koncentratu (nie wiem jaką mają wydajność, ktoś kiedyś wspominał o 7kg na 1kg koncentratu). A gdzie ich koszty i marża?
Płacą po 30gr, więc pewnie opylają koncentrat po conajmniej 1000 EUR, a "obniżkę cen" przerzucili w całości na surowiec, czyli sadowników. Bo nie wierzę, że zeszli ze swojej marży...
Jak tak nadal będzie się im udawać, to polski sadownik zostanie sprowadzony do poziomu plantatora kawy czy też bananów w Brazylii. W czarnej porzeczce chyba już go osiągnął. Skoro jest ustawa antylichwiarska, to być może mogłaby powstać na podobny wzór antymonopolowa w kontaktach producent-przetwórca. Cen minimalnych nie ma co oczekiwać, ale już udział minimalny cen surowca w cenie koncentratu? A teraz pora zejść na ziemię, bo ceny surowca nigdy nie zostaną powiązane z cenami koncentratu.... ;) Nigdy, bo nie ten ustrój, ale przede wszystkim nigdy nie wypracujemy takiego poziomu współpracy, który oprze się monopolowi zakładów.
sadownicy z bogatych domów są skoro stać jest dokładać do niby ceny jabłek przemysłowych,ale to kwestia czasu jak zakłady zrobią z nas dziadów jak to jest w przypadku porzeczki czarnej...
Mamy Zus;US;Pip;PIS(Nie mylić z partią) ARiMR i wiele urzędów które co roku kontrolują zakłady gdyby państwo rzeczywiście dbało o nas rolników to za złe praktyki w handlu co roku a nawet co miesiąc mogło by kontrolami i karami uprzykrzać im życie aby wymusić na nich podwyżkę cen, a tłumaczenie żę to prywatne zakłady że państwo nie może nic pomóc rolnikom jest tylko wymówką i umywaniem rąk od problemów
Chcą nas rolnika wdeptać już całkowcie w ziemie, zrównać z gównem. Wiem, że ludzie mają kredyty na głowie, zadłużenia, ale cena spadów ponieżej tych 15 gr to jest śmiech na całą Europe. Jabłko powinno z taką ceną zostać pod drzewem. Może ktoś by nas w końcu wziął na poważnie
Kolega mi mówił że jak ktoś ma jednorazowo całą łudke przemysłu, są już ludzie targają samochody do Niemiec. Cena nieco wyższa. Oby było jaknajwięcej takich.
jak bedziemy sprzedawać przemysł w tak niskiej cenie ,to i export bedzie tani i sortownie będą kupować po 45 gr przed sortowaniem ,a po sortowaniu wyjdzie 35 gr albo i mniej
Serio tak będzie????
Dosadźmy jeszcze sadów i prześcignijmy chińczyków a co tam! I tak za darmo robimy, jak ich prześcigniemy to rząd da nam po misce ryżu może chociaż.
Ps. pozdro dla tych co karczują sady i sadzą maliny . Ale bedzie płacz za 2 lata
ciekawe co będzie jak się skończy pezerywka, cz będzie tyle przemysłu .jabłek wcale nie tak duzo i ładne sa w tym roku.Jasieniec 0,20
gm.Mogielnica 20gr ceny spadły po gradobiciach No cóż są i tacy,którzy na ludzkim nieszczęściu chcą się dorobić
No coz takie rzeczy poprostu mnie wk..ja jak sobie damy w kasze napluc to tak będzie ja rozumiem ze niektorym stluklo i to do zera ale jak bedziemy sypac to nas wymieszaja z gnojem i bedziemy gorzej niz te jablka wygladac pozdrawiam
Ps darmozjady z zakładów czerpcie korzysci na ludzkiej klęsce
a czy moze w tym roku bedzie utylizacja pod drzewami tak jak dwa lata temu , bo moze lepiej by się opłacało otrząść i rozdrobnić kosiarką
Panowie z rad nadzorczych tych zakładów. Oddam wam za 10 groszy za kg jabłko przemysłowe. Jeden warunek. Sami sobie nazbierajcie.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl