To raczej Krupa śnieżna
okolica Mogielnicy 30gr i to nie żadna obniżka na przetwórniach,tylko chęć wzbogacenia się przez skupiarzy Widzą,że ludzie na święta sprzątają,to i za 30gr przywiozą!
Skuposzczyki sypią pryzmy ...... coś wiedzą. Okolice Opola Lub 30-32gr w zależności od skupu.
erinbrokovich, 2016-10-30 08:08, napisał:
Skuposzczyki sypią pryzmy ...... coś wiedzą. Okolice Opola Lub 30-32gr w zależności od skupu.
Nie zawsze to jest wykładnią do wzrostu ceny.Skuposzczyki chcą po prostu zarobić i ryzykują
W zeszłym roku jeden skup popłynął jak nakupił na pryzmę tak z 400 ton a cena nagle spadła.
Oby w tym roku było inaczej.
powinno być drożej, dziś miałem traskę Goszczyn, Błędów, Biała Rawska, w sadach puściutko, na Bielanach przed Błędowem w jednej z grup z 20 BDF'ów z przemysłem stało na placu
a ja tam karczuję ok.40letni idared.a podobno ''Najlepszy sad co wsadził dziadek''
na skupach mało przemysłu ,juz prawie każdy zerwał jabłka ,jeżeli zakłady będą chciały kupic jabłka z przechowalni to będą musiały dać zdecydowanie wyższą cene ,cena exportu troche wzrosła ,ale ze sprzedaża jabłek na export teraz trzeba sie wstrzymać to cena jeszcze wzrośnie ,jest bardzo duże zapotrzebowanie na jabłko exportowe ,na igrit jest bardzo dużo ogłoszeń od firm exportowych ze chcą kupić jabłka ,ale teraz trzeba jeszcze poczekać z szykowaniem exportu zeby sie nie oszukać ,zeby pużniej się nie okazało ze za dwa tygodnie przemysł będzie po tyle co teraz export , przetwórnie nie nakupiły tyle przemysłu co chciały i teraz podobno ma zacząć się walka o przemysł .
znam paru gości co powiedzieli ze jak jabłko przemysłowe wskoczy na 60gr to wysypią gorsze niechodliwe jabłka..a ponoć ma tak być..
josu20, 2016-11-02 16:06, napisał:
znam paru gości co powiedzieli ze jak jabłko przemysłowe wskoczy na 60gr to wysypią gorsze niechodliwe jabłka..a ponoć ma tak być..
też tak słyszałem ze ma być 60 gr , narazie jest tylko 35gr za przemysł ,a export 60 gr , narazie za 60 gr exportu szkoda ładować trzeba poczekać ze cztery tygodnie
polisz34, 2016-11-02 15:01, napisał:
gdzie taka cena ? w okolicach Samborca 35gr+vat
Wysiadłów/Radoszki
Ja znowu słyszałem,że na Zachodzie w tym roku bardzo mało jabłka...może to też jest powodem DUŻEGO ZAINTERESOWANIA tym naszym do niedawna tak niechcianym produktem...:)
Mi średnia cena przemysłu z całego sezonu wyszła 0,27 brutto. Jabłka po gradzie, najpierw przerywane a później dużo odpadu podczas rwania. Ostatni przemysł wywieziony dzisiaj po 0,32 netto ,okolice Błędowa.Pozdrawiam czekających na cenę i życzę wytrwałości.
Rozmawiałem rano ze skupowym i powiedział, że po niedzieli ma zdrożeć, być może nawet o3gr. Dzisiaj 31gr.
Okolice Obrazowa, Samborca: 35-36 gr. W Sośniczanach podobno 37gr. Netto oczywiście.
Sokpol Zagłoba - 36 netto jeśli przywiezie się powyżej 5 ton.
Billo, 2016-11-05 08:32, napisał:
Ziomalek wyluzuj dobra.....
Nie koniecznie musiwy wyluzować, bo ja też słyszałem od skupowego, że ma iść w górę, tylko że nie o 7 gr., no ale może. Tak czy inaczej wieści dobre.
Wiem ze dobre wiesci tylko jak oni podwyższa to po grosiku lub dwa wszyscy dobrze o tym wiemy heeh
Nie wiadomo jak to się skończy,ale jest "ssanie" na jabłko...poprostu taki rok:) Sam się dziwię,ale tak to jest,ze jak słabo sie zapowiada to raczej dobrze się kończy...Samborzec i okolice 36-37 gr
Wszyscy niby podnosza a tu na kilku skupach widzialem znowu obnizke 1gr w dol w okolicach sandomierza
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl