NOWE SZWEJKI 0.31
na skupach mało jabłek ,w tamytym roku o tej porze nie było gdzie sypać ,a w tym roku samochody stoja niedosypane ,skupczyki wstrzymuja się z wyworzeniem jabłe ,chyba będzie podwyszka
A u nas na skupie w ok. Sandmierza zamiast podyższki do ..uja to obniżka
Było wczoraj 0.32 gr, dzisiaj 0.30 gr
poprostu w okolicach sandomierza skupowi tak są biedni że nie mają na świeczki i z 32 na 31 opuścili
Józefów nad Wisłą wczoraj i dziś 0,31 zł , ruch zaczyna się robić na skupach choć sporo osób juz pokończyło.
Runner11, 2016-10-26 12:03, napisał:
lutek76, 2016-10-26 11:35, napisał:
okolice Samborca 33-34 gr bardzo fajny temat ktos poruszyl odnosnie "szacunkowych" zbiorow to jest hit SEZONU :)
Hit sezonu? To że jabłek jest u starych sadowników mniej to nie znaczy ze jabłek jest mało. Poprostu jest coraz więcej sadów na dziewiczej ziemi i stąd coraz więcej jabłek. Chociaż są sady gdzie plony są na podobnym poziomie jak rok temu..
na tych dziewiczych ziemiach to przeważnie nowicjusze sadza drzewka po 3 zł z targu pierwszy owoc to tam bedzie za 5 lat kolego jak wczesniej nie zjezdza rozdrabniaczem i spowrotem nie bedzie zyta albo kartofli.Porzadni sadownicy wymieniaja nasadzenia i jest coraz mniej przemysłu a wiecej deseru ale w tym roku to jednego i drugiego jest mniej .
Wiadomo pogoda ma się zepsuć to każdy woli wyzbierać przy ładnej pogodzie .Lubelskie bardzo mało jabłek w sadach wręcz bym powiedział że znikome ilości w porównaniu z tamtym rokiem .Cena 31-32.Zawsze o tej porze przed 1 listopada były kolejki na przetwórniach mnie to nie dziwi
Witam i tak do 1 listopada nie podwyższa to juz taka tradycja co roku jak kolega wyzej napisał lubelskie 0.31, 0.32 gr
Jak wskazuje historia to przed pierwszym i zaraz po cena na równym poziomie, cena zaczyna zazwyczaj wzrastać później i też w tym rokue tak będzie bo jabłko się skończyło tylko nieliczni coś tam mają więc zakłady muszą podnieść aby zachęcić do sypania to co zostało schowane pod wiaty. Info z końcówką października foto w załączniku kumpel ma dostęp do ściśle tajnych informacji więc pokazał mi jak to sobie zliczają zakłady aby liczby im się zgadzały.
Gm Magnuszew z dziś 0,30 na 0,31 i nawet 0,32, i na skupie gdzie było 0,31 zapowaiadają na jutro jednen grosz mniej, czuć w powietrzu jakiś syf i przekręt...
juz prawie wszystkie sady zerwane ,zostali tylko nieliczni ,jabłek deserowych u mnie w tym roku jest tyle samo co w tamtym ,ale przemysłu zdecydowanie mniej ,z jdareda w tamtym roku było przemysłu 20 ton z ha ,a w tym roku niecałe 5 ton , przetwórnie mogą sobie straszyć ze cena spadnie ,ale to im nic nie da , jabłek przemysłowych poprosu nie ma ,na skupach ruch niewielki ,skupczyki kupują ze 30 % tego co w tamtym roku o tej porze
cielmus, 2016-10-27 20:23, napisał:
W Niemczech jabłko z sadu po 50 centów za kilo a przemysł 0.8 euro cent.....
popraw ten wpis bo to mie logiczne
Ja woze do zakładu i mam 0.33 + vat odnosnie niemiec to cena z tego wpisu podobna jak u nas tylko oni tych jablek na 100% nie zbieraja ja uważam ze jablko pojdzie w górę bo jest go mniej a idaret to moze sobie jeszcze poleżeć
Jakoś w tym roku słabeńkie wpisy ...czyli jabłek zachomikowanych niema ,więc brak ekscytacji tematem ..moja prognoza to : do 1-2 listopada jabłek jeszcze sporo na skupach i przeteórniach a od 5 tego listopada w górę aż do 45gr no a póżniej cena zimowa 30 gr ...Pozdrawiam wytrwałych..
Należało by napisać: Grójec przedświąteczny spadek na 29gr.
Lubelskie gm. Urzędów 31gr. (na tablicy)
Biała Rawska spadek na 30gr. Jak patrze co się dzieje ostatnio na skupach to szykuje się spora obniżka. A w listopadzie co roku większość mniejszych przetwórni wygasza przerób, co powoduje dostatek towaru dla większych i dyktat ceny.
Okolice Magnuszewa ludzie ostro sypią.Niektóre skupy zasypane.Chyba będzie spadek ceny
Ja ponizej 0.30 nie sypie jak do tej pory a przeciez nikomu nie bronie sypac jak ma pozdrawiam
Na niektorych skupach obnizka ale to zagrywka skupów bo w zbycie na przetworniach bez zmian.Podobno dzisiaj zamkniete Kozietuły.
Okolice Jasienca 31gr.
cnaena spadła tylko na niektórych skupch , na przetwornich cena nie spadła , to tylko skupczyki chcą więcej zarobić
Anonim, 2016-10-28 23:29, napisał:
Biała Rawska spadek na 30gr. Jak patrze co się dzieje ostatnio na skupach to szykuje się spora obniżka. A w listopadzie co roku większość mniejszych przetwórni wygasza przerób, co powoduje dostatek towaru dla większych i dyktat ceny.
Ja też patrzę i takiego ruchu to jak żyję nie widziałem w moich stronach tylko jeden gość się tacza, który wcześniej zazwyczaj kończył 1, ale w tym roku tak jakoś wyszlo mu. Teraz część ludzi, którzy jeszce zostali się wysypie, ale ja ze swoim spadem poczeka co za różnica 30 czy 20 groszy i tak psie pieniądze, ale ja poczekam jak się ślimaki obrobią to cena zacznie dalej isc w górę, a co do przetwórni to chyba jakieś nietypowe te przetwórnie muszą być, aby nie nakupić towaru a teraz się zamykają to z czego będą żyły przez cały rok?
Popatrz na mój mały wykres, przed 1 listopada i zarza po nim cena na podobnym poziomie, ale później idzie w górę. W tym roku zakłady mocno się przeliczyły teraz pozostaje im dawać lepszą cenę aby ci co mają towar schowany chieli go oddać na soki bo tego pod drzewami już nie ma więc ja jak mam im wysypać za 30 groszy wysypię i w lutym mi się nie śpieszy.
Te przetwórnie niech się lepiej zastanowią co robią z ceną przemysłu bo jeśli dalej będą trzymały cenę 30 groszy, to za kilka lat będą kupowały połowe tego co kupują obecnie za dwa razy większą kasę niż płacą obecnie.
Ludzie powycinają sady przemysłowe bo zwyczajnie nie będzie im się opłacało trzymać ich za 30 gr za przemysł np: takiego 20-letniego idareda, z którego obecnie 60% idzie na przemysł, a na którego jest embargo, nie opłaca się go mieć i jest najtańszym jabłkiem exportowym.
Sama mam taką sytuację. Mam kilka ha 20 letniego idareda i jedyne co oddala wykonanie na nim wyroku wycinki to przyzwoita cena przemysłu czyli 50 gr +, tak jak było w zeszłym roku. I tylko i wyłącznie z tego powodu jeszcze go mam. Ale niech utrzyma się cena poniżej 40 groszy to nawet nie będę się długo zastanawiać.
Jakie ceny do mnie dzwonili z zakladu zebym wiózł ale się wstrzymalem nadal 0.33 gr +vat ceny na zakladzie nie kiepskie ale koncowka sezonu
Własnym oczom nie wierze. Na " Twoja pogoda. pl" w centrum 0k. 10 list. -4 w dzień a noc -12 . Ciekawe czy się sprawdzi. Znam ludzi co chyba jeszcze nie oberwią.
Jaką ty pogodę ogladales ten serws jest gowno wart śledzę 3 serwisy na biezaco i wiem co mówię temp w calej Polsce spadnie do co najwyzej -2°C w nocy jesteś jakims naganiaczem nie chcę cie obrazac itd...
dostałem parę tel. jabłka potrzeba, kto teraz wysypał bo się przestraszył rzekomej obniżki nie zrobił za dobrze, co do pogody to każde jest nic warta w takim okresie czasu, dobra prognoza na nastepny dzień to już jest dużo, która by na ostatnie dni października przewidziała grad, który poleciał dziś u mnie
Popieram kolegę wyżej przwidywanie pogody na 2 tygodnie do przodu to wróżenie z fusów. Nowe Miasto nad Pilicą 30 gr. Przemysłu jak na lekarstwo.
Zgodzę się ale po co siać panike odnośnie pogody w sumie będzie co będzie kazdy ma swoj rozum
Demix, 2016-10-29 13:36, napisał:
Własnym oczom nie wierze. Na " Twoja pogoda. pl" w centrum 0k. 10 list. -4 w dzień a noc -12 . Ciekawe czy się sprawdzi. Znam ludzi co chyba jeszcze nie oberwią.
już zmienili pogodę na -2 w nocy to sie zmienia co dzień kilka razy, Gm Magnuszew 0,29-0,30 netto/ gotówka
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl