przemysłu zdecydowanie mniej niż w tamtym roku ,na skupach jabłek niewiele
Panowie i Panie,będzie podwyżka,wiem z dobrego zródła.Na zakładach prezesi mają niezłą"rozkminę" wszyscy spodziewali się mega kolejek a tu środek pażdziernika a jabłek mają tylko tyle żeby ledwo utrzymać produkcję.Panowie gdzie te 4miliony ton,gdzie te 15% więcej jabłek niż w roku 2015,no gdzie ten tony pytam Was??
Mysle ze po pierwsze jablek mniej po drugie pracownik drogi po trzecie sadownik troche zmadrzal . Znam takich sadownikow przemyslowych co nie podjelo wcale zbiorow i wyjechali do pracy za geanice, mowi ze po co ma sie denerwowac ,te jablka co zgnily pod drxewem juz nie odgnija .
Liroy -o te rekordy to zapytaj Gus a zwłaszcza dworsko-korporacyjnego profesora. Gmina Kazimierz Dolny wczoraj 21 gr.
U nas znów jabłka deseru jest więcej niż rok temu przemysłu owszem jest mniej.. W tym roku jabłko jest grube i dużo ludzi wykopali studnie i maja więcej jabłek niż rok wcześniej..
Tylko że w tym roku nie ma takiej ilości, aby sypać całe przyczepy, dodatkowo pracownik zdrożał 1-2zł za godzinę, wiec każdy pomysli kila razy nim bedzie zbierał za 0,24gr...
u mnie przemysł z wczesnych odmian zgnił i nie tylko u mnie, a żebym zebrał z puźnych muszą dać lepszą cene, mam porozrzucane pola, pracownik i paliwo kosztuje, widzę w okolicy u dużych sadowników co zawsze robili pola na czysto, spad pozostawiany pod drzewami, jeszcze jak pogoda będzie kapryśna to każdy będzie sie martwił o deser i nie zawracał sobie głowy spadami, no i ludzi coraz bardziej ich denerwuje napychanie kieszeni przetwórcom
0,24zl to niekoniecznie przy całej pace na skupie,wystarczy z 5 ton.A psietworca twierdzi,ze trzeba się zapisywać bo się "zaczęło"-buahaha dobry gryps
Dziś korzystając z pogody przejechałem się po okolicy w sadach pusto gdzieniegdzie zostało trochę idareta także panowie przetworcy musicie sie teraz dobrze postarac jezeli chcecie miec co przerabiać. Cena gm. Chynów 24 gr
za cały skład to już chcą dać 26gr ,ale problem w tym ze w tym roku mało przemysłu ,jabłko jest ładne i przemysłu nie ma i nie będzie ,sadownicy wymieniaja nasadzenia po to zeby produkować jabłko wyboru extra i w kolejnych latach przemysłu będzie coraz mniej ,w tym tygodniu to skupczyki nakupili śladowe ilości przemysłu i do konca tygodnia pewnie dużo nie kupią bo deszcz pada ,a po zatym podają mrozy i trzeba rwać jabłko deserowe ,a przemysł to moze się kiedyś tam pozbiera ,albo i nie
liroy, 2016-10-12 06:17, napisał:
Panowie i Panie,będzie podwyżka,wiem z dobrego zródła.Na zakładach prezesi mają niezłą"rozkminę" wszyscy spodziewali się mega kolejek a tu środek pażdziernika a jabłek mają tylko tyle żeby ledwo utrzymać produkcję.Panowie gdzie te 4miliony ton,gdzie te 15% więcej jabłek niż w roku 2015,no gdzie ten tony pytam Was??
Sąsiedzi którzy mają kilka jabłonek grabią jabłka i usypują z nich pryzmy na kompost. To obrazuje gdzie te mln ton jabłek.
Slawko20, 2016-10-12 16:13, napisał:
Sąsiedzi którzy mają kilka jabłonek grabią jabłka i usypują z nich pryzmy na kompost. To obrazuje gdzie te mln ton jabłek.
To niczego nie obrazuje ...co najwyżej to że masz sąsiadów którzy dbają o porządek w ogródku przydomowym. Co ma wspólnego sąsiad mający kilka jabłonek z jabłkiem przemysłowym? W mojej miejscowości od zawsze takie jabłko wykorzystywane było na własne cele a nadmiar gnił gdzieś na pryźmie nie zależnie od ceny ... Ale nie o to chodzi. Rozmawiamy o jabłku przemysłowym przecież?.Przemysł przetwórczy ciągle liczy na to że przy obecnych stawkach dla pracownika ludziska rzucą się tłumem do zbierania przemysłu? Fatalny błąd. Zbierałem jeden dzień ze swoją ekipą ( pracownicy lokalni ) sprzedając po 22 grosze. Jaki był wynik ? Po sprzedaniu praktycznie całą kasę zabrali mi ludzie...NO COMMENTS...Acha, tak apropos, cena koncentratu na giełdzie surowcowej (październik) 5,5 USD/gal. /w stosunku do września 5,35 USD/gal.
Pozdrawiam.
Jakieś anomalie, jabłek nadprodukcja, szczyt sezonu i ceny koncetratu idą w górę .Wie ktoś o co tu chodzi?
Żadne anomalie... tylko niższy wolumen sprzedaży koncentratu jabłkowego z Chin do USA aniżeli to zakładano . Choćby "specjaliści" ;)z Agrobiznesu TVP kilkanaście dni temu trąbili że Polski koncentrat ponownie ma szanse na dużą sprzedaż na tamtejszym rynku
Niemożliwym jest aby jabłek było tak jak zapowiadano GUS chyba to liczył na zamówieie albo po jakiejś imprezie zakrapianej wodą ognistą. Sady już pustoszeją co byłoby nie do pomyślenia w roku ubiegłym, ponadto jak za lat dawnych mój znajomy na początku października sad sprzątał ze spadu całkowicie tak w tym roku nie ma na to czasu i co spadnie to mu gnije bo mu się nie opłaca.
I jeszcze podam coś ciekawego z sieci na temat eksportu jabłek i chin ;-)
W moich stronach zbiory trwały do połowy listopada,w tym roku za tydzien bedzie pozamiatane z grubsza ,zostana tylko maruderzy .Ja to widze tak|: albo faktycznie ludzi co zmądrzeli jest coraz wiecej albo jabłek jest mniej
oldii, 2016-10-12 19:53, napisał:
W moich stronach zbiory trwały do połowy listopada,w tym roku za tydzien bedzie pozamiatane z grubsza ,zostana tylko maruderzy .Ja to widze tak|: albo faktycznie ludzi co zmądrzeli jest coraz wiecej albo jabłek jest mniej
Jabłka prawdopodobnie nie jest mniej ,ale jabłka przemysłowego jest zdecydowanie mniej z prostej przyczyny .Ostre gradobicia dawno wysypane a parcha nawet w przeciętnie chronionym sadzie w tym roku nie uświadczysz.
okolice sandomierza 25gr ale nikt nie kwapi się do zbierania każdy praktycznie olewa sprawe i się smieje z takiej ceny, w zeszłym roku po skupach były usypane kopce a teraz lajcik..
tak na marginesie nikt z normalnych ekip nie chce zbierać jak dowiadują sie że przemysł to na drugi dzień nie odbierają tel..
A dziś na IGRiT przemysł po 0,29
Bardzo przepraszamy przetwórców za brak jabłka przemysłowego, ale predzej trafisz w szóstkę w lotto niż znajdziesz jabłko z parchem i nie ma co odrzucać, bo zabiegi na robaczka tez było, oraz poparzeń też brak, bo nie ciete były sady jak rok wcześniej...A teraz lecę do sadku po przerwie, bo kilka dni i bedzie koniec Glostera, a Idared 14 dni w dużym sadzie i po robocie, nie bedziemy rwać jak zwykle do 15-20 listopada, tylko do 29 padziernika, bo jabłko ładne i dobrze sie rwie dziennie ucieka do komory 8-10 t, wiec do zobaczenia w przyszłym roku...
taka cena byla ale chyba za suchy przemysł .. Pamiętam jak pod koniec sierpnia kilku sadowników przemysłowców ,
rwało trzęsło idareda po 0,18 gr bo myśleli że będzie taniej... drzewa tylko dostawały łomot tyczkami
dane z gusu to parodnia , zabawa ludzi na stanowiskach suche podliczenie ilość ha x tonaż = zbiór większy jak w tamtym roku..
Może i ludzie na Sandomierszczznie czy na Lubelszczznie mają większe plony ( lepsze stanowiska glebowe , mniejsze anomalia pogodowe), ale największym potecjałem są sady w centrum grojecko - wareckim zaglębiu... i na razie się to nie zmieni. a sady w naszych okolicach w tym roku dały mniejsze plony , przyczyną mniejszego plonu byla susza w tamtym roku i grad w tym... środki rwiąc są puste , malo jest jabłka ładnego bo grad załatwił też sprawę. Podsumowując czekamy na dużo więcej panowie przetwórcy
Chińczycy głupi nie są. Wiedzą że gdzieś jest granica przy której ich sadownicy będą jabłka sprzedawać w przeciwieństwie do Polaków którzy są pod ścianą. Wcale bym się nie zdziwił że zaniżyli ceny koncentratu na okres zbiorów w polskich sadach po to aby surowiec w Polsce zgnił i zbyt dużo taniego koncentratu z Polski na rynki nie trafiło. Teraz rynek jest wolny ale przetwórcy będą musieli jabłka z przechowalni wykupywać za dużo wyższą cenę. Oczywiście to jest tylko jeden ze scenariuszy które sobie można wymyśleć aby wyjaśnić te zawirowania na rynku koncentratu.
i co mówiłem że bedzie wiecej
Green25, 2016-10-13 13:41, napisał:
Trochę chyba oszukujesz Panie KORTEZO bo takiej ceny nie ma na obecną chwilę
KUPNO z 2016-10-13 16:55treść ogłoszenia: Kupimy jabłka przemysłowe 30 gr gotówka..ogłoszeniodawca: Andrzejadres: Warkawojewództwo/region: mazowieckietelefon: 609000778
Sandomierskie 0,25 ruch znikomy.
W tamtym roku o tej porze ciężarówki nie mieściły się na placach przed przetwórniami a teraz ciężko pod nimi zobaczyć więcej niż 2-3 niepełne składy. Wygląda na to że przetwórnie się ostro przeliczyły
potwierdzam okolice sandomierza 0,25 gr i pusto no kolejek nie ma , w sadach wlasciwie koniec tych "gigantycznych" zbiorow
p.s. kto to pisal , te prognozy zbioru , na podstawie czego?
Zakłady się rozbudowały, powstało też trochę nowych. W planach kolejne budowy i rozbudowy (np soki mętne w Koprzywnicy o mocy 100 tys. ton/rok). Tylko jabłek brak........
Nadprodukcja ;)
u mnie sporo ludzi już rwie idareda, spadu z niego praktycznie wcale, tyle co wypadnie z rąk, więc już prawie po spadzie, a jeśli przetwórcy będą chcieli wyrwać gorsze jabłko z chłodni czy przechowalni to będą musili koło 50gr dać
wystarczyło zeby cena troche wzrosła i odrazu zdrożały jabłka na obieranie na 35 gr ,spadów na skupach niewieli ,bo w sadach też już dużo nie ma, bo jabłko jest wyrośnięte ,cena napewno jeczcze wzrośnie także nie ma co sie spieszyć ze zbieraniem spadów ,jabłek eportowych też narazie szkoda sprzedawać po 50 gr bo może już niedługo po tyle będzie przemysł ,narazie jest 25 gr
Jak opuszczają na cenie to po dwa, trzy grosze na raz, albo i kilka razy na dzień. Jak podnoszą to z bólem grosz dziennie.. Gmina Kazimierz Dolny dziś 24 gr.
W tym roku niska cena przemysłu to jest też spowodowana że : wielu sadowników nie chciało ciąć tak jak się powinno, np. prześwietlać tnąc z grubszej gałęzi tylko w gęstwinie chcieli robić tylko kosmetyczne zmiany w starszych drzewach. Ano.. bo przemysł też się sprzeda. A teraz niech sprzedają. Tu nie chodzi o to że nie powinno być przemyslu, tylko że policzyć wszystkie koszty to do wyprodukowania przemysłu trzeba dołożyć. A gdyby było nieco mniej jablek a więcej deserowych jeszcze coś zostaje. Policzyć samo rwanie przemyslu, czy zbieranie za tą cene. A tu w skali kraju też doprowadza do nadprodukcji i ciągnie cene deseru w dół. .Inną sprawą jest to że czasem ci co tną nie mają o tym pojęcia.
od następnwgo tygodnia mają być podwyżk nie o 1 czy 2 gr ale odrazu o 5gr ,zakłady do tej pory nie kupiły nawet połowy tego co planowały zakupić i teraz maja podnosić cene ,ale narazie nie ma co się speszyć z sypaniem ,najlepiej sadownicy by zrobili jak by pozostawili spady pod drzewami ,a wtedy cena była by wysoka, a jabłka exportowe były powyżej 1zł, jak ktoś nie musi to niech nie sprzedaje jabłek exportowych po 50 gr bo już niedługo to po tyle będzie przemysł
Wydaje mi sie ze nie będzie więcej niż 30gr. Jak by im zależało to by juz była wysza cena aby sie obłupić.
na wiosnę tez dość duże ilości wyprodukowali, ale zobaczymy co będzie.
teraz tylko trzeba sie cieszyć ze cena idzie w gore..
Nardo, 2016-10-15 20:18, napisał:
Wydaje mi sie ze nie będzie więcej niż 30gr. Jak by im zależało to by juz była wysza cena aby sie obłupić.
zle mówisz kolego po co maja podnosic jak ludzie i tak zawioza a na wiosne juz nie bedzie tyle co najesieni. Jak zakonczy sie zbieranie tez mi sie wydaje ze lepiej jak 30 gr bedzie może nawet i te 50gr co by wyrwac troche jabłka z przechowalni teraz po co przepłacac jak za mniej można kupic za duzo nie mogą od razu podniesc bo by ludzie trzymac zaczeli liczac na wzrost ceny, Zgodnie ze zwyczajem obniszka panikarze sypia bo stanieje podwyszka ludzie trzymaja bo drozeje jak sypanie sie zakonczy gdzie po 1listopada powinny dopiero zaczac sie konkrente podwyszki nie wczesniej.
MrDelan, 2016-10-15 20:59, napisał:
Nardo, 2016-10-15 20:18, napisał:
zle mówisz kolego po co maja podnosic jak ludzie i tak zawioza a na wiosne juz nie bedzie tyle co najesieni. Jak zakonczy sie zbieranie tez mi sie wydaje ze lepiej jak 30 gr bedzie może nawet i te 50gr co by wyrwac troche jabłka z przechowalni teraz po co przepłacac jak za mniej można kupic za duzo nie mogą od razu podniesc bo by ludzie trzymac zaczeli liczac na wzrost ceny, Zgodnie ze zwyczajem obniszka panikarze sypia bo stanieje podwyszka ludzie trzymaja bo drozeje jak sypanie sie zakonczy gdzie po 1listopada powinny dopiero zaczac sie konkrente podwyszki nie wczesniej.
No właśnie nie kupują ilości. Nie ma kolejek na zakładach. Tylko ci maja co płacą więcej niż średnio.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl