związek sadowników moze powinien jeszcze raz zapelować do sadowników zeby wstrzymali się ze sprzedażą spadów ,może teraz by ta akcja protestacyjna by się udała
związek sadowników moze powinien jeszcze raz zapelować do sadowników zeby wstrzymali się ze sprzedażą spadów ,może teraz by ta akcja protestacyjna by się udała
jonatansad, 2016-10-05 09:08, napisał:
Nie uda się napewno bo większość sadowników to barany .Maliszewski sam nie jest w stanie nic zrobić musi mieć plecy w postaci sadowniķow już raz była akcja polegająca na nie sypaniu i co barany sypały jeden przez drugiego bo jeszcze stanieje. TAK WIEC MAM GORĄCY APEL DO PRZETWORCOW ZROBCIE 5 GROSZY I STRASZCIE ZE OD PRZYSZLEGO TYGODNIA NIE BEDZIECIE BRAĆ BARANY UWIERZĄ GWARANTUJE .Wtedy ci co koniecznie chcą sprzedać tanio byliby wniebowzieci
alek mało ludzi sypie więc dlaczego siejesz panikę, jeśli jesteś sadownikiem to też należysz do baranów , pogoda w tym momencie robi dokładnie to czego niby od innych oczekujesz a o Maliszewskim można pisać i dobrze i żle ai tak to nic nie zmieni -jedynie wystarczy nie sypać
pawel70, 2016-10-05 18:19, napisał:
alek mało ludzi sypie więc dlaczego siejesz panikę, jeśli jesteś sadownikiem to też należysz do baranów , pogoda w tym momencie robi dokładnie to czego niby od innych oczekujesz a o Maliszewskim można pisać i dobrze i żle ai tak to nic nie zmieni -jedynie wystarczy nie sypać
Nie należę mój przemysł z delikatesa zgnił bo był wtedy strajk polegający na nie sypaniu. Nie sieje paniki tylko stwierdzam fakty ale myślę że ublizylem prawdziwym baraną porówując sadowników do baranów bo barany mają instykt samozachowawczy i w obliczu zagrożenia potrafią sięzjednoczyć np: w przypadku ataku wilków stają kołem rogami na zewnątrz a sadownicy to nie bardo bo sypią podczas strajku jeden przez drugiego . A Maliszewskiemu to się bardzo dziwię że ma jeszcze cierpliwość i siły
RegisEmiel, 2016-10-05 19:15, napisał:
Tezbyś miał siłę jakbyś takie pensje, premie i inne gratisy jak on miał
Dietę poselską ma bo jest posłem i pieniądze na biuro poselskie a jeśli wolno spytac Kto daje mu te premie i gratisy i oczywiście płaci pensję za działalność zwiazkową Kto to może być pewnie sam dyrektor dintera hi hi hi hi hi bo któż to mogby być a może te gratisy to od św Piotra
pit2015, 2016-10-06 09:45, napisał:
p....ć przemysł rwać dobre bo zima idzie......
Jestem tego samego zdania,zima idzie ,przemysł kiedyś się zbierze lub nie...a jabłko dobre nie poczeka.Pozdrawiam
w tym tygodniu na skupach mało jabłek ,już za większą ilość skupczyki dają 23gr ,teraz związek powinien ogłosić apel zeby nie sprzedawać jabłek przemysłowych ,moze teraz by się udało bo dzikie sady już wybierane ,a sadownicy są zajęci zbiorem jabłek deserowych i może na kilka dni by się wstrzymali ze sprzedażą ,jezeli cena by wzrosła z 10 gr to i firmy exportowe by musiał podnieść cene
Pośrednicy rozkładają ręce zastanawiając się, gdzie są jabłka przemysłowe? Czy to wina cen, czy ogólnej sytuacji na rynku? A miało być tyle jabłek…
http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/jablka/gdzie_one_sa,p483585684
Nie wiem na ile poważny jest ten art, ale może ktoś ma dostęp to udostępniłby kanałami, aby przeczytać co tam ktoś wypocił.
a i jeszzce jedno ludzie mają gdzieś przemysł za te ceny bo zima już blisko więc lepiej schować to co można sprzedać za lepsze grosze ;-)
Foto w załączniku
rodecro, 2016-10-06 21:00, napisał:
a i jeszzce jedno ludzie mają gdzieś przemysł za te ceny bo zima już blisko więc lepiej schować to co można sprzedać za lepsze grosze ;-)
Foto w załączniku
sady przemysłowe juz pozamiatane trafi sie tam może jeden rodzynek co jeszcze zbiera. Teraz pozostali juz tylko wytrwalsi gracze co szanuja swoja prace mysle ze jak by dali z 35gr to może by i ktos obzbierał po rwaniu ale i tak ilosci przemysłu juz nie bedzie bo ci co teraz rwia przewaznie mieli zrobioną przecinke i przemysłu jest mało, zreszta skąd ma byc dzikie sady pozamiatane po gradzie jabłka juz wysypane grzyba nie było prawie tyle co po zwójce sie trafi 5-10 jabłek z drzewa to ilosci ogromne zeby opłaciło sie nając do takiego zbierania to z 35-45gr zakłady musza zapłacic ja proponuje narazie nie zbierac i wstrzymac sie faktycznie z sypaniem
co tu pisać nikt na zdrowy rozum nie da 100 dniówki ze by oddać spady za 20 groszy skończyły się czasy filantropów i za żartych katolików co Bóg dał to trzeba sprzątnąć to co mi się wydaje zmieniło się pokolenie producentów i jak przetwórnie nie przemyślą i jak w całej Polsce z 20 na 21 gr dali to myślą że będą mili towar zastanówcie się bo w górach śnieg a z pod śniegu to tylko myszy będą zbierać to co z pod wygarniacza zostanie
darek, 2016-10-06 22:06, napisał:
co tu pisać nikt na zdrowy rozum nie da 100 dniówki ze by oddać spady za 20 groszy skończyły się czasy filantropów i za żartych katolików co Bóg dał to trzeba sprzątnąć to co mi się wydaje zmieniło się pokolenie producentów i jak przetwórnie nie przemyślą i jak w całej Polsce z 20 na 21 gr dali to myślą że będą mili towar zastanówcie się bo w górach śnieg a z pod śniegu to tylko myszy będą zbierać to co z pod wygarniacza zostanie
Świeta prawda starzy mowili ze grzech zostawic-młodzi grzech to zbierać
darek, 2016-10-06 22:06, napisał:
oby tak wszyscy myśleli i liczyli masz mój pełny szacun jabłek jest mniej szczególnie przemysłu tak więc nie zdziwiłbym się wcale jak po 20 pażdziernika będzie ze 40 gr okolica Mogielnicy 22-23 gr
U mnie na wsi część ludzi mówi, że gdyby dali 50 gr za przemysł, to wysypaliby wszystko, to juz narwane, stojące w komorze, tez.
teraz wszyscy sadownicy powini zaprzestać zbierania i sprzedaży jabłek przemysłowych ,najlepiej zeby te spady zgniły pod drzewami , jak by wrosła cena spadów to wzrosła by cena i jabłek exportowych ,podobno przetwórnie nie nakupiły tyle jabłka do tej pory co chciały i w listopadzie może być jeszcze dobra cena za przemysł ,panie maliszewski wystosuj pan apel do sadowników zeby nie zbierali spadów ,może teraz sadownicy się posłuchają izaprzestaną sprzedaży spadów
rodecro, 2016-10-06 21:00, napisał:
Foto w załączniku
TAK PODOBNO MA BYĆ W CZWARTEK PRZYSZŁY, ŚNIEGU MA NAPADAĆ KUPA, A DZIŚ przemysł centrum POLSKI 0,23 skup
Czasami mam ochotę zaprotestować w sposób złośliwy i nazbierać przyczepę jabłek, przetrzymać z miesiąc aby "dojrzały" i zawieźć im ten shit własnym transportem aby nikt się za mnie nie czerwienił i wywalić im to do basenu. Niech sobie odcinają za zgniłki. Dwieście złotych od tony.
po wszystkich swietych sie zorientuja , ze maja za malo a kontrakty podpisane na dostarczenie koncemtratu ...
Na skupach ruch zamarł zupełnie trafi się raz na jakiś czas ktos kto przywiezie z tone. Niektorzy w przyszlym tygodniu beda chcieli zakonczyc. Gm. Chynów 22 gr
Tak patrzę na forum jabłka przemysłowe. I tak mało wpisuw nie pamiętam, o tej porze to było już ze 25 stron.
Nad czym tu się rozpisywać,cena za przemys w listopadzie za deser na wiosnę tyle w temacie.
dokładnie tak pan pytanko to nikt inny jak dawny koncentracik a na przetwórniach w okolicy sandomierza puściutko
Nie obrażaj koncentracja,bo on pisał piękną polszczyzną,a ten w/w to zwykły pośrednik chciałby pewnie wszystkie jabłka kupić w całej gminie i najlepiej za pół darmo,eh tam spady niech gniją,ja niżej 30gr nie zbieram.a może panie posredku stresik bo auta puste stoją i nie zarabiają....tak bo my młodzi sadownicy zaczynamy cenić swoja pracę!!!
Poprostu juz z twierdzenie : " dobry sadek gdy zasadził dziadek " już nie aktualne bo sady maks 15 lat i są zmieniane a z takich młodych przemysłu nie ma chyba, że klęka żywiołu dotknie niestety kogoś...
Ja jestem sadownikiem mam 10h i sie cieszę że jest taka cena w tym roku, a tylko dlatego że zaczynają znikać stare nasadzenia typowo przemysłowe, my rwiemy cały tydzień a w koło słychać piły mechaniczne, a co dopiero bedzie jak listopadadzie i grudzień nastanie, chyba wielu sie wkurwi i zmieni branżę, jak ma mało sadu to zamiast sadu bedzie brać dopłaty na łąki, bo dopłaty pewne i wyższe niż z sadu, cos tam dorobi i przeżyje, i pracownika nie musi zatrudniać a patrząc na rynek bedzie cieżej i drożej go wynająć...
Patrząc na rynek i zerwane odmiany ( ilościowo mniej ) powinno być drożej niż roku ubiegłym, widać gołym okiem że ceny sa ustawiane odgórnie, aby wszyscy oprócz sadownika nachapali sie ile wlezie, od momentu gdy w ameryce padło niewolnictwo na świecie przybrało różne formy, w Polsce przybrało taką formę że producent ( chłop, sadownik )ma ładne fajne maszyny do produkcji, częściowo jego, aby całkiem sie nie zbuntował, lecz zastanawia sie czy przetrwa do nastepnych zbiorów i czy nie zabiora mu zabawek...Natomiast właściciele zmiemscy ( kupczyki, prezesi, handlowcy ) nawet w gorszym roku dla sadownika nie wiedzą co robić z pieniedzmi i z każdym roku maksymalizują zyski...
Ale do rzeczy w sadzie juz tylko Gloster i Idared pomału konczyć trzeba sezon wczoraj 0,22 gr na skupie, i pustki...
Kortezo nie zaqklinaj rzeczywistosci
Prawda jest troche inna ale teraz nie napisze o tym bo to jest wbrew naszym -sadowników interesom
moze "po sezonie "
Najlepszy interes to robią pośrednicy wiedzą jak wykorzystać sytuację aby tanio kupić, drogo sprzedać.
http://wiedzatajemna.pl/img/1078/ceny-jablek-w-polsce/
KORTEZO, 2016-10-09 07:43, napisał:
Poprostu juz z twierdzenie : " dobry sadek gdy zasadził dziadek " już nie aktualne bo sady maks 15 lat i są zmieniane a z takich młodych przemysłu nie ma chyba, że klęka żywiołu dotknie niestety kogoś...
Ja jestem sadownikiem mam 10h i sie cieszę że jest taka cena w tym roku, a tylko dlatego że zaczynają znikać stare nasadzenia typowo przemysłowe, my rwiemy cały tydzień a w koło słychać piły mechaniczne, a co dopiero bedzie jak listopadadzie i grudzień nastanie, chyba wielu sie wkurwi i zmieni branżę, jak ma mało sadu to zamiast sadu bedzie brać dopłaty na łąki, bo dopłaty pewne i wyższe niż z sadu, cos tam dorobi i przeżyje, i pracownika nie musi zatrudniać a patrząc na rynek bedzie cieżej i drożej go wynająć...
Patrząc na rynek i zerwane odmiany ( ilościowo mniej ) powinno być drożej niż roku ubiegłym, widać gołym okiem że ceny sa ustawiane odgórnie, aby wszyscy oprócz sadownika nachapali sie ile wlezie, od momentu gdy w ameryce padło niewolnictwo na świecie przybrało różne formy, w Polsce przybrało taką formę że producent ( chłop, sadownik )ma ładne fajne maszyny do produkcji, częściowo jego, aby całkiem sie nie zbuntował, lecz zastanawia sie czy przetrwa do nastepnych zbiorów i czy nie zabiora mu zabawek...Natomiast właściciele zmiemscy ( kupczyki, prezesi, handlowcy ) nawet w gorszym roku dla sadownika nie wiedzą co robić z pieniedzmi i z każdym roku maksymalizują zyski...
Ale do rzeczy w sadzie juz tylko Gloster i Idared pomału konczyć trzeba sezon wczoraj 0,22 gr na skupie, i pustki...
W sadach juz tylko idared ale to nie znaczy ze juz po zbiorach.. Bo niektórzy idareda mają 70-80% i będą go rwac jeszcze przez 2-3 tygodnie..
okolice samborca 23 gr i pusto !!!! zostal idared ale jest go polowe mniej no i ladny wiec figa panowie przetworcy !!!
Nie może być mniej bo przecież wszyscy podają że w tym roku będzie 15% więcej jabłek jak w zeszłym.Wiec twierdzicie że ci wszyscy specjaliści źle wykonują swoją pracę U mnie jest ok 1/3 rok do roku mniej Cena okolice Józefowa 210-220 zł za tonę
dziś na skupach mało przemysłu , w tamtym tygodniu ,też było bardzo mało ,bo deszcz i sadownicy rwia jabłko deserowe ,a w tym roku jabłka są ładne i nie ma dużo premysłu i już rzczej nie będzie bo już niedługo zakączą się zbiory, w sadach jescze tylko jdared gloster i troche jonagoldów ,ale z jdareda to przemysłu niema dużo ,dziś cena wzrosła na 24 gr ,a zawiększą ilość to już dają 25gr ,wstrzymajmy się teraz z sprzedaż to jeszcze cena wzrosnie ,jak ktoś nie musi to też niech się wstrzyma ze sprzedaż jabłek exportowych po 50 gr ,bo może siię okazać ze w listopadzie to przemysł będie dużo droższy .
no idared w tym roku ładny, zero odrzutu, tyle co spadnie, ilościowo faktycznie mniej i to u każdego, mam trochę przemysłu pod drzewami, tylko powyżej 30gr się po to schyle, podobnie radzę kolegom, nic by się nie stało jak by przetwórcy nie zrealizowali z połowy umów które mieli zakontraktowane
okolice samborca 0,24 i puste sklady sobie stoja a sady w znacznej wiekszosci posprzatane
p.s. czy ktos z Was zastanawial sie nad ewentualnymi karami dla przetworni za niewykonanie kontraktu ? i czy ta kara nie "odbije sie " na przyszlorocznych cenach?
Na Powiślu wala spad ostro grad itd na szczęście coraz mniejszy ruch na skupach czy im zabraknie chyba tak zobaczymy 0.22
dziś cena wzrosła z 22 na 24gr ,na skupach towaru niewiele , zbiory jabłek dobiegają do końca ,jeszcze z 10 dni i prawie wszystkie sady zostaną oberwane ,jabłko jest ładne i nie ma dużo przemysłu ,także cena teraz powinna wrastać
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl