A bedzie w tym roku przemysł? Jak wszystko sie sypie pod drzewa.
haha dobre
ale tak poważnie... nie mozna sobie przweciez tak pozwolic. Przede wszystkim do sezonu jabłkowego jeszcze wiele sie może wydażyc. Mam nadzieje ze pojawi sie temat co z wiśnią.
Pozdrawiam !
Według mnie wszystkie tematy typu cena... i zawiązenie ... są bezsensu. Przetwórcy to przecież widzą.. i jeśli jeden napisze że u mnie to jablek nigdy tyle nie było a drugi że jest mało to wniosek szybki.. jabłek jest na tyle że kupimy tanio.. a spekulowanie z cena to już najgorsza sprawa.. bo jeśli ktoś rzuci głupie hasło typu "wiśnia w tym roku po 40 groszy, więcej nie dadza" już informajca sie rozchodzi i wtedy taka cena bedzię.. Dlatego według mnie bezsensowane jest pisanie o cenach i o ilości owoców bo to właśnie przez internet rozchodzą się informacje te prawdziwie i mniej prawdziwe. Jakoś dawniej aż tak kiepskich cen na towary nie było jak przez ostatnie sezony.. a to może wlaśnie dlatego że za dużo juz o Nas wiedzą ? Bo raczej tutaj jest pokazanie słabości polskich sadowników i pisanie na te tematy wskazuje na to że się ich boimy i to oni Nami rządza. Wystarczy popatrzeć jak już ktoś potrafi narzucić cene w temacie porzeczki.. bo to właśnie jest manipulacja i sprawdzenie czy ludzie to chwyca.. :) Tyle odemnie. :) Dominiqe
w tym roku zapowiadają się rekordowe zbiory i napewno zakłady to wykorzystają i cen a będzie bardzo niska
Dalej siejcie te wiesci o rekordowych zbiorach to napewno przetworcy to wykorzystaja.wiadome ze sa rejony ze jablek zawiazalo duzo ale nie wszedzie jest tak kolorowo. W moich stronach zawiazanie male a susza poteguje z dnia na dzien a co pogoda jeszcze podyktuje to kto to wie. Dla mnie mowa o rekordach to totalna bzdura na dzis,a co będzie dalej czas sam pokaze.
To nie przepowiednie, prognozy czy nawet wstępne obliczenia wpływają na ceny skupu tylko realna ilość towaru w kolejce do przetwórni a to już, wyłączając przypadki siły wyższej np: gradobicia, tfu, tfu, tfu..., w dużej mierze zależy od samych producentów. Dlatego właśnie postuluje oddolne samoograniczenie wielkości nasadzeń.
Spartan300, 2016-06-12 10:31, napisał:
To nie przepowiednie, prognozy czy nawet wstępne obliczenia wpływają na ceny skupu tylko realna ilość towaru w kolejce do przetwórni
Ale piszący posty powyżej w to nigdy nie uwierzą , wiadomo przetwórcy ustalają cenę na podstawei informacji ze wpisów z Forum , to jest oczywiste Osoby wierzące w takie durnoty z góry odrzucają choćby przykład z zeszłego roku : cały czas trąbiono o ogromnej produkcji , kłopotach związanych z embargiem , jabłka było dużo . .I jabłko deserowe długo było za "psie pieniądze" ,ale jak zaczęło go brakować a eksport na Wschód się trochę rozkręcił to .... mimo wcześniejszych zapowiedzi i komentarzy cena zaczęła rosnąć i to bardzo szybko.No ale takie przyklady do zwolenników spisku nie przemawiają.
Zatem aby ich uradować i nakazać przetwórcom wyższe ceny : W moim rejonie czarnej porzeczki nie ma wogóle sugeruję cenę 2zł ; wiśnie tragedia - kiepska pogoda podczas zapylenie0 zapłodnienia a teraz resztę zawiązków niszczy susza pewnie będą płacić 3zł ; jabłko się osypało niesamowicie plony będą niskie a prawie wszystko pójdzie do chłodni , prz\emysłowych będą śladowe ilości - pewnie skupy będą płacić 1,5 zł.... taaa a Prezes się podał do dymisji
aga10, 2016-06-19 09:33, napisał:
jablko czy wisnia nie za dużo tego jest na drzewach!
Jeszcze kilka takich akcji jako ostatnio w Wilkowie i będzie jeszcze mniej. Problem się sam rozwiąże.
siulebule, 2016-06-19 14:43, napisał:
dużo zgradowało?
u niektórych osób 100 albo 120% - łącznie z korą na drzewach
w tym roku nie ma co liczyć na wysoką cene ,bo jabłek będzie bardzo dużo , a cena podobno ma zacząc się od 8gr .
Właśnie w tym roku będzie dobra cena, bo jabłek jest mniej, duzo mniej. Co do zgradowanych sadów, to nietylko Wilków, ale też Gołosze, Załuski, Potencjanów, Machnatka, Błogosław,Chodnów......
Zniszczenia przeoogromne. Ja walczę teraz o drzewa, sa bardzo pouszkadzane.
delikatess, 2016-06-19 19:10, napisał:
w tym roku nie ma co liczyć na wysoką cene ,bo jabłek będzie bardzo dużo , a cena podobno ma zacząc się od 8gr .
Ja słyszałem że od 5 gr a od połowy sezonu 3 gr trzeba będzie niestety doplacic aby wzięli
ile by nie było przeciesz szanujący sie sadownik nie produkuje przemysłu(nie wliczając gradobic siła wyrzsza) to co tu sie nad cena zastanawiac 5-10gr wystarczy oby eksporcik był 1zł
ale wrozbita ot ,znawca rynku przed sezonem trzeba cie dac ,cyberek na dyrektora,zakladu
Ale Panowie 30 groszy za przemysł jest ceną odpowiednią. Ważne aby jebłko eksportowe miało dobra cenę
tylko teoretycznie bo każdy wie że w Polsce to cena jabłka przemysłowego dyktuje cenę na ryek więc jeżeli przemysł będzie po te 20-30 gr to deserówka czy jabłko na obierkę również będzie bardzo tanie i zaklinanie rzeczywistości przez niektórych wielkich sadowników czy fachowców gówno tutaj daje.
Podobno okolice Samborca 21gr jabłko z przerywki tak słyszałem.Może ktoś coś więcej wie.
Witam. Czy ruszył skup jabłek w Granicach u pana Kobiałki i z jaką ceną oraz ewentualnie kiedy ruszy lub jakiś inny skup jabłek w gminie Chodel.Prośba o informację. Pozdrawiam.
Może nie w temacie, ale przed sezonem trzeba się zrelaksować
Zobaczcie cyrki jak berety:
http://wiedzatajemna.pl/img/187/narodowa-loteria-paragonowa/
http://wiedzatajemna.pl/img/190/co-to-jest-loteria-paragonowa/
Jak podobnie myślą w MR co w MF to ja nie wróżę przyszłości w branży rolniczej. I ludzie się dziwią, że publiczne pieniądze są tak gospodarowane.
Borek gm Gniewoszów 0,28
Ironn, 2016-07-26 22:13, napisał:
Kolego możesz dać namiary na skup w granicach ?
U Pana Kobiałki przy przystanku.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl