Witam. Jak tam ceny na sortowniach i za jakie rozmiary?
Coś naprawdę zdechło ale od dawna i już nieźle śmierdzi. To padlina, nie... gorzej niż padlina. Ale jak takie coś śmierdzi już od początku okresu tego roku kiedy jabłka są już w sprzedaży to strach pomysleć jak będzie śmierdzieć za miesiąc dwa lub trzy. Makabra, a ludzie karczują i sadzą nowe na potęgę. Wogóle nielogiczne, to się tzw. kupy nie trzyma. nie idzie na eksport prawie nic. Więc co to będzie później i w przyszłych latach naprawdę strach pomyśleć.
robert12, 2020-12-08 13:41, napisał:
Coś naprawdę zdechło ale od dawna i już nieźle śmierdzi. To padlina, nie... gorzej niż padlina. Ale jak takie coś śmierdzi już od początku okresu tego roku kiedy jabłka są już w sprzedaży to strach pomysleć jak będzie śmierdzieć za miesiąc dwa lub trzy. Makabra, a ludzie karczują i sadzą nowe na potęgę. Wogóle nielogiczne, to się tzw. kupy nie trzyma. nie idzie na eksport prawie nic. Więc co to będzie później i w przyszłych latach naprawdę strach pomyśleć.
dużo osób, które karczują sady przerzuca sie na borówkę, truskawkę itd. Nie wszyscy sadzą jabłonie.
W moich najbliższych okolicach nikt na borówkę czy truskawkę się nie porywa. Tylko generalnie jabłonie gruszki. Borówką trochę, ale dalszych okolicach borówka truskawka owszem. Nie oszukujmy się borówka i truskawka wymaga bardzo dużo siły roboczej. O borówce i truskawce też jest trochę nie pewne, też się rynek zapycha. Pytam się kto za parę lat będzie to owoce - tj. jabłka, borówki cy truskawki zrywał. Coraz mniej ludzi chce zbierać. Z ukrainy tak wszyscy będą brać ludzi? Ja nie widzę tego w różowych okularach. Obym się mylił, pozdrawiam
Abukk, 2020-12-06 18:09, napisał:
Coś tu zdechło... Dobrze, że jest zimno, to jeszcze nie śmierdzi.
Bo to zdychające forum portalu...niestety.Forum to ludzie...Jestem tutaj prawie od powstania portalu (wcześniej miałem konto fruity81) i we wczesnych latach świetności tego portalu ludzie dzielili się wobec siebie wiedzą i życzliwością i to było piękne. Pamiętnym rokiem był 2007 kiedy nastapiły silne przymrozki i było coś takiego jak "czat" a na portalu ,cała masa użytkowników dzieliła się informacjami na żywo (włącznie z całą ekipą portalu i moderatorami ) . W ówczesnych czasach społeczność portalu to była jedność . Pamiętam jak admin portalu kilka lat później zamieścił post o przerzedzaniu zawiazków i nawiązała się fajna merytoryczna dyskusja . Warto wspominać z kończącym się 2020 rokiem. Chwila refleksji :).Brakuje ludzi takich jak "Pomolog" , Melolontha i kilku innych nie wymienionych , to byli ludzie którzy łagodzili obyczaje .Teraz to "inny świat" ludzie generalnie nastawieni są "wilkiem do siebie " pod każdym względem .Pozdrawiam .
Green25, 2020-12-14 22:38, napisał:
Abukk, 2020-12-06 18:09, napisał:
Coś tu zdechło... Dobrze, że jest zimno, to jeszcze nie śmierdzi.
Bo to zdychające forum portalu...niestety.Forum to ludzie...Jestem tutaj prawie od powstania portalu (wcześniej miałem konto fruity81) i we wczesnych latach świetności tego portalu ludzie dzielili się wobec siebie wiedzą i życzliwością i to było piękne. Pamiętnym rokiem był 2007 kiedy nastapiły silne przymrozki i było coś takiego jak "czat" a na portalu ,cała masa użytkowników dzieliła się informacjami na żywo (włącznie z całą ekipą portalu i moderatorami ) . W ówczesnych czasach społeczność portalu to była jedność . Pamiętam jak admin portalu kilka lat później zamieścił post o przerzedzaniu zawiazków i nawiązała się fajna merytoryczna dyskusja . Warto wspominać z kończącym się 2020 rokiem. Chwila refleksji :).Brakuje ludzi takich jak "Pomolog" , Melolontha i kilku innych nie wymienionych , to byli ludzie którzy łagodzili obyczaje .Teraz to "inny świat" ludzie generalnie nastawieni są "wilkiem do siebie " pod każdym względem .Pozdrawiam .
Polityka, Panie, polityka zabiła to forum. I brak odpowiednich stosownych reakcji administratora we właściwym momencie. A nawet rzekłbym pewna stronniczość w jego zachowaniu.
Do tego młode wilki pozbawione dobrych manier kultury i szacunku do innych
Może to branża sadownicza zaczyna zdychać, a za nią portal sadowniczy bo co tu pisać jak ktoś coś wyeksportuje to po cenach z przed 15 lat ,a może i taniej wię czym tu się chwalić
Pako18, 2021-01-11 17:39, napisał:
Niestety powyższy post nie ma nic wspólnego z ceną exportu.
Niestety powyższy post nie ma nic wspólnego z ceną exportu
Złamałem netykietę cytując poprzedni post, nie mogłem się jednak powstrzymać, bo cały ten wątek nie ma nic wspólnego z ceną exportu
Witam.
Ceny exportu 20 groszy wyższe na chwilę obecną od tych cen za które sprzedawaliśmy z pola.
Co do forum to umarło z chwilą wprowadzenia embarga przez ruskich oraz wraz ze zmianą graficzną na nowe forum, pokasowali wszystkie wątki ,osiągi i kazali wchodzić na old.sadolwnictwo, żeby sobie poczytać stare wątki.
Facebook przejął forum na sadownictwie.
Pozdrawiam Łukasz.
Co tu taka cisza? Jak tam u was ceny Prins, Szampion, Idared, Gloster? Wszyscy czekają konca zapasów u Niemców ?
Jak mi powiedział jeden z pośredników, cena będzie spadać, bo jabłka mają aż nadmiar. Rynki hurtowe przepełnione. Nie ma gdzie stanąć, tyle towaru.
W roku gdzie były przymrozki taka sytuacja A co będzie w tym jak się zanosi na urodzaj?
Jeszcze niedawno było " pan idared". Skrytykowałem to sformułowanie , zminusowaliście. A okazało się że dziad idared. Idzie na przemysł, bo słuchy mnie doszły że ma stanieć.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl