Czy ktos się orientuje jak wyglądają ceny jednorocznyh drzewek tej wiosny?
Kontaktowałem się z kilkoma szkółkarzami i pytałem o cenę drzewek jabłoni i tak :
Gala (sporty czerwone )mało kto ma wszysko poszło zamówione wiosna 2015 M9- -14zł
Gloster ,Champion,Lgol,Golden, Mutsu,Jonaprince,na M9 10-12 zł też dużo rozdysponowane
U szkułkarzy handlujących po targach ceny w granicach 5-8zł
Idared to kosmos nikt go nie chce 3-4zł szt
Orientował się ktoś w cenach drzewek odmian Florina i Pinova P14/M7/M26?
Lubelszczyzna dobre szkółki z SPS jabłoń ekstra ok 9-8zł ,I klasa 6-7 II klasa 4-5zł.Wiadomo na targach taniej i idared którego narazie nie brakuje.Miałem problem z Elizą na m9 ale znalazłem ekstre po 8zł.
A orientuje się ktoś ile może kosztować camspur albo inny red delicius na m7 albo m26?
transporter, 2015-02-15 12:52, napisał:
Kontaktowałem się z kilkoma szkółkarzami i pytałem o cenę drzewek jabłoni i tak :
Gala (sporty czerwone )mało kto ma wszysko poszło zamówione wiosna 2015 M9- -14zł
Gloster ,Champion,Lgol,Golden, Mutsu,Jonaprince,na M9 10-12 zł też dużo rozdysponowane
U szkułkarzy handlujących po targach ceny w granicach 5-8zł
Idared to kosmos nikt go nie chce 3-4zł szt
To są ceny wywoławcze a jak bedzie to czas pokaże
Mnóstwo ogłoszeń szkółkarzy jest na igrit w okresie jesiennym ogłaszali sie jeden przez drugiego obecnie jest troszke mniej czyżby pozbyli się materiału szkółkarskiego czy poprostu ''martwy sezon''
gdzie wy macie takie ceny ? Dwoletni knip po 10 zl mozna kupic , gale brałem na p 60 to po 5 zl płaciłem za jednoroczne rozgałezione i mogłem kupic ile chciałem ogolnie drzewek nie brakuje tylko princ wykupiony piros no i gali juz pomału ubywa niektore odmiany to po 4 zl mozna kupic zagraniczne prince takie naprawde olbrzymy 2 merty wys. na wstawce z goldena po 16-18 zl sa
mariusz321, 2015-02-17 19:09, napisał:
gdzie wy macie takie ceny ? Dwoletni knip po 10 zl mozna kupic , gale brałem na p 60 to po 5 zl płaciłem za jednoroczne rozgałezione i mogłem kupic ile chciałem ogolnie drzewek nie brakuje tylko princ wykupiony piros no i gali juz pomału ubywa niektore odmiany to po 4 zl mozna kupic zagraniczne prince takie naprawde olbrzymy 2 merty wys. na wstawce z goldena po 16-18 zl sa
Kolego mariusz321 w jakiej szkółce kupowałeś tą galę po 5 zł?
Mariusz też kupował inne odmiany po 5zł .....................ale jak się zapytałem gdzie to.........................no właśnie
Wczoraj zakupiliśmy na dosadzenie szampiona reno 2 na m9 i idareda na a2 po 5zł.W tym roku nie ma problemu o tej porze z kupnem drzewek.
w szkolce gielda na jesieni mieli pelno gali lufa po 6 zl na m 9 utargowalem na 5 z tym ze ja na p 60 wziolem obecnie gale maja ale dwujke po 4 zl wolaja reszty odmian nie brakuje a gala to jest masakra w sadzie to lapia ja strasznie choroby kory i nic nie pomaga ja co roku nasadzam a i tak chyba trzeba wyrwac bedzie bo szpital cale drzewa zjedzone przez zgorzele itd
Dokładnie gala ma wiecej wad niż zalet np. choroby kory i drewna,pękanie owoców, coraz drobniejsze owoce wraz z wiekiem,słaba zgodność z niektórymi podkładkami przez co często się wyłamuje,niższy plon od standardowych odmian i owoce podatne na ordzawienia.
Jakie są obecne ceny drzewek gruszy klapsy ? i mniej więcej ogólnie ceny czereśni ?
Wczoraj przejezdzałem przez sandomierz i mieli tyle drzewek ze szok.....
Ja zamowiłem elise na M26 ekstre po 8zł.
Ale piekna, i warto dać tyle.
Kazioo, 2015-03-23 09:01, napisał:
Wczoraj przejezdzałem przez sandomierz i mieli tyle drzewek ze szok.....
Ja zamowiłem elise na M26 ekstre po 8zł.
Ale piekna, i warto dać tyle
Ładniejsza eliza od twojej można kupić za 3,50 i to na M-9 drzewko extra,,ty chyba szukasz klienta i jesteś oderwany od rzeczywistości.
Nie pisz swojego komentarza w cytowanej wiadomości. O "bykach" w Twojej nie wspominam przez delikatność.
Zdzich.
Placenie za drzewko w tej sytuacji ekonomicznej 10zł-8zł to głupota.Jest jeszcze tyle drzewek że szkółkarze bedą palic nimi w piecu bo wszystko sie nie sprzeda.
Rozrzut cenowy może przyprawić o zawrót głowy.Jablonie u jednego 5 u drugiego 7 ta sama odmiana i podkładka,śliwy 10 i 6 rekordowo drogie są brzoskwinie których widać zabrakło.Ogólnie na paniczną wyprzedarz to nie wygląda.
ostatnio kupiłem schampiona mm106 3,70zł Gala Must M 26 4,50zł wybur extra a na jesieni za gale must na m9 zapłaciłem 4,0 za 2-ujke jak sie poszuka to można trafić niezłe drzewka
niezłe ceny tylko pozazdrościć. To może tak - kupię 6000szt. gali brookfield w cenie do 8zł i 500szt. jonaprinca w cenie do 6zł.
Czekam na propozycje:)
Pozdrawiam
ale przynajmniej coś sie dzieje ;)
drzewka 180cm wysokości i niech nikt nie pisze przypatkiem o 7+ bo tyle to 2 letnie mają
a na zdjeciu jednoroczne.
Hunter, 2015-04-04 19:57, napisał:
ale przynajmniej coś sie dzieje ;)
drzewka 180cm wysokości i niech nikt nie pisze przypatkiem o 7+ bo tyle to 2 letnie mają
a na zdjeciu jednoroczne.
Z tym się nie zgodze. Bez problemu można kupic jednoroczne drzewka 6-7+
Jak rozetniesz te wiazki to juz nie bedzie towar ekstra. Koronka bardzo nisko jak widze okolo 50cm. Wiec jest ona do usuniecia jak dla mnie.
Wiec cena jest normalna za taką jakość.
Tu masz przyklad drzewek jednorocznych w pierwszym wyborze.
6-7+ i owszem ale nie za taką kase po rozwiązaniu wiązki 3,4 rozgzłezienia szampiona sadze na podkłaskach nie słabszych niż P14, M26 korona zaczyna sie nisko i wcale jej nie usuwam a na Twoim zdjęciu to pewnie Princ?
Ale pisales ze za tą kase masz towar w wyborze ekstra a do ekstry duzo mu brakuje. Radze ci te dolne usunac bo potem drzewko dostaje towaru do tego gałęzie opadaja i wszystko lezy na ziemi.
HUNTER MUSZĘ CIE ZMARTWIĆ ALE TA LICZBA ROZGAŁĘZIEŃ RACZEJ ŚWIADCZY W WIEKSZOŚCI O JAKOŚCI MATERIAŁU
HUNTER NIE WIESZ GDZIE MOŻNA KUPIĆ BROOKFIELD I PRINCA ZA TWOJE CENY???.
TU KOLEGA MA RACJE JAK TE PĘCZKI POROZWIĄZUJESZ TO WYJDZIE MAX 1+, 2+. TAKIE TO MOZE I PO 7 ZŁ SĄ.
piotrekr, 2015-04-05 09:51, napisał:
HUNTER NIE WIESZ GDZIE MOŻNA KUPIĆ BROOKFIELD I PRINCA ZA TWOJE CENY???.
TU KOLEGA MA RACJE JAK TE PĘCZKI POROZWIĄZUJESZ TO WYJDZIE MAX 1+, 2+. TAKIE TO MOZE I PO 7 ZŁ SĄ.
napisałem ze po rozwiązaniu jest 3,4 gałązki chyba że Ty wiesz lepiej. Za gale i princa w tym samym wyboże co schampion to trzeba zapłacić pare złotówek więcej ale o tym też wiesz? No dobra niech bedzie że macie racje i moje nie są extra to pokaż co sam kupiłes i za ile. ale... ja to sie dopiero ucze więc moge się nie znać ;)
Zrobię zdjęcia we wtorek drzewka są już posadzone koszt - 11zł/szt. - okulant, jonaprince
Kolego Hunter uzyskanie na jednorocznych drzewkach więcej niż 7 pędów nie jest problemem. Ja płaciłem na extra 10 złotych Red Jonaprince na m9 wszystkie drzewka w wiazce +7 postaram się zrobić zdjęcia.
poprawia właściwości wody ale nie jest to substanacja "cudowna". Produktów niemieszalnych nie pomieszamy. Tylko dlaczego Krista? zwykły techyniczny to to samo :)
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl