Jakieś słuchy o cenie
Na żadne owoce nie będzie ceny...Jeszcze kilka lat temu mozna było coś zarobić , obecnie zagraniczne zakłady przejęły całkowicie kontrolę i są dominujące . Obecna polityka przetwórców to wyciskanie sadowników jak cytrynkę do ostatniej kropli soczku. Jedyną nadzieją na jakiekolwiek zmiany są obowiązkowe umowy kontraktacyjne które z takim wielkim bólem nie mogą doczekać się wprowadzenia.
Jestem zdania, że jeszcze w tym roku ostatni raz cena na czerwoną będzie w miarę do zniesienia, żeby się jeszcze jacyś frajerzy złapali na nasadzenia. W następnym roku cena czerwonej spotka się z ceną czarnej, czyli jeżeli nie będzie jakichś klęsk na poziomie kosztów zbiorów.
To by znaczyło, że nagonili już wystardzająco dużo idiotów na nasadzenia. Jednak mam bardziej optymistyczne zdanie o sadownikach i myślę, że nauczyli się czegoś po czarnej i agreście. Muszą jeszcze ten jeden rok naganiać, bo niestety w końcu naiwni się znajdą, jak zawsze.
Przeciek to będzie z Jonkera przy tych temperaturach od razu pulpa i w słoiki. Oczywiście towaru jest w masa :) cena będzie 0,40 zł konwencja a 0,45 eko. Jonker poleje na taśmach rzeką a rowady i rolany dosypią mączniakiem i będzie git Oczywiście Bolki z chłodni dzwonią a ile tego będziesz miał żeby się upewnić że wystarczająco nakupią za bezcen.
Witam dzisiaj doszły mnie słuchy ze skupu 0.80 w skrzynkę tłocznie jeszcze nie biorą
1zł dziś ruszył skup okolice łańcuta zainteresowanie czerwoną jest zerowe cena poleci w dół na 0,70 niestety Panowie koniec marzeń, co do czarnej w tym roku będzie lepiej.
Hehe lepiej w stosunku do czerwonej czy lepiej do tamtego roku, czyli podniosą łaskawie z 40 groszy na 50 groszy A towaru 40 % tego co w zeszłym roku, czyli bedzię tak dla sadownika jakby po 20 groszy brali. Super interes
Czerwonej nikt nie chce. O to już nikt nie pyta. Towaru z bród. W mijej okolicy wczoraj zabrakło skrzynek a przyjechało 8 tirów ze skrzynkami. Cena 0,25 zł/kg. Ludzie pobili się za skrzynki. Ponoć będą brali tylko kilka dni, bo tego towaru nikt nie chce. Po cichu się mówi że cena spadnie na 0,15 zł/kg. Towaru full.
Jagodowiec, 2019-06-26 07:41, napisał:
Czerwonej nikt nie chce. O to już nikt nie pyta. Towaru z bród. W mijej okolicy wczoraj zabrakło skrzynek a przyjechało 8 tirów ze skrzynkami. Cena 0,25 zł/kg. Ludzie pobili się za skrzynki. Ponoć będą brali tylko kilka dni, bo tego towaru nikt nie chce. Po cichu się mówi że cena spadnie na 0,15 zł/kg. Towaru full.
Po co wypisywac takie brednie? czemu to ma sluzyc?...
Temu ma to służyć ażeby zrozumieli wszyscy sposób narracji i wstawiania kitu przez skupujących.
PLN WLK okolice PIŁA pośrednik 2,50zł
powiat puławski:
na mrożonkę: 80 groszy
na koncentrat: 50 groszy
Śmiech na sali...
Podkarpacie 80 gr w skrzynkę i mało kto bierze.
Co ciekawe EKO jest po ok 1 zł w skrzynkę i nie za bardzo jest komu sprzedać. Wielu ekologów sprzedaje na konwencję.
Bosie z Podkarpacia i naiwni ekolodzy paradoks polega na tym że oddajecie towar w cenie konwencji dodając certyfikat gratis i do czasu kiedy te żłoby nakupią towaru eko w cenie konwencji zarobią krocie to sytuacja się nie zmieni. Jedynym wyjściem jest to że zrezygnujecie z tych kilku groszy i sprzedacie na konwencję a te żłoby poczują poważną stratę. Czy wyobrażacie sobie co to by było gdyby czarnuch z podkarpacia nie kupił 100 ton porzeczki czerwonej eko. Dla niego to byłby sezon w plecy i na następny sezon by sam przyszedł z podkuloną kitą. Odwagi ekolodzy odwagi bo już zawsze będziecie sprzedawać za grosze a żłoby będą wam się śmiały w nos.
jenot, 2019-07-01 11:32, napisał:
LST Bełżyce 80gr.
Zawsze piszcie czy rampa czy skup.
Jeźdząc dzisiaj w pracy naliczyłem a z 15 kombajnów pracującyh okolice nałęczowa, klementowic, puław. Także zastanawia mnie koledzy po ile wy to sprzedajecie...? Póki co tylko 1 chłodnia bierze mianowicie LST bełżyce. i cena jest jaka jest a u innych jak to wygląda?
kolego jakies namiary na te pudełka 250 mam do rwania młodą czarną i czerwoną
Obskoczyłem kombajnem kilkanaście plantacji w okolicy Debrzna. Przeciętny plon to 1/3 tego co zwykle. Są też plantacje gdzie jest 10% wyglądają jak by ktoś je już kombajnował. Cena .... bez komentarza. Chyba trzeba przywyknąć
Może macie panowie info gdzie w lubelskim kupują porzeczke czerwona w kisten? Mój pobliski zakład kupuje tylko w skrzynkę a szczerze wolał bym sprzedać w kisten. Może macie jakiś sprawdzone miejsce lub skup? Żeby nie było kłopotu z płatnościami.
Jest tu ktoś, kto posadził w 2017, 2018 lub planuje w tym roku? Jak tam wasze miny? Jak tam cena przy tegorocznych plonach? Czego się spodziewaliście? Jak cenowo widzicie następny sezon i kolejne?
Mam dla was dobrą radę: Dajcie sobie spokój z rolnictwem w ogóle, wydzierżawcie ziemię, ktoś inny na pewno ją lepiej wykorzysta. Sądząc po waszej poprzedniej decyzji nie spodziewam się tego mądrego i pragmatycznego kroku, więc takie minimum: W kolejnych latach nie jęczcie tutaj, czy znajomym/rodzinie że cena niska, przyjmijcie to z godnością, bo przecież można było to przewidzieć z dziecinną łatwością.
zandarski, 2019-07-18 16:24, napisał:
1,2 -1,3 netto zależy od skupu
A w kisten biorą gdzieś w ogóle czerwoną?
Police, 2019-07-13 18:18, napisał:
Jest tu ktoś, kto posadził w 2017, 2018 lub planuje w tym roku? Jak tam wasze miny? Jak tam cena przy tegorocznych plonach? Czego się spodziewaliście? Jak cenowo widzicie następny sezon i kolejne?
Mam dla was dobrą radę: Dajcie sobie spokój z rolnictwem w ogóle, wydzierżawcie ziemię, ktoś inny na pewno ją lepiej wykorzysta. Sądząc po waszej poprzedniej decyzji nie spodziewam się tego mądrego i pragmatycznego kroku, więc takie minimum: W kolejnych latach nie jęczcie tutaj, czy znajomym/rodzinie że cena niska, przyjmijcie to z godnością, bo przecież można było to przewidzieć z dziecinną łatwością.
A Ty jesteś mistrzem bo sadziłes w 2016 lub 2015 ? :)
I liczyłeś, że nikt nie posadzi więcej a Ty będziesz co roku zbijał kokosy na czerwonym złocie :)
XmeN2007, 2019-07-23 09:36, napisał:
I liczyłeś, że nikt nie posadzi więcej a Ty będziesz co roku zbijał kokosy na czerwonym złocie :)
Jeżeli jest wysoka cena to nie ma się co łudzić że nie znajdą się janusze biznesu i nie posadzą, szczególnie w uprawie porzeczki jest ich bardzo dużo co widać po czarnej. Police ma rację, jak posadziliście po wysokich cenach to nie płaczcie później że cena niska i się nie opłaca.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl