czy są jakieś przecieki co do ceny czarnej porzeczki w 2019 roku. ktoś coś?
Przy tym co zostalo owocow na krzakach to 2 zl, a wzgledem ilosci opuszczonych plantacji 3 zl zobaczymy co psietwórcy na to bo za agrest nie placa tylko biorą
sadownyk, 2019-06-15 12:24, napisał:
Przy tym co zostalo owocow na krzakach to 2 zl, a wzgledem ilosci opuszczonych plantacji 3 zl zobaczymy co psietwórcy na to bo za agrest nie placa tylko biorą
Słońce i afrykańska temperatura widzę że ma negatywny wpływ nie tylko na rośliny ale i na ludzi...Błagam trochę więcej powagi...Koncert życzeń i opowiadania farmazonów 2019 rozpoczęty. Ciekawe ile podstron niezwykle rzeczowej dyskusji będzie w tym roku naprodukowane :) W minionych latach wątek "ceny czarnej porzeczki " bił rekordy jeśli chodzi o ilość wpisów :) To mój pierwszy i ostatni wpis w tym wątku w 2019 roku...
Ps. Mam kiepskie informacje...optymiści będą chyba niestety zawiedzeni.
Jak nie będzie 1.5 to niech wcale nie kupują i nie wkurwiaja ludzi. wszystko sycha, owocu mało pozne prawie bez owocu
sadownyk, 2019-06-15 12:24, napisał:
Takich cen już nigdy nie będzie na porzeczkę, przejrzyj wątek i wyciągnij wnioski:
https://www.sadownictwo.com.pl/forum/ciemne-chmury-nad-producentami-p
A jak u kolegow zapowiadają sie zbiory wobec ubiegłego roku bo y mnie 25% i kolejne kawalki pos rozdrabniacz ida i bedzie zboze
i nie myślę sprzedawać w życiu po 50gr Ani aroni i czarnej to samo . czekam na swoją prywtna tłocznia .jest na ocleniu. . i dużo osób poszło w tym kierunku bo było dofinansowanie na małe przetwórstwo. I dobrze powinno być takich miejsc 1 na wsi najmniej
U mnie mała tłocznia bierze po zł za kg aroni , teraz się rozbudowala bo zbyt na sok maja duża butelka typu Kubuś po 9zl po tyle sprzedają
Zejdzcie na ziemię, ciągle są duże zapasy koncentratu, mrożonej już mniejsze. Teraz cała energia roślin idzie w nowe przyrosty, za rok jeżeli nie będzie niespodzianek będzie rekordowy plon i znowu nabiorą porzeczki "za darmo" więc po co mają przepłacać teraz?. Podobno na Ukrainie porzeczki czarnej i czerwonej ciągle sadzą ekstremalnie dużo i tam nie było przymrozków(informacja do sprawdzenia), więc stamtąd przywiozą. Od roku z polskich chłodni jeżdzą tam pielgrzymki żeby podpisywać umowy na import. Już rok temu przywozili wysortowaną i zamrożoną malinę za 1,7 zł. Aż strach pomyśleć za ile będą przywozili porzeczkę czarną i czerwoną za rok czy dwa.
Spójrzcie na aktualne ceny agrestu, 40gr - 60 gr.
Cena w tym roku pewnie będzie wyższe niż w poprzednim, ale nie oszukujcie się, że opłacalna.
Oni są tutaj żeby nas wydymać, a nie współpracować.
Witam. Nasze państwo też dba o wzrost cen. Kolejne dofinansowanie np dla małych gospodarstw i nowe nasadzenia czy to borówki, porzeczki, jabłoni. Więc pytanie czy chcą pomóc czy nie koniecznie. Pozdrawiam
Junkers, 2019-06-17 10:28, napisał:
Witam. Nasze państwo też dba o wzrost cen. Kolejne dofinansowanie np dla małych gospodarstw i nowe nasadzenia czy to borówki, porzeczki, jabłoni. Więc pytanie czy chcą pomóc czy nie koniecznie. Pozdrawiam
Takie są założenia tzw. "Wspólnej Polityki Rolnej" Dofinansowania są po to aby było dużo i tanio. Co prawda ostateczny nabywca ( konsument) nie zawsze odczuwa tą taniość (choć takie były założenia) ,ale wygłodniałe wczesniejsze ogniwa ( pośrednicy ,przetwórcy, markety) jak najbardziej są nasyceni. Dotacje mają na celu to aby doprowadzić do maksymalnej nadprodukcji , takie są prawdziwe intencje. Żeby było mało Polska została przepięknie wycyckana przez wspaniałych naszych sąsiadów z za Odry którzy tak naprawdę rządzą całą Unią Europejską wprowadzając w życie stowarzyszenie handlowe z Ukrainą .Do tej pory Polska była najtańszym dostarczycielem żywności , teraz musi konkurować z Ukrainką która bez najmniejszego problemu jest w stanie wyprodukować taniej (nie koniecznie lepiej) i bez ograniczeń celnych wrzucać towar na rynek UE . Ukraińska konkurencja nas przepieknie wykończy , wspomnicie moje słowa...
Police ja ze wszystkim się zgadzam, ale rok temu na Ukrainie za maline płacili coś koło 3 zł więc nie wiem jakim cudem sprzedawali ją do Polski za 1.7 zł...
Co do cen porzeczki słyszałem o 80 gr w skrzynki, 50 gr w kisten.
Dziwne by było żeby było inaczej oni tam stosują śor totalne które u nas zostały dawno wycofane , nie mówie że nie mają wytycznych co stosować ale żeby produkować tanio trzeba ciąć koszty a potem tak to wychodzi.
fruity81, 2019-06-17 11:21, napisał:
Ukraińska konkurencja nas przepieknie wykończy , wspomnicie moje słowa...
Masz rację. Embargo rosyjskie na Polskie owoce to pikuś przy zniesieniu cła na produkty rolne z ukrainy. Ukraina zaora naszą produkcje owoców jagodowych, to już przesądzone. Już wyraźnie widać tego efekty.
Ukraina ze wszystkich jagodowych produkuje najwięcej porzeczki czarnej i czerownej. Co roku produkcja wzrasta o jakieś 50%
Ukraina nie jest dla nas żadną konkurencją.My wyprodukujemy i oddamy za darmo,tak nie ma nigdzie
Z tym, że dla nas za darmo to powiedzmy 90gr, a dla ukrainca to może 20-30gr?
A macie wogole coś porzeczek żeby sprzedawać. U mnie tak słabo obrodziły że za 50 groszy to nawet nie będzie sensu wyjeżdżać kombajnem. Tak więc ceną w tym roku się nie przejmuje. A jak u Was?
Ruben słabo Tisel też jedynie ukraińskie cokolwiek sypną Wernisaż po niedzieli do zbioru
Naszła mnie taka refleksja, jak wielką pogardę dla sadowników mają skupujący, że ceny poznajemy dopiero kiedy owoce są w pełni dojrzałe? Przecież oni ceny mają ustalone dużo wcześniej i nic nie straciliby na ujawnieniu tych informacji.
Police, 2019-06-25 11:21, napisał:
Naszła mnie taka refleksja, jak wielką pogardę dla sadowników mają skupujący, że ceny poznajemy dopiero kiedy owoce są w pełni dojrzałe? Przecież oni ceny mają ustalone dużo wcześniej i nic nie straciliby na ujawnieniu tych informacji.
Bardzo sentymentalne przemyślenia...Wiesz jak wygląda wyciskanie soku z cytrynki w wyciskarce do cytrusów? Tak właśnie wygląda obecnie "symbioza" przetwórstwa z producentami. Tutaj nie ma miejsca na sentymenty tylko trzeba jak najszybciej wprowadzić obowiązkowe umowy kontraktacyjne. Wiem oczywiście że wiąże się to z pewnymi ograniczeniami ,konsekwencjami i jakimiś ograniczeniami w swobodzie działania . Nie ma innego wyjścia i trzeba się z tym pogodzić i wspierać ten projekt ustawy bo i tak i tak mamy sytuację bez wyjścia...Obecnego stanu żeczy nie można pozostawić .
I co nie mniej ważne działanie na rzecz przywrócenia zniesionych kilka lat temu ceł na import żywności z Ukrainy
Police, 2019-06-25 16:16, napisał:
I co nie mniej ważne działanie na rzecz przywrócenia zniesionych kilka lat temu ceł na import żywności z Ukrainy
To jest bardzo ważne ,ale "mleczko się rozlało" i obawiam się że jest już nie do ogarnięcia...Mamy pod własnym nosem na własne życzenie konkurencję która nas wykończy.
Skrzynka czy kisten? Skup czy zakład tyle płaci?Piszcie obok ceny w co dana cena i czy skup czy zakład. A jak w Wielkopolsce prognozujecie zbiory do poprzedniego roku procentowo? Dużo plony z ha prognozujesz?
Ja po 80 groszy w tym roku nawet kombajnu nie wyciągam. Zabraknie im towaru w tym roku. Niech sobie mrożą ziemniaki czy co tam chcą bo czarnych porzeczek nie będą mieli
Dziś na skupach mówi się o czarnej tylko to że jest jej mało na krzaku i będzie dużo mniej, cena Was zaskoczy ale to nic dobrego bo na jesień znowu będzie szał nasadzeń.
dido1974, 2019-06-26 11:15, napisał:
Dziś na skupach mówi się o czarnej tylko to że jest jej mało na krzaku i będzie dużo mniej, cena Was zaskoczy ale to nic dobrego bo na jesień znowu będzie szał nasadzeń.
Sadzonka nie wyszła w całej Polsce... Nie nasadzą
Koledzy,
Czy ktoś ogarnięty w temacie mógłby tu omówić w skrócie stan kontraktacji z chłodniami- na czym to polega, przede wszystkim czy już działa w praktyce???
Na stronie Ministerstwa widnieją minimalne ceny, i tak np:
Porzeczka do mrożenia - 1,50 do 3,00
Porzeczka na koncentrat - 1,25 do 2,50
Niestety chyba nijak ma się to do rzeczywistości...
Witam tak to slę ma że u mnie na skupie kupuje się czerwoną w skrzynkę od poniedziałku bez ceny i co dziwne ludzie wożą a jeśli chodzi o chłodnie i umowy tojuż parę lat są umowy w tamtym roku nawet cena minimalna była a jednak wiśniy nie chcieli więc mysilę że nic się chyba na lepsze nie zanosiy
dido1974, 2019-06-26 11:15, napisał:
I gdzie ta zaskakująca cena ???
0.80zł przy tegorocznych plonach to kpina.
Porzeczka kolorowa, już biorą, po 80 gr.
Czarna ma być w okolicach złotówki.
Czekam na tą WYJ ATKOWOŚĆ cenową ze zwykłej ciekawości, bo u mnie znowu przemroziło i chyba nie będę wjeżdżał kombajnem, choć dziś go naszykowałem do sezonu. Tak ze zwykłej staranności.
Unas kolor po 0,9 czarna bezcenna i tylko pośrednicy zwożą skrzynki chociaż nie wiem co zamierzają w nie sypać bo zbiory o połowę nizsze
Wczoraj zawozilem maliny na chłodnie i pytając z ciekawości co z porzeczka jaka cena i od kiedy kupują to usłyszałem że mogę przywozic nawet i dziś z tym że za 0,6 w skrzynkę??!! Machnalem ręką już na ten rok szkoda nerwów. Za dużo tych strat w tym roku, jedyne wyjście to kosiarka.
Ceny za za owoce miękkie w tym raku także nie będzie bo rząd przewagą głosów swoich posłów odrzucił projekt ceny minimalnej za owoce.
Witam kolegów. Co tam słychac z ceną tego naszego złota ( sprawdzoną ceną ktoś juz ma potwierdzone informacje ) a nie domysły ....? Pytam bo tak sie zastanawiam wogole czy kombajn szykować ...? bo racjonalnie patrząc na stan plantacji (lubelskie okolice nałęczowa) to 2 zł nie było by cena przesadzoną Średni tonaż ok 3-4 tony z ha także 20% tego co powinno być z młodej zadbanej plantacji. Słuchy chodzą okolice 1 zł to jest śmiech na sali ale dzisiaj doszły mnie słuchy że mają wystartowac z ceną 20gr to juz nawet niejest poniżające tylko brak słów ...
A dzisiaj w nocy gradowo i nie potrzebne kombajny . ciekawe ile pozostanie na krzakach.
I ludzie po takiej cenie im dostarczają w tym roku? Całe 3 tony z hektara albo i mniej to wychodzi ok 2000 zł, żal lepiej na krzaku zostawić, chłodnie nie mają towaru, cena powinna być w okolicach 2 zł, sobie żarty robią
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl