Pierwszy zbiór za mną. Jeszcze ilości marne ale już idzie borówka bez osłon (Kuj-Pom). Za 125g ładnego chanti dostałem po 4 zł, za earli luzem 25 zł. Jak tam u Was?
Pierwszy zbiór za mną. Jeszcze ilości marne ale już idzie borówka bez osłon (Kuj-Pom). Za 125g ładnego chanti dostałem po 4 zł, za earli luzem 25 zł. Jak tam u Was?
Na razie na rynku jest jeszcze sporo borówki z importu. Cena Polskiej 125g 5zl zainteresowanie słabe.
zerohax, 2018-06-12 23:14, napisał:
Pisząc "Chanti" miales na myśli Chanticleer?
Szału z cenami na początku sezonu nie będzie, skoro hiszpańskiej jest jeszcze sporo plus to co w komorach pochowane a rumuńską podają już za 3,25€/kg
Podajcie namiary na chłodnie które biorą towar za zbioru mechanicznego. Mam tego niewielkie ilości ale i tak na detal nadaje się tylko część a reszta słaba jakość i na przemysł się nadaje. Szukam odbiorcy na 2 może 3 tony z lubelskiego
Posiadam kombajn, załatwiłem też plastikowe pręty do otrząsacza. Ale i tak jeszcze nic nie zbierałem w tym sezonie. Rwe ręcznie co ładniejszy owoc.
Drobna borówke za luz można kupić nawet za 10zl. Ładna 12-14zl kg. Skupy ponoc płacą 8zl kg
PRZYPOMINAM O DZISIEJSZYM SPOTKANIU PRODUCENTÓW OWOCÓW MIĘKKICH
I ZOSTAWCIE NA CHWILĘ TO CZARNE, ZÓŁTE I W RÓŻNYCH ODCIENIACH CZERWONE GÓWNO-"TO NASZE BYĆ ALBO NIE BYĆ"
BOBY GODZINA 19:00 W REMIZIE :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1725039344238667&set=gm.1056330244534392&type=3&theater
Ludzie rzucą się w tym roku na borówkę po likwidacji malin. Dzwoniłem z pytaniami o sadzonki bo sam mam kawałek pola do obsadzenia i sadzonki w większości już są pozamawiane u szkółkarzy
Witam,u mnie również po pierwszym rwaniu na bluecrope ale po tym rwaniu będzie tylko jeszcze jedno, a trzecie to chyba tylko żeby wyczyścić krzaki owoc duży ale mało,porównując lata poprzednie cena 12-13 kg luz
Ja tam sprzedaje po 24 zł za kilogram i chyba za nastepny zbiór podniosę do 32 xD więc nie dziwię się że ludzie sądzą
Witam, a mam pytanie ile dziennie Sprzedajesz w takich pieniądzach,a i może najważniejsze gdzie ?
Najlepszy handel jest przez fb. Ale i rynek i gielda. Zaczynałem od 16 zł ale nie nadazalem z rwaniem. A co do ilości różnie. Średnio 500-600 kg tygodniowo
500kg tygodniowo to plantator na tę chwile to może mieć śmieci po borówkach a nie głównego zbioru. Grupy coś grają na imporcie ale... jak ktoś ruszy tyłek to 3 zł idzie wyrwac ponadto co oferuja w okolicach grójca .
No i pseudo handlowcy i idioci którzy wzięli się za handel borówką obniżyli ceny. Skupuje jeden z drugi co popadnie, wysyła niskie oferty za granicą i doprowadza do spadku cen. Potem jest tłumaczenie producentom, że jest tak nisko bo za granicą więcej nie dają. To właśnie posko-polska konkurencja, albo raczej głupota.
Ja nie mam dużo. 2 ha 3 letniej więc nawet nie wiem czy 500 kg tygodniowo to na taką plantacje dużo czy mało. Ludzie hurtem sprzedają po 12 czy 10 zł a ja nie mam zamiaru za tyle sprzedawać. Zresztą polecam rwać i sprzedawać bo cena jeszcze poleci mocno w dół. Ja borówkę wolę sam sprzedać, mogę przechować i później sprzedać a nie oddawać na skup handlarzom... Jak nasadziliście hektarów to teraz oddawajcie za darmo ;)
Jak ci to urośnie to przestaniesz pajacować. Borówka na dziś drożeje ale ... może ogarniesz to za pare lat.
co za bzdury fragi, skonczyl sie improt z zagrniacy, brakuje juz borowki, szczegulnie dobrej jakosci, cena tylko w gore bedzie szla juz
No zobczymy czy podrożenie czy potanieje. Ja nie sprzedaje w hurcie więc nawet mnie to nie interesuje. Gdy mi to urośnie mam odbiorcę zagranicznego ugranego już tylko muszę mieć 500 kg dziennie więc zbyt mam zapewniony po cenach które w Polsce nie są osiągalne.
Oj Fragi,bajkopisarz z Ciebie,ale tacy ludzie też powinni być żeby od czasu do czasu poczytać bajeczki i nie chodzi tylko o Twoją borówke ale też o inne Twoje uprawy np porzeczkę itd
Oddawaliście kiedys borówkę na skup? Dzwoniłem w tym roku na skup to zaproponowali mi 8 zl. Szkoda, ze nie zapytałem czy za ta cenę to borówka jak leci czy określony kalibraż. Oczywiście nie opłaca mi sie tam zasozic ładnej borówki gdyż mam korzystniejszą cenę , ale pytam tak z ciekawości. Bardziej bylbym zainteresowany sprzedaniem na skupie to co zostało na krzewach, takie resztki - drobnica.
Fragii. Chandler to przeżytek taki sam jak ty. Jak będą następne lata takie jak ten odnośnie niskich cen borówki to po wszystkich skupach będziesz latał z swoim super towarem.
Ps. Nie pisz mi o konkurencji bo pojęcia nie masz o borówka.
Fragii, 2018-07-18 12:30, napisał:
No zobczymy czy podrożenie czy potanieje. Ja nie sprzedaje w hurcie więc nawet mnie to nie interesuje. Gdy mi to urośnie mam odbiorcę zagranicznego ugranego już tylko muszę mieć 500 kg dziennie więc zbyt mam zapewniony po cenach które w Polsce nie są osiągalne.
500kg dziennie z 2ha???? Może kilka dni i koniec. Więc zagraniczny odbiorca kopnie cię w tyłek!!!
Ja sprzedaje za 14zł netto - podpowiedzcie czy to dobra cena teraz? Ilości 1000-1500 kg
jak odmiana teraz,Aurora,eliott? u mnie juz po dozynkach
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl