ja dziś na Broniszach chandlera po 4,5 sprzedałem, drobnice po 3,5, ale jak odjeżdżałem to widziałem, ze ludzie i po 3 puszczali za 250g
ja dziś na Broniszach chandlera po 4,5 sprzedałem, drobnice po 3,5, ale jak odjeżdżałem to widziałem, ze ludzie i po 3 puszczali za 250g
Ceny są różne, różniste. W zeszłym tygodniu pojawił się jakiś kupiec, powiedziałem mu 16 zł w luzie, trochę się skrzywił chciał trochę taniej, jak się okazało ktoś dalej zaoferował mu po 12 zł w punetkach 250g na gotowo... bez komentarza.
A jak jest na tych Broniszach? Jak piszą np dziś cenę 14-20zł to są to ceny transakcyjne czy wyjściowe???
trochę bez sensu pytać o Bronisze bo tam się zmienia sytuacja z godziny na godzinę, wystarczy, że dojedzie towaru albo trafi się jeden czy drugi który nie potrafi liczyć ile go kosztuje produkcjia i po handlu, ja byłem w czwartek, grube sprzedałem po 3,5-4zł za 250g, widziałem, że drobne puszczali i po 3zł za 250g
U nas poszla wiadomosc, ze na Broniszach w sobotę po 10 za kg i juz cena spadła, podobno brak klientów.
dużo jest borówki, dużo nowych producentów i niektórzy nie liczą w koszty produkcji koszt założenia plantacji lub amortyzacji sprzętu, borówka to dla niektórych dodatkowe źródło dochodu, więc puszczają po każdej cenie byle szybko sprzedać
grhist, 2016-08-07 21:17, napisał:
dużo jest borówki, dużo nowych producentów i niektórzy nie liczą w koszty produkcji koszt założenia plantacji lub amortyzacji sprzętu, borówka to dla niektórych dodatkowe źródło dochodu, więc puszczają po każdej cenie byle szybko sprzedać
to samo co sady czeka niestety borówkę, już powinni zabierać dopłaty bezpośrednie do nowych nasadzeń borówki
Z borówką chyba nie będzie tak źle, ponieważ wymaga ona dużo pracy ręcznej i mało kogo będzie stać, żeby z własnej kieszeni dopłacać np. do kosztów zatrudnienia ludzi, bo są bardzo wysokie. Też macie takie problemy z ludźmi? Jeszcze do 3-4 roku po posadzeniu nie jest źle, ale potem to już jest dużo trudniej utrzymac jakość owoców. Nie da się utrzymac plantacji bez dużych nakładów na robociznę. Nie wyobrażam sobie dokładania z innych źródeł tak dużych kwot do plantacji, a bez pieniędzy i ludzi borówki nie da się utrzymac.
u mnie jeszcze owoce są, ale pogoda im nie służy - wolno dojrzewaja, opadają, nierówno sie wybarwiają. Cena poszła do góry, ale klienci nie chcą borówki za 20 pln za kg - juz się znudziła, 4-5 zł za 250 g to chyba bariera psychologiczna.
Mam końcówkę Chandlera i po 20-25zł nie ma problemu!!! Problemem jest to,że owocu brak!!!!!
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl