Witam wszystkich. Zbiory rozpoczęte? Jakie są u was ceny?
Ja ruszam od jutra, i raczej nie tylko ja. Owoc extra duży na wszystkich odmianach ale bluecrop wysadził w powietrze. W moich okolicach Bronisze i Zjazdowa nie pozostawiają złudzeń . 8-9 zł deserówka na hurtowni z drugiej ręki w wysyp w ubiegłym sezonie zniechęca do walki o rynek lokalny.
Co to znaczy "Bluecrop wysadził w powietrze"?
Unas (kuj-pom) cena za kg ok. 30pln. Jest Duke, zaczyna sie Bluecrop.
Giełdy zalane hiszpańska borówką w 3-kg skrzyneczkach luzem.
Pisałem o wysypie , teraz cena jak wyżej. Ja zbieram earli , chanti i spartana. Bluecrop wykształcił mało pąków a zawiązanie było tak słabe że z 17 letniego hektara zadbanej plantacjii może zbiorę 3 tony.
U mnie na razie spoko. Duke zaczyna się wybarwiać, ale nie są to ilości handlowe! Może ta hiszpańska się niedługo skończy??
Skończy się jak cena naszej spadnie , a to wkrótce. Espańska nie cieszy sie powodzeniem na detalu z racji smaku ale w hurcie ludzie topią w to pieniądze
A ja o cenę się nie martwię....mam 20 arow różne odmiany i zero owoców.Krzaki 15 lat .Wina mrozów ? Ma ktoś podobną sytuację...
Kolego nie jesteś sam co się stało w tym roku to wielka niewiadoma blucropa praktycznie nie ma owocow. early duke przeciętnie.
Z tego co slysze bluecrop w tym roku u wszystkich slabo wyglada.
Mróz nie przesilenie po ubieglorocznej suszy moim zdaniem
Witam,
Co do bluecropa tak jak pisałem już u mnie wygląda tak że kilka krzewów po parę jagód a znów kilka owocowanie jak co roku czyli oblepione i tak na zmianę to dziwne żeby od mrozu bo jak pasami ? jak w jednym rzędzie nie ma na kilku kilkunastu krzewach jagody ale w następnym rzędzie owocowanie normalne na tej samej wysokości i tak na przemian krzewy 14 letnie nigdy mi się tak nie zdarzyło a Chandler norma.
Eco fruits na dziś w punetkach 125g 30zł płatne od ręki,owocu brak. Owocu na krzakach mam max na połowę własnego zapotrzebowania. Masakra !!!
Witam i mogło by tak zostać przy tegorocznym planowaniu te 20 płn /kg ,ale to też zależy od Nas
Niestety są juz sygnały, że cena leci w dół.
U mnie juz widac, że borówka, tak jak truskawka, skończy sie szybciej niż zwykle.
ja dziś na Broniszach po 24 puścilem towar, było tańszej ale drobniejszej, koledzy mają racje trzeba się cenić, towaru nie ma dużo, a jak jest ładny to kupiec się znajdzie
Jak piszecie ceny to trochę dokładniej bo 20zł/kg np w kobiałce po 3kg to co innego co 20zł/kg za spakowane w punetki 250g i jeszcze w kartoniku po 6szt
Niektórzy eksporterzy próbują zaginać rzeczywistość. Mówią jakie to duże ilości kupują i że nikt nie narzeka na plonowanie, a cena w trakcie wysypu Bluecropa będzie niższa niż w tamtym roku. Chyba lepiej od nas wiedzą co mamy i w jakich ilościach:) Tymczasem u mnie o 1/3 mniej niż w tamtym roku, inni szacują o 1/2 mniej, do tego pogoda jaka jest każdy widzi. Mocna redukcja plonowania poprzez gradobicie. Pytam się więc SKĄD TE ICH PROGNOZY? Straszą, zaklinają rzeczywistość a wyjdzie tak jak z truskawką.
Jak zawsze chcą się chyba nachapac?Polak,ale zobaczymy co będzie dalej,wedlug mnie trzeba być dla siebie partnerem i czerpać obopulnie profity
nomyzs, 2016-07-12 00:36, napisał:
Ktoś chętna na opakowania plasktikowe 250g?
CCC, po ile???
Heavy, 2016-07-12 22:04, napisał:
nomyzs, 2016-07-12 00:36, napisał:
Ktoś chętna na opakowania plasktikowe 250g?
CCC, po ile???
zostały tylko 500g...
Sezon się chyba na pewno skróci!!!
Co do ceny do dzisiaj po 18zł pogoniłem w szalkach 250g
Witam,slyszalem że nie którzy już gonią po 10 i ponizej, nie Mają szacunku do swojej włożonej pracy?,i ponoszonych nakładów a Ci którzy zamierzają sądzić nowe nasadzenia niech się gleboko zastanawia czy warto ?
Na giełdzie w Kielcach już sprzedają niektorzy po 2zl za 250 g, a jak większe ilości to mogą ponoć jeszcze zejść kilka groszy ,szok! jak się pytam czy powariowali to mówią przecież nie wyzuca? A dla kupca nie jednego Borówka to Borówka nie ważne wygląd żeby tylko nie lała się
słyszałem, że na Broniszach podobnie, 2 zł za pudełeczko 250g, a na jagodniku piszą, że borówka już się kończy
grhist, 2016-07-19 13:22, napisał:
słyszałem, że na Broniszach podobnie, 2 zł za pudełeczko 250g, a na jagodniku piszą, że borówka już się kończy
Obawiam się że niektórzy nie chcą sprzedać drożej, po prostu lubią sprzedawać taniej. Składałem 3 osobom możliwość zakupu w wyższej cenie niż sprzedają, w luzie, płatne gotówką i nie pasuje. Śmieszna sprawa, ale ni bo ni. Polski chłop to ciemna zniewolona masa, lubi się upokorzyć, dostawać po tyłku, przynajmniej jest na co i na kogo ponarzekać.
Na marginesie dodam że produkcja borówki poniżej 10zł/kg przestaje być opłacalna.
Ja przejdę raz z rwaniem krzaki i czekam niech się wysprzedaja te ciemne chlopki którzy oddają darmo towar,
nic kolego tym nie zmienisz, borówki jest bardzo dużo i będzie jeszcze więcej i z tego powodu będzie coraz więcej ludzi którzy będą ją oddawać pniżej kosztów produkcji
Wszyscy którzy planuja sprzedawać swój plon na rynku krajowym muszą liczyć się na takie sytuacje jaka miała miejsce wczoraj na Broniszach, czyli 7zl/kg.
Panowie niestety w koncu nadchodzi ten momęt o którym się mówi od kilku lat że cena borówki spadnie .Dużo nasadzeń ludzie zrobili bo każdy myślał głupoty gadaja strasza tymi nasadzeniami a tu nic złego się nie dzieje.Moim zdaniem się podzieje w przyszłym roku podejrzewam zobaczymy w czasie wyspu borówki po 5 zł. W tym roku tak jak u mnie to jest 20% plonu a piszecie o cenie 7 zł....w następpnym roku jeżeli nic sie nie wydarzykrzaki będą się uginać od owoców bo teraz się pięknie rozrastają. Następns sprawa to taka że ma być ten program dla małych gospodarst 60 tyś i znów pojda nasadzenia ponieważ według kalkulatora to borówka daje zysku 40 tyś z ha.Więc żeby wziąść tą kase nasadzić borówki....Bedziemy wspominać te czasy kiedy borówka była po 12 zł.Narazie nie słyszałem o karczowanych plantacjach ale za 5 lat pewnie coś usłyszymy. Tego roku już kilka osób mi mówiło a może bym sobie z 1 ha nasadził :)
Panowie borówkę będzie miał ten co będzie miał wodę,która za rok,dwa stanie się towarem deficytowym
Pewnie chodzi mu o to że więcej za wodę zapłaci niż dostanie za borówki :) Taki scenariusz też trzeba brać pod uwagę ....borówki będą sadzić i przy 7 zł bo dla wielu i tak będzie to opłacalne...
borówki będą oplacaly się tym którzy ja dobrze sprzedadzą . Nie mam na myśli giełd bo ci którzy tam będą sprzedawać będą dostawcami taniego towaru. Oczywiście bez znacznych ilości wody i doboru nawożenia nie uda się borówek wyprodukowac
U mnie 90% borówki zerwane z czego prawie połowa (oberwana praktycznie w jednym tygodniu) przy tym nieurodzaju sprzedana za psie pieniądze. To co pozostało zamierzam bardzo szanować . Jest nawet nie połowa sezonu a u mnie borówki jest na 2-3 dni zbioru i trochę późnych odmian w nieznacznej ilości. Okoliczne plantacje mają się podobnie.
Witam,ja w tym roku dwa rzędy przeszedłem w jeden dzień, a po inne lata ta sama liczba osób rwalem 4 dni
jak tam panowie u was systuacji. u mnie firmy eksportujące zaczynają szukać coraz mocniej towaru
A jak export płaci? Ja dostarczam do firmy która dostarcza na platformy sieciowe i cena na ten tydzień nie stety 3,5 zł /250 g netto
O
11zl placily firmy w ubiegłym tygodniu. A jak masz lepsze dojścia to pare złotych więcej
jak zbiory będą w normie w następnych latach to ceny 13-14 będą bardzo wysokie za borówki dla plantatorów
Takie ceny jak Piszesz to chyba powinny być norma patrząc na nakłady i koszty produkcji
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl