I co tam słychać w wielkim świecie aroniowym.Kiedy zaczynamy sezon.
Coś się dzieje w temacie aronii skoro sam skupczyk do mnie zadzwonił z pytaniem o przewidywaną ilość. Ceny jeszcze nie ma ale źle nie będzie. Skup ma ruszyć od najbliższedo poniedziałku.
Jak u Was plony się zapowiadają? U mnie jakieś 50% tego co w poprzednim roku.
U mnie na młodych plantacjach idąc rzędem trudno znaleźć owoce na krzaku. Na starszych plantacjach szacuję około 30% zeszłorocznych zbiorów... To czy będę zabierać uzależniam od ceny.
Zeus, 2019-07-27 17:04, napisał:
Coś się dzieje w temacie aronii skoro sam skupczyk do mnie zadzwonił z pytaniem o przewidywaną ilość. Ceny jeszcze nie ma ale źle nie będzie. Skup ma ruszyć od najbliższedo poniedziałku.
Ruszył ten skup aroni w poniedziałek jak piszesz i ewentualnie z jaką ceną ?
Tadeusz1, 2019-07-31 07:29, napisał:
Ruszył ten skup aroni w poniedziałek jak piszesz i ewentualnie z jaką ceną ?
Miał ruszać ale nie ruszył. Wstępnie skup ma startować ponownie od najbliższedo poniedziałku.
Nie wiem jak u Was ale u mnie aronia już wybarwiona i smak wskazuje, że jest gotowa. Nie wiem skąd ta obsuwa z rozpoczęciem skupu.
piotrus, 2019-07-31 23:11, napisał:
prawdziwy zbior aroni koledzy za dwa trzy tygodnie
Masz rację koło 15
Coś się dzieje w temacie aronii skoro sam skupczyk do mnie zadzwonił z pytaniem o przewidywaną ilość.
Ile masz lat kolego, że podniecasz się telefonem od pasożyta?
Witam kolegów. U mnie również w tym roku owoców aronni mniej o jakieś 50 /. Na dwoch polach ktore kwitly wcześniej owoców prawie nic.z innych troche lepiej. Moze wkoncu skupy zaczną nas szanować bo za granica pewnie to samo co u nas.
myśle że sporo plantacij zalatwił szkodnik prowadze plantacje od 15 lat i od jakieś czterech lat zaczolem wprowadzać ochrone przed szkodnikiem czyli kilka zabiegów w sezonie łódzkie
a co do ilośći zbioru to po co sprzedawać 20 t po 0.40 g jak można sprzedać 5 t po 1.60 zł jak to było z porzeczką w tym roku
Zgadzam sie w 100% z moim poprzenikiem, moze w tym roku cena bedzie ciut wieksza niz w innych latach bo juz zima aronii w niektorych zakladach brakowało. Poczekamy, zobaczymy
palcia, 2019-08-06 09:30, napisał:
Zgadzam sie w 100% z moim poprzenikiem, moze w tym roku cena bedzie ciut wieksza niz w innych latach bo juz zima aronii w niektorych zakladach brakowało. Poczekamy, zobaczymy
Co tu patrzeć 1zl na polu 1,30 na zakładzie.
U mnie od dzisiaj skupczyk bierze po 80 gr. Czyli masakra.
Nie rwe poniżej 1,5 i niech sobie kupują od chętnych oddawać za półdarmo
Zapewne beda i tacy co sprzedaja za mniej niz 0,80 gr bo udusza sie majac na sprzedaz 100t aronii(masakra). mnie tez nie zalezy na cenie 0,80 gr choc sie cos zaczyn dziac bo przetwornie zaczynaja same dzwonic do plantatorów
Mam aronię od około 15 lat. Z tego co pamiętam to tylko 2 lata była cena zadowalająca. W tym roku owoc jest mizerny. W sumie to prawie go nie ma.
Tak więc na jesieni zamierzam wyrwać.
Może jakaś podpowiedź od grupowiczów jak to zrobić żeby koszty nie były duże...
glock, 2019-08-09 11:43, napisał:
Mam aronię od około 15 lat. Z tego co pamiętam to tylko 2 lata była cena zadowalająca. W tym roku owoc jest mizerny. W sumie to prawie go nie ma.
Koparka lub mulczer leśny. Koparką 3.5t usuwałem dwudziestoletnie krzaki i szło nieźle. Z kolei po mulczerze praktycznie nie ma co zbierać.
airedd, 2019-08-11 14:35, napisał:
glock, 2019-08-09 11:43, napisał:
Koparka lub mulczer leśny. Koparką 3.5t usuwałem dwudziestoletnie krzaki i szło nieźle. Z kolei po mulczerze praktycznie nie ma co zbierać.
A czy ten mulczer kasuje też korzenie?
U mnie na skupie są dwie ceny aronii rwana w platony 1,2 zł i kombajnowana aronia w kistenach 1 zł jak dla mnie to dobra cena jest aroni w tym roku okolicie bobów pow. kraśnicki woj. lubelskie
ki imluk1983, 2019-08-12 19:32, napisał:
U mnie na skupie są dwie ceny aronii rwana w platony 1,2 zł i kombajnowana aronia w kistenach 1 zł jak dla mnie to dobra cena jest aroni w tym roku okolicie bobów pow. kraśnicki woj. lubelskie
Jak ci pasuje to rwij.
luk1983, 2019-08-12 19:32, napisał:
Zapinaj kombajn i wal bo potanieje,
Oczywiście że będę rwał i kombajn juz zamówiony a wy czekajcie na aronie po 2 zł chyba była taka cena w 1992 roku
luk1983, 2019-08-12 21:48, napisał:
Oczywiście że będę rwał i kombajn juz zamówiony a wy czekajcie na aronie po 2 zł chyba była taka cena w 1992 roku
Moja za tydzień będzie dobra do rwania.
Jacek200, 2019-08-13 15:34, napisał:
Zamów dwa kombajny :) w końcu to 90 arów
Po co ta zbędna wypowiedz, to ty masz 90 arów bo chyba nie ja
Zależy od gleby i mulczera. Jak masz co zrobić z krzewami to polecam koparkę.
airedd, 2019-08-15 17:12, napisał:
Zależy od gleby i mulczera. Jak masz co zrobić z krzewami to polecam koparkę.
Dzięki za info
tomaszl, 2019-08-15 18:29, napisał:
To od kiedy zaczynacie zbiór.
Zbiór czego?
u mnie ze zbiorami na dwoch polach to samo(zakwitła i zmarzła), inne pozniejsze troche lepiej ale cudów tez nie ma....
Zależy to od tego kiedy zakłady zaczną płacić ceny adekwatne do tegorocznych zbiorów.
koledzy zbiór aroni to okolo 25 sierpnia wtedy owoc będzie nadawał się do zbioru mechanicznego i wtedy będzie wiadomo jaka będzie cena u mnie lódzkie ceny brak
piotrus, 2019-08-18 00:06, napisał:
koledzy zbiór aroni to okolo 25 sierpnia wtedy owoc będzie nadawał się do zbioru mechanicznego i wtedy będzie wiadomo jaka będzie cena u mnie lódzkie ceny brak
Kolego,25-,28 to coś mówią koniec skupu.
airedd, 2019-08-16 18:43, napisał:
Zbiór czego?
o własnie u mnie jest identyczna, zostaje w tym roku ptakom na pocieszenie, nawen żeby była i po 5 zł
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl