Dziś byłem na skupie z maliną zapytałem gościa o aronie zaczynają brać od środy a cena powiedział że ok. złotówki ale nie sprecyzował ile - Podkarpacie okolice Rzeszowa.
Dziś byłem na skupie z maliną zapytałem gościa o aronie zaczynają brać od środy a cena powiedział że ok. złotówki ale nie sprecyzował ile - Podkarpacie okolice Rzeszowa.
benyak1989, 2017-08-10 17:55, napisał:
No nie wątpie, ale czarnej kombajn się tak nie niszczy jak w aroni. Przy takich cenach jest to nasza ciężka praca podarowana zakładom, które nas nie szanują... To trzeba się zastanowić, komu zrobimy dobrze zrywając przy takich cenach...
No tak aronia zapewne też wymaga tylu zabiegów pryskania co porzeczka.Krzewy aronii też likwiduje się po 7lub 8 latach produkcji.A zresztą co do ceny to samo jest co roku wszyscy narzekają i zbierają.I tak będzie jeszcze długo.
Mam porzeczkę czerwoną i czarną, mam też aronie, wiem że nie można porównać kosztów utrzymania. Dlatego wszystko ma swoje plusy i minusy.... A zarobek nasz to narazie loteria, jak się trafi w dobre lata to się ładnie zarobi, a jak ktoś np. wsadził czarną i nie załapał się na te dobre lata, a już powoli trzeba myśleć o wyrywaniu, no to idzie się wku...wić!!! Dlatego dobrze mieć jakieś urozmaicenie w uprawach... Pozdrawiam.
tomaszl, 2017-08-13 13:41, napisał:
To od środy kolejki na zakładach.
Kolejki frajerów, których interesuje tylko sprzedać jak najszybciej, bez względu na cenę. To są barany pozwalające zakładom utrzymywać niskie ceny skupu.
Skoro skup się już rozpoczął, to może coś dokładniej odnośnie cen? Bo u mnie nic nie słychać...
A co do opłacalności i kosztów utrzymania plantacji aronii - moja ma w sumie niewiele, ot parę hektarów. Wiek 6 - 8 lat. Dotychczas, gdy cena była w miarę, czynniki pogodowe sprawiały że zbiór kombajnowy nie miał żadnego sensu. Gdy pogoda sprzyjała na tyle, że na krzakach wisiało sporo ładnego owocu, to oferowana cena oznaczała że musiał bym z siebie robić frajera płacąc więcej za kombajn niż było by mojego zarobku, do tego psując rynek i dorabiając przetwórców własnym kosztem i pracą. W efekcie plantacja nie była kombajnowana jeszcze nigdy. Jak wygląda opłacalność mojej produkcji aronii na tle porzeczki i innych upraw?
U nas też się zdarza, że czasami zakłady wychodzą wcześniej z niższą ceną, bo liczą na tych co im się śpieszy, a na nich jest najlepszy zarobek.
ja ponownie powtarzam zacznijmy upominać się o' de mini; i przeznaczmy aronie na pokarm dla zwirząt.Na cenę nie liczyłabym bo zakłady pokazały nam parę lat temu gest... jak nas szanują producentów.Wtym roku tymbark powtóżył go w reklamie w stosunku do konsumentów.Wniosek z tego nie produkóją już soków tylko napoje gazowane które zlasowały im....
Nie tyle napoi gazowanych co sokow. Teraz na etykietach wylacznie pisza napoj a nie jak kiedyś sok Kupno soku w jakim kolwiek sklepie to wyzwanie ...
Jutro od 5 rano:-) hehe... a tak serio to narazie czekam do przyszłego tygodnia, bo przecież gorzej być nie może. Mam nadzieję że ten deszcz spadnie w weekend. U nas w okolicy Lipska skupy zapowiadają że przy tak niskiej cenie nie ruszają ze skupowaniem aroni.
benyak1989, 2017-08-15 20:33, napisał:
Jutro od 5 rano:-) hehe... a tak serio to narazie czekam do przyszłego tygodnia, bo przecież gorzej być nie może. Mam nadzieję że ten deszcz spadnie w weekend. U nas w okolicy Lipska skupy zapowiadają że przy tak niskiej cenie nie ruszają ze skupowaniem aroni.
"Skupy zapowiadają, że przy tak niskiej cenie nie ruszają ze skupowaniem aronii"- w końcu rozsądne podejście do tematu.
Ale oni nie myślą o nas, tylko bardziej o sobie, że im też się to słabo opłaca, ale my też powinniśmy pomyśleć o sobie, powinna być ustalona sztywna minimalna cena, za którą oddamy swoje owoce... Tylko jak to w tym kraju zrobić, żeby wszyscy się zjednoczyli...
markos2, 2017-08-15 20:56, napisał:
benyak1989, 2017-08-15 20:33, napisał:
"Skupy zapowiadają, że przy tak niskiej cenie nie ruszają ze skupowaniem aronii"- w końcu rozsądne podejście do tematu.
Tylko czemu to skupy mają myśleć za nas???
U mnie(centalne lubelskie) coś mówią o 40 gr...śmiech ...osobiście w dupie mam zbiór przy takiej cenie...Zresztą susza jest taka że już zasycha ,a międzyrzędzia wyglądają jak po randapowaniu...
Dla takiej ceny to ja też nie rwę.
30 groszy za kombajn za kg rwania + 10 - 15 groszy za transpoert na zakład więc muszę dołożyć do tego interesu jakieś 5 gr.
A gdzie coś dla mnie za robote, przecinkę, opryski, nawozy itd.
A też bym chciał choć troszkę zarobić, ale to juz jest mniej ważne.
NAJWAŻNIEJSZE, ŻEBY PRZETWÓRNIE MIAŁY SUROWIEC I NIE ZBANKRUTOWAŁY, BO PRZECIEŻ ONI SA NAJWAŻNIEJSI nie my mali sadownicy siła robocza parobków.
Pozdrawiam wolny rynek, bo przecież nie ma, nie było i nie będzie zmowy cenowej. :((((((((
Mogli nie wywijac z pseudoekologią z azjatami i Niemcami,to by nie było tak żle,Tam są normy restrykcyjne tam się nie oszukuje tak jak w Polsce,te czasy się skończyły.Teraz mamy co mamy.
Ludziska zbierać czarne złoto czy odpoczywacie bo jakoś cicho na forum. Coś mówią o obniżeniu ceny słyszeliście cóś.U mnie w terenie chyba nikt nie zbiera.
PISZCIE PUBLICZNIE KTO ZBIERA .trzeba napietnowac i wyśmiac publicznie takich frajerów !
Kto zbiera, ten nie napisze, bo nie ma czasu.
Ostatnie lata nie zbieram aroni, jak i porzeczki. ptaszki muszą mieć co jeść. Za kilkadziesiąt groszy to szkoda się na słońcu palić i sprzęt wyciągać. Jeszcze kilka lat takich cen i trzeba zrewidować plany o profilu produkcyjnym gospodarstwa.
michael, 2017-08-16 14:02, napisał:
30 groszy za kombajn za kg rwania + 10 - 15 groszy za transpoert na zakład więc muszę dołożyć do tego interesu jakieś 5 gr.
NAJWAŻNIEJSZE, ŻEBY PRZETWÓRNIE MIAŁY SUROWIEC I NIE ZBANKRUTOWAŁY, BO PRZECIEŻ ONI SA NAJWAŻNIEJSI nie my mali sadownicy siła robocza parobków.
Pozdrawiam wolny rynek, bo przecież nie ma, nie było i nie będzie zmowy cenowej. :((((((((
Śmiać mi się chce jak ktoś pisze ile to hajsu wydał na ochrone,nawożenie i inne kosztowne zabiegi agrotechniczne w aronii.Cena faktycznie nie powala ,ale nie bądźmy hipokrytami.Aronia to najmniej kosztochłonny gatunek ze wszystkich upraw sadowniczych.Tak na marginesie to dziwie się osobom które zdecydowały się na uprawę aronii nie posiadając własnego kombajnu...Interes z góry skazany na klęske.
tomaszl, 2017-08-17 11:53, napisał:
To jak cena jest dzisiaj bo nie wiem czy maszyne odpalac.
Masz kombajn a nie masz numeru telefonu na skup czy do przetwórni? ...
golyy, 2017-08-17 11:58, napisał:
tomaszl, 2017-08-17 11:53, napisał:
To jak cena jest dzisiaj bo nie wiem czy maszyne odpalac.
Masz kombajn a nie masz numeru telefonu na skup czy do przetwórni? ...
Tak się sklada ,że obdzwonilem wszystkie duze zaklady w Polsce,oczywiscie wszystkie z obcym kapitałem i nic ciekawego nie powiedzieli, tego czego bym nie wiedział juź od tamtego praktycznie roku.
Spółki SCA Hygiene i SCA Hygiene Products uczestniczyły w zmowie cenowej dotyczącej dostaw m.in. materiałów higienicznych - poinformował w poniedziałek UOKiK. Urząd nałożył na uczestników zmowy ponad 3,2 mln zł kary.
w przypadku aroni tez jest ustawka, skoro rozmowy nic nie dają to są inne środki.dać 100mln kary.
Udowodnienie zmowy cenowej to nie takie "chop siup".Podstawą udowodnienia takiego procederu jest wyłamanie się jednego z podmiotów uczestniczącego w zmowie i świadczenie przeciwko innym uczestnikom takiej ustawki...Bez tego ani rusz...
Green25, 2017-08-17 11:32, napisał:
Śmiać mi się chce jak ktoś pisze ile to hajsu wydał na ochrone,nawożenie i inne kosztowne zabiegi agrotechniczne w aronii.Cena faktycznie nie powala ,ale nie bądźmy hipokrytami.Aronia to najmniej kosztochłonny gatunek ze wszystkich upraw sadowniczych.Tak na marginesie to dziwie się osobom które zdecydowały się na uprawę aronii nie posiadając własnego kombajnu...Interes z góry skazany na klęske.
Ty pewnie masz 1 hektar aroni i nowy kombajn, bo trza mieć swoje, a za 2 -3 lata będziesz płakał, że kupiłeś sprzęt a nie płacą ci za płody rolne a raty trzeba płacić. Typowe myślenie trzeba mieć swój kombajn żeby popracowł 3 dni w roku i sprzedawać po 40 groszy/kg
Odnośnie przecinki pewnie nie słyszałeś bo nie wykonujesz tego tylko masz 3 metrowe krzaki.
michael, 2017-08-17 15:40, napisał:
Green25, 2017-08-17 11:32, napisał:
Ty pewnie masz 1 hektar aroni i nowy kombajn, bo trz mieć swoje, a za 2 -3 lata będziesz płakał, że kupiłeś sprzęt a nie płacą ci za płody rolne a raty tzeba płacić. Typowe myślenie trzeba mieć swój kombajn żeby popracowł 3 dni w roku i sprzedawać po 40 groszy/kg
Odnośnie przecinki pewnie nie słyszałeś bo nie wykonujesz tego tylko masz 3 metrowe krzaki.
A jeśli chodzi o ochrone to na 100% uważasz, że aroni nie bierze żaden szkodnik i nic nie trzeba robić, bo takie było stanowisko i ogólnie panujący pogląd. Samo rośnie i ma wydajność 20 ton z hektara - bajka w którą już nikt nie uwierzy
Już 5 lat temu była u mnie na polu pani dr wraz ze studentami z UP z Lublina i oceniali jak licznie i jaki atakuje szkodnik (jeżdzili prawie po całej Polsce).
Zresztą szkoda słów i uświadamiania, bo i tak każdy ma swoj a teorię.
Masz racje michael ,z informacji ,które ja posiadam z instytutu to aronia obecnie zgoźona jest populacją okolo 15 szkodników,potwierdzone badaniami i obserwacją
tomaszl, 2017-08-17 14:28, napisał:
Spółki SCA Hygiene i SCA Hygiene Products uczestniczyły w zmowie cenowej dotyczącej dostaw m.in. materiałów higienicznych - poinformował w poniedziałek UOKiK. Urząd nałożył na uczestników zmowy ponad 3,2 mln zł kary.
w przypadku aroni tez jest ustawka, skoro rozmowy nic nie dają to są inne środki.dać 100mln kary.
Poszukajcie sobie artykułu o niemieckich koncernach samochodowych jaka była zmowa, a teraz KE prowadzi dochodzenie. 200 ludzi było wtajemniczonych z różnych fabryk samochodów i ustalali gdzie kupują, normy, po ile itd.
Ludzie rwią, widać na polach, najbardziej się dziwię tym co rwią ręcznie na tym słońcu... Bo jak ktoś ma swój kombajn i mu usycha na górce to prędzej bym zrozumiał.
@michael.Aronii nie mam ,ale sadownictwem zajmujemy się przeszło 40 lat z czego ja bawię sie w to około 15 lat :),ale mam kilku znajomych mających aronię ... Prowadzę sad jabłoniowy i od 2004 roku porzeczkę czarną i czerwoną.Kombajn mam swój ,nie wynajmuje .Piszesz o ogromie szkodników w aronii,owszem są...pytanie tylko ile jest tych szkodników których jest uzasadnione ekonomicznie zwalczanie. Omacnica przed kwitnieniem jak najbardziej...Zabieg herbicydowy i jakieś koszenie również ,nawożenie jak już coś to bardzo delikatne i "celowane" na podstawie analiz bo w aronii intensywnym nawożeniem mozna narobić więcej złego niż dobrego .Wiesz ile jest szkodników zarejestrowanych w jabłoniach? Uwież że dużo ,a zwalcza się w praktyce może połowę . Piszesz że cięcie jest drogie...Jeśli wykonujesz je ręcznie to życzę powodzenia ,w aronii tak jak w porzeczkach to tylko podcinacz ,a jak zaczyna już bujać i się starzeć to zwyczajnie kasacja .Jakieś ręczne cięcie przy obecnej koniunkturze i stawkach pracowników to abstrakcja...
Jak zwał tak zwał ,ale jesli chcesz mieć ładny i zdrowy sad lub plantacje aroni,porzeczkk itd to musisz o nią dbać a to wiąźe się z kosztami.A jeżeli to w fazie końcowej nie przzekłada się na zysk to delikatnie to nazywając ręce opadają.
tomaszl, 2017-08-17 19:00, napisał:
Jak zwał tak zwał ,ale jesli chcesz mieć ładny i zdrowy sad lub plantacje aroni,porzeczkk itd to musisz o nią dbać a to wiąźe się z kosztami.A jeżeli to w fazie końcowej nie przzekłada się na zysk to delikatnie to nazywając ręce opadają.
Tutaj w pełni się zgadzam że jesteśmy dymani w sposób koncertowy i wcale nie twierdzę że cena aronii jest ok. bo nie jest .Pozdrawiam.
Właśnie się dowiedziałem, że podskoczyła cena na 60gr. na skupie.... A jak u Was, bo nikt nic nie pisze...
Green25, 2017-08-17 19:21, napisał:
tomaszl, 2017-08-17 19:00, napisał:
Tutaj w pełni się zgadzam że jesteśmy dymani w sposób koncertowy i wcale nie twierdzę że cena aronii jest ok. bo nie jest .Pozdrawiam.
Cena tj skandaliczna.
benyak1989, 2017-08-17 19:22, napisał:
Właśnie się dowiedziałem, że podskoczyła cena na 60gr. na skupie.... A jak u Was, bo nikt nic nie pisze...
AGRANA 0,5
Rauch z wczoraj przewidywana cena 0,5 jeszcze nie brali,dohler z wczoraj 0,7 ale mozliwe źe w dół
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl