słyszał już ktoś może jakieś przecieki na temat tegorocznej ceny aronii???
Aronia jest prawie czarna. W tamtym roku skup ruszył coś koło 8 sierpnia. W tym roku nie wiem kiedy i za ile. Słyszałem, że już są tacy którzy mino, że nie ma daty i ceny pierwszego skupu chcą zrywać.
Okolice Janowa Lubelskiego
Gienek1971, 2016-07-27 09:25, napisał:
Aronia jest prawie czarna. W tamtym roku skup ruszył coś koło 8 sierpnia. W tym roku nie wiem kiedy i za ile. Słyszałem, że już są tacy którzy mino, że nie ma daty i ceny pierwszego skupu chcą zrywać.
Okolice Janowa Lubelskiego
Trudno przewidywać ceny skupu aronii. – Uważamy, że cena na początku sezonu nie powinna być niższa niż 1,50 zł/kg. Jest to cena, która zrekompensuje nakłady finansowe związane z produkcją aronii – mówi w rozmowie z serwisem www.sadyogrody.pl Andrzej Karolak, prezes Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii Aronia Polska.
Jak tłumaczy prezes KZPA, większych strat spowodowanych wiosennymi przymrozkami nie ma. - Dużo gorzej plantacje zniosły zeszłoroczną suszę. Niektóre krzewy przeschły i nie zakwitły. Są krzewy które całkowicie uschły, a niektóre zwyczajnie nie zaowocowały – mówi.
W zeszłym sezonie skup rozpoczął się od 1,1 zł/kg. – W tym roku będziemy próbowali sprzedawać aronię od 1,5 zł/kg. Sprzedawanie po niższej cenie w efekcie końcowym odbija się na plantatorach. Tak jak się stało w przypadku czarnej porzeczki. Jesteśmy światowym potentatem w produkcji aronii i chcielibyśmy w dalszym ciągu nim pozostać. Nie damy wyeliminować się przez zakłady przemysłowe, które i tak wypracują zysk, bez względu na cenę surowca – mówi Andrzej Karolak.
Andrzej Karolak dodaje, że z uzyskanych przeze niego informacji wynika, że koncentratu z aronii nie ma a zainteresowanie nim rośnie. - Powszechne przekonanie, że są to owoce bardzo wdzięczne i corocznie plonujące jest nieprawdą. Aronia jest owocem dosyć „chimerycznym”, podatnym na wiosenne przymrozki, wyczulonym na brak wody. Każdy kto chce dzisiaj zakładać plantacje aronii musi w pierwszej kolejności myśleć o nawodnieniu – tłumaczy.
Obstawiam na początek 50gr a potem w dół.W tamtym roku chyba na rozpoczęcie dali 50gr a że susz była to podnieśli a teraz towaru dużo na krzakach oj dużo
witam
cena tamten sezon ponad 1zł :) trzeba mieć dobry zbyt
"tylko internet zadne skupy ładny owoc odbierają z placu":)
podlewanie i tyle "podstawa woda" tamten sezon widać było suszę i mało dobrego owocu ... zbiór ręczny u mnie :)
Jak zadbasz tak masz :)
Pozdrawiam
U mnie po zeszłorocznej suszy jest mało owoców pomimo, że plantacja powinna być w pełni owocowania (5-7 lat po nasadzeniu). U znajomych jest podobnie... Więc niska cena o której piszecie to byłaby masakra...
wczoraj jechałem z maliną na rynek hurtowy i zerwałem 10 skrzynek w 0,5kg pojemniki tak jak malinę i poszła po 5zł za kg
Co będzie za pare lat jak ceny nie będzie na nic każdy zacznie się wycofywać z produkcji owoców i nie wiem co będą skupować chłodnie?
Czy zauważyliście że Aronia zaczyna lecieć. Owoce jeszcze nigdy tak słabo nie trzymały się, jest podobnie jak z porzeczką. Na początku wydawało się że owoców jest sporo a teraz jak się patrzy na krzak to coraz mniej. Jeśli staną upały to będzie porażka z plonem.
dokładnie wczoraj to samo mówił mój ojciec, że był na polu i ze ta aronia to już leci.....ale nie bardzo wierzyłem, dzis cały dzień pada ale jak się poprawi pogoda to ide zobaczyć. co do ilości to w zeszłym roku przy tej suszy lepiej ilościowo na krzakach było niż w tym roku.
Wszystko się zgadza tylko źe u nich rządzi ekonomia.W tamtym roku schła na potęge a na zakladzie powiedzieli ,że priorytetem jest wiśnia..Proponuje skupujacym ,źeby sami sobie obrywali.Dam im kombajn 50gr z kg i niech jadą z koksem.
u mnie to samo, owocow mniej i już sypie się..a przyjmować maja około weekendu dopiero
Przemas, 2016-08-11 21:50, napisał:
Okolice Kraśnika (cena z dziś) 0,6zł
skup czy zakład
Witam .próbowałem sie dzis dowiedzieć na skupie ceny aroni ale nie wiedzą .Wie ktoś może , cena z kraśnika słaba.
Ja moge sprzedać po 2 zł inaczej niech wisi na krzakach i wszyscy powinni tak zrobić.Niech usiądą z polskimi sadownikami do stołu ,a nie ustalają cenę za naszymi plecami w Berlinie albo w Wiedniu
tomaszl, 2016-08-12 22:45, napisał:
Ja moge sprzedać po 2 zł inaczej niech wisi na krzakach i wszyscy powinni tak zrobić.Niech usiądą z polskimi sadownikami do stołu ,a nie ustalają cenę za naszymi plecami w Berlinie albo w Wiedniu
Tak samo jak w śwród producentów porzeczek czy wiśni tak samo wśród producentów aronii NIE MA JEDNOŚCI!!! Nie potrafimy się zjednoczyć i coś w wspólnie ugrać. Wszyscy krzyczymi że jest źle ale na swoim podwórku, a na zewnątrz nikt głowy nie wychyli....bo jeszcze od niego nie wezma towaru. Albo głośno krzyczę że nie oddam aronii poniżej złotówki a jak co do czego to po cichu żeby nikt nie widział dawaj kombajn i po 50 groszy ja oddam tylko żeby żaden sąsiad nie widział. TACY JESTEŚMY MY POLACY!!!!
U Mnie skup najwcześniej ruszy dopiero po weekendzie to jest wtorek -środa. Chyba znów czekają żeby większość spadła. Cena nie jest znana. Powiat skierniewicki.
marcin1980, 2016-08-13 11:47, napisał:
tomaszl, 2016-08-12 22:45, napisał:
Tak samo jak w śwród producentów porzeczek czy wiśni tak samo wśród producentów aronii NIE MA JEDNOŚCI!!! Nie potrafimy się zjednoczyć i coś w wspólnie ugrać. Wszyscy krzyczymi że jest źle ale na swoim podwórku, a na zewnątrz nikt głowy nie wychyli....bo jeszcze od niego nie wezma towaru. Albo głośno krzyczę że nie oddam aronii poniżej złotówki a jak co do czego to po cichu żeby nikt nie widział dawaj kombajn i po 50 groszy ja oddam tylko żeby żaden sąsiad nie widział. TACY JESTEŚMY MY POLACY!!!!
U Mnie skup najwcześniej ruszy dopiero po weekendzie to jest wtorek -środa. Chyba znów czekają żeby większość spadła. Cena nie jest znana. Powiat skierniewicki.
Nic nie spadnie, w życiu nie widziałem aby aronia leciała z krzaków...nie mówmy o jakichś pojedynczych opadłych jagodach, bo to nie opadanie jakie występuje choć by w czarnej porzeczce. Ktoś tu pisał o 60 groszach , moim zdaniem nie jest to cena dobra ,ale jest już akceptowalna w szczególności że w tym roku aronii jest full i jest bardzo gruba . Powiem tak , oby cena nie była niższa...Dlaczego tak późno starują ze skupem? Odpowiedź jest bardzo prosta , najnowszą techniką ZP pozyskiwania taniego surowca jest tzw . wywołanie "sraczki" wśród producentów . Opóżniają maksymalnie skup po to by wywołać sztuczny tłok czyli bardzo wysoką podaż surowca w jak najkrótszym czasie. Sadownicy niestety na tą sztuczkę się dają złapać i tworzą się duże kolejki pod zakładami co sprzyja korektom cenowym w dół.
60 gr to mało .Przy takiej cenie zbierac mogą tylko posiadacze kombajnów.Z rwaczem nie ma sie czym dzielic.
0,60 za kilogram -to ma być cena akceptowalna, dla kogo chyba dla kupujacego. Bo nie dla rolnika.. Tym bardziej, że owoców po ubiegłorocznej suszy jest bardzo mało
Miałem zaklepanych rwaczy..i co teraz im powiem ,że po 30gr mogę im dać. kto mi przyjdzie za takie pieniądze,jak po 50gr nie ma chętnych ..Cena nie do zaakceptowania jak na większość owoców w tym roku.
U nas w lubelskim dużo mniej aronii niż w tamtym roku, plon może być porównywalny ze wzgledu na lepszą jakość owocu. Tak jak piszą poprzednicy aronia lekko się trzyma. Z sąsiadami nawet za taką cenę nie wyciagamy kombajnów z garażu. Nie chodzi już o pieniądze, tylko o honor, nie będziemy sprzedawać za pół darmo, aby na nas zabijali majatki , bo my aronie produkujemy, więc powinniśmy być szanowani... Jak im tak się nie oplaca i mają tyle zapasów w magazynach to niech w ogóle nie kupują... albo niech zamykają zakłady... A jak za drogo to niech kupują z zachodu w euro :-) jak nie będzie minimum 1.3 zl/kg to po prostu nie zrywamy :-) bo jest tak dużo towaru u innych dzięki suszom że nakupia się w tym roku :-) pozdrowienia dla uczciwych i z honorem :)
ile macie z ha tej aronii srednio ze wam sie nie oplaca jej komnbajnem zebrac za 1zl/kg?
przedziorek, 2016-08-14 20:59, napisał:
ile macie z ha tej aronii srednio ze wam sie nie oplaca jej komnbajnem zebrac za 1zl/kg?
Dobry kombajn minimum 60000 i więcej,koszty napraw,ciągnik,paliwo itd ,więc za 1zł się nie opłaci .
http://www.ebay.de/sch/i.html?_nkw=aronia+1+kg&clk_rvr_id=1077045410631&adpos=1t1&treatment_id=7&crlp=100164857842_927&MT_ID=42&device=t&rlsatarget=kwd-199263439517&keyword=aronia+1+kg&geo_id=33421&poi=2276&crdt=0&ul_ref=http%253A%252F%252Frover.ebay.com%252Frover%252F1%252F707-40592-7040-0%252F2%253Fmpre%253Dhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ebay.de%25252Fulk%25252Fsch%25252F%25253F_nkw%25253Daronia%252525201%25252520kg%2526keyword%253Daronia%2525201%252520kg%2526crlp%253D100164857842_927%2526MT_ID%253D42%2526geo_id%253D33421%2526rlsatarget%253Dkwd-199263439517%2526adpos%253D1t1%2526device%253Dt%2526poi%253D2276%2526loc%253D20848%2526treatment_id%253D7%2526srcrot%253D707-40592-7040-0%2526rvr_id%253D1077045410631&ul_noapp=true
Klicken, um das Bild zu vergrößern und weitere Ansichten zu sehen
Ähnlichen Artikel verkaufen? Selbst verkaufen
ein Kg Sonnengereifte ARONIABEEREN aus meinem Garten (BIO)
E-Mail an FreundeAuf Facebook teilen (wird in einem neuen Fenster oder Reiter geöffnet).Auf Twitter teilen (wird in einem neuen Fenster oder Reiter geöffnet).Auf Pinterest teilen (wird in neuem Fenster oder neuer Registerkarte geöffnet)
| Auf die Beobachtungsliste
Angaben zum Verkäufer
fladi000 (1319 )
100% Positive Bewertungen
Angemeldet als privater Verkäufer
Diesem Verkäufer folgen
Andere Artikel aufrufen
Anzeige - AdChoice
Artikelzustand:
Neu
Restzeit:
Restzeit:6T 08Std (21. Aug. 2016 07:34:41 MESZ)
Stückzahl:
9 verfügbar
EUR 4,00
NIEMIEC SPRZEDAJE PO 4 EURO a tu po 70gr albo 1zł,debili z ludzi robią,a koncentrat po ile idzie?
I pózniej się zgadza aronia ,czy teź porzeczka w biedronkach pakowana po 250gr kosztuje 3,90zł czyli kilo prawie 16zl za jeden kilogram.Moim zdaniem 1,5 -2zł tj .minimum.
Przecież 90% światowej produkcji aronii jest w Polsce.Więc dlaczego my polscy producenci aroni nie ustalamy ceny tylko sprzedajemy za psie pieniądze.Niemiec 4 Euro to jest pieniądz !!!
longin100, 2016-08-15 10:58, napisał:
Przecież 90% światowej produkcji aronii jest w Polsce.Więc dlaczego my polscy producenci aroni nie ustalamy ceny tylko sprzedajemy za psie pieniądze.Niemiec 4 Euro to jest pieniądz !!!
Bo ceny nie ustalają producenci tylko cwaniaczki zwane skupami i ZP, bo ile by nie zapłacili to i tak prawie wszyscy im sprzedadzą. Więc po co mają płacić więcej skoro mogą kupować za grosze. Gdyby 90% upraw nie zostało zebrane danego roku to wtedy mieliby problem i podnieśliby cenę, ale jak wszyscy wiemy jest to nierealne. Może i plantatorzy by się razem dogadali, że za psie pieniądze nie będą sprzedawać, ale i tak później każdy z osobna by doszedł do wniosku że lepiej sprzedać za psie pieniądze niż zostawić na krzaku. Ot taka jedność w narodzie. I przyczyna słabej ceny.
tomaszl, 2016-08-14 22:18, napisał:
Dobry kombajn minimum 60000 i więcej,koszty napraw,ciągnik,paliwo itd ,więc za 1zł się nie opłaci .
a na jakiej powierzchni robisz tym kombajnem? Poza tym dolicz tez uslugi i fakt ze ciagnikiem nie obrabiasz tylko aroni. Przesada z ta cena 1zl kolego.
przedziorek, 2016-08-15 17:31, napisał:
tomaszl, 2016-08-14 22:18, napisał:
a na jakiej powierzchni robisz tym kombajnem? Poza tym dolicz tez uslugi i fakt ze ciagnikiem nie obrabiasz tylko aroni. Przesada z ta cena 1zl kolego.
A może gość nie ma czasu świadczyć usługi i traktorem robi tylko przy aronii? Patrząc po Twoich wypowiedziach to podejrzewam że marzy Ci się oddawanie aronii za darmo.
Jeszcze powyżej doliczcie koszty nasadzenia- około 1 zł za sadzonke, co jest wiele droższe od np. Porzeczek , koszty pielegnacji - przecinanie aronii jest bardzo pracochłonne i samemu to można się po czymś podrapać... I trzeba zatrudnić osoby do tego, co jest bardzo kosztowne... po prostu tysiącami się płaci na hektar... bo trzeba utrzymać aronie żeby w miarę owocowala ( wycinać stare pędy przez co odmładzamy krzak), a do tego żeby można było wjechać kombajnem i nic nie urwać :-) zużycie kombajnu jest dużo większe niż przy innych plantacjach, zatem 1 zł to śmieszne są pieniądze....minimum 1. 3 zł /kg to jest cena opłacalna dla plantatora :-) A jak za drogo to niech kupują od niemca :-) po 4 euro... jeszcze będzie go gonił do samej granicy bo za tanio sprzeda tak dobry owoc :-) jak pisałem u nas nawet nikt nie myśli o młóceniu :-) sam się zastanawiam czy nie lepiej wyjechać gdzieś na wczasy zamiast pracować za bezcen i do tego na kogoś :-)
misioo9292, 2016-08-15 19:01, napisał:
Oczywiście cena 1. 3zl/kg to chodzi o cenę na skupie :-) Pozdrawiam
masz racje,ale dopóki wszyscy się nie zrzeszą ztym ,że w jedną organizacje nie jak obecnie kilka to tak będze.Jednym rzucą 2zł i rwą,.Musi być jedność .W niemczech mówią poloczka zawsze kupią.
W okolicach Lubartowa masakra. W skupach cały tydzień zapewniali, ze dziś zaczną przyjmować i tez podadzą nam dokładną cenę, po czym godzinę temu dowiedzieliśmy się, ze nikt w okolicy 'jednak' nie będzie przyjmował. Aronia leży w garażu i czeka na zbawienie... Nie ładnie oj nie ładnie
Masz w garażu,tzn źe oberwana i to jest właśnie to,teraz zawieziesz nawet zza 50gr.U nas w okolcy 150ha nie tknięte.
Od myszy do cesarza,każdy żyje z gospodarza.
Niech osoby nadgorliwe sprzedają i po 50 gr :-) Kto trochę się orientuje to wie, że teraz próbują skupować za darmo na barwniki... Aronia nie ma jeszcze odpowiedniej zawartości brixu :-) Dlatego na tłoczenie się nie nadaje, gdzie cena jest wyższa :-) Polecam się wstrzymać, albo w ogóle nie oddawać.... U nas jak nie będzie 1,3zł/kg to około 300 ton zostanie na krzakach:-) Pozdrawiam
Ps. oferty po 40 gr czy po 60 gr to są od firm, które chcą skupić za darmo, a później dwukrotnie zarobić :-)
Jak to się mówi chytry 2 razy traci, więc niech i wystawiają i po 10 gr, to nakupią bardzo dużo :) gorzej, jak się zakłady nie wywiążą z kontraktów, wtedy kary będą ogromne :-)
kto ustala tą cenę i kiedy? Dzwoniłem dziś do jakiegoś ,,skupczyka'' i powiedział mi że 60 groszy może dać chciałem mu podziękować i się rozłączyć bo ,,trochę" za mało:) to wspomniał, że tyle może dać bo jeszcze ceny nie zna...... kupuje w ciemno czy co?
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl