Posiadam kilkanaście hektarów gdzieś 40% jest już nie do odratowania reszta wytrzyma jeszcze góra dwa tygodnie co ciekawe najleprze owoce są na najsłabszych krzakach a jak u was wygląda sprawa
Posiadam kilkanaście hektarów gdzieś 40% jest już nie do odratowania reszta wytrzyma jeszcze góra dwa tygodnie co ciekawe najleprze owoce są na najsłabszych krzakach a jak u was wygląda sprawa
Tak jak pisałem wcześniej na lepszych ziemiach aronia wygląda przyzwoicie ,natomiast na piaskach są już "rodzynki" ktore dodatkowo będą trudne do zebrania.
Łosice-Siedlce , nikt jeszcze nie wystartował z ceną.
U nas właściciele małych plantacji już rwią i magazynują w chłodnych pomieszczeniach by zapobiec dalszemu obsuszaniu na krzakach.
Ciągle jeszcze skupy nie przyjmują aronii ,ale jest zapewnienie że jeszcze w tym tygodniu ruszą.
LunaSP, 2015-08-11 16:56, napisał:
Powiat nowotomyski, skup, cena 1,80 zł, początek skupu w poniedziałek
Podaj jakiś kontakt do tego skupu?
konto usunięte, 2015-08-11 16:56, napisał:
Powiat nowotomyski, skup, cena 1,80 zł, początek skupu w poniedziałek
To nie najlepsze miejsce na żarty...
Dopòki duzy zakład nie poda ceny to takie ceny będą się pojawiać ,mi proponowali dzisiaj 1zł.
Facet z Kałuszyna dzisiaj proponował mi 55gr/kg, bo nie wie jaka cena będzie w poniedziałek, a przetrzymanie też go kosztuje. Czyli czekamy do 17.08
tomaszl, 2015-08-11 15:03, napisał:
Niech sobie sami rwią,jestem ciekawy kiedy ten polski naród się obudzi w koñcu.
Już co mądrzejsi się obudzili reszta ciołków robi na całą resztę ja rwę jak mi się opłaca jak nie to zostaje na krzakach a dopłaty i tak są
kimo7065, 2015-08-12 18:03, napisał:
Facet z Kałuszyna dzisiaj proponował mi 55gr/kg, bo nie wie jaka cena będzie w poniedziałek, a przetrzymanie też go kosztuje. Czyli czekamy do 17.08
w ciemno to powiedz mu niech sobie baranka strzeli,po 1zł chodzi.ale zaraz uschnie to koszty zbioru wzrosną,to i cena powinna sk8czyc
Dzwoniłem wczoraj do Agrotexu w Łososinie Dolnej i w poniedziałek się okaże czy w ogóle będą skupować aronię, natomiast skup w Łysej Górze koło Brzeska skupuje po 60 groszy i facet mi powiedział, że cena raczej nie wzrośnie.
U mnie też 60 groszy dzisiaj ,ale dzwonił mój znajomy spod Leżajska i mówił że u nich 80 gr.
Jedno jest pewne :aroni bedzie zdecydowanie mniej niż w zeszłym roku z powodu potwornej suszy.Jeśli dana przetwornia nie wyskoczy z cena wyższą niz inni, to towaru nie kupi w tym roku.
Witam u mnie na paltacij dużo rodzynek a jak u was ,może zamiast aronii sprzedawać rodzynki z aroni zamienik dla winogron;-)
tomaszl, 2015-08-13 16:40, napisał:
Co wy za głupoty wypisujecie aronia jest kupowana po 1,2 zł za kg a eco 2zł.
Gdzie takie ceny zaklady przymierzają się wystawić 70 gr loko
kamil00, 2015-08-13 16:51, napisał:
tomaszl, 2015-08-13 16:40, napisał:
Co wy za głupoty wypisujecie aronia jest kupowana po 1,2 zł za kg a eco 2zł.
Gdzie takie ceny zaklady przymierzają się wystawić 70 gr loko
Maja takie prawo,ale w tym roku działa siła wyższa ,Pogoda i mogą się bardzo przejechac.
Witam
Na mazowszu , dzisiaj odebrano aronię z mojej plantacji, oby nie było zwrotu, cena 0,60 + VAT
Pozdrawiam
stokrotka-99, 2015-08-13 22:01, napisał:
Witam
Na mazowszu , dzisiaj odebrano aronię z mojej plantacji, oby nie było zwrotu, cena 0,60 + VAT
Poz7drawiam
no to pośrednik z 50gr przyciął na tobie.
Chyba się nie orientujesz co dzieje się na rynku, mając możliwość narzucania ceny nie wieżę, że ktoś sprzeda za 1 zł, jestem ciekawa za ile swoją sprzedaż, oby wzieli te rodzynki :)
stokrotka-99, 2015-08-13 22:58, napisał:
Chyba się nie orientujesz co dzieje się na rynku, mając możliwość narzucania ceny nie wieżę, że ktoś sprzeda za 1 zł, jestem ciekawa za ile swoją sprzedaż, oby wzieli te rodzynki :)
Nie mogę ci tego powiedzieć za ile,poniewaź obowiązuje mnie tajemnica handlowa.
!a sytuacje na rynku aroni śledzę od 5 lat na tym konkretnym portalu.
Dziś cena w firmie z pod Janowa lubelskiego 1zl. Skąd są takie rozbieżności w cenie?
Na skupie u Grzegorza Króla z Godziszowa Trzeciego taką wystawili, a 1zł gdzie płacą?
Grand, 2015-08-14 21:07, napisał:
Dziś cena w firmie z pod Janowa lubelskiego 1zl. Skąd są takie rozbieżności w cenie?
Pośrednik też musi zarohić.
Słyszał. Od poniedziałku rusza i podobno cena wyjściowa 0,50. zastanawiam się czy jest wogóle sens to rwać
Widzę że na forum narazie udzielają się skupczyki i amatorzy. Potworna susza panuje w całym kraju. Nie zanosi się na opady deszczu w najbliższych dniach. Zebranie tak wysuszonych owoców będzie bardzo trudne a wręcz nie wykonalne. Aronii będzie bardzo mało .
Jacek200, 2015-08-16 00:06, napisał:
Widzę że na forum narazie udzielają się skupczyki i amatorzy. Potworna susza panuje w całym kraju. Nie zanosi się na opady deszczu w najbliższych dniach. Zebranie tak wysuszonych owoców będzie bardzo trudne a wręcz nie wykonalne. Aronii będzie bardzo mało .
Ja młòce rozdrabniaczem.zbiór stuprocentowy.
tomaszl,daj filmik z akcji..Ja jak w tamtym roku kasowałem porzeczkę ,to zamieściłem.
Daron, 2015-08-16 20:43, napisał:
tomaszl,daj filmik z akcji..Ja jak w tamtym roku kasowałem porzeczkę ,to zamieściłem.
Jeszcze nie nagrałem.A masz link do tej akcji.
Zamieszczałem w temaciie porzeczkowym.Poszukaj sobie jak chcesz ..Tu, nie będę robił bałagnu.
Witam.Straszna cisza na Forum.Może ktoś coś wie. Koledzy i Koleżanki,podawajcie ceny aronii w przetwórniach i na skupie.
Szymek , czekamy aż Ty napiszesz .
Gmina Godziszów cena z dzisiaj 0,5 zł.
Gmina Modliborzyce cena z piatku 0,6 zł.
rewelacja
Witam
Siedlce i okolice 0,6 zł
Łuków - okolice 0,5 zł
Łosice 0,6 zł
Ceny z dziś usłyszałem że może być taniej bo jakość towaru słaba
grotom, 2015-08-17 19:33, napisał:
Witam
Siedlce i okolice 0,6 zł
Łuków - okolice 0,5 zł
Łosice 0,6 zł
Ceny z dziś usłyszałem że może być taniej bo jakość towaru słaba
Jakośc towaru i tak jest wyższa od jakości ceny.
Gm.Rybczewice ,lubelskie -60 gr.
Ci co mają pracę mówią że odpuszczają sobie rwanie aronii po tej cenie ponieważ nie ma sensu brac urlopu na zbiór..Częsc plantacji zostanie dla ptaków.
Zakłady to niech nienarzekają tylko biorą co jest ,lepszego juź nie będzie tylko gorsze.Trzeba podziwiać ludzi źe pomtrzy razy jadą kombajnami.
Województwo lubelskie, za 60gr nie rwiemy, niech dają wyższa cenę jak chcą kupić, aronii w tym roku jest mało ze względu na suszę, więc nie nakupią w tym roku, a na pewno nie za taką cenę... większe plantacje mają własne przetwornie, więc raczej mniejsze plantacje oddają na skupy, ale za taka cenę mało kto będzie rwac więc czekamy na cenę albo niech jedzą ptaki a będą mieli co bo liczę około 30 ton...
Przy takiej suszy mój kombajn po 20-stu latach obrywania aroni obecnie nie chce jej obrywać.Piszecie że niektórzy jeżdzą po 3 razy aby coś oberwać.Ale po takim :obrywaniu: aronia nadaje się już tylko pod rozdrabniacz.Cena na podkarpaciu 60-70gr.
Woj. lubelskie pow. krasnicki: 60-65gr. Slyszalem rowniez ze mozna oddac bezposrednio do przetworni w Bobach za 75gr.
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl