słyszał już ktoś może jakieś przecieki na temat tegorocznej ceny aronii???
słyszał już ktoś może jakieś przecieki na temat tegorocznej ceny aronii???
Widać tylko nagłówek, wklej resztę, bo o cenie nic nie można wywnioskować.
Różnica między producentami porzeczki i aronii jest ogromna. Kiedy aronia była tania, w odróżnieniu od porzeczkowców większość plantatorów solidarnie nie zbierało jej przez 2 lata, więc przy niskich cenach zakłady po prostu nie będą miały aronii.
Bardzo mozliwe że podzieli los czarnej porzeczki ,chociaż i tak jestem pełen podziwu że tyle lat "trzymała" w miarę przyzwoitą cenę przy regularnych nasadzeniach .Przez kilka ostatnich lat pomimo wysokiej ceny sadzonki szkółkarze zagospodarowali praktycznie cały swój materiał . W ubiegłym roku znajomy szukał sadzonek późną jesienią to kupił w II klasie po 1 zł. krzaczki które ledwo odrastały od ziemi.
niestety nie posiadam reszty tekstu, gdyż nie mam wykupionego stosownego abonamentu w tym portalu, ale już sam początek artykułu nie wróży nic dobrego:-//
Sugerowanie się nagłówkiem jest co najmniej mało poważne.
"Największą powierzchnię uprawy tego gatunku 8 tys. ha mieliśmy w 2010 roku, a od 2011 r. powierzchnia nasadzeń aronii spadła i wynosi 6 tys. ha. Zbiory natomiast ulegają pewnym wahaniom, w 2011 r. było 48,2 tys. ton, w 2012 r. - 51,2 tys. ton, a w tym roku prognozowane są zbiory na poziomie 50 tys. ton."
W mojej okolicy jakieś 5 lat temu można było spotkać sporo hektarów aronii, teraz zbieranej jest zero, w sąsiednich gminach są jakieś pozostałości po plantacjach, ale przez wszystkich zapomniane.
Wiadomo, że najchętniej chcieliby skupić za niską cenę, ale nic na to nie wskazuje.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/inne-uprawy/na-rynku-brakuje-aronii,43585.html
A z którego roku ta publikacja spojrzałeś?
Oczywiście, ma 2 lata, ale Aronia to nie zboże, deficyt był spowodowany nie przymrozkami, tylko masowymi likwidacjami plantacji.
Odwoziłem dzisiaj wiśnie, i miałem okazję dłużej porozmawiać z osobą z chłodni, z którą robię od 20 lat interesy.
Aronia wg tego co powiedział nie będzie w jakiejś oszałamiającej cenie, ale będzie nieznacznie wyższa, niż w ubiegłym roku.
Mało jej skupili rok temu, stąd tak duży skok ceny przy końcu skupu. Zaczynali od 1,4 zł a skończyli na 2,2 zł.
heh wczoraj porozsyłałem trochę wiadomości po przetwórniach, dziś dostałem jedną odpowiedź od Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Kolbuszoa, 55 groszy netto/kg loco przetwórnia
Dzisiaj tam dzwoniłem i oni nawet nie zaczęli skupować, tylko podają cenę bezp[ieczną, przy której są pewni, że sowicie zarobią. Dzisiaj było to 80 gr netto, czyli wzrost o ponad 40% w jeden dzień, w takim tempie na początku skupu Aronia będzie po co najmniej 5 zł.
Radzę spokojnie poczekać na początek skupu.
Fragii, 2015-07-28 22:24, napisał:
Tak samo jak z porzeczka czarną? Przecież cena na aronie już jest...
Skoro jest, to oświeć Nas wszystkich - Jaka?
Green25, 2015-07-29 08:09, napisał:
Fragii, 2015-07-28 22:24, napisał:
Tak samo jak z porzeczka czarną? Przecież cena na aronie już jest...
Skoro jest, to oświeć Nas wszystkich - Jaka?
Green 25 ,Fragii powie pod koniec sezonu i stwierdzi ze mowil to samo na poczatku.Fragii zawsze ma racje-nie wiesz jeszcze o tym ?
Po co wchodzicie w rozmowę z fragiim? Tylko rozjuszacie forumowego trolla. Przecież przyznał, że jego tata ma skup.
Owoce aronii są słabe, jest susza, dlatego cena napewno będzie bardzo, ale to bardzo wysoka. Tym optymistycznym akcentem witam w nowym sezonie aroniowym
Byłem i pytałem u znajomych na skupie czy ma szukac ludzi czy zamawić kombajn i w odpowiedzi usłyszałem ze cena wyjsciwa to 1,70 więc zamówiłem kombajn mam nadzieję że tak będzie choć z drugiej strony nie wiem czy dobrze zrobiłem zamawiając kombajn bo jak tak dalej będzie to raczej uschnie niz bedzie dobra do kombajnowania gdyby juz zaczeli brać to poslal bym ludz na aronięi bo na malina jesienna dopiero na dobre sie zacznie gdzieś za tydzień
farmer4, 2015-08-01 17:34, napisał:
Byłem i pytałem u znajomych na skupie czy ma szukac ludzi czy zamawić kombajn i w odpowiedzi usłyszałem ze cena wyjsciwa to 1,70 więc zamówiłem kombajn mam nadzieję że tak będzie choć z drugiej strony nie wiem czy dobrze zrobiłem zamawiając kombajn bo jak tak dalej będzie to raczej uschnie niz bedzie dobra do kombajnowania gdyby juz zaczeli brać to poslal bym ludz na aronięi bo na malina jesienna dopiero na dobre sie zacznie gdzieś za tydzień
1,70 cena wyjściowa ? No to nie byloby zle.Pamiętajmy jednak ,ze przed sezonem bylo mowione że czarna porzeczka miala płacic 1.50 a było zupelnie inaczej,wiec takie informacje trzeba brac z przymróżeniem oka.
Co do suszy to rzeczywiscie jest totalna w calej Polsce .Ostatnio robilem wykop kolo domu na 1,5 glębokości.Ziemia przypomina popiół.
Taki stan rzeczy z pewnością odbije się na tonażu ,tym bardziej ,ze nadaja znowu afrykańskie upaly.
Może troll ale chociaż z honorem. Ja bym powiedział, że cena to tak samo jak z porzeczką ale życzę wszystki abym szło po 2 zł.
Nie no pewnie, słuchajcie się Darona, miestrza inteligencji a w dodatku kłamcę, albo faceta bez honoru, dobrze na tym wyjdziemy wszyscy ;)
tak daron tu ma racje te plotki o wyższych cenach to sciema jakich mało... przychodzi sezon to cena jest wtedy znana a ploty to sciema... bo magazyny były puste i co z tego jak sie dogadali hehe:)
Skupują gdzies już aronię ?
PS.Fragii, wez leki i odpocznij...Unikaj upału !
ogłoszenie z IGRiT
KUPNO z 2015-08-04 11:29 cena: 1.90 zł kilogram treść ogłoszenia: Dla duzej zagranicznego kontrachenta kupie 70 tys ton aronii. Tylko ilosci calopojazdowe. Cena 1.9 netto. Platnosc przy zaladunku lub przelew. Oferty na adres email. Skup od 25 sierpnia ogłoszeniodawca: Adamadres: Lodz województwo/region: łódzkie
...a może 25 grudnia a nie sierpnia? Może mała literówka gdzieś się wkradła? Nie cytujcie ludzie takich ogłoszeń bo to istny śmiech na sali .
Green25, 2015-08-04 21:20, napisał:
...a może 25 grudnia a nie sierpnia? Może mała literówka gdzieś się wkradła? Nie cytujcie ludzie takich ogłoszeń bo to istny śmiech na sali
.
nic sie nie wkradło , poniżej w/w jest kupiec za 1,70 "od reki"
Tak odnalazłem to ogłoszenie na IGRiT...w takim układzie zadzwoń do gościa i zaklep sobie odbiór na 25 sierpnia po 1,7 czy tam 1,9 zł bo cena jest super a ogłoszeniodawca wygląda na osobę wiarygodną
Witam. Przegladam czesto forum w poszukiwaniu informacji ale rzadko sie udzielam. Glownie mam aronie i pisalem maila do tego faceta. Dziwilo mnie te 70 tys ton i odpisal ze wkradl sie blad i poszukuje ,, tylko'' 7 tys ton. Musi byc cos na rzeczy bo mam wujka, ktory dwa tygodnie przed rozpoczeciem zbioru porzeczki mowil ze porzeczka bedzie po 30 groszy a z aronia szalu nie bedzie ale nie bedzie tansza niz w zeszlym roku a byla po ponad 1.6zl. Wtedy mu nie wierzylem a teraz mysle ze chyba trzeba podlewac te moja aronie bo wszystko usycha.
Grand, 2015-08-04 22:25, napisał:
Witam. Przegladam czesto forum w poszukiwaniu informacji ale rzadko sie udzielam. Glownie mam aronie i pisalem maila do tego faceta. Dziwilo mnie te 70 tys ton i odpisal ze wkradl sie blad i poszukuje ,, tylko'' 7 tys ton. Musi byc cos na rzeczy bo mam wujka, ktory dwa tygodnie przed rozpoczeciem zbioru porzeczki mowil ze porzeczka bedzie po 30 groszy a z aronia szalu nie bedzie ale nie bedzie tansza niz w zeszlym roku a byla po ponad 1.6zl. Wtedy mu nie wierzylem a teraz mysle ze chyba trzeba podlewac te moja aronie bo wszystko usycha.
No widzisz jaki masz fart że masz wójka "dobra rada" , takiego wójka mieć to istny skarb
Ja sie staralem cos wniesc do dyskusji. Tym co slyszalem. A Ty Green swoim komentarzem ile wniosles?
Grand ,nie ma co się obrazac.Swoim postem wniosłes trochę nadziei ,jednakże mam prośbe do wszystkich-piszcie TYLKO sprawdzone info-gdzie,kto i po ile.W przeciwnym razie będzie to bezproduktywny belkot na kilkanaście stron tak jak w temacie cen porzeczki czarnej.
Grand, 2015-08-05 11:49, napisał:
Ja sie staralem cos wniesc do dyskusji. Tym co slyszalem. A Ty Green swoim komentarzem ile wniosles?
Młody człowieku , o cenie nie piszę ponieważ nie posiadam na tą chwilę wiarygodnej informacji .A pisanie bardzo wątpliwie wiarygodnych info jest tylko śmieszne.
w powiecie Brzozowskim skupy otwierają 10.08 ale jeżeli chodzi o cenę to narazie cisza :) dopuki nie przywieziesz to się nie dowiesz :)
Może być i po 5 zł, ale jak tak dalej pójdzie (a wszystko a to wskazuje) to nie będzie co zbierać... U mnie na krzakach już są rodzynki.
Zawsze z tą aronią jest problem ,cena jak gra w pokera niewiadoma i do tego jeszcze upał do 20.Czyli w tym roku pozamiatane.
A jak ogólnie Panie i Panowie z ilością owoca na krzaku w tym roku? Bo u mnie (Małopolska) przez pół w porównaniu do zeszłego roku. Susza suszą, owoce wyglądają ładnie, tylko że jest ich niewiele.
U mnie sporo owocu (mazowieckie) i jeszcze nie wyschnięty, ale nie wiem ile to potrwa bo jeszcze musi na krzaku powisieć...
sadek91, 2015-08-08 23:08, napisał:
cena z dzisiaj owocmix granice 0,6 zł/kg :-///
to ceny idealne w tym roku 60gr na mrozenie ,to na tłocznie po 35gr tak jak porzeczka.popiepszony kraj.
tomaszl, 2015-08-09 11:12, napisał:
sadek91, 2015-08-08 23:08, napisał:
cena z dzisiaj owocmix granice 0,6 zł/kg :-///
to ceny idealne w tym roku 60gr na mrozenie ,to na tłocznie po 35gr tak jak porzeczka.popiepszony kraj.
Na mrożenie aronia? W skrzyneczkach?To jakiś marginalny chyba procent. ,od kiedy pamiętam to większość aronii szło na tłocznie.
Województwo wielkopolskie, początek skupu w połowie miesiąca. Cena startowa 1,90 zł loco.
MarlinPHU, 2015-08-09 21:04, napisał:
Województwo wielkopolskie, początek skupu w połowie miesiąca. Cena startowa 1,90 zł loco.
Chyba działy ci się pomyliły.Karty już rozdali.
Niestety news na fresh market ma 3 tygodnie, i jest bez widocznej ceny, chociaż jeszcze przed tygodniem szacowana cena na początek skupu wynosiła 1,6 zł, a z ostatniego piątku jest to już 1,90 zł.
Najwyraźniej sytuacja jest rozwojowa.
MarlinPHU, 2015-08-09 23:03, napisał:
Niestety news na fresh market ma 3 tygodnie, i jest bez widocznej ceny, chociaż jeszcze przed tygodniem szacowana cena na początek skupu wynosiła 1,6 zł, a z ostatniego piątku jest to już 1,90 zł.
Najwyraźniej sytuacja jest rozwojowa.
. Koledzy powyżej apelowali ,aby nie opwiadać "pierduł " wziętych z kosmosu...Załozyłeś konto aby duperele pisać? Piszesz o jakichś cyfrach ,kiedy nikt jeszcze tego towaru nie kupuje i nie wystawił oficjalnej ceny. A...przepraszam jak można wiedzieć z jakiego źródła te informacje pochodzą? Przecież to żadna tajemnica chyba
Stwierdzam fakt . Jeżeli przetwórstwie zależy na pozyskaniu aronii( a tego nikt do końca nie wie) to cena na finiszu skupu będzie wysoka na 100%. Powód jest jeden ,na lekkich ziemiach aronia obecnie jest ususzona jak rodzynki i mozna powiedzieć że jest juz pozbierana ,a smarzyć ma jeszcze minimum 2 tygodnie. ...Tak więc jeśli już.... to wygrają w tym sezonie plantacje na korzystnych pod względem zasobów wody stanowiskach.
Nie będzie szału z aronią w tym roku,priorytetem dla zakładów jest wiśnia.Śledzę ten portal 5lat i już mnie nic nie dziwi.że jest tak czy siak.Oninawet tego nie czytają,
Racja, aronia nie będzie miała jakiejś bardzo wysokiej ceny, ale ma być zauważalnie droższa niż rok temu.
Ciekawostka: zdjęcie satelitarne z 25 czerwca i 7 sierpnia
tomaszl, 2015-08-10 15:39, napisał:
Nie będzie szału z aronią w tym roku,priorytetem dla zakładów jest wiśnia.Śledzę ten portal 5lat i już mnie nic nie dziwi.że jest tak czy siak.Oninawet tego nie czytają,
Taaaa... wisienka jest priorytetem 1,10 -1,20 zł za PW to los na loterii .Cena tak rewelacyjna że tylko skakać z radości. Miałem wiśnie kiedyś i nie zamierzam więcej ich mieć.... Gdyby podobna cena była co rok to można by się zastanawiać,ale ochłap rzucony raz na 5 lat to THANK YOU VERY MUCH. Aronia obecnie jest na patelni tak więc jeśli zainteresowanie jakiekolwiek jest to pod koniec zbiorów zwyżka cenowa będzie bankowo...
Pabich, 2015-08-10 18:17, napisał:
Ciekawostka: zdjęcie satelitarne z 25 czerwca i 7 sierpnia
Pólnoc kraju jest konkretnie wysmażona , ale to uprawy zbóż jedynie.... Owoce są uprawą marginalną . Zagłębie aroni to Lubelskie.Podlaskie i Mazowsze
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl