witam wiem ze jeszcze troche czasu ale słyszał ktos coś o aroni
Marcin1540, 2023-07-14 14:07, napisał:
Odpowiedz uzyskasz około 15 sierpnia
Wojjar, 2023-07-15 09:32, napisał:
Na drugi dzień po dostawie,na ten moment można powróżyć i obstawiać według własnego uznania.Ja obstawiam około 1.5 zł
cichon40, 2023-07-15 09:51, napisał:
Wojjar, 2023-07-15 09:32, napisał:
Na drugi dzień po dostawie,na ten moment można powróżyć i obstawiać według własnego uznania.Ja obstawiam około 1.5 za 2 kg
Z plonami zobaczymy - na razie upał i druga susza w tym roku, a z racji, że jeszcze kończe porzeczkę to nie mam czasu podlewać aronii.
O cenach będzie można podyskutować na początku sierpnia. Teraz aronia potrzebuje coraz więcej wody i kwestia ile tych deszczy będzie. Mam bardzo porozrzucane plantacje i niektóre gdzie trafiły burze są całkiem ok, chociaż podobnie jak w czarnej porzeczce z jakiegoś powodu był mocny opad w czerwcu (a mrozu w mojej okolicy nie było). Na piaskach gdzie nie spadł deszcz powoli więcej żółtych liści niż zielonych, wiec będzie nie ciekawie ...
Cena będzie słaba. ARONI w całej Polsce jest Ful na krzakach. Jedno jest tylko pytanie czy będą kupować?
Nie wiem jaka będzie cena, ale spodziewam się zwiększonego zainteresowania.
Przez Polskę w tym roku przeczołgała się firma usługowa kosząca plantacje aronii na zrębki. Część na odmłodzenie część do likwidacji. Sieczkarnia w moim rejonie połykaĺa kilkanaście hektarów dziennie, codziennie. Lecieli od Pomorza aż na Podkarpacie.
Myślę że podaż znacząco zmalała.
Czy przełoży się na cenę? - przekonzmy się za chwilę. Myślę że tak.
To że sporo było karczowanej i odmładzanej aronii to fakt, bo też zaobserwowałem w swoich okolicach, ale takie pojedyncze obserwacje nie muszą wcale oddawać sytuacji w całym kraju. Ot jeden czy dwóch rolników ma już dosyć i kilka plantacji w okolicy znika.Nadal uważam, że kluczowym będzie zwyczajnie pogoda w ciągu następnego miesiąca. W północnym lubelskim padał 1 mocny deszcz w ciągu ostatniego miesiąca i jest susza, a deszczu nie widać. W poprzednich latach mniejsi plantatorzy rozkładali kropelkę, a teraz widzę tylko że tylko jeden poza mną nawadnia a reszta zostawiła na pastwę losu... Jeszcze z tydzień bez deszczu i u nich plony będą nie do uratowania.
Na chłodniach i w zakładach aronii brak,może być niespodzianka.Aronii będą potrzebować.
Marek133, 2023-07-20 07:15, napisał:
Na chłodniach i w zakładach aronii brak,może być niespodzianka.Aronii będą potrzebować.
Wyjściowa 50gr plus dostawy z Ukrainy. Dziękuję bardzo.
tomaszl, 2023-07-20 09:10, napisał:
Marek133, 2023-07-20 07:15, napisał:
Wyjściowa 50gr plus dostawy z Ukrainy. Dziękuję bardzo.
Trollujesz czy serio takie masz pomysły?Doehler wystawił minimalną na sezon 1zł, więc nawet jeśli byłoby w brud i jeszcze trochę to dużo niżej nie spadnie bo Doehler i Rauch dyktują ceny jeśli chodzi o aronię w Polsce - co jedynie mniejsi nie będą mieli gdzie sprzedać.Co do importu z Ukrainy - przecież tam prawie w ogóle nie uprawia się aronii ... Na ukrainie jest łącznie kilkadziesiąt hektarów aronii według ukraińskich publikacji, więc co ty chcesz sprowadzać z tamtąd? https://www.ujecology.com/articles/aronia-promising-new-forms-and-varieties-in-fruit-selection-and-ornamental-gardening.pdf
W Polsce wg prawa i dyrektywy unijnej nie ma ceny minimalnej. To że sobie dohler pisze tj trochę na odczepne. Sam Morawiecki powiedział że jest wolny rynek. A my rolnicy jesteśmy na kolanach przed zakładami i to jeszcze nie naszymi. I co roku ta sama śpiewka będzie 1 zł czy 50gr. Wezmą czy nie wezmą. Oni mają swoich ludzi. Robią rekonesans plantacji w Polsce i widzą ile czego jest. A zaraz będzie że zmowa cenowa. Zmowy to były są i będą. Jedyne wyjście to rok minimum nie dać żadnego towaru. Niech oni jeżdżą po polach i się proszą o towar. Albo nacjonalizacja tych zakładów. Można by wiele rzeczy pisać ale do nich nasze żale nie docierają.
Producenci rolni funkcjonują na jednolitym rynku unijnym regulowanym w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Przepisy polityki rolnej UE zobowiązują państwa członkowskie UE do respektowania jednolitych zasad wspólnej organizacji rynków rolnych i nie przyznają uprawnień do podejmowania na szczeblu krajowym samodzielnych decyzji o zastosowaniu mechanizmów interwencyjnych na rynkach rolnych wpływających na poziom cen skupu, np. wprowadzenia cen minimalnych, marż na produkty rolne. Przepisy Wspólnotowe nie pozwalają na zastosowanie tego typu rozwiązań przez kraj członkowski. Rynki poszczególnych produktów rolnych regulowane są rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych. Obowiązuje ono we wszystkich państwach członkowskich UE.
Jestem zaskoczony tak słabym stanem mojej plantacji aronii. U Was też płony zapowiadają się tak słabo?
Zanosi się że będzie u mnie połowa tego co w zeszłym roku. Kwitnienie było ok. Później jednak związki już nie wyglądały tak dobrze. Grona są małe. I sama ich ilość też przeciętna.
Ale ceny pewnie też dobrej nie będzie. Podobnie jak w ostatnich latach.
tomaszl, 2023-07-20 16:23, napisał:
Producenci rolni funkcjonują na jednolitym rynku unijnym regulowanym w ramach Wspólnej Polityki Rolnej. Przepisy polityki rolnej UE zobowiązują państwa członkowskie UE do respektowania jednolitych zasad wspólnej organizacji rynków rolnych i nie przyznają uprawnień do podejmowania na szczeblu krajowym samodzielnych decyzji o zastosowaniu mechanizmów interwencyjnych na rynkach rolnych wpływających na poziom cen skupu, np. wprowadzenia cen minimalnych, marż na produkty rolne. Przepisy Wspólnotowe nie pozwalają na zastosowanie tego typu rozwiązań przez kraj członkowski. Rynki poszczególnych produktów rolnych regulowane są rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 ustanawiającym wspólną organizację rynków produktów rolnych. Obowiązuje ono we wszystkich państwach członkowskich UE.
A co na to UOKiK przecież sprzedaż poniżej kosztów produkcji to jest damping - zabroniona praktyka i podlegająca karze.
slawekbelfer, 2023-08-08 18:26, napisał:
tomaszl, 2023-07-20 16:23, napisał:
A co na to UOKiK przecież sprzedaż poniżej kosztów produkcji to jest damping - zabroniona praktyka i podlegająca karze.
Widzisz. Ja to wiem, ty to wiesz ale oni tego nie wiedzą. Krzykną np. 80 gr i bierzemy tydzień i kolejki tirów przed zakładami. Oni z zyskiem a my ze stratą. UOKiK zakończył kontrole w zakładach. Nie ma zmowy wszystko jest okey.
Kontrole odbyły się także u 5 największych przetwórców – Döhler, Rauch, Real, SVZ i Austria Juice. Analizowany jest cały łańcuch dystrybucji malin, z naciskiem położonym na maliny wykorzystywane w przetwórstwie” - wskazał UOKiK.
Jak zaznaczył Tomasz Chróstny, prezes Urzędu, „wyniki dotychczasowych analiz nie dają podstaw do twierdzenia, że trudna sytuacja producentów malin w bieżącym sezonie jest wynikiem zmowy lub wykorzystywania przewagi kontraktowej przez skupy”, jak podkreślił „zróżnicowanie cen między nimi, które zaobserwowaliśmy, przemawia przeciwko hipotezie zmowy cenowej
Na przykładzie maliny. Gra i buczy wszystko.
kamil00, 2023-08-10 16:54, napisał:
tomaszl, 2023-08-10 10:47, napisał:
Gdzie ruszył?
W agrobiznesie
Ta w agrobiznesie malina 40zl kg. . To i aronia będzie ze 4zl.
tomaszl, 2023-08-10 20:58, napisał:
kamil00, 2023-08-10 16:54, napisał:
tomaszl, 2023-08-10 10:47, napisał:
Gdzie ruszył?
W agrobiznesie
Ta w agrobiznesie malina 40zl kg. . To i aronia będzie ze 4zl.
za 10kg
tomaszl, 2023-08-10 21:58, napisał:
Już był taki rok, że po 40gr była.
Była i po 25 gr. 2018rok
Mniejsze 2 zakłady do których ja większość wstawiam w ostatnich latach, bo oferują trochę wyższe stawki jak Doehler za eko, startują w poniedziałek i wtorek w nastepnym tygodniu.
Lordziok, 2023-08-17 09:39, napisał:
Mniejsze 2 zakłady do których ja większość wstawiam w ostatnich latach, bo oferują trochę wyższe stawki jak Doehler za eko, startują w poniedziałek i wtorek w nastepnym tygodniu.
Cena już jest podana wyjsciowa czy dopiero w poniedziałek?
Na razie wstępnie była mowa o cenach jak z poprzedniego roku, ale prawda jest taka, że i tak cenę dyktowały będą duże zakłady jak wystartują i jak będzie mocno różna cena to zaraz się wszystko wyrówna.
W zakładach z którymi współpracuje daje radę dostać 20-30gr więcej niż w dużych zakłady, ale owoc musi być ładny - z nawadnianych plantacji przy moich piaskach i bez zielonej i jakiś większych patyków/innych zanieczyszczeń.
Ale jak duże molohy dadzą 50gr to też nie spodziewałbym się więcej jak 80gr. Analogicznie jak byłaby cena 2zł u dużych to na pewno nie będą mi oferowali znowu 1.50-1.60 za eko.
W skrócie pożyjemy, zobaczymy. Na razie można spekulować, a cenę poznamy w następnym tygodniu.
0.7 pośrednik proponował z pola w okolicach Sokołowa znajomemu przy ilościach ok. 10 ton dziennie.
1.1 konwencja na rampie na mniejszym zakładzie - robią na razie jeszcze na pół gwizdka bo mały brix w soku. Eko mają brać od następnego tygodnia.
Doehler z tego co wiem na razie nie wystartował albo przynajmniej do mnie i moich znajomych nikt się z tej firmy nie odzywał.
palcia, 2023-09-06 20:44, napisał:
Czy wogole jakieś skupy kupują aronie?U mnie ok 20 ton na krzakach i co dalej...
Ptactwo sobie poradzi
stefan74, 2023-09-07 09:34, napisał:
palcia, 2023-09-06 20:44, napisał:
Czy wogole jakieś skupy kupują aronie?U mnie ok 20 ton na krzakach i co dalej...
Ptactwo sobie poradzi
Nawet ptaki tego nie chcą.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl