Tymbark 55gr na zakładzie.
Tymbark 55gr na zakładzie.
Ceny sa różne zalezne od indywidualnych negocjacji i kontraktacji .Sa jeszcze porzadne zakłady .
Wszystko stoi, juz nikt nie kupuje aronii czy jak,nawet na igrit to same sprzedam a kupno nicc..
palcia, 2018-08-07 22:51, napisał:
Wszystko stoi, juz nikt nie kupuje aronii czy jak,nawet na igrit to same sprzedam a kupno nicc..
Moze czarnej marchwi nakupili
tomaszl, 2018-08-08 05:08, napisał:
palcia, 2018-08-07 22:51, napisał:
Moze czarnej marchwi nakupili
oj chyba ptactwo bedzzie syte -skupczyki stukaja swoja pytajac o cene =bezcenne
Po 15 helmuty będą kupowac,spokojnie.Dzisiaj odezwal sie do mnie stary kontakt.Chcą kupować prosto na Niemcy
U mnie rodzynki zrobiły sie w tamtym tygodniu i coraz gorzej bylo że az plakac sie chcialo, dzis od 3 tygodni wkoncu popadało(32l/m2) ale czy aronia sie podniesie watpie - zapewne musialoby tak padac coc najmniej tydzien.
Na chwilę obecną obdzwonione kilka odbiorców, każdy mówi po 15, a nawet że nie będzie brał. ceny brak
Taki hit exportowy nikomu nie potrzebny???w tym roku niczego nie kupują tylko biorą
stefan74, 2018-08-11 13:01, napisał:
Taki hit exportowy nikomu nie potrzebny???w tym roku niczego nie kupują tylko biorą
Mi jeden powiedział jak wprowadzali ustawę o obrocie. ziemia dla obcokrajowcow .Będziecie towar w zębach za grosze nosić.,No i tak się stało.
mialam to samo napisac albo wszyscy sa tak wsciekli ze nikt nie wchodzi na forum.wszystko stoi w martwym punkcie..
palcia, 2018-08-13 22:30, napisał:
mialam to samo napisac albo wszyscy sa tak wsciekli ze nikt nie wchodzi na forum.wszystko stoi w martwym punkcie..
Żeby ptaki chciały to szybko zjeść,ale tyle w tym roku mają wiśni,porzeczki,śliwek no i aroni , że chyba nie dadzą rady.
benyak1989, 2018-08-14 08:21, napisał:
Jak tam ceny? Okolice Lipska jeden skup tylko bierze po 30gr.
Teraz doprowadzili do takiej sytuacji,że nikt się nie pyta o cene,tylko czy ktos bierze,Nie pamiętam takiej sytuacji.To już jest początek końca polskiej aroni.
Człowiek zamówił kombajn, przyjechał 3 latke obmłucił mu na 2 strony zeby wiecej mieć towary wzioł 250zł/h połówkowym. gospodaż zerwał około 6-7 ton z krzaków to miotły można robić, od kuta na krzakach.
Jeden człowiek z pod Łowicza, znaczy skup mu powiedział że bierze.
Najlepsze jest że zniszczył krzaki, wybulił na kombajn, g.. co zerwał i NIE WIEDZIAŁ ZA JAKĄ CENĘ >>>> ...<<<<
Parodia qr.... parodia
U mnie we wsi zaden skup nie przyjmuje wszystko uszło na krzakach normanie klęska.
Ceny nie ma i nie będzie. Popytu też. Niemcy mają dosyć swojej aronii do przerobienia, tak że nie mają potrzeby dokupywać w swojej kolonii gospodarczej, zwanej Polską.
Mnie to tylko zastanawiają osoby które sadzą nową aronie. Sporo jeżdżę po Polsce i zwracam na to uwagę. Ostatnio znowu widziałem nowe nasadzenia aronii. I tak się zastanawiam czy Ci ludzie myślą co robią, czy potrafią liczyć, czy nie szkoda im kasy ? Ja w tym roku zostawiam na krzakach ponad 7 h. I jest to moja świadoma decyzja. Po przeliczeniu kosztów zebrania aronii i przychodów z jej sprzedaży, wyszło mi że zbiór jest zupełnie nieopłacalny, zyski o ile będą są znikome- a jeżeli podczas zbioru będę miał większa awarię ciągnika lub kombajnu to jestm mega stratny. Myślę, że pozostawienie na krzakach da więcej korzyści.
Z tymi nasiedzeniami jest tak ze jak ja zakladalam plantacje 3 lata temu to aronia byla po 2 zł za kg, a Pan od ktorego zakupilam sadzonki zupelnie mial inne spojrzenia na przyszle lata niz jest to obecnie(aronia miala zastepowac wszystkie trujace barwniki, mialo byc ekologicznie(tyle sie o tym mowi) a wychodzi zupelnie innaczej;pieniedzy zaiwestowalam i nic sie nie zwraca(niechcialam jakis milionow z tego miec ale pare groszy do domowego budzetu),a tu ciagle strata.Gdybym teraz wiedziala jak bedzie to bym w aronie sie nie pakowala,szkoda zdrowia nerw i ciezkiej pracy. Wszyscy narzekaja na rolników (przedsibiorcy), sadowników ale zawsze to nasza grupa dostaje po du..ie :-((
Rozmawialem z jednym szkolkarzem to gdzie on sadzonki nie wysylal Europy mało,nawet samolotem sadzonki szly no i mamy efekty.Teraz to moze byc na polu jako krzew ozdobny.
palcia, 2018-08-17 23:38, napisał:
Z tymi nasiedzeniami jest tak ze jak ja zakladalam plantacje 3 lata temu to aronia byla po 2 zł za kg, a Pan od ktorego zakupilam sadzonki zupelnie mial inne spojrzenia na przyszle lata niz jest to obecnie(aronia miala zastepowac wszystkie trujace barwniki, mialo byc ekologicznie(tyle sie o tym mowi) a wychodzi zupelnie innaczej;pieniedzy zaiwestowalam i nic sie nie zwraca(niechcialam jakis milionow z tego miec ale pare groszy do domowego budzetu),a tu ciagle strata.Gdybym teraz wiedziala jak bedzie to bym w aronie sie nie pakowala,szkoda zdrowia nerw i ciezkiej pracy. Wszyscy narzekaja na rolników (przedsibiorcy), sadowników ale zawsze to nasza grupa dostaje po du..ie :-((
Nie chcę Cię dołować ale postapiłaś mega nie roztropnie , postepuje tak wielu niezbyt doświadczonych potencjalnych plantatorów...Nigdy nie kupuje się sadzonki gdy cena za dany owoc jest mega wysoka . Przykazanie drugie...nigdy nie słuchaj bajek szkółkarza bo jemu tylko zależy na tym aby duzo i jak najdrożej sprzedać swój materiał szkółkarski. Zapamiętaj sobie o tym że uprawy łatwe w uprawie zawsze po hossie cenowej mają długotrwałą besse i nie zarobisz na tym ani grosza ,właściwie tylko same straty...Zapytaj się któregoś z "producentów" czarnej porzeczki który po 2011 roku przestawił się z jakichś zbóż czy innych upraw licząc na 5 zł/kg. czy choć w jednym sezonie coś zarobił :)
Jedynie co to narobilam sobie długów, troche nerwów i bezsilnośći. Na poczatku plantacji mialam satysfakcje ze cos mam, ze cos robie z mysla dla dzieci na ich przyszlosc a tu wszystko w plecy
palcia, 2018-08-20 21:43, napisał:
Jedynie co to narobilam sobie długów, troche nerwów i bezsilnośći. Na poczatku plantacji mialam satysfakcje ze cos mam, ze cos robie z mysla dla dzieci na ich przyszlosc a tu wszystko w plecy
Do kieszeni sięgniesz dopiero jak trzeba będzie wykarczować. Chyba że zstawisz problem dzieciom.
A po za tym gdzie płacili za aronię 2 zl 3 lata temu? Ta cena to raczej suma cen z tych lat i to z vatem locco zakład
rewers, 2018-08-20 22:10, napisał:
palcia, 2018-08-20 21:43, napisał:
Do kieszeni sięgniesz dopiero jak trzeba będzie wykarczować. Chyba że zstawisz problem dzieciom.
A po za tym gdzie płacili za aronię 2 zl 3 lata temu? Ta cena to raczej suma cen z tych lat i to z vatem locco zakład
Hmmm....też coś mi tu nie halo ,bo co prawda producentem aronii nie jestem ale nie przypominam sobie aby 3 lata temu była w takiej cenie...
tomaszl, 2018-08-21 20:50, napisał:
Który zaklad bierze czarne zlotz
Słońce i szpaki
W mojej okolicy aronia jest skupowana za 0,2 gr kg jak zyję w zycju nie pamiętam cenny takiej za aronię ja daruję sobie zbiur aronii w tym roku. A jakie jest moje zdziwienie jak na mojej wsi ludzie koombinują po takiej cenie paranoja
stefan74, 2018-08-21 21:04, napisał:
Słońce i szpaki
Obserwuje szpaki też jej nie chcą
Ktos na igricie z wielkopolski tez skupuje aronie po 20 gr(najlepiej chcieliby dostac za darmo)- ktos napewno zrobi złoty interes ...
tomaszl, 2018-08-22 15:57, napisał:
stefan74, 2018-08-21 21:04, napisał:
Słońce i szpaki
Obserwuje szpaki też jej nie chcą
No widzisz nawet ptactwo ma jej po kokardke- jak zaczynałem swoją przygode z aronią w 2001roku to miałem problem ze szpakami bo nasadzen było malutko,wolały ja bardziej niz winogrona
Vin-Kon S.A.
ul. Dąbrowskiego 35
62-500 Konin
Poland
tel. +48 63 242 93 11
fax +48 63 242 93 76
e-mail: vinkon@vinkon.com.p
Oni jeszcze kupują .
tomaszl, 2018-08-23 20:24, napisał:
Vin-Kon S.A.
ul. Dąbrowskiego 35
62-500 Konin
Poland
tel. +48 63 242 93 11
fax +48 63 242 93 76
e-mail: vinkon@vinkon.com.p
Oni jeszcze kupują .
Z tym , że to jest tłocznia jak macie podsuszona to lipa
Producenci aronii przestali mieć złudzenia. Trzeba zwijać interes i szukać innej alternatywy. Z aronii nie da się wyżyć. Bo jak można przy takiej cenie? Tak, na rynku pojawiły się ceny dla tego gatunku. A jakie? To wiadomo
Belmondo88, 2018-08-30 09:17, napisał:
Słyszałem, że taka sytuacja utrzyma się jeszcze przez wiele lat...
Mam pytanie?.Dlaczeg my sadownicy mamy ponosić koszty błędnych decyzji politycznych,które doprowadzają do izolacji naszego rynku i zbytu.
No u mnie na wsi nagle zaczeli skupowac aronie we wrześniu a w sierpniu nie chcieli przyjmować a teraz kupują uszuszoną aronię podobno jest bardzo zdrowa
luk1983, 2018-09-04 13:15, napisał:
No u mnie na wsi nagle zaczeli skupowac aronie we wrześniu a w sierpniu nie chcieli przyjmować a teraz kupują uszuszoną aronię podobno jest bardzo zdrowa
jaka jest cena skupu?
kamil00, 2018-09-04 13:26, napisał:
luk1983, 2018-09-04 13:15, napisał:
jaka jest cena skupu?
a całe 30 gr
To był jedno dniowe skupowanie aronii, skupowy chciał szybko kupić 20 kistenów aronii po 30 gr do do tłocznii gdzie pracuje chyba mnieli brak aronii. Ale kupił tylko 12 kistenów a 8 zabrał pustych. No ale podobno nabrrał uszuszonej aronii i ma skupowy mały problem bo w tej aronii duzo soku nie ma, a malły bo za taką cenę to pikuś dla niego.
Komunikat
Zarząd Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii "Aronia Polska" informuje, że w związku z m.in. kryzysową sytuacją na rynku skupu owoców aronii powołana została grupa robocza pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W skład grupy roboczej wchodzą przedstawiciele Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS), Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz organizacji producentów w tym m.in. Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii "Aronia Polska”.
Celem powołanej grupy roboczej jest omówienie i ustalenie przyczyn trudnej sytuacji plantatorów aronii oraz próba wypracowania skutecznych rozwiązań na przyszłość.
Z pierwszych konkluzji wynika, że zakłady przetwórcze nie mają technicznych możliwości przerobu i sprzedaży przetworów z owoców aronii w takiej ilości jaką obecnie produkują plantatorzy. Zakłady przetwórcze deklarują możliwość zakupu ok 50% owoców obecnie produkowanych.
W związku z powyższym przestrzegamy przed budowaniem swojego modelu biznesowego opartego na produkcji owoców aronii w sytuacji kiedy mamy do czynienia z ewidentną nadprodukcją owoców aronii.
Takie komunikaty powinny byc 2-3 lata temu, a teraz to przeciez chyba nikt aronii nie sadzi,Wszystko dzieje sie dlatego ze nikt aronii nie promuje, wszyscy skupiaja sie na borowce amerykanske ale nie przejmujcie sie aronii bedzie brakowac bo lata beda coraz suchsze i gorace wiec tropiki bedzie miec.Zakladajcie winnice to przyszly zysk..
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl