Witam,
Czy coś wiadomo o tegorocznej cenie na ten bezcenny surowiec ??
Wprawdzie do zbioru najwcześniejszych odmian jeszcze co najmniej tydzień, ale powoli już coś powinno być słychać / wiaodomo.
Zapraszam do dyskusji.
Witam,
Czy coś wiadomo o tegorocznej cenie na ten bezcenny surowiec ??
Wprawdzie do zbioru najwcześniejszych odmian jeszcze co najmniej tydzień, ale powoli już coś powinno być słychać / wiaodomo.
Zapraszam do dyskusji.
jaca29, 2022-06-01 09:50, napisał:
Świlcza Podkarpacie kupują po 66 groszy. dziś rozmawiałem z nimi
Już się uruchomił trolling :) Tylko czekał na pierwszy ruch :)
Green25, 2022-06-01 21:10, napisał:
jaca29, 2022-06-01 09:50, napisał:
Świlcza Podkarpacie kupują po 66 groszy. dziś rozmawiałem z nimi
Już się uruchomił trolling :) Tylko czekał na pierwszy ruch :)
Co ty człowieku/bocie wypisujesz ? Piszę, że rozmawiałwem i podano mi cenę. Dokładnie taką, jaką tu wskazałem. To ty jesteś trollem, skoro bez weryfikacji informacji poddajesz ją w wątpliwość.
Nie rozśmieszaj mnie...wyskakujesz niczym filip z konopii z "pierwszym" postem na portalu akurat całkiem przypadkiem przed sezonem skupu agrestu i robisz wrzutkę z jakąś absurdalnie niską ceną.Przypadek? :)
Nie oddawać towaru poniżej kosztów produkcji bo krwiopijcy nigdy nam nie odpuszczą, pamiętajcie w kupie siła
Gwarantuję że te fora każdy skupujacy odwiedza przynajmniej raz dziennie. I tutaj maja możliwość dowiedzieć sie co o nich myślimy. Jeżeli towaru robi się więcej to od razu cena wali w dół i na tym żerują. Ja wyleczyłem się ze złudzeń jak dwa lata temu. Wstąpiłem do gościa który skupuje owoce dla kilku firm i zapytałem jaka będzie cena. Odpowiedź: zaraz zobaczysz. Wykręcił numer do właściciela chłodni która dość dużo skupuje. Wtedy posłuchałem co oni o nas myślą a jemu głupio było przerwać tą rozmowę. Nie mam od tamtej pory złudzeń. Albo dajesz się dymać albo wypadasz z gry. Dwie frazy utkwiło mi w pamięci: "Nawet jak damy cenę to towaru nie przybędzie" " W du.ę sobie tego nie wsadzą mają tydzień albo zbiorą albo obleci a wiesz że zbiorą".
Green25, 2022-06-02 14:53, napisał:
Nie rozśmieszaj mnie...wyskakujesz niczym filip z konopii z "pierwszym" postem na portalu akurat całkiem przypadkiem przed sezonem skupu agrestu i robisz wrzutkę z jakąś absurdalnie niską ceną.Przypadek? :)
Właśnie dlatego zarejestrowałem się na forum, żeby taką cenę wpisać.
A żeby sprawa była nieco bardziej jasna. Firma skupująca to P***f.Obecnie ogłaszają się na Igrit.
Ostatnie ogłoszenie zamieścili na tamtej stronie 02.06.2022 11:54 . Masz tam numer telefonu. Zadzwoń.
Ja mam kilka ha, które raczej w tym roku skasuję. Śledzę ogłoszenia i dzwonię, bo uprawiam "Niesłuchowskiego", który w przyszłym tygodniu powinien być zerwany. A pewnie czwarty raz zostawię go na krzaku z powodu śmiesznych cen.
Jagodowiec, 2022-06-03 08:47, napisał:
Gwarantuję że te fora każdy skupujacy odwiedza przynajmniej raz dziennie. I tutaj maja możliwość dowiedzieć sie co o nich myślimy. Jeżeli towaru robi się więcej to od razu cena wali w dół i na tym żerują. Ja wyleczyłem się ze złudzeń jak dwa lata temu. Wstąpiłem do gościa który skupuje owoce dla kilku firm i zapytałem jaka będzie cena. Odpowiedź: zaraz zobaczysz. Wykręcił numer do właściciela chłodni która dość dużo skupuje. Wtedy posłuchałem co oni o nas myślą a jemu głupio było przerwać tą rozmowę. Nie mam od tamtej pory złudzeń. Albo dajesz się dymać albo wypadasz z gry. Dwie frazy utkwiło mi w pamięci: "Nawet jak damy cenę to towaru nie przybędzie" " W du.ę sobie tego nie wsadzą mają tydzień albo zbiorą albo obleci a wiesz że zbiorą".
Powinieneś podać co to za zakład, niech wszyscy wiedzą i omijają z daleka.
Musielibyśmy omijać wszystkie zakłady ponieważ jest taki termin jak "zmowa cenowa", której oczywiście niema .Z oficjalnych źródeł; w ubiegłym roku kupili agrest po 0,60zł a sprzedali z 600% przebitką czyli po 3.6zł.
Hej
Propozycja na agrest wszyscy kasować tak jak zrobiłem to ja ponad 3 ha zlikwidowałem czyli 100 % ale.......posadziłem tylko 0,6 ha w tym roku zbiór ręczny jak nie będzie mączniaka.
Jak ktoś nie zlikwiduje w przeciągu 3 lat sama plantacja sie zlikwiduje podejżewam, że dokładacie z innych plantacji do tego agrestu więc po co to robić i łudzić się nadzieja.
No, Panowie !jest szansa się wykazać ,kto nie zbiera?Opole Lub. i okolice 60- 70 groszy.Zaczynają brać!!! w tym tygodniu.
Proponuję udostępniać dane osobowe takiego delikwenta który zawiezie im towar w tej cenie, piszę to do osób umiejących posługiwać się kalkulatorem.
Jakim trzeba byś człowiekiem żeby komuś zaproponować w dzisiejszej dobie 50-70 gr /kg. To uwłacza godności tego któremu taką cenę się proponuje. Wstyd i chamstwo
Coś drgnęło w górę. Umówiłem się na razie na zbiór na jedno auto ( tir ) po 2 zł. Ciekawe, co będzie dalej.
wied7min, 2022-06-07 12:25, napisał:
jaca29, 2022-06-07 11:16, napisał:
Coś drgnęło w górę. Umówiłem się na razie na zbiór na jedno auto ( tir ) po 2 zł. Ciekawe, co będzie dalej.
Kupiec sprawdzony?
No przy obecnych kosztach nawozów, paliwa, ludzi to tak to powinno wyglądać, że cena oscyluje w granicach 2zl.
Ale pożyjemy zobaczmy...
jenot, 2022-06-07 20:56, napisał:
Zapomnijcie o 2 zł .To ściema. Witabo narazie nie kupuje.
Z takim podejściem ciężko coś osiągnąć. Trochę więcej wiary w ludzi i w ich możliwości
jenot, 2022-06-07 20:56, napisał:
Zapomnijcie o 2 zł .To ściema. Witabo narazie nie kupuje.
A Witabo ile kupuje co roku ???
Jak był popyt to brali. Już 3 lata temu brali nie chętnie bo nie mieli gdzie sprzedać.
Uwaga Uwaga słyszałem że:
Autostrada A4 zablokowana. Na zjeździe na jednej z porrzeszkowskich miejscowości ustawiły się kilometrowe kolejki tirów po brzegi wypełnione agrestem. Jedna z firm zaproponowała wprost niebotyczną cenę za zielone złoto. Rolnicy rzucili się z towarem ponieważ w każdej chwili firma ta zapełni swoje chłodnie na maxa i zakończy skup. Przewidują że w następnym sezonie firma ta zaproponuje cenę o 50 % niższą od tegorocznej ponieważ podaż agrestu zaskoczyła nawet unijnego komisarza ds. rolnictwa. Ponoć są chętni zapłacić za transport nawet po 50 gr/kg aby sprzedać swój towar za 60 gr. Miejmy nadzieję że autostrada A4 zostanie odblokowana przed długim weekendem. :)
Jagodowiec, 2022-06-12 17:03, napisał:
Uwaga Uwaga słyszałem że:
Autostrada A4 zablokowana. Na zjeździe na jednej z porrzeszkowskich miejscowości ustawiły się kilometrowe kolejki tirów po brzegi wypełnione agrestem. Jedna z firm zaproponowała wprost niebotyczną cenę za zielone złoto. Rolnicy rzucili się z towarem ponieważ w każdej chwili firma ta zapełni swoje chłodnie na maxa i zakończy skup. Przewidują że w następnym sezonie firma ta zaproponuje cenę o 50 % niższą od tegorocznej ponieważ podaż agrestu zaskoczyła nawet unijnego komisarza ds. rolnictwa. Ponoć są chętni zapłacić za transport nawet po 50 gr/kg aby sprzedać swój towar za 60 gr. Miejmy nadzieję że autostrada A4 zostanie odblokowana przed długim weekendem. :)
Skup i ceny agrestu już od kilku lat nadają się do skeczu kabaretowego:) to co opisałeś to może jedna z "wiadomości z przyszłość" jednej z grup kabaretowych która trafnie parodiuje różne absurdy z życia codziennego w naszym kraju.
Jeśli zestawimy ze sobą stawki skupu agrestu w 2021 roku z aktualnymi cenami sprzedaży owoców mrożonych, różnica robi wrażenie. Mrożony agrest jest obecnie sprzedawany aż 600% drożej. Jeśli ten sezon będzie przebiegał jak ostatnie cztery, bardzo możliwe, że w niedługim czasie te owoce znikną z rynku całkowicie.
Dziś odbiorcy z zachodniej Europy kupują mrożony agrest z Polski po 0,75 euro za kilogram. Przy dzisiejszym kursie to 3,48 złotego za kilogram. Przypomnijmy, że agrest w czerwcu ubiegłego roku skupowano po 0,50 zł/kg i mniej. Zatem od skupu do sprzedaży mrożonki cena agrestu wzrasta o zawrotne 600%.
Od kilki lat słyszymy, że popyt na agrest jest znikomy, a odbiorców dodatkowo ubywa. Jeśli prześledzimy wyjątkowo stabilną cenę mrożonego agrestu, to zaobserwujemy delikatny wzrost. Przez wiele miesięcy 2021 oscylowała ona na poziomie 0,50 euro/kg (2,33 zł/kg). W ostatnich miesiącach wzrosła o 25 eurocentów.
Może i cena mrożonki wzrosła o te 0,25E ale nie dla tego że wzrósł popyt a dla tego że zarosły koszty mrożenia.... Choćby energia elektryczna....
Tym że nam koszty wzrosły raczej nikt się nie przejmuje....
zandarski, 2022-06-20 16:13, napisał:
Może i cena mrożonki wzrosła o te 0,25E ale nie dla tego że wzrósł popyt a dla tego że zarosły koszty mrożenia.... Choćby energia elektryczna....
Tym że nam koszty wzrosły raczej nikt się nie przejmuje....
Szanujące się i duże zakłady przetwórcze redukują koszty chociażby przez panele fotowoltaiczne, wiatraki i inne odnawialne źródła energii.
Także jakieś wzrosty koszty energii proszę włożyć między bajki.
Nawet jeśli to wzrost kosztów paliwa, olei, smarow, ludzi, środków ochrony roślin, nawozów, maszyn rolniczych i innych tego typu rzeczy jest niewspółmierny do wzrostu kosztów produkcji przez zakłady przetwórcze.
Agrest, postawcie sobie pytanie dlaczego tak wiele towaru jechało bezpośrednio do Niemca !
Potrzebny jest podmiot który będzie jednak organizował a zarazem lobbował producentów tego owocu/krzewu!
Dopóki rolnicy będą roszczeniowi i nie zaczną dbać o swoje z każda jedna produkcja będzie tak samo.
Większość was gdyba albo snuje teorię trolling zdarza się również, nie znając schematów cen itd... druga strona ma Bardzo Piękna zabawę
To ilu chce się poświęcić na promocję i lobby Agrestu ?
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl