Witam, czy ktoś coś wie, jak zapowiada się obecny sezon??
Witam
Ceny w roku 2021 nie będzie i nie ma co liczyć na kokosy bo jeszcze na ten rok przewidziana jest likwidacja 50 % tego co zostało a za rok będzie wielki boom na agrest bo nagle Niemcy się opamiętają że już pora na odbicie. Będą dzwonić wysyłać zapytania gdzie kupić, damy każdą cenę. Takie robienie z ludzi wariata. Trzy lata temu malina w cenie 1.80 zł / kg chłopy orały kilkuhektarowe uprawy w dobrej kondycji bo Serbia nas zalewa bo na ukrainie powstały plantacje maliny po horyzont. W 2021 szał od dzisiaj telefony, zamawiania towaru od maja. Będą rekordowe ceny ma maliny. Takie robienie z ludzi wariata. Czarna porzeczka 4 lata temu bezcenna została na krzakach dzisiaj przewidywana cena 5 zł / kg. Sraczka na maksa bo 30 jagód spadło z krzaka wydzwaniają wszystkie łajzy żeby liczyć ile jagód zostało na krzaku a ile spadło, bo kontrakty podpisali. Takie robienie z ludzi wariata. Czerwona porzeczka 3 lata temu 3,5 zł / kg, dzisiaj już nie ma zainteresowania. Wcześniej telefony: Kupię każdą ilość. Jest takie ssanie że szok. Dzisiaj może za 4 lata pogadamy. Takie robienie z ludzi wariata. Truskawka 4 lata temu 6 zł / kg, dzisiaj Maroko i Egipt zalało Europę. Towaru na zachodzie jest tyle że naszej już nie wcisną chyba że po 3,0 zł /kg. Przy cenie zbioru 1,5 zł / kg . Może za rok będzie lepiej bo wiesz jak w ubiegłum roku przy takich mrozach było 3,2 zł / kg to w tym roku jak cena się utrzyma to będzie super. Takie robienie z ludzi wariata.
Zrozumcie nie bardzo jest z czego płacić bo przy tych cenach towaru skupczyki potrzebują większych powierzchni więc rozbudowują swoje chłodnie, żeby zarobić swoje przy tych cenach chłop zwiększa nasadzenia żeby było więcej towaru a ten towar trzeba czymś wozić więc skupczyki nie mają czym płacić bo muszą wydać na nowe naczepy lodówki i ciągniki a wiecie ile to kosztuje.
Żeby zapełnić komory muszą otworzyć więcej punktów skupu a jak je wszystkie objechać swoim 2.0 TDI, to już nie radzi, kręgosłup boli takiego skupczyka więc co sezon nowszy SUV 3.0 250 KM parkuje pod firmą.
Zrozumcie nie ma z czego płacić za te wasze owoce, a tak na prawdę to chłop powinien być wdzięczny że ktoś od niego to zabiera.
Srele morele będą kupować tylko nie będą mieli co. Do ubiegłego tygodnia praktycznie codziennie padało i agrest stał non stop w wodzie. Praktycznie nie ma plantacji bez mączniaka. Czym chronić jak za owoc może być marna cena nie wróci się nawet za opryski. Te ogłoszenia na giełdzie to chyba same firmy dają że niby tyle jest towaru. A co chodzi o sytuację to Jagodowiec ma rację plantacje ludzie zlikwidowali i za rok dwa nie będzie już towaru. Tylko że nasadzenia już nie pójdą bo nikt nie będzie czekał 4 lata na pierwsze zbioru agrestu. Jak w ubiegłych latach od zimy firmy zapowiadały że ceny nie będzie tak teraz siedzą cicho. Myślę że koło 1 zł powinno być za kilo bo mają świadomość że w następnych latach będzie już tylko drożej. Oczywiście będą narwańce co wskoczą za tydzień na kombajny i będą trzepać po 50 groszy.
Mączniak jest ładny ,a u mnie czysty tylko drobnica bo za co przecinać? Myślę ,że znowu będzie 50gr. Czytałem , że Niemcy w tej chwili są największym producentem agrestu w Europie więc wniosek nasuwa się sam. Z ostatniego sezonu agrest mrożony sprzedawali śr. po 2,4zł.Czarna czy przekroczy 1,5zł,plony zapowiadają się chyba duże, nie licząc wyjątków, więc po co dużo płacić ? Wszyscy kupią tyle ile potrzebują ,a dzwonią bo chcą wiedzieć jak się dogadać i czy się dogadać, między sobą.A zmowa to wymysł, przecież urząd już ich sprawdził, na wniosek ministra, oczywiście.
jenot, 2021-06-07 08:00, napisał:
Mączniak jest ładny ,a u mnie czysty tylko drobnica bo za co przecinać? Myślę ,że znowu będzie 50gr. Czytałem , że Niemcy w tej chwili są największym producentem agrestu w Europie więc wniosek nasuwa się sam. Z ostatniego sezonu agrest mrożony sprzedawali śr. po 2,4zł.Czarna czy przekroczy 1,5zł,plony zapowiadają się chyba duże, nie licząc wyjątków, więc po co dużo płacić ? Wszyscy kupią tyle ile potrzebują ,a dzwonią bo chcą wiedzieć jak się dogadać i czy się dogadać, między sobą.A zmowa to wymysł, przecież urząd już ich sprawdził, na wniosek ministra, oczywiście.
Temat o agrescie, a wjechał wątek czarnej.
Gdzie te duże plony ???
jenot, 2021-06-07 08:00, napisał:
Sprzedasz na pniu po 1.5 zł za czarna? Ile bedziesz miał. Możemy umowe spisac....
proponuje wrocic do tematu...Pozdr
Lubelskie, powiat Krasnystaw 0,40 zł. Przy tej cenie i ilości niech zostanie na krzakach.
No i nie zaskoczyli nas.Według arimr 38% plantacji już niema, kolejne 38% jesienią zniknie.
Masakra jaka cena ;/ Niech tak robią dalej, a za parę lat w PL nie będzie sadowników. W mojej okolicy plantacje czarnych porzeczek, czerwonych, aronie wszystko młodzi oddali w ekologię i często nawet nie zbierają. A starzy plantatorzy tradycyjnie po 40gr i pędzą po skrzynki. W tym roku dadzą zarobić na czarnej a później 10 lat za free. Nie dajemy się.
Ta cena w Krasnymstawie to podpucha bo zebranie w sprawie cen jest w niedzielę a do niedzieli zbierają info kto ile ma. Ciekawe jaki kupiec zaproponował taką cenę Pan Tomasz ?
Jagodowiec, 2021-06-11 06:38, napisał:
Ta cena w Krasnymstawie to podpucha bo zebranie w sprawie cen jest w niedzielę a do niedzieli zbierają info kto ile ma. Ciekawe jaki kupiec zaproponował taką cenę Pan Tomasz ?
Żadna podpucha, cena na skupie wożą w okolice Opola lubelskiego. Skoro wiesz że zebranie w sprawie cen (zmowa cenowa) w niedzielę to może wiesz gdzie to zgłoś to odpowiednim służbom
Jakaś nadzieja jest.Może liczą się z tym ,że za rok dwa nie będą mieli co kupić ,a umowy i kary wiążą.Ale jak to zwykle bywa i tak mają nas w.... Szkoda ,że izby rolnicze to fikcja,mogli by nas zjednoczyć i raz im nie oddać towaru bo to nie jest sprzedaż.Bardzo chętnie zostawię na krzakach jeśli wszyscy się przyłączą.
Pol-owoc pare lat temu miał umowy z firmą austryjacką iwtedy kupowali wszystko i dawali najwyższe ceny ale się cos popsuło iterazupychaja gdzie mogą małe ilości płacą mniej niz pośrednik . Mnie zapewniałi 7 lat temu że będę miał zbyt jak posadze szkolenia przed sezonem itp teraz nawet tel nie odbierają
Witam
Czy sprzedam czy też nie.
W przyszłym roku juz tego zmartwienia nie będę miał.
Pozdrwaiam wszystkich wytrwałych.
Już 4 rok nam golą d.....e czas na odpoczynek.
Witam
Pozdrowienia dla skupujących. Zrobiłem dzisiaj ogląd 10 plantacji i tylko jedna nadaje się do zbioru w resztę nawet nie wjadą kombajny. Czas szykować polerki, froterki i co tam macie. W sumie jak kupicie po 50 groszy to przebierać wam się opłaci :) Powodzenia
No i 50gr, a co,nie można? ,no i są zawalenie towarem,trzeba czekać może wezmą ale zapewne już po 40gr.Da się wyżeźbić chłopa? ,da się.Sam przywiezie i jeszcze będzie prosił, a co?
Znalazłem ofertę kupna agrestu do Czech do Karviny, czy ktoś może tam dostarczał, jak z płatnościami?
Proszę o informację czy to nie przekręt.
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl