prosze sie o dzielenie sie proponowanymi cenami za agrest w 2017 r
żadna cena nie wchodzi w rachubę jak niema ,proponują 7zl mało czy dużo ,w Belgii deserowy spod osłon 125g 8euro
Jak to nie ma jak goście na giełdzie IGRiT wystawiają po 10 - 20 ton jeszcze rwany ręcznie i jeszcze po 2,50 zł zawieziony własnym transportem 400 km kpina jakaś
to co wystawiaj na gieldzie należy bardzo mocno zweryfikować, napisać można wszystko....
Co sezon masz jakieś informacje i okazują się one bzdurą, więc po co się nimi dzielisz
bo bzdurne dane to tez dane. Wg mnie min cena adekwatna do plonu to 250 pln/kg
optimum wydaje sie ok 2-2,5pln. Pozdrawiam
Fragii, 2017-06-03 11:31, napisał:
Z moich danych wynika że cena ma wystartować w okolicach 1 zł
1 PLN za agrest to nie za grubo ,d....y nie urywa... miejmy nadzieje że czerpiesz informacje z niewłaściwych źródeł :-/
Z tego co sobie przypominam to zawsze lubiłeś przedstawiać przedsezonowe prognozy cen porzeczki . A więc korzystając z twojej wiedzy i aktywności na forum zadam pytanie .Jakie masz dane na temat czarnej i koloru :-) .Będą wogóle kupować ?
Już pisał tylko w temacie czarnej. Jest na forum jego wpis i mówił coś o około 40-60 gr. Przetwórcy mieli by nie kupować towaru ? Przecież oni nam taka przysługę świadczą tym że odbieraja od nas te niechciane owoce, że powinniśmy im dziękować
To pytanie czy będą kupować ,było postawione z nutką ironii :-) .Ależ ja im dziekuje za wszelakie dobrodziejstwa uzyskane o nich zawsze i wszędzie kiedy tylko sobie o nich pomyśle :-). Kilka dni temu czytałem świerzutką wypowiedź jednego ze znanych przedstawicieli KUPS-u. Stanowisko tego Pana jest mniej więcej takie że według jego wiedzy oprócz wiśni której będzie zdecydowanie mniej ,z pozyskaniem odpowiedniej ilości reszty owoców nie powinno być większego problemu. Patrzajcie ludziska ,całą Europę wymroziło a Polska w tym roku nie miała przymrozków. Podziwiam optymizm tego Pana, nie mniej proponowałbym rzucić okiem na aktualne dane wciąż spływające z komisji gminnych szacujących straty .
Niesluchowski około 2.5t/ ha ale na wyżej położonych plantacjach powinno być około 4t/ha
CO TAK CICHO NA FORUM? POŁUDNIE MAZOWSZA , JESZCZE SKUPY NIE RUSZYŁY, ALE ZNAJĄC ŻYCIE U NAS BĘDZIE NAJTANIEJ.
dido zawsze chciałbym się tak mylić o ile cena 3 zł jest sprawdzona bo w moim regionie jeszcze cisza.
Nie mam informacji z rzadnego zakładu jaka jest cena na rampie, ale skupczyki z mojej okolicy płacą 2,5 zł.
Wystarczy zobaczyć móje wpisy i byś nie pytal. Okolice Bełżyc i Poniatowy woj. Lubelskie.
- Zakłady rozpoczęły zakupy od średnich stawek na poziomie 3 zł/kg (loco zakład). Skupy tradycyjnie oferują niższe stawki, pomniejszają je o koszty logistyczne i marże. Nie wykluczone są dalsze podwyżki. Do skupów, trafiają jak na razie niewielkie partie towaru, a zainteresowanie kontrahentów (zwłaszcza zagranicznych) utrzymuje się wysokim poziomie - przyznaje.
Według niego, rynki przygotowane są na mniejsze tegoroczne zbiory wielu owoców, dlatego pierwsze ceny są wysokie. - Dalszy rozwój sytuacji zależeć będzie od plonowania plantacji - mówi Paweł Kraciński.
Ekspert przypomina, że uprawy agrestu w Polsce mają małe znaczenie. - Zgodnie zdanymi GUS zajmują areał około 2 tys. ha i tylko w ostatnich pięciu latach ich powierzchnia zmniejszyła się blisko o 1/3. Wszystkiemu winien brak opłacalności. W ubiegłym roku stawki za agrest w czasie trwania sezonu wahały się w przedziale (loco zakład) od 1,00 do 1,70 zł/kg. Najgorszy był rok 2015, kiedy za owoce agrestu płacono zaledwie 0,65-0,75 zł/kg. Głównie ceny były powodem likwidowania plantacji - podsumował ekspert z IERiGŻ-PIB.
To kiedy zaczyna kupować jak niesluchowski już ostatni dzwonek bo zacznie dojrzewać no chyba że jest tak mocno opóźniony
KUPNO z 2017-06-08 17:54cena: 3.00 PLN kilogram treść ogłoszenia: Kupimy Agrest na mrożenie ogłoszeniodawca: EKOSADadres: ZBROSZA DUŻA 39Awojewództwo/region: mazowieckietelefon: 602539039
slawekbelfer, 2017-06-12 16:08, napisał:
- Zakłady rozpoczęły zakupy od średnich stawek na poziomie 3 zł/kg (loco zakład). Skupy tradycyjnie oferują niższe stawki, pomniejszają je o koszty logistyczne i marże. Nie wykluczone są dalsze podwyżki. Do skupów, trafiają jak na razie niewielkie partie towaru, a zainteresowanie kontrahentów (zwłaszcza zagranicznych) utrzymuje się wysokim poziomie - przyznaje.
Według niego, rynki przygotowane są na mniejsze tegoroczne zbiory wielu owoców, dlatego pierwsze ceny są wysokie. - Dalszy rozwój sytuacji zależeć będzie od plonowania plantacji - mówi Paweł Kraciński.
Ekspert przypomina, że uprawy agrestu w Polsce mają małe znaczenie. - Zgodnie zdanymi GUS zajmują areał około 2 tys. ha i tylko w ostatnich pięciu latach ich powierzchnia zmniejszyła się blisko o 1/3. Wszystkiemu winien brak opłacalności. W ubiegłym roku stawki za agrest w czasie trwania sezonu wahały się w przedziale (loco zakład) od 1,00 do 1,70 zł/kg. Najgorszy był rok 2015, kiedy za owoce agrestu płacono zaledwie 0,65-0,75 zł/kg. Głównie ceny były powodem likwidowania plantacji - podsumował ekspert z IERiGŻ-PIB.
I właśnie takich ekspertów mamy. Winien być gołym tyłkiem do krzewu agrestu przywiązany to by się czegoś nauczył i dowiedział.
2015 był bardzo dobrym rokiem dla agrestu - ja sprzedałem po 2,50. 2016 r to totalna klapa.
Likwidowanych plantacji nie widziałem, widzę natomiast powstające jak grzyby po deszczu nowe plantacje. Areał ciągle rośnie i to w szybkim tempie, opłacalność spada.
A GUS od kilku lat podaje właśnie dane o spadku produkcji i zmniejszeniu areału. Dla mnie jawne działanie promujące wzrost nasadzeń i zbicie ceny.
Mała korekta ceny na 2,80zł a sezon ma sie chyba ku końcowi nie licząc późnych odmian
gdzie tak placa na poludniu mazowsza? ja jestem z poludnia mazowsza i ceny sa miedzy 2.3-2.6
wiedzmin, slawekbelfer to handlarzyk więc wiadomo o co chodzi.Handlarze robią wszysko byle tylko zdołować cene...
TEŻ CHCIAŁBYM WIĘCEJ, ALE JAK PISAŁEM WCZEŚNIE U NAS ZAWSZE JEST NAJTNIEJ
POWIAT PRZYSUSKI 2 ZŁ/KG
GDZIE NA POŁUDNIU MAZOWSZA PŁACĄ WIĘCEJ ?
ZAPOMNIAŁEM JESZCZE DODAĆ JAKĄ MAM WYDAJNOŚĆ W TYM ROKU.
DZISIAJ ZEBRAŁEM Z 1 HA INVICTE OKOŁO 1,5 TONY Z HA
świętokrzyskie jeden pośrednik z okolic klimontowa proponuje za agrest tak zwaną jedynkę złotych dwadzieśća a za dwójkę złotówkę niech sobie cymbał sam za te pieniądze zrywa
POWIAT PRZYSUSKI - DZISIAJ OSTATNI DZIEŃ SKUPU- CENA 1,5 ZŁ
MOŻE KTOŚ LEPIEJ ZORIENTOWANY PODZIELI SIĘ WIEDZĄ CO SIĘ DZIEJE Z CENĄ AGRESTU?
W TYM ROKU PO PRZYMROZKACH 10 % NORMALNEGO ZBIORU A CENA DRUGI ROK Z RZĘDU TRAGICZNA.
Napisze ktoś jak się miała cena agrestu na koniec sezonu i po ile sprzedawaliście?
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl