Czy orientuje się ktoś jaka może być cena?
Z tego co się orientuje cena ma wynosić koło 2.50zł. Ale różnie może być, ludzie nasadzili agrestu i wątpię aby dobra cena długo się utrzymała.
Czerwona bardzo długo nie była w dobrej cenie, może w końcu
Co do czarnej to byłby to 4 sezon depresyjnych cen, nie wiem kto to wytrzyma, myślę że nie będzie żle, bo skąd będą brali porzeczkę w przyszłości?
Ja wiem czy az tak bardzo nasadzili agrestu...no może z 10%wiecej niz normalnie,a pozatym agrestu ktoś kto przy tym nie pracował tak łatwo nie zrobi....to niewdzięczna uprawa,(mączniak) ...ale czerwona ma płacić,też to słyszałem.pozdrawiam
Agrest jest faktycznie ciężki w uprawie także i ja nie sądzę, aby te nowe nasadzenia spowodowały spadek cen. Poza tym tak jak kolega wyżej pisze nie ma ich tak dużo. Co do czerownej to chcą po prostu żeby ludzie zwiększyli nasadzenia, po to żeby towar odbierać za darmo jak w przypadku czarnej porzeczki, dlatego w tym roku może i czerwona będzie płacić, ale to będzie ostatni raz na bardzo długi czas. Podkreślam że może ta cena będzie wysoka bo już w tamtym roku miała taka być, a jakoś szału nie było.
Dokładnie, rok i dwa lata temu też wszyscy, razem ze skupującymi w mojej chłodni mówili, że czerwona będzie w cenie, a wiadomo jak było. Czarna raz na 10 lat ma dobrą cenę, a czerwona?... nie pamiętam kiedy miała.
Co ciekawe, to skupujący silnie namawiają na sadzenie czerwonej od kilku dobrych lat, tylko ceny jak nie było tak nie ma. Prawdopodobnie chcą takiej samej sytuacji jaka była na czarnej rok temu - mieć towar za darmo.
czewona ma popyt i jako taka cene poniewaz od jakiegos czasu jest uzywana w przemyśle farmaceutycznym, a tam jak wiadomo sa pieniadze i pośrednicy mogą zarobić
Gdyby było w tym coś prawdy to popyt spowodowałby wzrost ceny, a tak nie jest, od wielu lat jest stagnacja cenowa, niestety.
Nie słyszałem o czerwonej w przemyśle farmaceutycznym. Czarny bez czy aronia to tak owszem, ale o tym nie. Myślę że gdyby tak było samo nagoniło by cenę, a tej jak nie było tak nie ma. Po prostu skupujący i przetwórcy chcieli by mieć i ten towar za darmo, skoro udało im sie z czarną to dlaczego by nie z czerwoną....
Na czarną dali raz cenę, i są ludzie, którzy dali się wrobić, tym razem chcą to zrobić z czerwoną, ale bez wydawania pieniędzy, tylko poprzez propagandę :)
Chcą sprawdzić granicę naiwności sadowników.
Myślę że żaden rozsądny sadownik nie da sie na coś takiego złapać, ale nie brakuje młodych napalonych, którym łatwo zawrócić w głowie. Cena na czarną była więcej niż raz, a na czerwoną może z raz. Na szczęście agrest nie jest tak podatny na spekulantów jak wszystkie porzeczki.
NIe wiem jak u Was ale u mnie młodych plantacji agrestu się namnożyło jak grzybów po deszczu. A jeszcze więcej rośnie nowych sadzonek. Zresztą ludzi odważni są, płacić za sadzonkę 4 zł i czekać czy za 3 lata będzie cena na to. Co Wy za głupoty gadacie, pamiętam taki rok z czerwonej co z 1ha Rondoma miałem prawie 30 ton porzeczki i wziąłem więcej kasy za czerwoną niż za 15 ha czarnej ;) NIe wiem skąd u Was opinie że czerwona ma płacić, ja niestety słyszałem że to ma być kolejny sezon kiedy towar będzie szedł za bezcen. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, plantacji przybywa to jak cena ma iść w górę? Jedynie właśnie agrest ma się trzymać z ceną.
To zalezy od odmiany głownie(podobno z białego try.zbierali ludziska po 20ton) Ja osobiscie agrestu nie mam ale zbierałem u kilku osob to tak ok 10ton jak jest to już jest b.dobrze.
Jak zadbasz to w 3-4 roku już możesz liczyć na jakiś dobry zbiór. Kombajn kosztuje zależnie od regionu, u nas biorą z regóły na godziny, ale wiem że i lubią liczyć za zebrane kilogramy od 30gr-50gr za kilogram zebranego owocu.
Słyszałem, że przetwórnie mają jeszcze zapasy z zeszłego roku. Powiedzcie Koledzy, kiedy robiliscie ostatni oprysk na maczniaka? Ja zrobilem 25 maja (zapobiegawczo) i zastanawiam sie, czy wytrzyma do zbiorów (myslę, że to będzie jakiś 15 czerwca)?
Nie słuchaj co mówią na zakładach bo tylko głową od tego boli bo wszędzie mówią inaczej. Co do Maczniaka to zależy jaką masz odmianę, jeżeli pogoda dalej będzie taka jak teraz upalnie i bez deszczu to napewno nie wytrzyma, ja bym nie ryzykowal i pojechał jeszcze raz zapobiegawczo.
cena skupów w województwie świętokrzyskim 2,5 kg w dniu dzisiejszym. Prosto do przetwórni podobno można więcej dostać ale nie mam jeszcze informacji
cena skupów w województwie świętokrzyskim 2,5 kg w dniu dzisiejszym. Prosto do przetwórni podobno można więcej dostać ale nie mam jeszcze informacji
Witam .Ja miałem propozycje za schłodzony agrest 3,50 netto oczywiście biały triumf
Witam, ceny agrestu z podkarpacia:
10.06.2015
ogrodnicza rzeszów 2,50+vat
11.06.2015
ogrodnicza rzeszów 2,20+vat
12.06.2015
ogrodnicza rzeszów 1,7 + vat
13.06.2015
ogrodnicza rzeszów 1,5+vat
Ponoć od jutra jeszcze gorzej, śpiewka że udał się agrest w Polsce a ponadto Węgry do nas wiozą go tirami:)
Sprzedałem swoje 8t po 2zł i drugiego dnia po 1,8zł tylko po tak zwanej znajomości:) . Ogólnie twierdzą że nie potrzebują już agrestu. Wymagania kosmos jakby mogli to mierzyliby każdy agrest suwmiarką czy spelnia wymagania. O zgrozo co za kraj. Pozdrowienia dla wszystkich zbieraczy zielonego złota:)
1 |
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl