Wiem, że to może jeszcze za wcześnie wyrokować, ale zuważyłem u mnie np na bluecropie że pąków mniej niż normalnie.
Trzeba b edzie uważać z cięciem!! A jak u was???
Wiem, że to może jeszcze za wcześnie wyrokować, ale zuważyłem u mnie np na bluecropie że pąków mniej niż normalnie.
Trzeba b edzie uważać z cięciem!! A jak u was???
U mnie (centralna) nie jest źle ale dodam ze w tym roku plonu było mniej niż w latach poprzednich(30% mniej) i krzaki dużo wypuściły młodych pędów na których można spodziewać się ładnego owocowania. Ale tez nie wiadomo czy nie będzie jakiś uszkodzeń przez zimę.Na poczatku wrzesnia się troche obawialem ponieważ było ciepło i na niektórych wierzchołkach można było zobaczyć jak puszczają młode listki ale na szczęście szybko wszystko wróciło do normy i tak gdy przyszły pierwsze male przymrozki i krzaki zaczęły przygotowywać się do zimy.Choć muszę tez przyznać że w tym roku u mnie Chandler wygląda trochę gorzej od blucropa.
U mnie odwrotnie, chandler ok , a bluecrop jakoś słabo, ale może nadrobi???
Wydaje mi się ze w nadchodzącym sezonie wiekszym problemem niż wydajność bedzie problem ze znalezieniem odpowiedniej ilości osób do zrywania owoców. Z każdym rokiem u mnie jest coraz wiekszy z tym problem bo niedość że jest coraz mniej chetnych do pracy w gospodarstwach to na dodatek wzrasta zapotrzebowanie na siłę roboczą. Swoją drogą zastanawiam się jak by to wyszło gdybym płacił nie za kilogram zerwanych owoców a za godzinę? Tylko obawiam się ze moze spaść wtedy drastycznie wydajność, ma może ktoś doświadczenie jak to wygląda w praktyce??
może pujśc wiosną przymrozek załatwić pąki, i takiego poroblemu już nie będzie, dla mnie o wydajności to można rozmawiać po zimnej Zośce
co do pracowników to dużo zalezy co zrobi ukraina jak będzie miałą dostęp do całej unii bez wizowo, jaki procent pojedzie na zachód, a 500+ i inne programy socjalne dobrej zmiany to już inna kwestia
obiektywnie myslac to ukraincy beda mogli pracowac nielegalnie lub gdy dostana pozwolenie na prace, druga sprawa to podwyżki płac u nas. stawki jakie sa na zachodzie europy za zbior borówek czyli 1e bedą pewnie i unas. zresztą to sie zrównuje
Nie o cenach siły roboczej tu mowa, choć to może byc kluczowa sprawa. Nasz....nie mój (wasz) rząd cos przy tym majsrtuje, zobaczymy co wyjdzie!!!
Co do prognoz owocowania to z rozmów potwierdza się, żeby podejść do cięcia niestandardowo!!
ty głosowałeś na poprzedni rząd?jesli tak to już wiem kto glosowal na tych nieudaczników i złodzieji
Heavy, 2016-12-12 23:13, napisał:
U mnie odwrotnie, chandler ok , a bluecrop jakoś słabo, ale może nadrobi???
W zeszłym roku Bluecrop był słabo zapąkowany, tam gdzie obciąłem go mocno ładnie się odbudował i teraz ma dużo pąków, tam gdzie cięcie było średnie owoców było więcej a teraz świeżych przyrostów mało. Ja nie umiem go ciąć średnio i słabo, nie wychodzi mi to. Jak dostanie mocniejsze cięcie to krzew jest ok, ale znowu plon słaby. Nie wiem jak z nim postępować? A może mnie nie lubi?
baron4, 2016-12-16 13:54, napisał:
ty głosowałeś na poprzedni rząd?jesli tak to już wiem kto glosowal na tych nieudaczników i złodzieji
Ja będą głosował nawet na samego diabła aby tylko tych debili z pis wysłać w kosmos!!! Większych szkodników Polski dawno nie było!!!
Heavy, 2016-12-16 22:46, napisał:
baron4, 2016-12-16 13:54, napisał:
Ja będą głosował nawet na samego diabła aby tylko tych debili z pis wysłać w kosmos!!! Większych szkodników Polski dawno nie było!!!
To idz do diabła!
Z polityką to tak jak z odmianami, jedni lubią to, inni coś innego. Ale zawsze trzeba zachować zdrowy rozsądek, nie ma odmiany, partii idealnej. Najpopularniejsza odmiana w Polsce czyli Bluecrop ma swoje wady, ale nie brakuje jej zwolenników którzy uparcie twierdzą że jest ona np. twarda. Podobnie jest z polityką, fakty są inne niż to w co wierzymy, trzeba tylko zdawać sobie z tego sprawę i nie dać sobie wyprać mózgu.
baron4, 2016-12-17 00:11, napisał:
do roboty się weź
jak ci się nie podoba to sam lec w kosmos
I tu się koleś pomyliłeś bo pracuje jak chyba nikt o tej porze roku (oprócz borówkarzy)!!!! Do przysięcia mam kilkadziesiąt tysięcy krzaków, a pogoda nie sprzyja. Na kolanach po kilka minut przy każdym krzaku!!!!!!!!!
Może masz coś do powiedzenia w temacie, czyli "plonowanie"????
Jak nie, to o poltyce zapraszam na forum!!!!
Czy poawżni borówkarze mają jakieś spostrzeżenia co do pąków i przyszłego plonowania!!
U mnie bluecrop gdzie był mocniej cięty ( a dużo mniejsze owocowanie) ma więcej pąków a gdzie delikatnie to mało i drobniutkie, ale miałem problem z Dukem w listopadzie bo zaczął kwitnąć , pojedyńcze kwiatki ale jednak .Zdjęcie poniżej z 9 listopada.
PS
Ciekawe za jakich rządów zakładali plantacje i z jakich dotacji korzystali "Pisacy"
tomek1, 2016-12-21 22:03, napisał:
U mnie bluecrop gdzie był mocniej cięty ( a dużo mniejsze owocowanie) ma więcej pąków a gdzie delikatnie to mało i drobniutkie, ale miałem problem z Dukem w listopadzie bo zaczął kwitnąć , pojedyńcze kwiatki ale jednak .Zdjęcie poniżej z 9 listopada.
PS
Ciekawe za jakich rządów zakładali plantacje i z jakich dotacji korzystali "Pisacy"
Z tym Duke to rzeczywiście dziwny objaw, tylko co to może oznaczać???
Co do Twojego PS to odpowiedż jest prosta!!! Jak to za jakich rządów????? To jasne, że za rządów PO-PSL. Bo tylko za tych rządów można było skorzystać z dotacji!!! Póki co, to za tych rządów z niczego nie można skorzystać a perspektywa finansowa trwa już dwa lata!!!!!!!!!!!
A u mnie odmiana Huron ma jeszcze trochę zielonych liści, co to może być???
U mnie z tym Huronem podobnie, liście wszędzie spadły a na nim jeszcze wiszą. To chyba cecha odmianowa, tak jak te włoski na liściach.
Ile letniego masz tego Hurona?
Ja mam kilka krzewów wsadzonych wiosną tego roku. Ciekawe jak będzie wytrzymywał polskie zimy? Było widać jakieś uszkodzenia po zeszłej zimie?
A co to za różnica jaka szkółka???
Cechy odmianowe to podstawa!!!!!!!!!!!!!
Portal sadownictwo.com.pl powstał i działa jako niezależny serwis internetowy przeznaczony dla producentów owoców.
Data założenia: 10 czerwca 2001 r.
Pomysłodawca i twórca: Marcin Zachwieja
Portal sadownictwo.com.pl
e-mail: kontakt@sadownictwo.com.pl