Jak informuje Agro Nawigator na podstawie danych Eurostatu można szacować, że eksport jabłek z Polski w 2h19 zmalał o 12-13% r/r w warunkach mniejszej produkcji krajowej (-25% r/r). Wzrost cen doprowadził jednak do ponad 10-proc wzrostu wartości sprzedaży zagranicznej.
Przy spadku dostaw do UE i Wlk. Brytanii, istotnie wzrosła sprzedaż na rynki pozaunijne (+21% r/r), w szczególności na Białoruś (+65% r/r) po dość znaczącym spadku w 2h18 (-36% r/r).
O 5% r/r zwiększyła się sprzedaż jabłek do Egiptu, jednak z uwagi na wzrost cen i mniejszą podaż, dynamika eksportu do tego kraju pod koniec 2019 wyhamowała. Uwagę zwraca szybko rozwijająca się (choć na wciąż niskim poziomie) sprzedaż jabłek do Indii (+73% r/r).
Zmiany w zakresie eksportu i produkcji wskazują na nasilającą się presję podażową na krajowym rynku, co skutkuje wzrostem cen. Według WAPA zapasy jabłek w Polsce na początku stycznia wyniosły 835 tys. t i były na najniższym poziomie od 2011 (-43% r/r vs -34% r/r w grudniu’19) [czytaj wpis: Ile jabłek w komorach ? – WAPA: stan na styczeń 2020 >>>].
Mniejsza dostępność jabłek może wskazywać na pogłębienie się spadku eksportu w kolejnych miesiącach.
Z uwagi na dość wysoki popyt zagraniczny istotnie zmieni się krajowa struktura zagospodarowania jabłek – mniejszy udział przetwórstwa i wzrost w zakresie eksportu – oddziałując na złagodzenie spadków sprzedaży zagranicznej w kolejnych miesiącach. Potwierdzają to dane GUS dot. spadku produkcji soków z owoców i warzyw w Polsce. W okresie lipiec’19-styczeń’20 w zakładach zatrudniających >49 osób zmalała ona aż o 37% r/r po wzroście o 44% r/r w analogicznym okresie przed rokiem (gros z tego stanowi sok jabłkowy).
- źródło: pkobp.pl
Najnowsze komentarze