Fakt, że jabłek w obecnym sezonie mamy pod dostatkiem nie dziwi nikogo, kto pamięta jakie zbiory w całej Europie odnotowaliśmy jesienią 2018 roku. Również w segmencie owoców ekologicznych, a szczególnie jabłek ich udział w zbiorach wzrasta, jak również technologia przechowywania pozwala na podaż ekojabłek przez cały rok.
W poprzednich latach w miesiącach późno wiosennych i letnich oferta jabłek z sadów ekologicznych była minimalna lub tych owoców nie było. Dziś jednak członkowie Europejskiego Forum Owoców Organicznych (EBF) sygnalizują dostateczną dostępność owoców, aż do samego lata i kolejnych zbiorów.
Ekologiczny Golden Delicious i grupa Jonagolda będą w sklepach aż do rozpoczęcia zbiorów ‘nowej’ Gali. Ponadto cały czas trwa handel detaliczny takimi odmianami jak Braeburn czy Topaz, ale także Pinova i Kanzi.
Europejscy konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne w sklepie z owocami i warzywami. Świadczą o tym bardzo dobre wyniki sprzedaży w ostatnich miesiącach, kiedy 35% więcej jabłek sprzedano tylko w marcu / kwietniu niż średnia z ostatnich 5 lat.
Ceny jabłek ekologicznych utrzymują się na średnim poziomie (red. niestety nie podano orientacyjnych cen). Potwierdza to akceptację konsumentów dla ekologicznych jabłek, podczas gdy rynek jabłek produkowanych tradycyjnie, zwłaszcza w tym roku z powodu dużej ilości owoców, oferuje bardzo tanie jabłka.
Podsumowując członkowie Europejskiego Forum ds. Owoców Organicznych przyznają, iż mają obecnie więcej jabłek niż zwykle, a nawet mówią o rekordowym zapasie.
- źródło: bioobst-forum.eu
Najnowsze komentarze