Mimo że Polska jest ważnym światowym producentem i eksporterem truskawek, także je importuje - zwraca uwagę w czwartkowej analizie Polski Instytut Ekonomiczny. Z zagranicy sprowadzane są głównie truskawki świeże deserowe.
Zbiory truskawek sięgające od 175 do 205 tys. ton sprawiają, że Polska jest drugim po Hiszpanii ich największym producentem w Unii Europejskiej i dziewiątym na świecie - zauważają analitycy PIE. Większość zbiorów przeznaczana jest na eksport. Wywożone są głównie owoce przemysłowe, natomiast polskie owoce deserowe w większości trafiają do konsumentów krajowych.
"Mimo że Polska jest ważnym światowym producentem i eksporterem truskawek, także je importuje"
- wskazali analitycy w czwartkowym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE".
W 2020 r. wartość dostaw do Polski truskawek i ich przetworów wyniosła łącznie 74,1 mln euro - przypomnieli.
W ostatnich dniach maja nastąpiło nagłe zawirowanie w #cenach #truskawek. Nagły spadek cen został spowodowany importem tych owoców między innymi z Serbii, Turcji oraz Grecji
— sadownictwo (@sadowniczy) June 8, 2021
Niestety, truskawki sprowadzane z zagranicy są często https://t.co/GAk9gsbqUP
Zaznaczyli, że z zagranicy sprowadzane są głównie truskawki świeże deserowe.
"Import tych owoców ma charakter cykliczny: odbywa się co prawda cały rok, ale najwięcej owoców trafia do Polski tuż przed krajowym sezonem"
- czytamy. W 2020 r. kupiono świeże owoce za 34,2 mln euro - najwięcej z Hiszpanii (54 proc. wartości dostaw), Grecji (17,3 proc.) i Niemiec (14,3 proc.).
Z kolei wartość eksportu polskich truskawek świeżych i mrożonych oraz przetworów z nich wyniosła w 2020 r. 174 mln euro. Jak zaznaczyli analitycy powołujący się na dane GUS, największą pozycją (137,8 mln euro, 13,1 proc. światowego eksportu) były truskawki mrożone, których obecnie Polska jest drugim – po Meksyku – największym globalnym eksporterem, a w latach 2017-2019 była nawet liderem.
"Polskie mrożone owoce trafiły do 54 państw na całym świecie"
- zaznaczyli. Głównymi odbiorcami były państwa unijne, w tym Niemcy (35 proc. całego polskiego eksportu tej pozycji towarowej), Holandia (ok. 14 proc.) i Francja (8,8 proc.). Z kolei wśród nabywców pozaunijnych najwięcej kupili klienci z Norwegii, Wielkiej Brytanii, Serbii i Szwajcarii. Polskie owoce dotarły także m.in. do Japonii, Chin, USA czy Australii - dodano.
Analitycy zwrócili uwagę, że drugą znaczącą pozycją są przetwory z truskawek, wartość ich eksportu w 2020 r. sięgnęła 22,8 mln euro. Mniejszy był eksport truskawek świeżych (13,4 mln euro w 2020 r.), a najwięcej ich nabyli Białorusini, Niemcy oraz Czesi.
- źródło: bankier.pl za PAP
Najnowsze komentarze