Jestem bardzo zła na program „Owoce w szkole”, gdyż większość osób z którymi rozmawiam narzeka na jakość tych jabłek – mówiła 7 kwietnia br. w Nałęczowie Pani Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB.
Żeby zachęcić małe dziecko i utrwalić odpowiednie nawyki żywieniowe, owoc musi być podany w najwyższej jakości. Owoc ten musi być kruchy, smaczny, dobry. To musi być owoc najlepszy ! Niestety z informacji przez nas uzyskanych wynika, że tak niekoniecznie jest (…) !
Według KOWR jakość owoców w tym programie jest „genialna”, „wspaniała”. Jednak gdy Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB zapytał dyrektorów szkół o jakość owoców w programie „Owoce w szkole” to 80% z nich odpowiedziało że:
„Jakość jabłek i innych owoców w programie „Owoce w szkole" jest absolutnie ZŁA”.
My musimy wspomagać spożycie jabłek i innych owoców. Promujmy owoce a nie fast foody (…). – podkreśliła Bożena Nosecka.
Materiał zrealizowany podczas Wiosennych Warsztatów Przetwórców Owoców, zorganizowanego przez bikotech.pl / Magazyn AgroINDUSTRY w Nałęczowie 7 kwietnia 2022roku.
Najnowsze komentarze