W dniu 21 maja br. KOWR gościł delegację przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Dobrostanu Rolników Stanu Haryana w Indiach. Stan Haryana, położony w północnej części Indii, okalający stolicę Indii – New Delhi, jest jednym z najważniejszych i dynamicznie rozwijających się okręgów gospodarczych w kraju, oraz drugim stanem w Indiach pod względem wielkości produkcji rolnej.
Podczas spotkania przedstawiony został potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego. Strona indyjska potwierdziła iż istnieje duży potencjał polskiej produkcji atrakcyjny dla indyjskiego importu rolno-spożywczego. Wskazywano w szczególności na produkty przetworzone, w tym: produkty przetwórstwa zbożowego, produkty mleczarskie (sery), produkty mięsne (drobiowe i wieprzowe),
oraz owoce – w szczególności jabłka, na które w Indiach jest ogromny popyt, a także owoce miękkie (maliny, borówki, truskawki, jeżyny, porzeczki).
Obecnie z Polski do Indii eksportuje się głównie jabłka (40% wartości eksportu), a także: syropy cukrowe, słodycze, produkty przetwórstwa zbóż, produkty paszowe, cukier, skrobię ziemniaczaną, drób żywy, produkty mleczarskie, soki owocowe i warzywne oraz napoje alkoholowe.
Indie to jedno z najszybciej rozwijających się państw na świecie. Z liczbą mieszkańców przekraczającą 1,2 mld, tworzą drugi na świecie pod względem liczebności rynek konsumentów. Rynek Indii jest uznawany jako jeden z bardziej perspektywicznych azjatyckich rynków dla polskiego eksportu rolno-spożywczego.
- źródło: kowr.gov.pl
To Indie są krajem, którego gospodarka i społeczeństwo bardzo intensywnie się rozwija (…). W przypadku owoców bardzo ważne jest to, że Hindusi bardzo lubią owoce importowane. Nasi konsumenci uważają, że produkty importowane są znacznie lepszej jakości niż krajowe. W 2017 roku import jabłek z Chin wynosił około 50% całości importu, natomiast ze względów politycznych ten import został nagle „wycięty”. Na miejsce Chin natychmiast wskoczyli eksporterzy ze Stanów Zjednoczonych, z Chile, z Nowej Zelandii i z innych krajów. Sądzę, że będzie tutaj też potencjał dla polskich jabłek, wynoszący w najbliższych latach ok. 100 tys. ton (...).
– informował Ravindra Kamma podczas debaty zorganizowanej 13 lutego w czasie tegorocznej edycji FruitPRO 2019.
Jak informował Pan Adam Paradowski podczas Fruit Quality Contract zorganizowanego przez firmę Syngenta 6 marca 2019 roku.
Indie za 5 lat będą najprawdopodobniej największym krajem na Świecie. Rocznie importują około 1,1 miliona ton owoców z czego aż 30 % stanowią jabłka. W marcu jabłka w Indiach się kończą, dlatego największe oczekiwania Indii na import jabłek to kwiecień, maj, czerwiec i początek lipca. Indyjscy konsumenci preferują odmiany jednokolorowe (czerwone, czerwone paskowane lub różowe), bardzo słodkie, soczyste, chrupiące o wysokiej jędrności i wydłużonym kształcie (szczególnie dla odmian typu Deliciuse) (…).
Najnowsze komentarze