Według oświadczenia Stowarzyszenia Eksporterów Morza Egejskiego, Turcja jest jednym z trzech największych krajów na świecie produkujących jabłka, z roczną produkcją jabłek na poziomie 4,3 miliona ton – czytamy na livik.net
Eksport jabłek z Turcji wzrósł o 65% - z 78 milionów dolarów do 129 milionów dolarów w okresie styczeń-wrzesień w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego.
Na uwagę zasługuje wzrost eksportu jabłek do Indii. Eksport jabłek do tego kraju wzrósł z 16 mln dolarów do 41,7 mln dolarów. Turcja wyeksportowała najwięcej jabłek właśnie do Indii. Na drugim miejscu znalazła się Rosja gdzie wyeksportowano z Turcji jabłka o wartości 32 milionami dolarów. Trzecie miejsce zajmuje Irak.
Eksport soku jabłkowego z Turcji wzrósł o 62% z 86 milionów dolarów do 139 milionów dolarów. Stany Zjednoczone zajęły pierwsze miejsce w imporcie soku jabłkowego z popytem 54,5 miliona dolarów. Drugim krajem, który najwięcej soku jabłkowego importuje z Turcji, była Holandia z 15,3 mln dolarów. Następnie Anglia - 6,3 mln dolarów.
Możliwe, że produkcja jabłek w Turcji będzie nadal rosnąć, a eksport zwiększy się o 2-3 razy w nadchodzących latach. Nasz eksport jabłek i soków jabłkowych do końca 2021 r. osiągnie 400 mln dolarów. W niedalekiej przyszłości będziemy największym eksporterem jabłek i soków jabłkowych
– poinformował Hayrettin Aircraft, prezes Aegean Fresh Fruit and Vegetable Exporters' Association.
- źródło: ivik.net
Najnowsze komentarze