Patrząc na kwitnące sady w tym roku możemy liczyć na obfite plony. Czy takie rzeczywiście będą? Wiele zależy od pogody i odpowiedniej ochrony. Eksperci po raz kolejny apelują - dbajmy o uprawy z głową, czyli tak żeby jesienią zamiast strat liczyć zyski – informuje Agrobiznes.
Tak szybkiej wegetacji, żeby w ciągu trzech tygodni drzewa owocowe z uśpienia przeszły w pełnię kwitnienia, nie pamiętają najstarsi sadownicy. Czy to dobrze czy źle, na razie trudno wyrokować.
Na dziś zapowiadają się bardzo obfite zbiory czereśni i wiśni, których w ubiegłym roku prawie nie było, oraz pozostałych owoców. Przed nami jednak jeszcze maj i czerwiec - miesiące, w których pogoda bywa bardzo kapryśna. Na to jednak nie mamy wpływu - oceniają eksperci. Możemy mieć za to na jakość przyszłych plonów – podaje Agrobiznes.
Musimy teraz bezwzględnie uważać na środki czy preparaty, które używamy, ponieważ pszczoły są tak wrażliwymi owadami, że wystarczy, że mają kontakt z jakimkolwiek środkiem obcym i już do ula nie wracają. A bez pszczół nie mamy plonu – mówi Piotr Zieliński, doradca sadowniczy.
Nawet jeśli drzewa owocowe przekwitną to trzeba zwracać uwagę na całe otoczenie w jakim sady się znajdują np. na chwasty, z których pszczoły też zbierają pyłek. Dlatego wszystkie zabiegi ochronne powinny być wykonywane tak żeby były bezpieczne dla środowiska.
Czytanie treści etykiet - z tym bardzo często jest problem. Rolnicy wykorzystują uproszczone informacje wynikające z doświadczenia, z programów ochrony, ale pełna treść informacji dotyczących bezpiecznego stosowania zawsze jest na etykiecie – wyjaśnia Bogusław Rzeźnicki, Ministerstwo Rolnictwa.
#jabłonie kwitną ! #Parch jabłoni atakuje ! teraz będzie kluczowy moment ochrony w sadach ! Powodzenia ! @BASF_PL pic.twitter.com/6r6FY5gon8
— sadownictwo.com.pl (@sadowniczy) 23 kwietnia 2018
Środki ochrony roślin trzeba odpowiednio dawkować i przestrzegać terminów karencji. Warto też sięgać po coraz bardziej dostępne preparaty biologiczne tak żeby pod koniec sezonu spełnić wymagania konsumentów…Czyli produkować tak żeby latem i jesienią z tych drzew zbierać nie tylko piękne owoce, ale zarazem takie, w których nie będzie pozostałości środków chemicznych a tylko witaminy i minerały – dodaje Agrobiznes.
- źródło: tvp.pl
Najnowsze komentarze