Rośnie spożycie cydru w Polsce. W ubiegłym roku konsumenci wypili ponad 9 mln litrów, w 2013 roku były to zaledwie 2 mln. W tym roku branża spodziewa się jeszcze większej dynamiki wzrostu. To szansa dla polskich sadowników, którzy ucierpieli na rosyjskim embargu. Eksperci zwracają jednak uwagę, że konieczne są zmiany w ustawie winiarskiej, a produkcja i sprzedaż cydru powinna być silnie powiązana z polskimi jabłkami, a napój powinien powstawać bezpośrednio z soku z jabłek, a nie przemysłowego koncentratu.
- czytaj całość >>>
źródło: wp.pl
Dziś regiony muszą się specjalizować. Każdy ma agroturystykę, zabytki, dobre jedzenie i ładne widoki. Czy cydr będzie tą wartością dodaną, magnesem ściągającym turystów do naszego regionu? Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru wierzy w siłę naszych jabłek
- czytaj całość >>>
źródło: dziennikwschodni.pl
W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez konsumentów jest wybierany częściej niż inne, bardziej kaloryczne napoje orzeźwiające, jak prosecco czy piwo.
- czytaj całość >>>
źródło: wprost.pl
Najlepsze cydry są robione raz do roku jak wino. Powinno się do nich użyć soku tłoczonego z dojrzałych jabłek tuż po zebraniu. Cydr z koncentratu nigdy nie będzie miał tak autentycznego smaku i zapachu
- czytaj całość >>>
źródło: wyborcza.biz
Najnowsze komentarze