Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz, kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze. Powinniśmy spożywać świeże produkty, które rosną w miejscu, w którym żyjemy. To najprostsza wskazówka, która poprawi stan naszego zdrowia i nasze samopoczucie. W ramach kampanii „Lato z borówkami” plantatorzy pokazują całoroczną pracę na rozsianych w całej Polsce plantacjach. Eksperci promują walory owocu, w którego produkcji osiągnęliśmy olbrzymi sukces. Lekarze przekonują do kupowania lokalnych warzyw i owoców. Wszyscy akcentują sezonowość – lato to najlepszy czas na jagodowy dietetyczny patriotyzm.
Borówka jest polska
Polska czy amerykańska? - to chyba najczęstsze pytanie wśród konsumentów. Amerykanie udomowili borówkę 100 lat temu. Polacy uprawiają ją od ponad 40 lat. W tym czasie staliśmy się jednym z jej wiodących producentów. Borówka cieszy się w Polsce rosnąca popularnością. W opiniach ekspertów powtarzają się sformułowania: owoc przyszłości, owoc XXI wieku. Eksperci są też zgodni – owoc niezbędny w diecie każdego. Jej uprawa to „sukces, z którego możemy być dumni”. Dlaczego to taka dobra wiadomość?
Polskie jest lepsze, ale nie wiedziałeś dlaczego
Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, PAM.
Co ważne, a może nawet kluczowe. Żeby te egzotyczne warzywa i owoce tutaj do Polski zostały przetransportowane i sprzedane, one muszą mieć wybite wszystkie bakterie, które się na nich znajdują, i w związku z tym – nie mówię, że nie są smaczne – ale na pewno ich właściwości zdrowotne są ograniczone. Dlatego zachęcam do tego, by będąc w Egipcie, spożywać owoce, warzywa egipskie. Będąc w Kalifornii, spożywajmy kalifornijskie. A jak jesteśmy w Polsce, spożywajmy polskie. Chodzi o taką generalną zasadę MÓWI DR N. MED. IGOR ŁONIEWSKI, Z ZAKŁADU BIOCHEMII I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA, POMORSKIEJ AKADEMII MEDYCZNEJ W SZCZECINIE
Lato to w naszym klimacie czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie – mówi Emilia Szczęsna z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Borówka jest bardzo silnym antyoksydantem
Polecam przede wszystkim owoce jagodowe, czyli borówka, aronia, ale też truskawka, malina. Mamy naprawdę cudowne owoce i to nimi mamy się posiłkować, a nie owocami ściąganymi z Afryki lub z innych kontynentów. Borówka ma najwięcej antyoksydantów. Powinniśmy ją spożywać regularnie. Przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jej walorem jest duża koncentracja składników antyoksydacyjnych, przede wszystkim flawonoidów - mówi dr n. med. Beata Dethloff z kliniki medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beaty Dethloff.
W naszej diecie muszą być antyoksydanty. Mamy duży problem z wolnymi rodnikami, które niszczą nasz materiał genetyczny. Z biegiem czasu i w miarę rozwoju przemysłowego, cywilizacyjnego – tych rodników jest coraz więcej. Czynników które powodują, że wolnych rodników jest więcej, jest bardzo dużo. Jesteśmy nimi atakowani z każdej strony – zarówno od wewnątrz, jak i z zewnątrz. Jesteśmy niewydolni i bez antyoksydantów nie poradzimy sobie z chorobami. W wyniku niszczenia materiału genetycznego powstają różne mutacje, a potem choroby, w tym nowotwory. Choroby, które nazywamy cywilizacyjnymi, jak gdyby godząc się na to, że muszą być częścią współczesności. A to błąd - dodaje dr Beata Dethloff.
Borówka ma najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają one zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych - mówi Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.
Cudze chwalicie, borówki nie znacie
Powstaje kategoria Super Foods, niejednokrotnie szukamy takich Super Foods za granicą. To błąd, tak naprawdę wszystko mamy dostępne w kraju. Wspólna dla owoców jagodowych jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów, które nadają kolor tym owocom - mówi Łukasz Sieńczewski, dietetyk, specjalista ds. żywienia, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.
Jeżeli mamy owoce, które są najbardziej bogate w antyoksydanty, to należy wspomnieć również o ich pozostałych walorach. Owoce jagodowe, czyli borówki, maliny, truskawki, żurawina. One charakteryzują się bardzo wysoką wartością odżywczą i jednocześnie bardzo niską podażą energetyczną. Tych owoców możemy zjeść więcej, a nie przesadzimy z dostarczaniem cukrów prostych - dodaje Łukasz Sieńczewski.
Dietetyczny patriotyzm
Zawsze powinniśmy kierować się sezonowością produktów. Korzystajmy z tego co w danym momencie rzeczywiście mamy dostępne z natury. Każdy powinien korzystać z lokalnego rynku i nie szukać magicznych produktów z zagranicy. Kiedyś robiliśmy to z pobudek ekonomicznych. Teraz kiedy stać nas i mamy cytrusy łatwo dostępne przez okrągły rok, powinniśmy to robić ze świadomością, że jest to dla nas zdrowsze - dodaje dr Patrycja Szachta.
Przed polskim konsumentem jest jeszcze wiele do odkrycia, jeśli chodzi o borówkę. Jest bardzo polska, jest produkowana zgodnie z wysokimi standardami. W Polsce jest praktycznie w 100% zbierana ręcznie. Nasi producenci tworzą najbardziej wymagające na świecie standardy jej zbioru, tak by dłużej zachowywała świeżość, wartości zdrowotne i smak świeżo zebranych owoców. Jej jakość zachwyca handlowców i dietetyków. Jest produktem bez wad, naszą alternatywą dla słodyczy. To naprawdę owoc XXI wieku – mówi Joanna Kret, Członek Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Informacja prasowa Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Najnowsze komentarze