Produkcja owoców jagodowych - truskawek, malin, porzeczek i borówki amerykańskiej - stała się polską specjalnością. Coraz więcej owoców trafia na eksport, w tym jako świeże owoce. Konsumenci cenią je za smak, zapach i wygląd. Trwa kampania promująca te owoce.
Polska jest największym producentem jabłek, wiśni, malin, porzeczek i borówki wysokiej w Europie. Jest też liderem w eksporcie przetworów jagodowych. Zagranicę jest sprzedawanych ok. 80 proc. mrożonych owoców i blisko 90 proc. koncentratów owocowych.
Od lipca ub. r. prowadzona jest unijna kampania promocyjno-informacyjna na rynkach Polski, Austrii, Szwecji, Finlandii i Czech pod nazwą "niezwykłe właściwości zwykłych owoców”, prowadzona przez Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej. Kampania przewidziana jest na 3 lata; na promocję są ok. 4 mln euro.
Do promocji zostały wybrane te kraje, do których możemy potencjalnie zwiększyć eksport; założyliśmy, że wzrośnie on o 8 proc. - powiedział na piątkowej konferencji prasowej prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Wyjaśnił, że chodzi o zapoznanie konsumentów z wysoką jakością, bogactwem składników mineralnych i witamin oraz niepowtarzalnym smakiem owoców jagodowych pochodzących z Unii Europejskiej, a głównie z Polski.
Jeżeli chodzi o owoce jagodowe, to 40 proc. rynku zajmują truskawki, ponad 30 proc. - porzeczki, 15 proc. - maliny, a jedynie 3 proc. produkcji - to borówki. Zbiory truskawki w 2015 r. wyniosły 206 tys. ton, malin - 80 tys. ton, czarnej porzeczki - 120 tys. ton, a borówki - ok. 13 tys. ton. Zdaniem prezesa Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej Ireneusza Komorowskiego, obecnie jest nadprodukcja czarnej porzeczki, ale kłopoty z jej sprzedażą, są też spowodowane słabym zorganizowaniem jej producentów.
- źródło: polskieradio.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze