W czerwcu 2019 r. w województwie mazowieckim łączna powierzchni gospodarstw rolnych wyniosła 2257,9 tys. ha. W porównaniu z 2018 r. zmniejszyła się zarówno ogólna powierzchnia gospodarstw, jak i powierzchnia użytków rolnych.
Użytkowanie gruntów
W 2019 r. ogólna powierzchnia gospodarstw rolnych, których użytkownicy mieli siedzibę na terenie województwa mazowieckiego wyniosła 2257,9 tys. ha i w porównaniu z 2018 r. była mniejsza o 216,6 tys. ha (o 8,8%). W użytkowaniu gospodarstw indywidualnych znajdowało się 2221,8 tys. ha, tj. ponad 98% ogólnej powierzchni gospodarstw rolnych.
Użytki rolne w gospodarstwach rolnych zajmowały 1991,7 tys. ha, stanowiąc 88,2% powierzchni ogólnej. W porównaniu z 2018 r. powierzchnia tych gruntów zmniejszyła się o 156,5 tys. ha (o 7,3%). Użytki rolne utrzymywane w dobrej kulturze rolnej zajmowały 1958,1 tys. ha, tj. 98,3% powierzchni użytków rolnych, natomiast powierzchnia pozostałych użytków rolnych wyniosła 33,6 tys. ha i stanowiła 1,7%.
W wewnętrznej strukturze użytków rolnych największą powierzchnię zajmowały grunty pod zasiewami – 1293,5 tys. ha, a następnie trwałe użytki zielone – 526,4 tys. ha, przy czym łąki trwałe uprawiano na powierzchni 477,1 tys. ha, a pastwiska trwałe na powierzchni 49,3 tys. ha. Pod uprawy trwałe przeznaczonych było 109,1 tys. ha. Powierzchnia gruntów ugorowanych (łącznie z powierzchnią upraw na przyoranie uprawianych w plonie głównym) wyniosła 26,0 tys. ha. Ogrody przydomowe zajmowały 3,0 tys. ha.
Produkcja roślinna
W 2019 r. łączną produkcję owoców z drzew w sadach oszacowano na 1522,5 tys. ton, tj. na poziomie o 23,2% niższym w porównaniu z produkcją roku poprzedniego, a zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych wyniosły 99,8 tys. ton i były o 8,5% niższe od uzyskanych w 2018 r. Dominujące w produkcji sadowniczej zbiory jabłek (stanowiły bowiem ponad 92% ogółu) były niższe o 22,8%. O około jedną czwartą niższe były zbiory gruszek i śliwek, a o ponad 30% zbiory wiśni i czereśni.
- źródło: GUS
Najnowsze komentarze