Colletotrichum aenigma jest grzybem, który był notowany w USA, Ameryce Południowej (Brazylia, Kolumbia) i Azji (Chiny, Iran, Izrael, Japonia, Korea, Malezja, Tajlandia), a spośród krajów europejskich w Wielkiej Brytanii i we Włoszech. W krajach Unii Europejskiej grzyb ten nie podlega obowiązkowi zwalczania (nie jest to agrofag kwarantannowy w UE).
Żywicielami grzyba są różne gatunki roślin zdrewniałych i zielnych, takie jak kamelia (Camellia spp.: C. japonica, C. oleifera, C. sinensis, C. sasanqua), papryka (Capsicum annuum), truskawka (Fragaria x ananasa), orzech włoski (Juglans regia), jabłoń (Malus domestica), oliwka (Olea europaea), grusze (Pyrus spp.: P. pyrifolia, P. x bretschneideri, P. communis), czereśnia (Prunus avium) i winorośl (Vitis vinifera).
Objawy są zróżnicowane w zależności od żywiciela. Grzyb może powodować antraknozę różnych roślin objawiającą się w postaci zwykle czerwono-brązowych plam o średnicy 1–2 cm z brązowymi, wilgotnymi środkami.
Z czasem plamy te stopniowo powiększają się, a następnie łączą i obumierają. Grzyb może powodować gorzką zgniliznę owoców. Przykładowo, na jabłkach pojawiają się początkowo niewielkie jasnolub ciemnobrązowe, lekko wgłębione plamy z ciemną otoczką, które z czasem ulegają zwiększeniu, stają się okrągłe lub o nieregularnym kształcie z niewielkimi ciemnymi kropkami wewnątrz. Porażone owoce tracą wartość handlową.
Grzyb może rozprzestrzeniać się z roślinami do sadzenia oraz owocami gatunków żywicielskich.
C. aeanigma występuje głównie w strefie klimatu ciepłego, stąd trudno określić, czy w Polsce byłby on w stanie przezimować. Jakkolwiek w przypadku przeniknięcia grzyba do Polski prawdopodobny jest jego rozwój w czasie sezonu wegetacyjnego na roślinach takich jak jabłonie, grusze, czereśnie, truskawki i winorośl. Kategoryzacja agrofaga przeprowadzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazała, że spełnia on kryteria pozwalające uznać go za potencjalnego agrofaga kwarantannowego UE.
źródło/ foto: PIORiN
Najnowsze komentarze