Jedną z inicjatyw wdrażanych przez Core Team jest „Plan podniesienia konsumpcji krajowej jabłek”.
Uważamy, że działania promujące zwiększenie spożycia warzyw i owoców należy prowadzić systemowo. Z jednej strony musimy przekonać Polaków do częstszego jedzenia owoców, a z drugiej, my producenci, musimy wykonać dużą pracę, aby to umożliwić. Nie chodzi tu jedynie o działania promocyjne. Należy wdrożyć rozwiązania, które wpłyną na postawy producentów, sieci handlowych i konsumentów. Tylko wtedy będziemy mogli powiedzieć, że działamy kompleksowo i tym samym zwiększymy szanse powodzenia całej akcji.
Wśród propozycji projektu Core Team znajduje się standaryzacja. Eksperci są przekonani, że zapewnienie odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa procesów produkcji to jeden z kluczy do sukcesu.
Zmianie powinien ulec również charakter produkcji owoców / jabłek.
Najprościej wytłumaczyć to na przykładzie producentów jabłek. Obecnie zdecydowana większość sadowników skupia się na produkcji tak zwanych jabłek deserowych. Finalnie okazuje się, że część z nich nie spełnia wymogów sieci handlowych i muszą być traktowane jak jabłka przemysłowe, która służą między innymi do produkcji soków. Chodzi tu, nie o ich jakość, ale o kształt, twardość czy kolor
- mówi Maciej Majewski prezes Stowarzyszenia Sady Grójeckie i lider zespołu projektującego działania zwiększające spożycie jabłek.
Pomimo, że jesteśmy tak dużym producentem owoców, to nie mamy ścisłego podziału na owoce do przetwórstwa, i owoce deserowe. W niektórych odmianach krystalizuje się pewna przewaga na przykład owoców do przetwórstwa. W produkcji jabłek gdzie jesteśmy liderem, w Europie, pierwsze miejsce, 3 miejsce na świecie, w produkcji, nie mamy upraw ukierunkowanych ściśle, pod potrzebę przetwórstwa, pod potrzebę konsumenta tych przetworzonych, dalej finalnych produktów. To by zapewniła specjalizacja i sady dedykowane na soki, tak zwane sady sokowe
– mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Obniżymy, w dziesięciu sposobach obniżenia kosztów produkcji, zmniejszy się ilość środków do ograniczania, ograniczania ilości ogólnej pracy w takich sadach, a podnosi się jakość tych owoców. Podnosi się również wielkość produkcji bo wówczas nasadzenia mogą być gęściejsze, na drzewie może być więcej tych owoców. Te owoce nie muszą być dobrze wybarwione jak do bezpośredniej konsumpcji. Produkty spożywcze mają smakowe lub walory jeśli chodzi o kwasowość i słodkość, ale przede wszystkim mogą być to duże jednostki ujednolicone. Aby właśnie za gwarantował te sady sokowe i umożliwił nam to samobieżność na handlu światowymi i przełożył się na to, że także dla tych sadowników, również specjalizują się dla tych sadowników
- dodaje Barbara Groele.
- źródło: Core Team
Najnowsze komentarze