Dwutygodniowa informacja o cenach żywności w Polsce opracowywana jest we współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego na wniosek Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ceny skupu (bez VAT) owoców według IERiGŻ-PIB
Średnia krajowa cena skupu jabłek deserowych klasy I w dniu 11 lutego 2020 r. ukształtowała się na poziomie 1,55 zł/kg, o 8% wyższym niż miesiąc wcześniej i ponad dwukrotnie wyższym niż w porównywalnym okresie 2019 r.
W notowaniu z 11 lutego 2020 r. za gruszki w skupie płacono średnio 2,29 zł/kg, o 5% więcej niż przed miesiącem i o 19% więcej niż rok wcześniej.
Ceny hurtowe owoców według ZSRIR MRiRW
Średnie hurtowe ceny jabłek i gruszek w dniu 13 lutego 2020 r. kształtowały się na poziomie wyższym niż miesiąc wcześniej.
Cena jabłek w hurcie wyniosła 2,52 zł/kg i była o 4% wyższa niż przed miesiącem, a cena gruszek – 3,89 zł/kg, o 9% wyższa.
Zmiany cen detalicznych według GUS
Detaliczne ceny owoców w grudniu 2019 r. kształtowały się na poziomie o 0,5% wyższym niż w listopadzie 2019 r. i o 12% wyższym niż przed rokiem.
W odniesieniu do grudnia 2017 r. ceny detaliczne owoców były niższe o 1,4%.
Ocena sytuacji rynkowej W 2019 r. na wyniki osiągane przez krajowych eksporterów owoców miały wpływ wysokie nadwyżki produkcji w 2018 r. (na skutek rekordowych zbiorów), jak również bardzo słabe zbiory owoców w 2019 r. (spowodowane wyjątkowo niekorzystnymi warunkami wegetacji). GUS ocenił, że zbiory owoców z drzew w 2019 r. wyniosły ponad 3,4 mln ton, a owoców z krzewów i plantacji jagodowych – 0,5 mln ton, odpowiednio o 23% i 17% mniej niż w roku 2018.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2019 r. wartość wywozu owoców świeżych osiągnęła 631 mln EUR wobec 619 mln EUR w roku 2018 (wzrost o około 2%). Równocześnie wolumen eksportu owoców zwiększył się w porównaniu z 2018 r. o 16%, do 1 273 tys. ton.
Głównymi odbiorcami krajowych owoców były kraje spoza UE. Łączny eksport owoców na rynki pozaunijne wyniósł 738 tys. ton i stanowił 58% całego wolumenu eksportu w 2019 r.
Spośród krajów trzecich owoce eksportowano przede wszystkim na Białoruś (318 tys. ton), do Egiptu (129 tys. ton), na Ukrainę (88 tys. ton) oraz do Kazachstanu (87 tys. ton). Na rynek UE w 2019 r. wyeksportowano 535 tys. ton owoców. Głównym kierunkiem sprzedaży na rynku unijnym były: Rumunia (92 tys. ton), Niemcy (84 tys. ton) oraz Czechy i Niderlandy – odpowiednio 44 tys. ton i 36 tys. ton.
Dominujący udział w wolumenie i przychodach uzyskiwanych z eksportu owoców mają jabłka.
W 2019 r. z kraju wyeksportowano 974 tys. ton tych owoców wobec 810 tys. ton w 2018 r. (wzrost o 20%).
Równocześnie wpływy z eksportu jabłek zmniejszyły się o 2,4%, do 327 mln EUR. Udział jabłek w przychodach uzyskiwanych z eksportu owoców ogółem wyniósł w 2019 r. 52% wobec 54% w roku 2018. Głównymi odbiorcami jabłek z Polski były kraje pozaunijne, do których sprzedano 568 tys. ton tych owoców, głównie na Białoruś (220 tys. ton), do Egiptu (129 tys. ton) i Kazachstanu (83 tys. ton). Na rynku Unii Europejskiej polskie jabłka znajdowały nabywców przede wszystkim w: Rumunii (73 tys. ton), Niemczech (61 tys. ton), Niderlandach (29 tys. ton), Czechach i Hiszpanii (po 27 tys. ton).
- źródło: gov.pl / KOWR we współpracy z IERiGŻ na wniosek MRiRW
Najnowsze komentarze